Prima pagină > Sănătate - Social - Umanitar > ,,Violenţa şi prea cunoscutul internet ”

,,Violenţa şi prea cunoscutul internet ”

Fiind minor, băiatul din Mioveni nu a fost fotografiat.El, cel care nu se vede şi-a ucis mama pentru că nu i-a plătit abonamentul la internet

Am avut o temă la dirigenţie despre violenţă. Pentru că se tot vehiculează ideea, că violenţa este mai prezentă în zilele noastre decât în trecutul mai apropiat sau mai îndepărtat, de vină sunt  televiziunile în particular, mass-media în general, am insistat asupra analizării cazurilor de violenţă întâlnite chiar din vremurile cele mai de demult, cum ar  fi cele descrise de Biblie.

La sfârşitul analizei  realizate de elevii clasei a VII a de la şcoala noastră, Şcoala cu clasele I-VIII POIANA COPĂCENI , i-am rugat pe toţi să scrie nişte concluzii care să fie legate de temă dar, cu o tentă de originalitate.

Alexandru a venit la mine şi m-a întrebat :

,,  Pot să scriu despre internet ? Ştiţi cazul copilului care şi-a omorât mama pentru că nu i-a dat voie la calculator şi implicit la internet ?,,

Nu analizasem această întâmplare cu ei în anul şcolar în curs.

Credeam că povestea a fost uitată aproape de toţi dintre elevii şcolii noastre.

Fiind impresionată de faptul că, în una din zilele în care eram la Ploieşti, la Curtea de Apel, asistasem la aducerea în mare taină a acestui copil,  nu am pierdut ocazia, la timpul potrivit, de a le povesti şi lor şi de a analiza faptul că excesele nu sunt bune, indiferent în ce domeniu.

,, Da, sigur că da. E bună ideea.,,

În continuare vă scriu opinia acestui elev, Alexandru, de la o şcoală dintr-un sat cu aproape 900 de locuitori, din Prahova.

,,Violenţa şi prea cunoscutul internet ”

de Alexandru Toma Dragomir

Cazurile de violenţă sunt din ce în ce mai multe şi mai grave.

Violenţa nu doar că este mereu prezentă printre noi, dar a început să să fie din ce în ce mai multă ,şi chiar excesivă, deoarece, pentru a  combate violenţa, oamenii folosesc tot violenţa.

De asemenea, violenţa are şi ea criteriile sale de clasificare , după locul unde se manifestă, cum ar fi :

–         în diverse instituţii

–         în locuri publice

–         în grupul de prieteni

–         în familie

O altă clasificare ar fi :

–   Fizică

–   Morală

–    Psihică

Violenţa este declanşată de anumiţi factori cum ar fi:

–         alcoolul

–         drogurile

–         banii (lipsa lor )

Dar şi sentimente ca

–         ura

–         gelozia

–         invidia.

Deşii aceşti factori sunt de obicei cei mai întâlniţi , există de asemenea şi un alt factor foarte nociv şi care , a început să se răspândească în lume.

Acest factor este prea cunoscutul internet.

Deşi, şi calculatorul este şi el un motiv pentru declanşarea violenţei, acesta nu este foarte  grav.

Însă, ceea ce îl transformă într-un factor de violenţă , de multe ori, este internetul.

Au fost extrem de multe discuţii despre acest obiect, nimeni nu a înţeles cu adevărat gravitatea acestuia. Nu doar că  el distruge mintea copiilor de la o vârstă fragedă, dar, de asemenea aceştia pot deveni dependenţi de el.

Cu cât copilul îşi petrece din ce în ce mai mult timp în faţa calculatorului , cu atât , fără a realiza se desprinde de lumea reală.

Cu cât copiii se afundă mai mult în lumea internetului, cu atât sunt mai predispuşi să comită acte de violenţă foarte grave, doar pentru a reintra în această lume nocivă.

De multe ori se întâmplă ca, acei care se practică jocuri violente să încerce să imite gesturile efectuate de personajele din jocuri, astfel comiţând acte grave de violenţă chiar şi crime.

Nu susţin însă cu totul şi cu totul că internetul este doar nociv, deoarece, dacă este folosit în scopuri benefice şi nu excesiv, el poate fi chiar foarte folositor.

Deci, prin urmare, internetul poate fi folositor, dar, şi un factor nociv ce declanşează de multe ori violenţa.

 1. 5 februarie 2011 la 19:07

  Violenţa face parte din natura umană.
  E adevărat că factorii de care zici o pot genera, dar nu cred că sunt factorii care generează cea mai puternică violenţă.
  Ceea ce vedem ne oripilează ce-i drept. Dar nu cred că internetul şi televiziunea de exemplu au un efect atât de mare.
  Am auzit pe cineva spunând de exemplu că ar trebui interzise, de exemplu, desenele animate cu Tom şi Jerry pentru că sunt violente.

  Dacă te uiţi puţin în istorie, vei vedea că violenţa ne-a însoţit pe toată perioada de când existăm ca specie.

  Ştii care e principala caracteristică a unui război de exemplu? Violenţa. şi nu e generată nici de internet, nici de televiziune.
  Uită-te la ce se întâmplă acum în Cairo… violenţă mergând până la extrem. Acolo e vorba de oameni maturi …Aia violenţă. Şi îţi garantez că nu are nici o legătură cu jocurile de pe net.
  Copii erau violenţi şi acum 25 de ani când internetul în România era cam cum sunt caprele negre în Sahara…

 2. 6 februarie 2011 la 12:05

  Îţi împărtăşesc părerea. Nu uita, te rog, este lucrarea unui elev de clasa a- VII -a care aşteaptă nişte comentarii. Nu eu.

 3. 1 noiembrie 2011 la 10:48

  Nu trebuie sa intelegem gresit Internetul. Acesta ne ofera accesul la o baza imensa de cunostinte, ne permite sa mentintem legatura cu prietenii, familia si sa ne facem prieteni noi, putem vedea lumea fara sa ne miscam din casa, etc.
  Internetul este o inventie minunata, cu multe avantaje.
  Intr-adevar apar si situatii negative, violenta se propaga si prin acest mediu si sunt multi copiii care ajung victime. Toate aceste probleme pot fi evitate daca copiii sunt invatati de mici ce este bine si ce nu, pe Internet.
  In acest sens, proiectul http://www.sigur.info vine in sprijinul copiilor si al parintilor cu sfaturi si informatii utile privind siguranta pe Internet.
  Iar daca aveti nevoie sa discutati cu cineva pe aceasta tema, echipa sigur.info va sta la dispozitie in cadul Helpline (www.helpline.sigur.info)

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: