Prima pagină > Afaceri - Economic - Finanțe > Curentul: Primarul Poteraş – coleg de dosar la DNA cu fratele lui Elan, Fabian Schwartzenberg

Curentul: Primarul Poteraş – coleg de dosar la DNA cu fratele lui Elan, Fabian Schwartzenberg

Primarul Poteraş – coleg de dosar la DNA cu fratele lui Elan, Fabian Schwartzenberg

Primarul sectorului 6, Cristian Poteraş, este învinuit de procurorii anticorupţie  pentru manevrele cu terenuri pe care le-a făcut alături de bişniţari imobiliari precum Fabian Schwartzenberg, fratele mai mic al lui Elan Schwartzenberg, celebrul fante de Bamboo al Capitalei. În 2006, în plin boom imobiliar, cu complicitatea primarului sectorului 6, Cristian Poteraş, şi a angajaţilor din subordine, Fabian Schwartzenberg, proaspăt sosit în România, a tras un tun de peste 20 milioane de euro, după cum susţin anchetatorii. Procurorii DNA l-au invitat ieri pe Poteraş la o „porţie de declaraţii“ pentru a da explicaţii într-un dosar în care procurorii anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale în octombrie 2009. Potrivit rezoluţiei din 28 octombrie 2009, DNA a început urmărirea penală pe numele primarului sectorului 6, Cristian Constantin Poteraş, a lui Gheorghe Floricică, secretar, şi în cazul altor patru funcţionari publici, membri ai subcomisiei de aplicare a legii fondului funciar, Ştefan Preda, Dumitru Vultur, Daniel Moise şi Petre Boncea. Procurorii arată, în rezoluţia de începere a urmăririi penale, că, în datele  de 9 ianuarie 2006, 6 iunie 2006 şi 20 iulie 2006, „ignorându-şi atribuţiile conferite de lege, după o analiză superficială netemeinică, au propus validarea cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate a lui Cezar Căpăţână, Şerban Alexandru Gheorghe Căpăţână, Anica Cristea, Gheorghe Nica, Steliana Rădulea, Elena Năforniţă şi Gheorghe Jianu, pentru suprafaţa totală de 59.655,52 mp teren intravilan“.

Manevră imobiliară

În acest dosar, procurorii susţin că au fost reconstituite drepturi de proprietate pentru suprafaţa de 39.998,23 mp, compusă din patru loturi situate în zona încadrată de Splaiul Independenţei şi Calea Plevnei, respectiv o secţiune din imobilul nr. 332A de pe Splaiul Independenţei. De asemenea, a mai fost dat un teren de 2251,24 mp pe Bulevardul Iuliu Maniu nr. 11B şi 2740,76 mp lângă Stadionul Giuleşti. O altă suprafaţă, 2097,82 mp, a fost predată pe Splaiul Independenţei nr. 332A. Tot pe Splaiul Independenţei a mai fost retrocedat ilegal un teren de 1909,48 mp şi alţi 1054,70 mp pe strada Lt. Av. Gheorghe Caranda, se arată în rezoluţia DNA de începere a urmăririi penale. Comisia de aplicare a legii fondului funciar a mai retrocedat un teren de 3053,68 mp pe strada Valea Oltului, unul tot în cartierul Drumul Taberei – de 1522,75 mp, şi altul de 5044,86 mp pe Strada Sibiu, reprezentând o parte din parcul Favorit. Procurorii au dispus începerea urmăririi penale şi pe numele şefului Serviciului Cadastru Date Urbane şi Fond Funciar, Cristina Popescu, şi pe cel al Dorinei Piftor, consilieri în Primăria Sectorului 6, pentru complicitate la abuz în serviciu. Cu alte cuvinte, o afacere tipic romånească: proprietarii aveau teren la ţară, în Domneşti, iar Poteraş le-a dat în buricul Capitalei, cu obligaţia să-l dea mai departe către proaspătul său prieten Fabian Schwartzenberg, sosit de curånd în ţară. Sfidător, la finalul audierilor de circa 30 de minute, Poteraş a avut timp şi de un mişto, afirmånd că: „DNA avea nevoie de locuri de parcare şi a venit cu soluţii tehnice“.

Fabian – interfaţa, Elan – sforarul

Persoanele care au primit, în realitate, terenurile necuvenite enumerate mai sus, sunt Fabian Schwartzenberg, Lucian Viorel Grecu, Valeriu Pandor şi Marian Jean Căpăţână, susţin procurorii. Terenurile au fost rupte de la Institutele de Biologie şi Biochimie ale Academiei Romåne şi Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie (ICECHIM Bucureşti). Cel mai mare beneficiar a acestui tun imobiliar a fost Fabian Schwartzenberg, fratele craiului de Dorobanţi, Elan. Practic, acest tun imobiliar din 2006 a fost „năşirea“ lui Fabian în ale ţepelor imobiliare pe care familia Schwartzenberg le practică în Romånia, sub ochii autorităţilor emasculate. Bineînţeles că pentru o astfel de afacere este nevoie de complicitatea unor nume grele din administraţie şi politică. Pentru această ţeapă, fraţii Schwartzenberg şi-au dat måna cu notăreasa Manuela Mitrea, soţia pesedistului Miron Mitrea, cu primarul sectorului 6, Cristian Poteraş, şi cu prefectul Capitalei de atunci, Mioara Mantale. La numai 20 ani, venit în ţară de cåteva luni, Fabian Schwartzenberg a primit o combinaţie la cheie, care i-a adus la finalizarea ei un cåştig de cåteva milioane de euro. Banii de început, cåteva sute de mii de euro, i-au fost oferiţi de Elan Schwartzenberg şi de tatăl lor. Profitul nu s-a datorat vreunei activităţi productive, care să aducă beneficii investitorului şi statului sau populaţiei, ci prin implicarea într-o afacere de birou, în care s-au luat cu japca terenurile institutelor de cercetare. În urma „afacerii“, institutele au rămas doar cu o potecă de acces, urmånd ca în viitor să fie sugrumate, la propriu, de proiecte imobiliare megalomanice. Procurorii au analizat toate probele şi au arătat cum Schwartzenberg a cumpărat un teren retrocedat dubios către mai mulţi membri ai familiei Căpăţånă. Căpăţånă Cezar şi Căpăţånă Şerban Alexandru Gheorghe au primit în compensare pentru un teren moştenit la ţară, în comuna Domneşti, mai multe terenuri „echivalente ca valoare“, însumånd 4 hectare, în buricul Bucureştiului, pe Splaiul Independenţei. Ziarul „Curentul“ a scris cu lux de amănunte despre această afacere făcută de clanul Schwartzenberg pe spinarea statului romån, care se lasă de ani buni muls de diferite grupuri de interese. 

Tupeu de borfaş: „Cercetătorii sunt doar nişte alcoolici“

Şi cum tupeul nesimţit al unor astfel de şmenari nu are limite şi este o trăsătură de familie, Fabian Schwartzenberg declara, în 2006, despre cei de la care furaseră aceste terenuri, că oricum nu merită locurile de muncă pentru că ori au probleme cu băutura ori sunt hoţi. „Oricum, cercetătorii sunt aproape toţi nişte alcoolici. Dacă vin la lucru, vin să fure“, afirma, în 2006, mucosul bişniţar pe care „eficienta“ Justiţie romånă se tot chinuie să îl prindă. Mai mult, tranzacţiile Căpăţånă-Schwartzenberg au fost încheiate la notariatul Manuelei Mitrea, notar numit ilegal în funcţie de securista şi fosta ministresă a Justiţiei, Rodica Stănoiu. Manuela Mitrea a cåştigat într-o singură zi, pentru semnarea a trei hårtii amăråte de vånzare a terenurilor institutelor Academiei şi ale ICECHIM-ului, în jur de 64.000 de euro. Deşi probele sunt extrem de evidente, este posibil să asistăm din nou la un fiasco al Justiţiei romåne subordonate în numeroase cazuri mafiei imobiliare.

Sursa: Curentul

http://www.curentul.ro/2010/index.php/2010071646228/Actualitate/Primarul-Poteras-coleg-de-dosar-la-DNA-cu-fratele-lui-Elan-Fabian-Schwartzenberg.html

  1. 12 decembrie 2011 la 2:23

    In Problema eu cred ca acesta nu va pati nimic . Parerea mea ca il apara pe poteras . Care este rezultatul anchetei cu piata Crangas??? Si cu piata Gorjului este la fel.Am sesizat la DNA o porcarie poteras si mi-au respins-o. Am trimes-o prin posta,recomandata ,acum este la Parchet ? Esplicati-mi va rog ! Am sau nu dreptate .Trebuie sa-mi aleg mana !

  2. 12 decembrie 2011 la 19:02

    O vorbă înțeleaptă spune: ”Nu cerceta aceste legi, că ești nebun de le-nțelegi” 🙂

  1. 19 mai 2011 la 11:08

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: