Prima pagină > A fost odată ..., Caragiale reload, Eveniment > 1 Decembrie: Un zâmbet şi o lacrimă de Ziua Naţională a României

1 Decembrie: Un zâmbet şi o lacrimă de Ziua Naţională a României

Încă mai e 1 Decembrie 2010. Ziua Naţională a României.

LA MULŢI ANI ROMÂNIA!

Cică azi trebuie să sărbătorim România. Da? Interesant. Care Românie? Cea rezultată în urma Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918? O fantomă adică. Acea Românie nu mai există aşa cum era atunci. Există doar ceea ce ne-a mai lăsat Istoria din ea. O parte e acum Republica Moldova, o alta e prin Ucraina, iar alta în Bulgaria. De ce acea Românie trebuie sărbătorită?  N-am înţeles. Ca să ne amintim că Românie e încompletă? De atunci ţara asta şi-a mai schimbat forma de câteva ori. De ce să nu sărbătorim crearea Daciei lui Burebista, sau Principatele Unite ale lui Mihai Viteazul? (Vezi hărţile de mai jos).

De fapt de ce e neapărată nevoie să sărbătorim la România deodată cu o altă sărbătorire? Ca să facem cum suntem obişnuiţi, un fel de varză?

Este o adevărată lisă de respect faţă de ţara asta dacă nu suntem în stare să o sărbătorim doar pentru ea însăşi. Să fie o zi în care să sărbătorim România pentru că există şi o iubim şi nu pentru că odată, în trecut s-a întâmplt ceva.

Mă uitam azi afară. O zi incredibil de urâtă, o zi în care nu ai cum să te pătrunzi de bucuria că e o zi importnată.

Şi mai e şi post pe deasupra. Puţini se abţin să pună botul la şpaga pe care o oferă cu această ocazie politicienii sau administraţia locală constând în mititei, fasole cu ciolan, bere sauz alte alea. Nici nu mai spun cât de frumos ar arăta drapelul naţional al României purtat de domnişoarele extrem de exonome în ceea ce priveşte vestimentaţia.

În fine …

Cum s-a sărbătorit? Ca de obicei. În ziua Marii Uniri&Ziua Naţională a României am văzut o dezbinare incredibilă. Am văzut politicieni care nu ştiu imnul naţional, cozile interminabile la pomana obişnuită, beţivii care sărmanii nici măcar nu aveau cum să „parcheze pe spaţiile verzi, prin rigole ori pe băncile de prin parcuri.  E trist. Unii se oripilează pentru că Preşedintele nu l-a desemnat pe şeful senatului să îl reprezinte, televiziunile nu au ezitat să aducă iar pe ecrane miteria cotidiană, dar au uitat să arboreze tricolorul, cu excepţia Antenei 3, a Naţional tv, N24plus. Televiziunea Naţională nu.

E trist… extrem de urât şi de trist.

Revenind puţin la data aleasă ca Ziua Naţională a României, eu cred că ar trebui aleasă o zi de vară, o zi în care să nu se sărbătorească nimic altceva. De exemplu, aceasta se poate stabili statistic. Să zicem în Iunie ziua în care, statistic, de-a lungul anilor a fost cea mai frumoasă vreme. Ar fi şanse foarte mari ca vremea să fie atât de frumoasă încât oamenii să iese din casă, să se ducă la picnicuri.

Da, ar putea fi şi frumos. Dar nu e…

Cred că De 1 Decembrie, în România pe lângă un zâmbet de bucurie trebuie să avem şi o lacrimă tristă. Un zâmbet de bucurie că în pofida clasei politice infecte pe care o avem, ţara asta continuă să existe şi o lacrimă pentru că deşi ţara există, nu mai e cum era la 1 Decembrie 1918…

P.S. Stiaţi că povestea cu căruţa cu proşti care s-a răsturnat la Caracal e o poveste adevărată? Acei proşti, de fapt nu erau tocmai proşti, ci beţi mangă. Se întorceau de la Alba Iulia unde a fpost acea Mare Adunare naţională unde s-a proclamat Marea Unire…

Hărţi:

Dacia lui Burebista


România Mare (1918)

România de azi

Sunt tare curios dacă văzând această evoluţie mai există cineva care să considere că 1 Decembrie mai e o zi potrivită să fie numită Ziua Naţională a României.

România 1918

 1. ion
  2 decembrie 2010 la 13:38

  si frantujii sarbatoresc caderea bastiliei, desi pun pariu ca juma din frantuji habar n-au ce a fost bastilia,americanii au 4iulie etc. noi avem 1 decembrie. simbolul conteaza, nu ce s-a intamplat dupa…

  • 2 decembrie 2010 la 23:03

   Stii ca e diferenţa? La noi, Marea Unire a făcut o anumită Românie, acum un sfert din ea nu mai există. La ei, simbolul Bastiliei de exemplu nu a fost alterat. Republica există.
   În plus e iarnă şi urât. Şi mai e şi post. Asta, pentru unii chiar îi interesează.
   Cum a putut sărbători lumea? A stat la televizor şi s-a uitat cum mânâncă rahat unul sau altul.
   Nu, 1 Decembrie nu e o dată bună ca sărbătoare naţională. Nici nu vreau să mă gândesc, fie că ne place, fie că ba, întotdeauna în unguri acestă sărbătoare va reactiva unele sentimente de respingere, sau chiar de ură.
   1 Decembrie să rămână ca Sărbătoarea Marii Uniri, să se facă o mare adunare la Alba iulia, să se facă tot ce se doreşte, dar să nu mai fie eclipsată de Ziua Naţională. La Bucureşti asta se sărbătoreşte. Or, niciodată în România nu va fi mediat un eveniment din Alba Iulia ca unul din Bucureşti.
   Dacă ni socotin decât data calendaristică şi cum era vremea, 23 August e mai potrivit (nu vorbesc de simbolurile zilei).
   Mie mi-ar plăcea însă orice zi între mijlocul lui Mai şi mijlocul lui Iulie. E frumos, e vară…

 2. Vlăduţ
  2 decembrie 2014 la 16:17

  Sunt păreri şi păreri şi trebuie să respectăm opiniile tuturor. 1.Cu riscul de a mă repeta şi cu riscul de a-mi atrage multe critici aş recomanda ,,ortodocşilor” să-i privească pe scandinavi care sunt înaintea noastră cu câţiva zeci de ani, ei aceşti scandinavi care ,,nu se pleacă în poala slujitorului domnului” pentrucă ei nu mai cred de mult în aceşti ,,bandiţi care îndobitocesc naţiuni fără jenă, de dragul de a-i putea subjuga.!… aşa că postul şi ortodocsia să ne mai lase în pace. 2. Foarte adevărat, românul râde (cu toate că nu ar fi cazul), râde că a mai apucat încă un an din ,,pomenile” politicienilor, acei politicieni meschini, fără scupule, fără jenă care îşi fac un titlu de glorie prin gestul lor, politicieni care ne păcălesc ori de câte ori au ocazia 3.Este grav să observăm o dezbinare dureroasă cauzată tot de aceşti îmbuibaţi care ani în şir au jefuit tot ce se putea jefui, mă refer la întreaga clasă politică din aceşti 25 de ani, dar asta nu ne împiedică cu nimic să ne sărbătorim ziua naţională a unei românii ciuntite, vândute şi văduvite de cel mai elementar respet, … dar este ZIUA NAŢIONALĂ A TUTUROR ROMÂNILOR. (Etnia maghiară ,,ne-a recomandat” o altă zi:!!) 4.Am observat după ’89 că au venit tot felul de ,,dizidenţi” din diasporă cu tot felul de sfaturi, cu un ,,dor de ţara lor” nemărginit, mai sunt şi acum unii care la fel ne scriu ,,năpădiţi” de dorul de pământul românesc, români care acolo au totuşi mijloacele materiale de minimă existenţă. Ce ar fi făcut oare dacă ar fi rămas în ,,ţara lor” mult dorită şi lăudată.? Cum s-ar fi luptat cu aceste hoarde de jefuitori.? … şi ca să-i împac pe ortodocşi, le spun că mântuitorul a fost răstignit şi chinuit pe cruce, de aceea propun ca slujitorii lui să serbeze în contiunare ziua naţională pe data de 1 decembrie pentru a se chinui şi ei în frig şi ger la o porţie de fasole cu ,,pulpe de post ” din pomenile iubiţilor lor politicieni.!!

  • 3 decembrie 2014 la 13:52

   Legat de ortodocşi, ar trebui să îşi amintească de faptul că la acea Mare Adunare Naţională dpentru că în sufletele românilor ardeleni a existat senmtimentul de a fi român.
   Or pentru aceasta a fost necesară persuasiunea cu care a acţionat Şcoala Ardeleană, şcoală care a putut exista doar pentru că a fost protejată de Vatican la cererea Bisericii Greco-Catolice.
   Acesta e motivul pentru care onoarea de a citi respectiva rezoluţie i-a revenit Episcopului Greco-Catolic, Iuliu Hossu.
   Boserica Ortodoxă nu a avut nici un fel de jenă în a se bucura la arestarea episcopului pentru că s-a opus cu eroism la mascarada autointitulată întoarcerea credincioșilor greco-catolici români la Biserica Ortodoxă.
   Actul prin care s-a hotărât desfiinţarea „de bună voie” a Bis Gr.Cat. u a fost semnat de nici un personaj important din Bis.Gr.-Cat. a fost semnat de 37 de preoți greco-catolici aflaţi ieraric la baza piramidei.
   ……………………………………………………………
   Legat de Episcopul Hossu, la 28 octombrie 1948 a fost arestat din reședința sa episcopală de la Cluj și dus la vila patriarhală de la Dragoslavele, unde a fost ținut închis, sub pază, împreună cu ceilalți episcopi greco-catolici arestați, în foame și frig. Atât autoritățile comuniste cât și conducerea Bisericii Ortodoxe Române, patriarhul Iustinian Marina personal, i-au propus scaunul de mitropolit al Moldovei, în schimbul renunțării la credința catolică și la legătura cu Roma, cu Scaunul Papal. Refuzând trecerea la ortodoxie, episcopul Iuliu Hossu a fost transferat mai întâi la Mănăstirea Căldărușani, iar în 1950, la penitenciarul din Sighet. În anul 1955, a fost dus la Curtea de Argeș, iar în anul 1956, la Mănăstirea Ciorogârla, apoi din nou la Căldărușani, unde a stat cu domiciliu obligatoriu până la sfârșitul vieții. Aici, s-a consacrat rugăciunii, meditației și unei munci dificile, în clandestinitate, pentru viitorul Bisericii Greco-Catolice, interzise. La 28 aprilie 1969, a fost creat cardinal in pectore de către Papa Paul al VI-lea deoarece, din cauza regimului comunist din acea vreme, o astfel de titulatură, făcută publică, i-ar fi adus și mai multe neajunsuri. La 5 martie 1973, Papa a dezvăluit acest fapt, că episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, dr. Iuliu Hossu, a fost creat cardinal, la ceva timp după decesul ierarhului român.
   ……………………….
   Culmea nesimţirii BOR a fost numirea Catedralei Episcopale de la Alba Iulia drept Catedrala Unirii … Am auzit preoţi ortodocşi care spuneau că în acea catedrală şi-a pus pe cap şi Mihai Viteazul Coroana Transilvaniei.
   Această catedrală nu exista nu doar la data când s-a încoronat Mihai Viteazul (de fapt aceasta s-a făcut în Catedrala Romano-Catolică din apropiere) dar nu exista nici măcar la 1918.
   Catedrala cu hramul Sfânta Treime, a fost construită cu sprijinul Casei Regale a României, după planurile arhitectului Victor Ștefănescu. Lucrările au fost începute la 28 martie 1921 și au fost finalizate la mijlocul lunii septembrie 1922, la 8 octombrie având loc sfințirea și primirea hramului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, în memoria primului întregitor al românilor și patron al evenimentului.
   Abia din 1975 lăcașul a primit rangul de Catedrală Episcopală Ortodoxe de Alba Iulia.
   Cu toate că se vorbeşte de Catedrala Unirii, de fapt este numită Catedrala Încoronării deoarece la ata de 15 octombrie 1922 ceremonia de încoronare a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari.

  • 3 decembrie 2014 la 14:05

   Nu etnia maghiară ne-a recomandat o altă dată.
   Aşa ar fi de bunsimţ dacă se doreşte să se ajungă la o reconciliere istorică.
   Pentru unguri Trianonul e un moment care îi doare. oameni sunt şi ei. E logic să se enerveze când văd că nou de bucurăm …
   Eu am zis că ar fi bună o zi în care afară e frumos. Românilor le place să iasă la picnic de ziua naţională. De exemplu cea mai lungă zi din an. 21 Iunie.
   Nu văd de ce România nu merită măcat o zi numai a ei…
   De ce să legăm ziua în care ne sărbătorim ţara de o altă zi importantă. Chiar nu merită România o zi care să fie doar a ei?
   În plus, România nici nu mai e cum era la 1918…
   De remarcat că între 1918 şi 1920, România se intindea şi la Vest de actuala Graniţă vestică
   Vezi aici: https://romanicablues.files.wordpress.com/2010/12/romc3a2nia-1918.png

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: