Phii, da ce-i mai crescu picioru’ lui Robert Negoiţă…

Unul din personajele care au apărut în ultimii ani în viaţa politică românească este Robert Negoiţă. La primele apariţii îmi părea o combinaţie de clovn nemachiat şi păcălici numit să interpreteze rolul lui Mutulică din Albă ca Zăpada.

Mai apărea pe ici pe colo şi cam atât deoarece cu foarte mare greutate scotea câte un cuvinţel.

Încet a început să fie tot mai present şi de o obrăznicie rară. Nu mai departe de ieri l-am văzut într-o emisiune a lui Robert Turcescu.

Trcescu tot încerca să-l facă să spună ce şi cum cu sechestrul pe care ANAF l-a pus asupra unor bunuri ale sale, Negoiţă pur şi simplu zicea că cei 500.000 de euro pe care nu vrea să-I dea ANAF-ului nu reprezintă o sumă prea importantă ca să îşi bată capul în emisiunea aceea  cu treaba asta. Foarte interesantă optica. Sunt curios cam câţi din cei care l-au trimis în parlament ca reprezentant al PSD pot afirma că 500.000 de euro sunt o sumă tocmai neglijabilă.

Dar să încercăm să aflăm câte ceva despre Robert Negoiţă.

Pe scurt numele său complet este : Robert Sorin Negoiţă şi s-a născut pe 29 Martie ’72.

Evenimentele din ‘89 l-au prins pe Robert Negoiţă în clasa a XI-a, abandonând temporar studiile pentru a se duce în Iugoslavia, să facă bani. Ce a făcut în Iugoslavia, habar n-am cert e că   de acolo  s-a întors după trei luni, cu câteva mii de dolari. Apoi, după ce a făcut armata, a plecat în Franţa unde a lucrat doi ani, la amenajări interioare. După doi ani petrecuți în Franța, Robert Negoiță și fratele său investesc primii bani într-un depozit de camioane. Între anii 1996 și 1998, Robert Negoiță a deținut funcția de manager la Euroline. În acești doi ani, alături de fratele său, a studiat în paralel mai multe oportunități de afaceri luând în cele din urmă decizia să se axeze pe zona produselor de pardoseală: mochetă, linoleum, covoare. La sfârșitul anului 1998 este înființată firma Pro Confort. Treptat, activitatea firmei Pro Confort s-a extins din zona produselor de pardoseală și către cea a producției de geam termopan, uși interioare și exterioare, mobilier sau construcții civile. În 2002 are loc trecerea la domeniul hotelier. Sub conducerea “Pro Hotels“ proprietar și administrator al hotelurilor Rin și Confort, a fost demarat primul hotel Confort din Otopeni, inaugurat pe 25 august 2003, a cărui investiție a ajuns la aproximativ trei milioane euro. În septembrie 2004, al doilea hotel Confort, de 3 stele, a fost deschis în centrul Bucureștiului. Al treilea hotel este RIN Hotel, de patru stele, situat lângă aeroportul „Henri Coandă”. În martie 2008 este planificată deschiderea integrală a celui mai mare hotel din Europa, Rin Grand Hotel , situat în București-zona Vitan, cu o capacitate de 1460 de camere, un proiect inedit, o premieră pe piața hotelieră românească. Confort Group a fost consolidat de Domus Stil – dezvoltător de cartiere rezidențiale (Confort Residence,ConfortPark șiConfortCity). Confort Group a realizat și primul parc acvatic de agrement din zona Capitalei. Situat la 6 km de București, Water Park Otopeni a fost deschis în vara anului 2004. Water Park este cel mai mare parc acvatic din România.

Cert mai e şi că averea sa pare a fi explodat, creşterea ei fiind cam rapidă. Astfel între elevul care s-a dus în Iugolavia să facă bani şi bogătaşul de acum pare a fi o diferenţă ca de la cer la pământ.

Astfel, Declaraţa de Avere din 2010   pe care a depus-o la Camera Deputaţilor, ni-l prezintă a fi cel mai bogat parlamentar.


Da, demnă de interes averea asta, mai precis modul în care a fost făcută …

În Octombrie 2009, Robert Negoiţă, e trezeşte că  autoritățile fiscale au pus sechestru pe bunurile lui sale, pentru datorii către stat de 27-28 milioane euro, ce includeau și penalitățile de întârziere.  Sechestrul a fost pus pentru neplata taxei pe valoarea adăugată (TVA) la tranzacțiile imobiliare realizate ca persoană fizică. Suma inițială datorată Fiscului de Robert Negoiță era de 9,5 milioane de euro, la care s-au adăugat accesorii și penalități.

Agentia Naţionala de Administrare Fiscală (ANAF) a început în septembrie 2009 un control privind tranzacţiile din sectorul imobiliar realizate de Robert Negoiţă in perioada 2006-2008. În urma verificarilor, ANAF a stabilit că omul de afaceri datoreaza bugetului de stat suma de 120 milioane de lei (aproximativ 28 milioane de euro), reprezentând TVA aferenta tranzactiilor imobiliare derulate in perioada 2006-2008, si penalitati. In 16 octombrie 2009, institutia a dispus măsuri asiguratorii pe bunurile care figureaza în declaraţia de avere depusa de catre deputat. Judecătoria sectorului 5 al Capitalei a respins, la jumatatea anului2008, contestaţia la executare a deputatului Robert Negoiţă, a carui avere fusese pusa sub sechestru de catre ANAF, iar ulterior instanţa suprema a respins şi recursul formulat de afacerist la instanta suprema, astfel ca decizia de executare a devenit definitiva.

Astfel, ANAF va vinde bunuri de peste 5 milioane de euro apartinand lui Robert Negoiţă: 58 de apartamente, parcari cu o capacitate de peste 600 de locuri si un teren intravilan. Bunurile imobiliare scoase la vanzare de catre ANAF sunt situate in Popesti Leordeni, se arata intr-un anunt al Directiei Generale a Finantelor Publice a Judetului Ilfov, al carei director executiv a spus pentru Mediafax ca Fiscul va scoate la licitatie si alte bunuri imobiliare detinute de Negoita, pe masura ce se va finaliza evaluarea acestora. Datoria lui Robert Negoiţă la bugetul de stat se ridica in prezent la 187,56 milioane de lei (circa 45 milioane de euro), daca se iau in calcul si majorarile de intarziere si dobanzile care au curs in ultimul an.

Negoita a depus şi o contestaţie privind modul de calcul al acestei sume.

 Negoiţă a declarat că reprezentanţii ANAF i-au cerut bani înainte de alegerile din 2009, pentru a evita controalele. Suma care i-a fost cerută se ridică la 500.000 de euro. Negoiţă susţine că a refuzat să dea banii ceruți, drept urmare firmele sale au fost controlate, iar Fisc-ul a instituit sechestru pe bunurile sale. „Am fost contactat de nişte persoane şi mi s-a propus sau, mă rog, mi s-a sugerat să plătesc suma de 500.000 de euro ca să fiu lăsat în pace, altfel o să am probleme mari. Evident că am nu am plătit şi a urmat ceea ştiţi şi e de notorietate. Au trimis un control abuziv care a încălcat orice lege sau regulament. În urma controlului, mi-au pus sechestru pe proprietăţi şi pe unele conturi”, a declarat Robert Negoiţă pentru Antena 3. 
Negoiță susține că, așa cum a citit pe un site de investigații, în curând va apărea pe piață un document incendiar conținând o stenogramă a unei convorbiri dintre Sorin Blejnar și un membru al PDL, în care acesta din urmă îi cerea șefului ANAF să demareze controalele la firmele deputatului PSD. Liderul social-democrat susține că nu are nici o probă privind această convorbire și nici în privința mitei cerute de reprezentanții ANAF. Deputatul a anunţat că va organiza cât de curând o conferinţă de presă pentru a prezenta mai multe informaţii referitoare la acest caz.

Contactat telefonic, Robert Negoiță a declarat că documentul ce urmează să apară are bază reală, pentru că, el a fost contactat, în luna august a anului 2009, și s-a întâlnit cu trei persoane, dintre care una era funcționar în cadrul ANAF. Despre celelalte două, nu poate spune decât că „sunt din anturajul ANAF”, iar pe una dintre cele două persoane o cunoaște personal. Negoiță nu dorește să precizeze numele celor trei până nu se consultă cu avocatul său, dat fiind faptul că nu deșine probe în susținerea afirmațiilor și nu știe ce poate risca. Cert este că, la momentul discuției cu funcționarul ANAF și cele două persoane, aceștia i-au cerut „la ureche” să dea cash 500.000 de euro, urmând ca ei să aibă grijă să ajungă unde trebuie, iar el să nu aibă probleme.

După ce a refuzat, în luna octombrie, inspectorii ANAF i-au pus sechestru pe avere, după controalele efectuate la firmele sale. Măsura a fost instituită din cauza datoriilor de 120 milioane lei pe care firmele lui Negoiță le aveau la bugetul de stat. Ulterior, deputatul a câștigat un proces intentat ANAF.

 Robert Negoiţă susţine că reprezentanţii ANAF i-au cerut 500.000 de euro mită, pentru a evita controalele, dar a refuzat târgul şi, prin urmare, sustine el, firmele sale au fost controloate, iar Fiscul i-a confiscat bunurile. „Am fost contactat de nişte persoane şi mi s-a propus sau, ma rog, mi s-a sugerat sa platesc suma de 500.000 de euro ca sa fiu lăsat în pace, altfel o sa am probleme mari. Evident ca am nu am platit şi a urmat ceea ştiti şi e de notorietate. Au trimis un control abuziv care a încalcat orice lege sau regulament. În urma controlului, mi-au pus sechestru pe proprietăţi şi pe unele conturi”, a precizat Robert Negoita pentru Antena 3.

Ceva mai târziu, într-o altă intervenţie   telefonică la Realitatea TV, Robert Negoiţă a mărturisit că nu ştie ce funcţie în ANAF ar avea presupusul mituitor ori ce nume ar avea acesta. 
Negoiţă a povestit ca propunerea a venit în perioada „2005-2007, cand înca mai faceam afaceri”, iar angajatul ANAF i-a facut oferta soptindu-i la ureche.( hehehe… 😀 , hai să ne râdem) „Mi s-au cerut la ureche 500.000 de euro ca sa nu faca niciun control. (…) A fost o întalnire spontanta, nu ştiam pentru ce urma sa ma întalnesc. Era credibila oferta, dar am refuzat-o radical, nu am lăsat loc de interpratare şi nu m-au mai contact de atunci”, a declarat deputatul PSD.
Pe de alta parte, Robert Negoita a subliniat ca nu va face niciun denunţ, pentru ca nu are niciun fel dovezi. Întrebat de jurnalisti de ce abia acum a ales sa vorbeasca despre tentativa de mituire, Robert Negoita s-a justificat facand referire la scandalul mitei din vămi, intens mediatizat in ultima perioada. 
„Nu am vorbit atunci pentru ca nu aveam probe si nu m-ar fi crezut nimeni”, a adaugat Robert Negoita.
Aceasta nu este însa prima acuzaţie de luare de mită la adresa liderilor ANAF. Mai mulţi angajati ai vamilor, inclusiv seful vamii Ploieşti, Cornel Costea, au declarat ca preşedintele ANAF, Sorin Blejenar, ar fi beneficiarul final al mitei din vămi si regina de pe tabla de sah.
Preşedintele ANAF a negat ca ar avea vreo implicare în cazul corupţiei din vami. Sorin Blejnar sustine ca nu a luat mita „nici macar un euro” si afirma ca nu işi va da demisia, atata timp cât contribuie la identificarea unor evaziuni fiscale de 350 de milioane de euro.
Pe de alta parte, Curtea de Apel Bucuresti a respins, pe 10 februarie, cererea deputatului Robert Negoiţă de suspendare a sechestrului pus pe bunuri sale, de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscală (ANF), pentru o datorie la buget de aproximativ 28 de milioane de euro. Cautiunea fixata de instanţă  in acest dosar este de aproape 1,5 milioane de lei si reprezinta 1% din valoarea totală a bunurilor supuse sechestrului. 

Care o fi adevărul legat de Blejenar, habar n-am, dar cert e că ANAF oarece hârtii ce dovedesc faptul că Negoiţă se face că plouă, o avea. Foarte tare e şi povestea cu şpaga cerută… nici o înregistrare, nici nimic, doar cuvântul lui Negoiţă care spune că X i-a cerut şpagă. Măcar cine e respectivul X să spună…

Cu cât îl văd mai des pe Negoiţă, senzaţia că minte cu neruşinare mi se pare tot mai evidentă.

Când am văzut emisiunea lui Turcescu, recţia lui Robert negoiţă de a refuza cu obstinaţie să discute despre subiect mi s-a părut un fel de déjà vu dar nu îmi dădeam pe moment seama cu ce alt moment mi se pare că există o asemănare. Mi-am amintrit ceva mai târziu:  cu momentele de disperare ale lui Vântu când şi-a dat seama că bulău scrie pe el …

E posibil oare ca, dacă cineva s-ar uita ceva mai atent la Negoiţă să îl vedem cu cătuşe la mâini? Poate da, poate ba …

Oricum, în caz că brânza se impute, eu nu pot decât să-i fac o urare (că om e şi el), la mulţi ani Robert…

Dacă trebuie, facem rost de praştie şi de chiftele …

P.S. ,M-am gândit să aduc un articol de pe blogul lui Robert Negoiţă… http://www.robertnegoita.ro/

Nu de alta, dar e arată ceva: Când un infractor e eliberat de la răcoare ceilalţi infr .. ooops scuze , colegii lui se bucură. Probabil se gândesc că într-o zi şi ăia se vor bucura pentru ei…

O veste bună!

Data publicării: 02/02/2011

Autor:  Robert Negoiţă

Mă bucur să aud că, în urmă cu câteva minute, Curtea de Apel Argeş a decis aprobarea recursului preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş. Astfel, Constantin Nicolescu va fi cercetat în libertate. Decizia a fost luată în unanimitate de voturi şi nu poate fi atacată cu recurs. Îi urez colegului meu multă sănătate, putere de luptă şi sunt convins că, în lunile ce vor urma, îşi va demonstra nevinovăţia şi, mai mult decât atât, va reuşi să continue treaba excelentă pe care o face în judeţul Argeş.
Ce spuneţi de faptul că toţi judecătorii care au dat sentinţa de eliberare au votat în unanimitate pentru judecarea în stare de libertate a lui Constantin Nicolescu. Nici măcar în faţa acestor evidenţe nu putem să punem la îndoială buna-credinţă a „judecătoarei de curte a DNA-ului” pe numele ei Ioana Mihaela Neacşu. Această doamnă a decis, în primă instanţă, judecarea în stare de arest a lui Constantin Nicolescu.
Dacă trei magistraţi, colegi de-ai dânsei, spun la unison că a greşit, nu ar trebui totuşi să ne întrebăm ce a fost în capul acestei doamne judecător. Cred că avem de ales între două răspunsuri: a fost fie  rea-credinţă sau, pur şi simplu, lipsă crasă de profesionalism.
Indiferent de răspuns, ar trebui să plătească, cu atât mai mult cu cât cel pe care l-a condamnat dintr-o eroare era să plătească cu viaţa acest lucru.

 

Surse:

http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=196&leg=2008&pag=5

http://www.gandul.info/politica/portretul-uninominalului-la-tinerete-robert-negoita-1603-case-3676345

http://www.antena3.ro/politica/robert-negoita-cel-mai-instarit-deputat-1-599-de-apartamente-si-52-de-terenuri-vezi-averile-noilor-politicieni-60755.html

http://www.agenda.ro/news/news/43274/anaf-scoate-la-vanzare-averea-lui-robert-negoita.html

http://www.ziare.com/robert-sorin-negoita/stiri-robert-sorin-negoita/robert-negoita-reprezentantii-anaf-mi-au-cerut-jumatate-de-milion-de-euro-spaga-1079201

http://www.puterea.ro/news16850/Negoi%C8%9Ba-Un-func%C8%9Bionar-ANAF-mi-a-cerut-500000-de-euro-ca-sa-nu-am-probleme-Am-refuzat-%C8%99i-am-avut.htm

http://robertnegoita.wordpress.com/2011/02/02/o-veste-buna/

 1. 11 iunie 2011 la 0:55

  A terminat liceul ? Are studii superioare sau doar avere ?

 2. 11 iunie 2011 la 21:15
 3. Sarah
  16 august 2013 la 17:58

  Poate ca exact asta considera necesar clasa politica din Romania: persoane care sunt modele de succes. Care au, la fel ca Robert Negoita, afaceri si care discuta cu relaxare despre sume de genul acesta. Chestii care nu sunt diferite de moralitate, ci, pur si simplu, in alt plan.

  • 16 august 2013 la 19:11

   Sarah :

   Poate ca exact asta considera necesar clasa politica din Romania: persoane care sunt modele de succes. Care au, la fel ca Robert Negoita, afaceri si care discuta cu relaxare despre sume de genul acesta. Chestii care nu sunt diferite de moralitate, ci, pur si simplu, in alt plan.

   Atenţie, subiectul e publicat pe 10 iunie 2011

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: