Prima pagină > Religie - Biserică > Catedrala Umilirii Neamului?

Catedrala Umilirii Neamului?

Din câte am înţeles, Catedrala Neamului pe care urmează a o construi Patriarhia BOR ar urma să coste 400.000.000 de euro (da, patru sute de milioane de euro). Un mizilic, dacă ne uităm la sfinţii BOR-boşi cum de explică precum nişte vertabili economişti că nu e o sumă prea mare.

Socotind la cursul zilei de azi, 4,2 RON=1 euro, vedem că suma totală e de 1.680.ooo.000 lei noi (un miliard, şase sute optzeci de milioane de RON) sau 16.800.000.000 lei vechi ( şaisprezece mii, opt sute de milioane de lei vechi).

În prezent, din câte ştiu eu, România are cam 21 de milioane de locuitor cu căţel, cu purcel, cu emigranţi, cu tot.

La o scurtă socoteală, fiecare român, indiferent de naţionalitate, religie sex, vârstă şi cineştie e alt criteriu, fiecărui român îi revine în acest caz de plătit puţin peste 780 de lei noi. Asta dacă toţi românii ar fi ortodocşi. Dar nu sunt decât, cf. statisticilor oficiale 86,8%  adică, ceea ce înseamnă  cam 18,6 milioane. Astfel, sarcina fiscală per scăfârlie de ortodox devine puţin peste 900 de lei noi, sau 9 milioane de lei vechi.

Din această sumă ar urma ca în Patriarhia să împrumute în prima fază, pentru pornirea investiţiei jumătate. Bani care ar urma să fie înapoiaţi începând de peste patru ani. În rate. Construcţia monstrului edilitar, ar urma să înceapă din 15August a.c., iar din câte ziceau nişte luminate şi bărboase feţe ar trebui ca să se încheie „la roşu” în 2014.

Un astfel de personaj, a făcut un fel de socoteală. În România există 8 milioane de ortodocşi. Deci, fiecare familie, conform BOR are 2,325 de capete. Iar fiecăreia din aceste familii le-ar reveni cam 50 de lei noi pe an. Eu persomal, am mari dubii în acest sens. Pe de altă parter, aş băga mâna în foc că dind cei botezaţi ortodocşi, până la unu se vor grăbi să se scarpine în buzunar, doar pentru a satisface vanitatea unor înalţi reprezentanţi ai BOR. Şi asta ani la rând, dacă mai şi socotim trendul descrescător al numărului de locuitori ai României …

Îi mai punem şi pe cei cars-au declarat a fi ortodocşi dar habar n-au de măcar de care biserică ţin…

Cintit să fiu, mai există un aspect. Unul moral, când românul nu ştie cum să o mai înoade ca să răzbească în acestă criză nu ştiu dacă pentru a satisface vanitatea unora merită efortul. Cel puţin se putea aştepta să se adune mai întâi cel puţin o parte din bani.

Mie personal mi se pare a fi o formă de şantaj: Să înceapă lucrările, apoi să se înfigă românului în minte o clădire fără geamuri şi uşi, practic nişte ziduri goale.

Cred că astfel, Patriarhia Română a forţat nota.

De asemenea cred că este absolut ciudat să faci o catedrală monstru de la amvonul căreia mai apoi să te apuci să îndrumi oamenii la umilinţă.

Până atunci, în faţa fastului  şi a gigantismului preconizat, această catedrală te va vace să te simţi mic şi umil. Cred că ar trebui să se numească nu Catedrala Mântuirii Neamului ci catedrala Umilirii Neamului.

Ce urmează? Obligativitatea unui impozit naţional pentru întreţinerea construcţiei, să zice 10% din veniturile fiecăruia urmând să meargă acolo?  Sau poate obligarea tuturor cetăţenilor Români de a deveni ortodocşi?

Sunt tare curios dacă cineva a calculat am la ce sumă se ridică păstrearea pe timpul iernilor geroase a unei temperaturi suportabile.

Mă întreb ce se va întâmpla în cazul în care la data când se va ajunge să trebuiască făcută plata ratelor, acei bani nu vor exista?

Deh, ca naţie tichie de mărgăritar aveam, neapărat aveam nevoie de una mai mare, mai zdrăngănitoare, cu nişte clopoţei care să sune vesel când sudăm pelerinaj de pelerinaj.

Poate astfel, într-un colţ se va găsi şi un locşor unde şi Gheorghea Ciobotea fratele patriarhului Daniel să găsească un locşor civilizat unde să pună capul, după ce a fost alungat din casa părintească pentru ca  aceasta să fie donată Bisericii.

Gheorghe Ciobotea –

Fratele Patriarhului Daniel şi locuinţa lui

Mă întreb dacă e corect să credem că noua deviză a Bisericii Ortodoxe Române, sub conducerea Patriarhului Daniel n-ar trebui să fie: „Umileşte-ţi fratele, ca pe propriul duşman”?

 1. dobermann
  5 iunie 2010 la 15:50

  Aleluia, frate Blue!
  M-am tot intrebat de ce ardelenii sunt mai cinstiti si curati, mai loiali si tenace, mai disciplinati si constiinciosi, intr-un cuvant mai civilizati, decat noi regatenii. Influenta austro-ungara, mi-am zis, intr-o prima etapa. Apoi mi-am amintit ca surparea comunismului a inceput in Polonia, ca in 1956 la Budapesta a fost revolutie impotriva comunismului, iar in august 1968 in Praga au intrat tancurile rusesti ca sa puna capat „primaverii” anticomuniste. Romanasii nostri ce-au facut, in afara de a se turna unii pe altii? Lasati grupul Arnautoiu si pe Elisabeta Rizea, ca sunt exceptii! Si atunci nu poti sa nu te intrebi ce i-a facut pe polonezi, unguri si cehi sa NU le fie frica? Nu putea fi decat credinta in cineva mai puternic decat toate tancurile rusesti, o credinta aparata cu sacrificii de o Biserica alta decat a noastra. Si daca ardelenii sunt mai „faini” decat noi la caracter si comportament inseamna ca Biserica Romano-Catolica si cea Greco-Catolica sunt cu adevarat dedicate menirii lor. Imi pare rau ca trebuie s-o spun, dar Biserica Crestin-Ortodoxa si-a ratat misiunea, atata vreme cat turma pe care o pastoreste trage concluzia ca „trebuie sa faci ce spune popa, nu ce face el”. Ca aceeasi turma de crestini ortodocsi este gata sa se faca frate cu dracul din interese meschine, ca doreste sa moara capra cuiva apropiat si ca iti fura florile de pe mormant ca sa le vanda. In iernile mai reci dispar si crucile. Alea care sunt de lemn bun de foc. Ce fac preotii crestin-ortodocsi? Ce-au facut mereu, intru slava lui Dumnezeu: fac venituri neimpozabile din comercializarea serviciului bisericesc. Mai fac case progeniturilor, gipane si alisveris prin neveste. Si pentru ca plecarea capului il fereste de sabie (alta invatatura draga romanasului), ba chiar il si chiverniseste, preotul crestin-ortodox sta capra la politicienii puterii vremelnice.
  Amin! si Servus ardelenilor! de la un regatean invidios.
  P.S. Pe cat punem pariu ca eu am mai multe sanse sa scap de smoala Iadului decat preasfintiile lor?

  • 5 iunie 2010 la 21:48

   Să ştii că an criticat cu acelaşi entuziam atăt povestea cu fratele Patriarhului Daniel sauîncercarea de a băga nişte sume uriaşe în acea catedrală, cu care am spus şi că uitucii din Sf.Sinod au probleme cu vederea şi nu mai văd pe umărul reverendei Patriahului urmele de la epoleţi (încă se mai ghiceşte şi culoarea albastră a petliţelor de pe guler, am criticat şi crima în masă comisă de evrei împotriva arabilor care nu doresc decât să îşi recâştige teritoriile unde le sunt îngropaţi strămoşii, crimă care acum continuă şi mai îngrozitor când sunt atacate convoaiele umanitare menite să evite o criză umanitară. Şi cine face asta? Cei care dacă zici că la Holocaust trebuie plânşi şi ţiganii, ruşii sau ce-or mai fi fost acei oameni pregătiţi la cuptor de imbecilii lui Hitler fără măr în gură dar aromaţi cu CiclonB, am criticat şi crimele mai vechi, comise de cruciaţi în numele unei religii zice pacifiste… sau povestea cu 9-11 când BinLaden a încercată să parcheze avioanele în Gemeni…
   De fapt critic ideea că în numele religiei în general se poate motiva orice crimă.
   ………………………
   Mie lene să caut date, dar să vezi când m-oi apuca să critic cele care se comit în numele artei… (bine, unele din ele sunt absolut delicioase..) 😀 . Teamă mi-e că dacă m-aş apuca să ilustrez cu poze deliciile comise în numele artei administratorii de la WordPress mă banează cu provider cu tot pentru că nu am limitat accesul minorilor, de parcă ei se vor înmulţi prin diviziune celulară şi nu vor comite păcatul indecenţei.

 2. 9 iunie 2010 la 12:33

  Sau catedrala mantuirii neamului PROST

 3. 9 iunie 2010 la 13:13

  Cineva zicea odată: „Construieşte-ţi biserica în inimă”.
  Când eram copil am auzit un preot (citate şi el pe cineva) spunând că dacă vrei să te rogi şi dacă o faci sincer, închide geamurile, trage perdele. Dumnezeu te va auzi, de asemenea, dacă vrei să posteşti, în momentul în care faci asta şi apoi începi să telauzi cu asta nu mai are nici o valoare. Păcatul trufiei e mai mare decât toate beneficiile pe care ţi le duce.
  Aş găsi în Biblie multe exemple, Isus însuşi de exemplu s-a dus să se roage în pustie nu în templele fariseilor, preoţii de atunci.
  ……….
  Pe mine însă nu acest aspect mă deranjază ci faptul că se încearca asta la vreme de criză şi se mizează tocmai pe banii celor săraci.
  E cumva soră cu multele pelerinaje la oasele unor sfinţi şi sfinţişori.
  Cât sunt de sfinţi, rămâne de văzut. Stefan cel Mare, „nu mare de stat şi iute vărsătoriu de sânge” este incredibil sfânt. Asta după ce e de notorietate că mai întâi trăgea nişte chefuri monstru şi apoi se ducea la preacuvioasele enoriaşe şi umplea dealurile Moldovei cu plozi din flori. Hehehe… Sfântu’Fane… Toată viaţa a trăit în rugăciune… 😀

 1. 28 aprilie 2014 la 22:15

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: