SFÂNTA LUMINĂ de la Ierusalim: un MIRACOL creştinesc sau un TRUC chimic ?
Controversa SFINTEI LUMINI de la Ierusalim: MIRACOL creştinesc sau TRUC chimic
Aprinderea miraculoasă a Sfintei Lumini sau a Focului Sfânt este un ritual vechi de peste 1200 de ani care are loc, în Sâmbata Mare la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, cinstită de creştini ca fiind locul unde a fost răstignit şi înmormântat Iisus. Evenimentul este marcat în fiecare an de tensiuni dogmatice, biserica ortodoxă fiind împărţită în şase ramuri diferite, potrivit The Telegraph. Pe de altă parte, istorici şi credincioşi care au participat la ritual demontează miracolul la care participă anual mii de pelerini din toată lumea.
Punctul culminant al ritualul la care iau parte feţe bisericeşti de pretitundeni îl reprezintă momentul în care Patriarhul Ierusalimului intră în Capela Îngerului cu patru mănunchiuri a câte 33 de lumânări neaprinse. El este închis în încăperea în care se află mormântul lui Iisus după ce aceasta este inspectată pentru a se asigura că nu există în interior nicio sursă de foc. Potrivit ritualului, Patriarhul înconjoară de trei ori mormântul şi îngenunchează în faţa dalei de marmură care îl acoperă. Apoi, el se roagă pentru pogorârea Sfintei Lumini. După ce lumânările sunt aprinse miraculos, precum susţin înalţii bisericii, Focul Sfânt este împărţit miilor de credincioşi care se înghesuie în centrul vechi al oraşului. Lumina de la Ierusalim ajunge în 13 ţări ortodoxe, printre care şi România.
În fiecare an, credincioşii se strâng în faţa Bisericii Sfântului Mormânt pentru a lua lumină
Cu toate acestea, miracolul de la Ierusalim a stârnit de-a lungul anilor mai multe controverse. Scepticii pun la îndoială proprietăţile Sfintei Lumini despre care se spune că nu provoacă arsuri. De asemenea, Biserica Catolică şi cea Protestantă nu recunosc autenticitatea ritualului. În 1238, Papa Grigore al IX-lea a denunţat Lumina Sfânta ca fiind o fraudă.
În 2001, Soukias Tchilingirian, un armean apropiat bisercii a declarat că Sfânta Lumină „nu este un miracol. Preoţii greci aduc o lampă care arde de peste 1500 de ani. Ea este folosită pentru a aprinde Focul Sfânt. Pentru pelerinii credincioşi care vin din toată lumea este un miracol, o lumină din Ceruri, însă nu şi pentru noi. Desigur, sursa focului este simbolică”, a povestit bărbatul.
Fenomenul a mai fost explicat prin proprietatea unor substanţe de a se autoaprinde la o anumită temperatură. Spre exemplu, fosforul alb începe să ardă la 34 de grade. În 2005, Michael Kalopoulos, un scriitor şi istoric grec a demonstrat în cadrul unei emisiuni televizate cum pot fi aprinse „miraculos” lumânările cu ajutorul fosforului alb.
Pentru conformitate:
truc chimic 🙂
Săr’mâna Angela. Şi eu zic că e truc. Se mai întâmplă poate şi minuni, dar nu regulat.
Pentru *diaconu Eusebiu* cel care mi-a intrat automat la Spam în 2011/04/26 at 20:06.
Cine scrie acel mesaj? Sebi sau cine e pus la adresa mail? Ca să ştiu ce să întreb… Poţi scrie ce vrei pentru că nu văd decât eu… Avantajele spamului… 😀
Hristos a inviat!
…truc nu cred, sau crezi ca fortele de securitate israeliene nu s-au prins de „truc” pana acum? probabil lumanarile sunt verificate de israelieni. cine contesta ? un armean eretic monofizit (necalcedonian), un grec „sceptic”, sectele protestante si Papa (evident). pai sa -i ofere lumanari Patriarhului, monofizitii, ateii, protestantii sau voi catolicii, eventual si ude, cred ca rezultatul e acelasi.
ps-am inteles ca esti catolic(a), blue, nu?
Cristi, nu ţi se pare măcar suspect cel puţin fatul că acel miracol se petrece cam „La fix”. Ştii care e definiţia cuvântului „Miracol”? Ceva care nu se poate întâmpla cu în mod normal, ceva ce nu are explicaţii care să poată fi date folosind cunoştiinţe şi posibilităţila de la ora producerii, de exemplu un miracol este însănătoşirea cuiva care nu poate fi vindecat co mijloacele şi cunoştinţele de la data respectivă. Apariţia acelei flăcări este perfect explicabilă şi normală. Crezi că lumina unui semafor e o minune? Acum 100 de ani, mulţi ar fi zis că e.
De unde ai înţeles că sunt catolic? Şi ce legătură are una cu alta?