Prima pagină > Politicăraie - Partide - Politicieni > UDMR, l-a ales pe Kelemen Hunor ca preşedinte, nu a pus botul la tentaţiile şi ameninţările USL

UDMR, l-a ales pe Kelemen Hunor ca preşedinte, nu a pus botul la tentaţiile şi ameninţările USL

Conform MediaFax, Sâmbătă candidatul la preşidenţia UDMR, , Peter Eckstein Kovacs, declara înainte de începerea congresului UDMR că se mulţumeşte să câştige cursa electorală internă din UDMR cu 53% cum arătau sondajele la acea oră.

Rivalul său Kelemen Hunor afirmase că va câştiga din primul tur, fără emoţii, după cum s-a exprimat.

Cel de-al X-lea Congres al UDMR a început cu intonarea imnului naţiunii maghiare, urmat de imnul naţional al României, imnul Uniunii Europene şi ulterior imnul secuiesc.

La Congres au fost prezenţi liderii PDL Emil Boc, Vasile Blaga, dar şi liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, precum şi oasteţi din străinătate, din Ungaria şi Slovacia.

Importanţa acestui congres este un moment semnificativ pe scena politică deoarece multe e pot schimba dacă se hotărăşte schimbarea orientării uniunii. Chiar şi schimbările de la govern au fost amânate până după Congresul UDMR.

Kelemen Hunor, noul şef al uniunii a făcut parte o lungă perioadă din echipa de decizie a unuinii, motiv care mă face să cred că cel puţin pentru o perioadă uniunea îşi va păstra linia politică. Kelemen Hunor, cel care preia  de la Marko Bela funcţia de preşedinte al UDMR, este ministrul Culturii în Guvernul Boc şi deputat la al treilea mandat, el fiind, până în 1997, şi redactor la emisiunea în limba maghiară a Radio Cluj, este necăsătorit şi s-a născut la 18 octombrie 1967, în comuna Cârţa (judeţul Harghita). Noul preşedinte al UDMR a absolvit, în 1993, Universitatea de Ştiinţe Agricole Cluj, Facultatea de medicină veterinară, iar, în anul 1998, Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de filosofie, În perioada 1990 – 1997 a fost redactor la Radio Cluj, emisiunea în limba maghiară, iar între anii 1993 şi 1997 a fost redactor la revista culturală „KORUNK”.

Kelemen Hunor este la al treilea mandat consecutiv de deputat de Harghita, a îndeplinit funcţia de preşedinte în Consiliului de Coordonare al UDMR în perioada 1999 – 2007, iar din anul 2007 a fost ales preşedinte executiv al Uniunii. a ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul Culturii în perioada 1997-2000, iar din decembrie 2009 este ministru al Culturii în Guvernul Boc.  A participat la alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie 2009, când a obţinut 3,83 la sută din voturile valabil exprimate.

Potrivit  declaraţiei de avere, din noiembrie 2010, Kelemen Hunor deţine o cotă parte dintr-un teren de 292 de metri pătraţi în Cluj-Napoca, o cotă parte dintr-o casă de 100 de metri pătraţi în acelaşi oraş, ambele dobândite în 2010 prin cumpărare, precum şi un cont bancar de 27.000 de lei. Potrivit CV-ului său, Kelemen Hunor a publicat două volume de poezii şi un roman şi are peste 100 de articole publicate în diferite reviste. De asemenea, a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor, în 1995, cu Premiul Litea-Budapesta, în 1996. În anul 2000 a primit Ordinul Steaua României în grad de Comandor, iar în 2008 Ordinul Crucea Mijlocie al Republicii Ungare.

La Capitolul ofertă electorală, Kelemen Hunor promis lărgirea cadrului decizional, o schimbare „calculată”, dar şi continuitate.

–         UDMR nu este o jucărie. Am auzit lucruri care m-au îngrozit în ultima perioadă. Eu am avut planuri concrete şi nu am vorbit despre alţii.

–         Am vorbit despre munca de 15 ani şi viziunea mea pentru comunitate.

–         Un lider autentic poate câştiga dacă vorbeşte despre planuri fezabile. Orice atitudine dezbinatoare poate avea efecte devastatoare.

–         Nu avem nevoie de haos, ci de o atitudine calculată.

–         Am trei principii în programul meu: solidaritate, proporţionalitate şi echilibru în decizii. Să lărgim procesul decizional în direcţia organizaţiilor judeţene, platformelor şi tineretului.

–         UDMR are nevoie de candidat bine pregătit care să păstreze echilibrul Uniunii.

–         Sunt adeptul vorbelor curate şi cred că UDMR trebuie să ţină cont de cuvântul fiecăruia.

Interesant este că în aceste din urmă zile, UDMR a sta frumoşel, cu codiţa ridicată să vadă dacă nu cumva sare cineva cu oferta autonomiei. N-a sărit nimeni. Unii care se oripilau prin vară de  anumite drepturi care vizau folosirea limbii maghiare, acum nu mai contemeau cu o idée fătată de mintea cineştie cărui strateg cu capul plin de prostii.

Am văzut absolute uimit cum unii vorbeau de sacrificarea unei viitoare prezenţe la guvernare de dragul unei rămâneri acum alături de PDL, ba mai mult, cu câteva zile în urmă i s-a uniunii pisica: PRM.

Nici mai mult nici mai puţin, la Ilfov filiala PSD a semnat un acord cu PRM, uitând că acum PSD zice că face parte din USL.

Solidă alianţă USL-ul ăsta … hehehe.

Dar pentru cazul în care există cineva care nu crede că nu e decât o altă abureală, iată cum relatează Ziare.com http://www.ziare.com/udmr/alegeri-udmr/de-ce-se-aliaza-psd-cu-prm-chiar-inaintea-congresului-udmr-1076895 povestea cu acordul PSD-PNL, filiale Ilfov.

(Atenţie cine e în fotografie: Scandalagiul Marinescu, Vadim, tatăl a două fetiţe pe care tot încearcă să le protejeze de răutatea lumii şi Robert Negoiţă, cel despre care se spunea că a fost amestecat în povestea cu SexGate-ul pesedist cu minore din TSD)

Bravo Vadime, vrei să-ţi scoţi fetele la produs? 😀

De ce se aliaza PSD cu PRM chiar inaintea Congresului UDMR?


De ce se aliaza PSD cu PRM chiar inaintea Congresului UDMR?
Protocolul semnat sambata intre filialele din Ilfov alePSD  si PRM  i-a lasat pe multi cu gura cascata, nu atat din cauza prevederilor cat a momentului ales: cu o saptamana inainte de Congresul UDMR la care Victor Ponta si  Crin Antonescu vor incerca sa ii convinga pe liderii maghiari sa li se alature in noua alianta, USL.
„Nu se pot cauta puncte comune cu un partid politic, cu o alianta, cu o uniune in care PRM-ul apare ca unul dintre participantii la acea alianta, la acea uniune”, avertizeaza inca de pe acum Kelemen Hunor, cel mai probabil viitorul preşedinte  al UDMR.

„La congres vor fi doua mesaje importante si cred eu destul de limpezi din partea lui Victor Ponta si Crin Antonescu, care au fost invitati la congres si care vor onora aceasta invitatie si vor transmite mesaje destul de clare in sensul asta – noi le facem invitatia public sa paraseasca aceasta coalitie si sa vina langa noi”, a sustinut miercuri secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.
Cum se explica atunci graba cu care liderii judeteni ai PSD semneaza, judet dupa judet, protocoale de colaborare si sustinere reciproca la alegerile locale si chiar si parlamentare cu PRM?
„Opozitia politica trebuie sa se inchege, sa se coaguleze. Noi nu am avut absolut nimic impotriva, nici macar verbal, cu privire la protocolul pe care l-au semnat PSD si PNL-PC. Este bine ce s-a intamplat, dar mai suntem si noi pe arena de joc, poate mai putin noi, dar electoratul nationalist, care cel putin in Romania are mai mult de 15% si este un nucleu dur, el nu pleaca precum fulgul pe apa, de la o alegere la alta, stanga-dreapta, cum bate vantul”, a afirmat sambata, vizibil satisfacut se parafarea protocoalelor judetene cu PSD, presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor.

Vadim şi Ngoiţă şi-au dat mâna pentru a-i trimite acasă pe Băsescu şi ai lui

Chiar daca la prima vedere poate parea o exagerare, PSD se apropie tot mai tare de PRM. Pana sambata erau deja semnate protocoale de colaborare la nivelul judetelor Calarasi, Hunedoara si Gorj, dar si la nivelul Capitalei. Sambata a fost semnat protocolul la nivelul Infovului, care prevede nici mai mult nici mai putin decat o sustinere larga si reciproca pana in 2019.
„Organizatiile PSD si PRM din judetul Ilfov se vor sprijini reciproc la alegerile locale, la cele pentru Parlamentul Romaniei, Parlamentul European, precum si la alegerile prezidentiale. Protocolul este valabil pana la 31 decembrie 2019, cu posibilitatea de prelungire cu acordul partilor”, se arata in documentul semnat de Robert Negoita din partea PSD si Marius Marinescu  din partea PRM.
Iar situatia continua, cu semnarea in perioada urmatoare de protocoale similare in alte 6 judete din Moldova, dar si alte cateva din Ardeal.
In aceste conditii, ce explicatii vor da Victor Ponta si Crin Antonescu in fata liderilor maghiari la Congresul de la Oradea, pentru a fi suficient de convingatori si a-i determina sa iasa de la guvernare si sa intre alaturi de ei in Opozitie?

Antonescu: UDMR dispare din parlament dacă rămâne de gât cu PD-L

Simtind ca ceva nu este in regula in ceea ce priveste imaginea publica a PNL, purtatorul de cuvant Mihai Voicu a incercat duminica o prima delimitare a partidului sau de aliantele pe care social-democratii le fac cu peremistii. Voicu a declarat duminica, la Europa FM, ca PSD are dreptul sa faca acorduri de colaborare in administratia locala cu PRM, dar ca nu se pune problema includerii formatiunii conduse de C.V.Tudor in USL.
In replica, vicepresedintele PRM Codrin Stefanescu i-a transmis, luni, ca partidul sau „nu a cerut si nici macar nu s-a autoinvitat sa faca parte din USL”, dar i-a atras atentia ca in turul doi al alegerilor prezidentiale s-ar putea sa aiba nevoie de voturile PRM, pentru Crin Antonescu, sugerandu-i ca ar fi bine sa nu se mai „fereasca” de PRM.
Situatia e cel putin incurcata. Nu putem sa nu ne intrebam, de exemplu, ce se va intampla in cazul in care un candidat al PRM ar intra in turul doi al unor alegeri , locale sau parlamentare? Conform protocoalelor judetene, el va fi sustinut automat si de PSD. Dar conform protocolului USL el va trebui sustinut si de PNL, ceea ce pare, deocamdata, greu de imaginat.
Am incercat in mod repetat sa aflam raspunsul la astfel de intrebari din partea unor lideri ai PNL, dar acestia au fost luni toata ziua in sedinte si nu au putut fi contactati.
In schimb, am aflat ce parere au despre acest subiect presedintele PRM Ilfov Marius Marinescu, purtatorul de cuvant al PSD, deputatul Radu Moldovan, si presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, cel mai probabil si viitorul presedinte al formatiunii dupa alegerile din 26-27 februarie.

Marius Marinescu (PRM): Am stabilit cu PSD sa semnam protocoale in toata tara


Vicepresedintele PRM Marius Marinescu spune ca astfel de protocoale de colaborare cu PSD vor fi semnate in toate judetele si ca ele vor prevedea o sustinere reciproca pana in 2019.
„Saptamana viitoare semnam protocoale in Moldova, saptamana aceasta semnam in alte judete. Acum stabilim toate detaliile. In principiu, incepand din 2 martie, semnam in Vaslui, Iasi, Suceava, Botosani, Bacau si Neamt. Si saptamana asta mai semnam in alte cateva judete.
In ceea ce priveste USL, ramane de vazut. Deocamdata am stabilit cu PSD sa semnam protocoale in toata tara, privind sustinerea reciproca la alegerile locale, parlamentare, prezidentiale, pana in 2019″, a declarat Marinescu pentru Ziare.com.
Intrebat daca aceasta sustinere reciproca va avea loc si la nivelul Capitalei, acesta a raspuns: „Vom avea acelasi candidat, sigur ca da. Daca candidatul nostru va intra in turul doi, PSD-ul ne va sustine pe noi, iar daca candidatul PSD-ului va intra in turul doi, noi vom sustine candidatul PSD. Vom sustine absolut orice candidat impotriva PD-L”.

Radu Moldovan (PSD): Intr-o Europa fara bariere, discursul nationalist nu mai e o tema serioasa

Purtatorul de cuvant al PSD, deputatul Radu Moldovan, a fost ceva mai retinut, respingand din start ideea semnarii a zeci de protocoale cu PRM, subliniind ca deocamdata nu este vorba decat de 11. In plus, acesta ne-a explicat ca nu este vorba despre o intelegere la nivelul conducerii centrale a celor doua partide, ci doar de aliante la nivel local.
„Nu am cunostinta sa fi existat o discutie la nivelul conducerii nationale ale celor doua partide. In schimb, conform statutului nostru, fiecare organizatie locala are autonomie pentru politica de aliante locale, exclusiv PD-L, dupa ultimul Consiliu National si decizia luata la constituirea USL. Organizatiile noastre teritoriale au dreptul sa isi faca politica de aliante”, ne-a declarat deputatul.
Intrebat ce crede ca va spune UDMR despre aceste intelegeri, acesta ne-a replicat: „Eu cred ca in anul 2011, cand vorbim de o Europa care nu mai are bariere, cand vorbim de multiculturalism, nu mai avem o tema serioasa de dezbatere  in aceasta zona a discursului nationalist.
Si eu urmeaza sa semnez, in calitate de presedinte al Organizatiei judetene a PSD Bistrita-Nasaud. Am avut o discutie cu colegii mei, din conducerea organizatiei judetene a PRM, si eu urmeaza sa semnez un protocol  care are termen de colaborare locala. Este vorba de creare de majoritati in consilii, acolo unde nu avem majoritati in momentul de fata, de colaborari pe plan local”.

Kelemen Hunor (UDMR): Nu se pot cauta puncte comune cu o uniune in care apare si PRM


Presedintele executiv al UDMR ne-a declarat ca, desi nu era nevoie de asa ceva, formatiunea sa neavand de gand sa iasa de la guvernare si sa se alature USL, apropierea PSD de PRM a ridicat inca un semn de intrebare cu privire la intentiile social-democratilor, in conditiile in care PSD nu avea nevoie de sustinerea unui partid al carui mesaj nu se incadreaza in jocul politic democratic.
„Semnarea protocoalelor PSD-PRM nu are nicio legatura cu Congresul UDMR, zic eu. E mersul firesc al lucrurilor, ei semneaza maine, poimaine sau peste o luna, nu are nicio legatura cu Congresul nostru.
In ceea ce priveste „invitatia” PSD fata de UDMR si aceasta tentativa de a ne convinge sa mergem alaturi de ei, semnarea protocoalelor cu PRM mai pune inca un semn de intrebare in ceea ce priveste posibilitatile noastre, daca noi ne-am gandi la asa ceva.
Noi nu ne gandim la asa ceva, dar apropierea PSD de PRM, semnarea protocoalelor la nivel judetean, probabil ca urmeaza si la nivel national, pentru noi inseamna un singur lucru: Nu se pot cauta puncte comune cu un partid politic, cu o alianta, cu o uniune in care PRM-ul apare ca unul dintre participantii la acea alianta, la acea uniune.
Din acest punct de vedere, nu este un semn de bun augur apropierea PSD-ului de PRM. Dar fiecare isi face strategia cum doreste, cum crede ca e mai bine.
Pentru noi este un semnal ca, din pacate, PSD, chiar si in momentul in care nu are nevoie de o astfel de apropiere, se gandeste la o colaborare cu un partid care nu a fost votat, care nu a intrat in Parlament si nici nu prea are posibilitatea de a reveni fiindca mesajul PRM si proiectele PRM exced jocul democratic”, a declarat Kelemen Hunor pentru Ziare.com.

O concluzie ?

Habar n-am, poate: UDMR i-a tras-o USL-ului

 1. 27 februarie 2011 la 0:17

  Cred că au ales omul potrivit, chiar dacă uslaşii şi-ar fi dorit pe cine care să le împărtăşească năzuinţa. Un timp pragmatic, şcolit la curtea lui Marko şi care va strănge laolată tot maghiarii şi secuii. Cred că este şi-n interesul lor. Are în spate persoane foarte influente şi potente financiar, ca de exemplu Verestoy

  • 27 februarie 2011 la 22:26

   Mă amuzam teribil înainte de alegerile din UDMR, pentru felul în care USLaşii ziceau că au o ofertă de nerefuzat, asta după ce în vară ziceai că România decedează având în vedere chestiunile legate de folosirea limbii maghiare.
   Singura chestie peste, pe care USL ar putea-o oferi maghiarilor ar fi autonomia regiunii formare de Covasna, Harghita şi Mureş, dar pentru asta trebuie schimbată constituţia şi nu văd cum se mobilizează 50% din români ca să voteze o autonomie maghiară.
   Hunor însuşi e ministru. Ar însemna să renunţe la mandat doar de dragul unei alianţe care ate atuul principal. Dacă nu voi, PRM. Diconescu nu se poate duce cu USL pentru că povestea cu care îşi abureşte electoratul e valabilă doar dacă Partidul Popular câştigă peste 50%. PRM-ul ştie tot prostul că e undeva în jur de 1 la sută, având în vedera că majoritatea au migrat spre PP.

   Cred că pentru unguri era singura soluţie să mai pupe depăşirea pragului electoral. În zona maghiară ia se pare avânt Partidul Civic Maghiar, partid extremist. Nu ştiu cum vor reuşi să-i ţină pe acei năbădăioşi în frâu. Majoritatea sunt mai exaltaţi decât Tokes…
   Se pare că USL e pe cale să moară încă înainte de a primi sentinţa de înfiinţare d.p.v. legal. Totul avea sens doar dacă reuşeau să atragă UDMR…

   Atenţie, acei 60% cu care defilează se socotesc doar din cei 30 la sută care şi-au eprimat intenţia de vot. Restul ori sunt antiUSL, ori nelămutiţi.
   Ghici cam cum vor arăta preferinţele electoratului dacă va continua relaxarea măsurilor de austeritate şi pe la finalul anului sau la începutul lui 2012 (să zicem primul trimestru) va reveni nivelul de trai…
   Atenţie, UDMR are acces la date pe care noi nu le ştim şi are specialişti care pot interpreta corect trendurile…
   De aici, USL nu poate decât să scadă, nu are de unde lua electorat, PDL e la un minim de unde nu se mai poate duce mai jos.
   Ce zici dacă pe fondul unei creşteri devenite evidente pentru tot prostul , economic vorbind, se va contura o nouă alianţă politică, una de centru între PDL, UNPR, UDMR şi minorităţi, altele decât cea magiară? Atenţie. Mai există şi premisele unui partid separat, să zicem de către Monica Macovei… ehe… PNL în B?:D (vezi PNŢcd) PNL va deconta tot rahatul care s-a mîncat la Intact şi Realitatea Media.

 2. 27 februarie 2011 la 23:07

  Blue :
  PNL va deconta tot rahatul care s-a mîncat la Intact şi Realitatea Media.

  Să te audă domnul 😉
  Prognosticurile USELISTE nu sunt de luat în seamă. Aceleaşi vise îşi împărţeau şi-n 2004, dar şi-n 2008. Ei uită întotdeauna de faptul că PDL şi UDMR fac parte din aceiaşi familie europeană.

 3. 28 februarie 2011 la 16:55

  desi e necesara prezenta-n guvern a ungurilor, pentru stabilitate eu nu-i halesc deloc. poate la urmatoarele alegeri dispar din parlament

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: