Prima pagină > Personalităţi > Portret: Ioan Niculae – miliardarul fost securist

Portret: Ioan Niculae – miliardarul fost securist

Ioan Niculae, portret de miliardar „într-o ţară tâmpită”

Autori: Mihnea-Petru Pârvu, Magda Spiridon

Al treilea bogătaş al ţării a fost ofiţer de securitate. Astăzi are o avere de 1,2 miliarde de euro şi 50.000 ha de pământ. Spune că-i filat de peste 12 ani şi şi-a cumpărat un TAB pentru vânătoare.

La 55 de ani e al treilea miliardar al României despre care spune că e o ţară tâmpită. Are o avere de 1,2 miliarde de euro. Recunoaşte pe faţă că a fost securist. Poate de aia are şi o problemă. Zice, de câte ori are ocazia, că e filat de „servicii”. E deja o obsesie, o „teorie a conspiraţiei”.

După ce s-a lăsat de fumat, s-a apucat de afaceri cu tutun. Are, evident, echipă de fotbal în „liga lu’ Mitică”. E românul cu cel mai mult pământ, după rivalul nemţean Culiţă Tărâţă. O moşie imensă, de 50.000 de hectare. E mai discret decât colegii săi de clasament din TOP 300 Capital. 

E vânător, dar nu ca Ţiriac. Se plimbă cu iahtul, dar nu cu unul ca al lui Copos. Face afaceri cu petrol şi gaze, dar n-a făcut arest ca Patriciu. Preşedintele Băsescu i-a făcut cinstea să-l confunde cu alt îmbogăţit al tranziţiei, cu acelaşi nume, diferenţa fiind de un „i”. Numele său e Ioan Niculae. Nu e ăla de la Braşov, e ăla de la Ploieşti! 


„Nu numai noi vrem pământ!”

Biroul său, de la ultimul etaj dintr-un bloc de lângă Piaţa Galaţi, din Capitală, e despărţit de sala de consiliu de un acvariu imens. Pe oaspeţii dependenţi de tabac nu-i bagă la el în birou. „Am fumat şi io, da’ m-am lăsat în ’92!”, spune cel care a privatizat „Tutunul Românesc”. 
„Cred că sunt al 500-lea, nu al treilea miliardar… Întrebaţi-i pe politicieni unde-şi ţin averile!”, e ofticat pe clasa politică Ioan Niculae. „N-avem motive să fim supăraţi!? Nu-s în stare să facă un kilometru de autostradă… A întrebat Ţiriac: „Unde-s miliardele, din anii ’90, băgate în infrastructură?”.
Rugat să comenteze celebra poezie a lui Coşbuc „Noi vrem pământ!”, agricultorul nr. 2 din România o scaldă: „Nu numai noi, românii, vrem! Au cumpărat danezi, italieni, finlandezi, pe o lacună legislativă à la Gâgă! Suntem singura ţară din UE care dă subvenţie pentru pământ nelucrat. Hectarul e o mie de euro şi subvenţia de 180. Dacă-l are de zece ani şi-a dublat banii fără nicio problemă! Arată-mi şi mie o ţară care poate să fie atât de tâmpită!”.
„Îţi râd în nas”
„România e unica ţară din lume care dă redevenţe la nivelul anilor ’70! În America se fac licitaţii trimestriale pe «ramurile minerale». La noi nu se fac deloc! De când s-a privatizat Petromul nu s-a schimbat aproape nimic… Îţi râd în nas! În toată Europa benzina e mai ieftină!”, se ambalează miliardarul. 
Apoi, o dă în boala specifică bogătaşilor noştri: „De peste 12 ani sunt urmărit! Am în faţa sediului maşini de filaj în permanenţă! Şi la casa mea din Zimnicea, acu’ vo’ două săptămâni filmau unii dintr-o maşină cu «pălărie» mare deasupra! La SNTR (n.r. – Tutunul Românesc) sunt 30 de inşi în control şi io mai am acolo trei oameni, cu tot cu director!”. 

În Iran, în decembrie ’89 

Ioan Niculae n-a prea apărut prin tabloide. Sau n-a avut ce să arate, fie s-a ferit mai bine ca alţii din lumea afacerilor sau a fotbalului: „Fiecare are firea lui!”. 
Afaceristul, în decembrie ’89, la vizita lui Ceauşescu în Iran era, cumva, acolo: „Am ajuns pe 4 decembrie. Lucram la Chimica Bucureşti şi ne trimiseseră după «raportări » de contracte. Nici nu l-am văzut pe Ceauşescu, eram prea mic…”. Şi o dă pe bune: „Am fost ofiţer de securitate, între ’76 şi ’80! Am trecut în rezevă la 24 de ani. Divorţasem şi era o problemă de dosar!”, încearcă fostul securist să convingă că dacă s-a despărţit de nevastă şi-a terminat cariera în Securitate. Dosarul astfel „pătat” nu l-a împiedicat să aibă misiuni „economice”, de comerţ exterior, în străinătate. Motivaţia sa: „Eram foarte bun la limbi străine!”. 

Securistul legumicultor cu Ştefan Gheorghiu 

După şcoala de securişti, Ioan Niculae a absolvit „Ştefan Gheorghiu”. Întrebat cine a fost şi ce-a făcut cel care a dat numele şcolii de partid, miliardarul roşeşte: „Era un activist al PCR dinainte de a se înfiinţa…”. Se enervează: „Era o facultate bună şi nu ne trimiteau acolo să ne spună ce a făcut Ştefan Gheorghiu!”. 
În Irak, zice că a ajuns că n-avea pile: „Altfel eram în Elveţia”. Spune că dacă ar fi rămas la Bagdad, ar fi fost la fel ca azi. Adică bogat: „Istoria n-o rescrie nimeni!”. Securistul dezactivat „timpuriu” Ioan Niculae povesteşte că legumicultura i-a marcat viaţa. „Aveam un ARO cu care, în toate concediile, îi ajutam pe ai mei. Luam roşii, pepeni, ardei, castraveţi de la Buturegeni, Giurgiu, unde m-am născut şi le duceam la piaţă”, explică marele agricultor naţional aplecarea sa către glie. 
„Suntem singura ţară din UE care dă subvenţie pentru pământ nelucrat. Hectarul e o mie de euro şi subvenţia de 180. Dacă-l are de zece ani şi-a dublat banii fără nicio problemă! Arată-mi şi mie o ţară care poate să fie atât de tâmpită!”, 
IOAN NICULAIE, miliardar.

PĂRERI

„Acum nu mai stabilim nici ce producem noi” 
Ioan Niculae are un portofoliu divers de afaceri, care include acţiuni în rafinării, hoteluri, echipă de fotbal şi imobiliare. Tot el deţine Interagro, unul dintre cei mai mari producători din domeniul agriculturii. Comparaţia cu Culiţă Tărâţă îl deranjează. „E o greşeală dacă vă luaţi după «cifra de teren»! Tărâţă are 56.000… Nu-i adevărat! Zece mii sunt stufăriş în Balta Brăilei! Da’ mai are şi-n alte părţi poate mai mult…”, intră ţăranul din Buturugeni în meandrele concretului agricol. 
Omul speră ca la sfârşitul acestui an să aibă în exploatare 60.000 de hectare. Cu tot cu arende: „Anul ăsta, America a cultivat cea mai mare cantitate de porumb din ultimii 65 de ani! China, din cel mai mare exportator, a ajuns importator! La îngrăşăminte, la fel! Combinatele mele au mers, până anu’ trecut, în «full»! De nevoie am început să le închid!”. Înainte de război, Bursa de la Brăila stabilea preţul cerealelor din Europa: „Acum nu mai stabilim nici ce producem noi! Spre ruşinea noastră!”. 

SUPĂRAT 


S-ar duce în Bulgaria să scape de filaj

Ioan Niculae are un bloc-notes şi face tot felul de scheme în timp ce vorbeşte. „Este un complot împotriva agriculturii româneşti!”. „La fel cum a fost cu flota?”, vine întrebarea. „Chiar aşa!”, recunoaşte zgândărit. Bate imediat în retragere: „Da’ nu mă băgaţi în asta că nu mă pricep! Auziţi? Altfel, mă ridic şi plec!”.
S-a spus că ar fi declarat că vrea să-şi mute afacerile în Bulgaria, din cauza TVA-ului. Afirmaţia respectivă l-a costat o taxare publică a preşedintelui Băsescu, care l-a şi confundat cu Ioan Neculaie, magnatul cu nume apropiat din Braşov. Acum, Ioan Niculae bate în retragere: „Nu m-a confundat, ştia bine despre cine vorbeşte. Dar e o prostie, n-am zis că-mi mut afacerile, aşa s-a scris în presă, s-a speculat! Eu am afirmat că, dacă tot mă urmăreşte «Serviciul Român de Dezinformare» şi se mai şi plătesc bani pentru asta de la bugetul statului, mai bine să mă urmărească bulgarii şi să plătească ei! Grupul Interagro plăteşte, anual, 120 de milioane de euro la buget. Băsescu a fost dezinformat total!”, e categoric fostul ofiţer de securitate.

WIKILEAKS 

„Am cumpărat doar arme de vânătoare”

Cât priveşte gazul pe care Traian Băsescu a susţinut că Ioan Niculae l-ar fi plătit doar pe jumătate, miliardarul zice că l-a achitat la preţul fixat de stat, din producţia internă. „Gazul e scos din pământ cu 45 $ pe mia de metri cubi şi ni-l vând nouă cu 85 $. Păi, ăsta e jumătate de preţ? Şi Romgazu’ a mai donat statului şi o sută de milioane de euro!”, trage omul de afaceri spuza pe turta sa. Când e întrebat de politică, de Băsescu, de mutarea afacerilor sale în Bulgaria sau de gaz se umflă ca un curcan la împerechere: „N-am ce spune!”. 
Devine, brusc, conciliant. Intră în date tehnico-economice: „Vreau să explic de ce e gazul scump la români!”. Culoarea părului său e asemănătoare cu a tizului său vopsit şi mai mic cu trei ani, de la FC Braşov. „Mari companii fi nanţează ONG-uri, să le facă publicitate şi să mă închidă pe mine! La unul din ele i-am făcut plângere penală. Gas de France şi Eurogas ţin toţi banii, nimic nu ajunge în buzunarul românului!”, e virulent industriaşul.
„S-a făcut caz că închid Arpechim. De ce nu se spune ceva de Doljchim? Voiam să-l iau io, să ţin personalul şi să preiau datoriiile! Le-am scris lu’ Boc şi ministrului economiei. OMV a zis că nu e de acord şi că-l taie! Statul român, care are 40%, a tăcut!”.

Personaj de WikiLeaks 
Omul recunoaşte că are afaceri în Bulgaria, dar nu spune unde şi valoarea lor: „Mai am şi în Moldova şi Ucraina. Şi în Italia am o societate mixtă”. 
Niculae, unul din personajele filmului „Kapitalism”, spune că pelicula l-a dezgustat: „M-au filmat din spate cu o cameră ascunsă. Au înregistrat fiare ruginite… Da’ n-au dat o secvenţă cu rafinăria nouă de bioetanol de la Zimnicea. Am făcut-o pe nisip, într-o zonă care era inundabilă…”. 
Dezvăluirile WikiLeaks l-au umplut de spume pe urmaşul ţăranilor din Buturugeni: „Materialu’ l-a făcut un student care apoi a devenit spion! Hârtia a fost dată lui Năstase printr-un reprezentant al unei firme de tutun din România (n.r. – aluzie directă la Peter Imre). Să vadă ce traficant de arme sunt io! Păi, am cumpărat doar arme de vânătoare! Era unu’, Ion Nicolae, fost director la Romtehnica, care cu asta se ocupa! Omul şi murise!” 

CU BACUL LA FOTBAL 


Stadionul Astrei de la Giurgiu va avea şi port

Miliardarul român s-a hotărât să folosească, în ţara sa «tâmpită», mână de lucru chinezească şi bulgărească: „Am avut mai mulţi, până să funcţioneze combinatul de la Zimnicea. Acum mai am doar cinci din 200! Am avut şi bulgari destui, da’ am păstrat doar trei din 40. Sunt ca ai noştri, indisciplinaţi! Chinezii sunt disciplinaţi, da’ nu la fel de deştepţi!”. Unde mai pui că nu sunt nici pretenţioşi la orez. 
Miliardarul face şi un hotel de cinci stele la Azuga. S-a băgat şi pe piaţa aviaţiei de lux. A fondat o companie, Interaviation, cu două avioane, din care un jet de lux, Hawker 900 XP, cu nouă locuri, plus un elicopter Dolphin cu şase locuri: „E un început şi, de fapt, în afacere e majoritară fata mea, de 22 de ani. Are 51%! Restul e al Interagro”.

Extremă la Automatica Alexandria 

Niculae a jucat fotbal în „B”, mai întâi la Petrolul Videle, apoi la Automatica Alexandria. „Eram extremă dreapta”, îşi explică traseul de mare om de afaceri. Şi-a rupt un picior şi mamă-sa l-a influenţat să renunţe la sport. El, franc, zice că Şcoala de la Băneasa, de securişti, a fost factorul decisiv. Fotbalul nu i-a dat pace. S-a trezit cu o echipă pe cap după ce a început afacerile la rafinăria Astra. Unde se spune că are cea mai mare organigramă din fotbalul autohton: „Astra e pe o pierdere suportabilă!”. 
Sufletul său însă tot la Dinamo a rămas. A fost cât p-aci să preia clubul din Ştefan cel Mare şi doar orgoliile de acolo lau lăsat numai cu echipa din Ploieşti: „Am vrut pachetul majoritar. Să pot decide singur! Nu s-a putut. Auditul a zis că e dificil! Da’ io mă înţeleg bine şi cu Badea, şi cu Borcea!”, e împăciuitor omul de fotbal giurgiuveano-ploieştean.

La Giurgiu , cu iahtul la meci 

Mai zice că n-a intervenit niciodată înaintea unui meci al Astrei: „N-am vrut să fac greşelile lui Gigi! O echipă se face dacă ai un nucleu bun, de oameni pricepuţi în ale fotbalului, nu aruncând bani în stânga şi în dreapta: „Eu îmi spun doar părerea, după meci, despre un anumit jucător. Antrenorul decide! Dar dacă o scrânteşte…”, dezvăluie Ioan Niculae adevărul din spatele rezultatelor modeste ale echipei cu care s-a trezit pe cap fără să şi-o dorească. Omu’ a vrut doar rafinăria.
Astra e deja mutată din Ploieşti, dar încă n-a aflat. „Sediul social al echipei e la Giurgiu şi în iulie tai panglica la stadionul de acolo. Oricum, io mai am unu’ la Ploieşti. Sunt singurul patron de fotbal care are stadion! Motivul pentru care mut echipa e că sunt giurgiuvean! Primarul mi-e prieten şi am şi afaceri în toată zona! Singura părere de rău e pentru suporterii din Cartierul de Vest al Ploieştiului. Un alt motiv ar fi lipsa totală de respect a autorităţilor locale pentru o echipă de Liga I!”, răbufneşte fosta extremă dreapta a Automaticii Alexandria.

Preşedintele Astrei zice că a avut nenumărate controale exact în perioada licenţierii clubului. Noul stadion va avea şi debarcader. „La Giurgiu, cei cu posibilităţi, pot veni la meci şi cu iahtul!”, supraevaluează giurgiuvenii de baştină patronul Astrei.

TAB de vânătoare cu sobă şi zece fotolii 

Ioan Niculaie are hobby-ul oamenilor cu bani: vânătoarea. Nu spune câte arme deţine, dar recunoaşte că a fost la vânătoare în locuri exotice. „Cel mai important trofeu e o «Black Face Impala», o antilopă africană foarte greu de vânat!”, e mândru vânătorul de milioane. Neagă că ar fi fost la vânătoare de elefanţi sau lei, însă spune că şi-ar dori să împuşte un buffalo african. Pentru plăcerea sa a cumpărat un TAB casat de armată.
„L-am luat ieftin, cu numai 8.000… Culmea e că era nou-nouţ, avea numai 2.000 de kilometri la bord. L-am tapisat şi i-am pus o sobă şi zece fotolii. Să ne simţim bine, eu şi invitaţii mei!”. O altă plăcere a lui Ioan Niculaie e muzica de petrecere. Dar nu cântată de oricine. Solistul său favorit e un interlop celebru: Genică Boerică. Ioan Niculae e deranjat de asocierea sa cu inerlopul craiovean: „Da’ nu-mi cântă numa’ mie! Îi cântă şi lu’ Mitică!”.

Sursa: EVZ.ro

http://www.evz.ro/detalii/stiri/ioan-niculae-portret-de-miliardar-intr-o-tara-tampita-927077.html

Categorii:Personalităţi Etichete:
 1. 9 august 2011 la 1:24

  Oricum ar fii facut banii cinstit ilegal i-a mers criereu in ambele tabere.

  • 9 august 2011 la 19:22

   Corupţia nu are culoare politică… E doar una din constantele definitorii ale ţării ăsteia.

 2. 3 noiembrie 2011 la 19:03

  Adevarat 🙂 da orcum averea lui de 1,6 miliarde $ comform forbes romania din octombrie 2011 ii ajung pt 100 de generatii 😀 e unu din norocosii acestei tari

  • 3 noiembrie 2011 la 22:45

   Alex, fără mișto, chiar nu știu dacă mi-ar plăcea să am atât de mulți bani…
   1,6 miliarde+1600 milioane + 1.600.000.000 dolari… hmmm … la ce naiba îi trebuie?

 3. 25 martie 2012 la 14:33

  Ioan Niculae,mana intinsa a actorului basarabean este Mana Lui Hristos care te cheama la binefacere…

 1. 9 mai 2011 la 18:06
 2. 12 mai 2011 la 18:50

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: