Prima pagină > Sănătate - Social - Umanitar > Inundaţiile, o binecuvântare?

Inundaţiile, o binecuvântare?

Poate e tardiv un subiect despre inundaţii. Poate nu, deoarece acestea vor reveni iar şi iar. Dacă nu anul acesta, peste un an, sau doi.

Subiectul a fost tocat în fel şi chip, ba că e de vină X, ba că Y, că nu există diguri, că oamenii nu au fost anunţaţi, că draci, că laci.

Vedeam multă lume că se plânge de faptul că e victimă a inundaţiilor. Că a venit apa şi i-a dărâmat casa, grajdul, magazia, ori că i-a înecat animalele, ori chiar că o rudă i-a fost ucisă de ape. Da, trist…

Mai vedeam nişte jurnalişti care spuneau extrem de afectaţi de cât de oropsiţi sunt acei oameni. Unul dintre ei, într-un sfert de oră a spus de trei ori că nimeni nu a venit să roage să li se dea ceva. Eu am văzut altceva. Acei oameni nu cereau, încercau să poruncească acest lucru. Li se părea că toată planeta e obligată să „le dea”. De exemplu o femeie când a fost întrebată de Tatulici ce nevoi are a răspuns extrem de natural: „Vreau un fotoliu că n-am avut niciodată”.

Unii oameni ai Realităţii TV făceau caz de faptul că Elena Udrea a dat unei femei o pereche de patofi cu toc. Înfiorător gest. Cum să îi dea unei femei o pereche de pantofi noi cu toc când în zonă televiziunea de care e vorba a dus camioane cu vechituri donate de telespectatori? Sau că aceeaşi blondă a dat unui copil o ciocolată, când adevăraţii miloşi ai acestei ţări şi-au golit depozitele de produse cu termenul de valabilitate expirat? Ce-o să zică moldovenii? Că există şi mâncare neexpirată?

Am mai văzut că Băsescu e un ticălos fără inimă, pentru că, ziceau cei care vorbeau, autorităţile locale în frunte cu primarii nu le-au îndiguit râurile. Mulţi din cei care vorbeau stăteau pe dale din beton furate de la cineştie ce canale care ar fi trebuit să îi protejeze, la fel cum la secetă mulţi stau rezemaţi de garduri cu stâlpi din ţeavă furate de pe la foste sisteme de irigaţii.

Am auzit oameni care spuneau că au mai fost inundaţi şi li s-au dărâmat „casele”.

Da, numeau case nişte alcăturile din chirpici sau paiantă, pe care li le-a dărâmat apa.

Ziceau că s-au săturat să le tot reconstruiască.

Nimeni nu părea să observe că era vorba de case de paiantă sau chirpici. Case din cărămizi de pământ nears. De fapt apele nu le dărâmau casele. Le dizolvau. Da, apa are prostul obicei să transforme în noroi pământul.

De asemenea nimeni nu părea să observe că acele case au fost reconstruite tot în zonele inundabile. Inundabile nu de ieri de alatăieri ci dintotdeauna.

Şi încă ceva.

Acelor oameni li s-au dat de fiecare dată materile de construcţii rezistente la apă. De ce erau din materiale care se înmoaie la contactul cu apa? Unde sunt cărămizile, cimentul şi celelale materiale de construcţii? Au fost vândute probabil pe sume mici.

De asemenea, de ce acei oameni continuă să voteze primari pe care îi acuză că nu au grijă de localităţiler lor?

Nu ştiu dacă e deplasat sau nu, dar am văzut că inundaţiile au lovit cam toată România. Au murit oameni şi în alte părţi. Ardealul, deşi fără atât de multe case dărâmate a avut şi el morţii lui. Televiziunile bucureştene au arăta cel mult ca fapt divers asta.

Unii au spus că Moldova e o zonă mai săracă şi de aceea e mai dureros. O fi zonă săracă Moldova, dar e şi o zonă care e considerată bazin electoral a PSD-ului.

Acolo sărăcia e mare doar pentru cei mulţi, există şi oameni foarte bogaţi. De ce totuşi bunăstarea nu „loveşte” şi marea mulţime? Pentru că nimeni nu a dorit asta. Un om sărac poate fi mituit elecoral mult mai uşor. Şi PSD a pompat acolo o mulţime de bani, mititei, bere, găleţi, ulei, făină şi dracu mai ştie ce.

De ce în decursul timpului nu s-ai făcut investiţii în mulţii ani în care PSD a condus discreţionat România? De ce s-ar face? Probabil considerau că  e mult mai ieftin să le dai nişte ajutoare când vine vremea necazului.

De asemenea, mi se pare ciudat încă ceva. Când militarii şi voluntarii veniţi de pe la sute de kilometrii se chinuiau să le facă diguri din saci de nisip, cârciumile erau pline. O reporteriţă l-a întrebat pe un tânăr dacă i se pare normal ca el să stea în birt iar alţii să muncească pentru a le proteja lor avutul. Pe faţa tânărului s-a instalat o uimire absolut sinceră. Cum adică? El să pună mâna să muncească? Nici măcar nu înţelegea conceptul.

Poate s-or şoca unii, dar mă întreb: Văd eu lucrurile aiurea? Sau a fi modovean e o formă de handicap?

Am tot mai pregnant impresia că inundaţiile reprezintă o binecuvântare pentru unii….

Dă-le Doamne.

 1. 25 iulie 2010 la 20:19

  au scos la iveala monstrii din parlament ….

 2. 25 iulie 2010 la 20:38

  Nu. Au scos la iveală şi nu doar acum, faptul că românul, deşi nu vrea să recunoască, are o mare apetenţă pentru acel „să ni se dea” şi mai are un păcat uriaş: îl deranjază adevărul. Indiferent ce s-ar întâmpla, dacă cineva le arată un vinovat, chiar dacă nu e real, românul e mulţumit.
  Uită-te ce se întâmplă în cazul de exemplu când se bate un profesor cu un elev şi cineva filmează. Primul gest e acela de a afla cine a filmat şi nu de a vedea cum a fost posibil să se întâmple ceea ce s-a întâmplat.
  Reconstruirea caselor din materiale nerezistente la apă în locuri inundabile nici nu mai e inconştoenţă ci nesimţire.
  Politicienii? Ei fac ce ştiu, le dau oamenilor ceea ce îşi doresc cu adevărat. A-i spune unia că ar trebui să mai şi muncească din când în când îi poate costa viitorul mandat.
  Politicienii români sunt populişti. Asta e clar. Poate nu doar cei români. Marea greşală a oameniir e că îi votează pe cei care le spun că sunt frumoşi şi harnici, deşi ei înşişi ştiu că sunt plini de bube şi put de lene.

 3. dobermann
  25 iulie 2010 la 21:23

  Da’ de sacii cu nisip furaţi noaptea dintr-un dig de protecţie la Isaccea, ai auzit? Presa a interpretat ticăloşia ca pe un „gest necugetat” la care oamenii au fost împinşi de „disperare”. Deh, n-a fost suficientă tescovină în care să-şi înece disperarea.

  • 25 iulie 2010 la 21:43

   Am auzit, dar nu îmi venea să cred… să mor dacă mai ştiu ce să zic.

 4. dobermann
  25 iulie 2010 la 21:55

  Nu-i nimic de zis. Eu m-am stricat de râs.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: