Prima pagină > Tristeţi > Doar pentru criminali se prescriu faptele. Morţii vor rămâne morţi …

Doar pentru criminali se prescriu faptele. Morţii vor rămâne morţi …

E drept că nu e un articol tocmai nou, dar cred că e interesant. Îl citisem dar nu mai ştiam unde şi îi mulţumesc lui Emil că mi l-a arătat. Alte comentarii, după…


Faptele criminale de la Revolutie se prescriu in 2012. Societatea civila cere demiteri in Justitie

Data publicării: 1 Martie 2010

Un numar de 40 de organizatii non-guvernamentale si sindicale i-au cerut, luni, ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, sa propuna revocarea din functii a prim-adjunctului procurorului general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a sefului Sectiei Parchetelor Militare, Ion Vasilache, si sefului sectiei Urmarire Penala si Criminalistica, Marius Iacob, pentru ‘management deficitar’ in anchetele privind Revolutia romana si Mineriada din iunie 1990, se arata intr-o scrisoare deschisa semnata de asociatii si remisa Agerpres
Organizatiile, printre care Asociatia 21 Decembrie 1989, Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania, Federatia sindicala ‘Solidaritatea – Virgil Sahleanu’ a siderurgistilor din Romania, anunta ca vor solicita si cercetarea penala „a reprezentantilor asa-zisei justitii, pentru favorizarea criminalilor prin tergiversarea deliberata a aflarii adevarului”.
„Avand in vedere managementul deficitar in gestionarea si administrarea actului justitiei, tergiversarea deliberata a aflarii adevarului referitor la genocidul din decembrie 1989 si fratricidul din iunie 1990, precum si ‘finalizarea’ unora din aceste dosare prin neinceperea urmaririi penale sau scoaterea de sub urmarire penala, va cerem sa propuneti revocarea din functie a urmatoarelor persoane: Tiberiu Nitu – prim-adjunct al procurorului general, Ion Vasilache – seful Sectiei Parchetelor Militare, Marius Iacob – seful sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica”, se arata in scrisoarea deschisa.
In plus, organizatiile semnatare au atras atentia presedintelui Traian Basescu, premierului Emil Boc si procurorului general Laura Codruta Kovesi ca faptele criminale de la Revolutie se vor prescrie in urmatorii doi ani, in mandatele lor, daca nu vor actiona pentru solutionarea cazurilor.
„Cu alte cuvinte, veti ramane in istorie in aceasta ipostaza, iar in manuale si carti va scrie ca sub guvernarea si mandatul dumneavoastra vinovatii au scapat judecatii si adevarul a ramas nedescoperit. Niciun argument, indiferent de natura lui, nu va sta in picioare in fata acestei realitati”, se arata in scrisoarea adresata sefului statului, premierului si procurorului general.
In scrisoare, semnatarii cer declasificarea completa a dosarelor Revolutiei, finalizarea anchetelor si trimiterea in judecata a celor vinovati, eliminarea din profesie a magistratilor care au tergiversat ancheta, precum si demersuri pentru adoptarea in Parlament a Legii lustratiei.
De asemenea, asociatiile civice au adresat o alta scrisoare presedintelui Consiliului stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), Vladimir Tismaneanu, si presedintelui executiv al IICCMER, Ioan Stanomir, prin care le solicita infiintarea a doua comisii in cadrul institutiei pe care o conduc si anume Comisia de cercetare a reprimarii revolutiei anticomuniste din decembrie 1989, a reprimarii manifestatiilor anticomuniste din ianuarie si februarie 1990, a violentelor etnice de la Targu-Mures din martie 1990, a reprimarii manifestatiei din Piata Universitatii din aprilie – iunie 1990, precum si a mineriadelor din 1991 si 1999 si Comisia de studiere a reprimarii revoltelor muncitoresti din Valea Jiului – 1977 si din Brasov – 1987.

Sursa: http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/faptele-criminale-de-la-revolutie-se-prescriu-in-2012-societatea-civila-cere-demiteri-in-justitie-178810.html

E trist.  E tare trist… Un lucru e cert. Morţii nu beneficiază de prescriere

Morţii vor rămâne tot morţi şi dacă se vor prescrie faptele criminalilor.

Morţii vor rămâne tot în morminte, şi nu for avea nici măcar forţa să bântuie visele criminalilor.

Morţii vor rămâne tot morţi…

Criminalii nu vor mai rămâne criminali.

Cei care au inventat chestia cu pescrierea ar trebui consideraţi complici la faptele despre care e vorba.

Cei care se opun anulării prescrierii pentru faptele considerate  crime, sunt de asemenea complici, dar asta pare să nu intereseze pe nimeni, şi nu doar atât, pe unii oamenii i-au votat să le fie conducători şi vor continua să-i voteze pe urmaşii lor.

Din morminte se va mai auzi o vreme întrebarea ca un bocet: “Pe noi cine ne-a ucis?”

Din păcate vor fi tot mai puţini cei care vor înţelege cine sunt cei ce îşi plâng încă morţii…

Vor fi tot mai puţini cei care vor înţelege la ce se referă întrebarea ce bântuie în cimitire…

Vor fi tot mai puţini cei care vor mai auzi măcar întrebarea.

Criminalii vor continua să prospere iar morţii vor continua să întrebe …

 1. 4 aprilie 2011 la 19:38

  De câţiva ani buni, cine este Procurorul General al Republicii ?

 2. 4 aprilie 2011 la 19:59

  Contează doar ultimul?

 3. 4 aprilie 2011 la 20:09

  @Blue,
  Nu. Dar dacă , cu un efort foarte mare pot înţelege că sunt interese foarte mari politice, poate chiar diplomatice, în cazul revoluţionarilor ucişi, ei bine faptul că procurorii îi apără pe infractori şi în cazuri banale cum ar fi procesele mele, şi asta în timp ce este d-na K. procuror general, asta nu pot înţelege.

 4. 4 aprilie 2011 la 20:20

  Înţelg că procesele tale sunt importante cum pentru fiecare proceste lui sunt de asemenea foarte importante.
  În cazul morţilor din 89 problema este mult mai gravă. Chiar şi probeleme tale îţi au poate într-un fel, originea în faptul că avem probleme nerezolvate.

  Imaginează-ţi cam cum era ţara asta dacă atunci, când cu Golaniada făcea şi se aplica o lege a lustraţiei.

 5. 4 aprilie 2011 la 20:47

  @BLUE,
  Procesele mele nu pot fi mai importante decât cele legate de revoluţie.Procesle mele nu au nicio miză. Nici pământ nici libertatea mea ci este vorba doar de onoarea mea. Care pentru mine înseamnă mult dar nu atât cât vieţile unor oameni nevinovaţi. Eu afirm doar că, atâta timp cât nu se vrea adevărul în procese mărunte, am puterea să realizez diferenţa,în unele politice nici atât. Vrei să recunoşti sau nu dar nu putem fi mulţumiţi de cei care ar trebui să fie cinstiţi, competenţi adică de magistraţi.

  Am fost la revoluţie, am avut norocul să nu fiu împuşcată dar oamenii aceia întinşi pe jos, morţi,aliniaţi unul lângă altul, nu am să-i pot uita niciodată.

  Vrei acum să spun că şi preşedintele Băsescu ne-a promis şi i-a promis şi lui Mărieş că se va rezolva cumva. Uite cum se rezolvă? Se prescrie.La americani o crimă obişnuită nu se prescrie darmite ce au fost atunci.Toţi politicienii sunt vinovaţi. Cum se trec toate aberaţiile prin ordonanţe de guvern, puteau foarte bine să dea o ordonanţă ca aceste crime să nu fie prescrise.

 1. 4 mai 2011 la 9:17

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: