Prima pagină > Afaceri - Economic - Finanțe, Politicăraie - Partide - Politicieni, Presă > Mogulodependeţii se sufocă de indignare. Guvernul Boc spune că ia in calcul creşterea veniturilor bugetarilor

Mogulodependeţii se sufocă de indignare. Guvernul Boc spune că ia in calcul creşterea veniturilor bugetarilor

  Ieri am văzut că era jale mare pe la televiziunile mogulodependente.

  Când au fost anunţate măsurie de austeritate, pe la acele televiziuni se perindau tot felul de ANALişti, fie că erau trimişi de partide,   fie că erau angajaţi ai mogulilor, fie că erau invitaţi mai mult sau mai puţin permanenţi ( invitaţi ciudaţi rău, de genul Monicăi Ţâţoiu sau al lui Mugur Ciuvică ori cascadorul Sobaru ori a fomistei aflatăî în greva foameni pentru căp nu mai dorea să facă foame, ori a unor lideri de sindicat cu veri mai mari decât trei sferturi din patronii României) toţi, fără excepţie vorbeau de nesimţirea Guvernului de a tăia veniturile, evident că despre criză nu vorbeau nimic,  pentru că ar fi trebuit să accepte faptul că e nevoie de măsuri de austeritate.

Am văzut cum era criticată de exemplu Elena Udrea că bagă banii în telegondole, după ce cu câteva fraze mai înainte Guvernul era criticat că nu face investiţii.

Am văzut cum se arborau moace de înmormântare când se vorbe, înainte de iarnă, despre pensionarii care vor muri de frig sau din lipsă de piramidoane. Critica de te îngrozeai.

Sub panica mimată, deja mulţi cântau prohodul Guvernului Boc şi aduceau argumente spunând că nu doar că România nu-şi va reveni ci se va duce tot mai jos pe topogan, nefiind decât o chestiune de timp până România va deceda subit.

Opoziţia, evident, mai mult sau mai puţin voalat venea cu soluţii pe care le enunţa, dar nu spunea că era vorba se soluţii valabile doar pe termen mediu sau lung şi numai după ce economia mondială îşi va reveni. Ce spuneau ei însă, era ca îimediat ce vor veni la putere se vor reînfiinţa posturile pentru bugetari desfiinţate , veniturile nu doar că vor fi readuse la nivelul de dinainte de tăieri ci că vor fi chiar mai mari şi că TVA-ul va fi scăzut la nivele pe care nu le avusese nici în perioada de duduială economică a lui Tăriceanu.

Evident că nu ni se indica nici o sursă concretă… era ceva de genul, „votaţi-ne şi restul lăsaţi pe noi”.

Ei bine, ieri zic, era jale mare la televiziunile mogulodependente. Guvernul ar intenţiona să readucă veniturile la nivelul de dinainte de tăieri, prima etapă, o creştere cu 5% urmând a fi în curând, prin toamnă.

În loc să stea ca oamenii să spună ce nu le convine, cei ce vorbeau făceau un melanj de afirmaţii din care se înţelegea că asta e o creştere chiar nocivă. Cei care spuneau nu demult cum va creşte USL veniturile de nu va şti nărodul de român pe unde să mai pună banii,  acum ziceau că nu are cum să aducă Guvernul banii necesari.

Diana Tuşa, cu alura ei de iapă prostituată, indignată până peste poate, zicea că ea nu vede decât două surse: Ori se va tăia de la sănătate, ori de la pensii… deci că va fi de rău.

Poate asta ne arată modul în care USL ar acţiona dacă românul ar fi destul de tembel să-i dea puterea.

Alţii spuneau că e absolut rău să se crească salariile deoarece, atenţie, la iarnă vor creşte costurile cu gigacaloria. Deci, dacă s-ar întâmpla să crească preţurile, aceste creşteri ar fi mai uşor suportabile dacă salariul nu ar creşte…

Nu demult liberalii se plângeau că Guvernul, ticălos cum e fusese de acord cu nişte angajări de bugetari.

Cred că de fapt, de ici inainte vom asista la lucruri de-a dreptul haioase.

În perioada în care economia era în declin, deci şi veniturile oamenilor, speranţele opoziţiei  de a se isca mari mişcări sociale, mişcări pe care televiziunile moguloide s-au străduit să le provoace, mişcări menite să împingă românii în stradă şi ţara în alegeri anticipate, implicit în alegeri anticipate şi apoi în braţele USL păreau a avea oarece şanse de reuşită. Păreau doar, la prima vedere. Faptul că nu se va întâmpla era clar din moment ce se anunţau mitingiri de 80.000 de oameni şi cu poliţie şi echipe de televiziune dacă se ajungea la 8-10.00 de oameni, şi aceia plătiţi mai bine decât dacă s-ar fi dus la serviciu.

Acum când economia a intrat pe un trend pozitiv, veniturile populasţiei o vor urma, cu o întârzire normală de 6-9 luni, evident că şi şansele opoziţiei vor scădea.

De fapt asta se vede in sondaje.

Paradoxal, chiar din sondajele comandate de partidele de opoziţie unor firme de sondare obediente cum ar fi CCSB sau de aşa zisul Centru de Studii Social-Comportamentale Avangarde condus de obedientul Marius Pieleanu. Cu cât este mai evidentă căderea reală a USL în sondaje în favoarea creşterii partidului încă neexistent al lui D.Diaconescu, cu atât în sondaje vedem cum USL creşte mai abitir (am văzut un sondaj unde USL avea  fix70%).

Faptul acesta nu denotă decât un lucru: În USL creşte disperarea faţă de faptul că le scad şansele de a ajunge la caşcaval. În zona liberală a USL această creştere a disperării este mai vizibilă deoarece acolo pe lândă revenirea lentră dar sigură a PDL îşi dau seama de un adevăr incontestabil, verificat în ultimele decenii: PSD nu votează la Preşidenţie o petrsoană din afara partidului, deci că PSD nu va susţine, indiferent de ce de declară un individ ca Antonescu. Cel puţin pentru că nu e pesedist.

Ei, dar să revenim la isteria ce a lovit ieri mogulodependenţii.

Pentru a fi ma explicită treaba cu creşterile care au iritat vorbitorii, cred că cel mai bine e să aduc câte ceva din presă care să explice despre ce e vorba. Şi anume trei articole:

Cresc salariile în sectorul bugetar? Vezi ce spune Tănăsescu

Autoritățile române au propus reprezentanților FMI o creștere a salariilor din sectorul bugetar în trei trepte, prima majorare urmând să fie aplicată în luna octombrie 2011, pentru recuperarea pierderilor în urma ajustării din vara anului 2010, a declarat pentru Agerpres vicepreşedintele Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, Adrian Niţu (PDL).

În această după-amiază, misiunea FMI va purta discuții cu oficialii ministerelor care gestionează fondurile europene și reprezentanții Finanțelor pentru definitivarea rectificării bugetare, întrucât luni experții de la FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială își vor finaliza cea de-a doua misiune de evaluare în cadrul acordul stand-by încheiat cu România.
Conform deputatului PDL, cele trei tranşe de majorare vor fi cel mai probabil de câte cinci procente, iar sumele necesare pentru prima tranşă din octombrie vor fi prevăzute în această rectificare bugetară. 
„Comisia are un dialog pe această temă cu ministrul Finanţelor şi aceasta este propunerea. Celelalte două tranşe vor fi în 2012. Din moment ce nouă ni s-a comunicat această propunere înseamnă că în discuţiile cu FMI s-a ajuns la concluzia că există spaţiul fiscal necesar”, a spus Niţu, citat de Agerpres. 

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, consideră că salariile bugetarilor vor fi mărite dacă vor fi atinse țintele referitoare la deficitul bugetar și la ponderea cheltuielilor cu personalul din PIB. „Trebuie făcută o analiză suplimentară a acestor resurse suplimentare de care dispune guvernul și stabilit apoi un plan, în funcție de atingerea obiectivelor propuse”, a dclarat Tănăsescu pentru evz.ro 

Condiţiile FMI

Salariile bugetare au fost reduse cu 25% la mijlocul anului 2010, ca parte a măsurilor de austeritate pentru echilibrarea bugetului, iar la începutul anului 2011 au fost majorate cu 15%. Ţinând cont de baza de raportare la care s-a aplicat majoararea, salariile de bază ale bugetarilor sunt acum mai mici cu 13,75% faţă de vara lui 2010.
FMI este de acord cu majorarea salariilor bugetarilor dacă acestea se încadrează în ţinetele negociate cu autorităţile române privind deficitul bugetar şi plafonul cheltuielilor de personal în 2011 şi 2012.
O misiune comună a FMI, CE şi BM se află în România până pe 1 august pentru a analiza o eventuală revizuire uşoară a proiecţiilor de creştere economică, situaţia fiscală, rectificarea bugetară pentru 2011, parametrii generali ai bugetului pe 2012, arieratele companiilor de stat şi absorbţia fondurilor europene.

Sursa:  capital.ro

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/cresc-salariile-in-sectorul-bugetar-vezi-ce-spune-tanasescu-150767.html

Guvernul Boc anunță creșterea salariilor pentru bugetari. FMI se întâlnește cu miniștrii

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va propune majorarea salariilor bugetarilor în trei tranşe, începând chiar din luna octombrie a acestui an, pentru recuperarea pierderilor în urma ajustării din vara anului 2010, a declarat pentru Agerpres vicepreşedintele Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, Adrian Niţu (PDL).

UPDATE: Ministrul Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, a declarat, la Rtv, că salariile bugetarilor vor crește, nu din toamnă, ci din 2012, fără a da amănunte cu cât sau dacă vor fi majorate în etape.

Premierul Emil Boc se va întâlni și sâmbătă, începând cu ora 10:00, cu reprezentanții delegațiilor FMI, CE și BM.

Creșterea salariilor bugetarilor, doar o variantă de lucru

Creşterea salariilor bugetarilor din toamna acestui an este doar una variantele studiate, dar o decizie finală nu a fost încă luată, a spus astăzi Gheorghe Gherghina, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor.Potrivit lui Marian Sârbu, preşedintele UNPR, o decizie finală în privinţa majorării salariilor va fi luată în luna octombrie, când se vor stabili şi indicatorii macro-economici pentru anul viitor, scrie Agerpres.

„Este cert că pe parcursul anului 2012 se va recupera în întregime diferenţa de salariu care a rezultat în urma măsurilor de austeritate luate în domeniu la 30 iunie 2010”, a spus Sârbu, la finalul întâlnirii cu finanţatorii externi.

Întâlnire FMI  – miniștriMiniștrii care gestionează problemele economice au plecat la ministerul Finanțelor pentru a se întâlni cu membrii delegației FMI, Comisiei Europene și Banca Mondială.Potrivit unor surse guvernamentale, miniștrii vor discuta cu delegația despre rectificarea bugetară, salariile angajaților de la stat și despre fondurile europene. Membrii delegației vor discuta cu fiecare ministru în parte până la ora 22.00.Ministerul Transporturilor va primi mai mulți bani la rectificare

Prezent la inaugurarea celor 21,5 kilometri de autostradă de A2, premierul Emil Boc a precizat că la rectificarea bugetară vor fi alocați mai mulți bani ministerului condus de Anca Boagiu, deaorece ”pe de o parte ne ajută la creșterea economică, iar pe de altă parte ne-a demonstrat că face treabă își onorează angajamentele”. 
”Obiectivul nostru este să susținem lucrările de investitii, Ministerul Transporturilor, în special, pentru că pe de o parte ne ajută la creșterea economică, iar pe de altă parte ne-a demonstrat că face treabă și își onoreaza angajamentele. De aceea, și la rectificarea bugetară pe care o vom avea la începutul lunii august vom pune prioritate pe investiții și pe acordarea de resurse suplimentare la acest capitol în primul rând”, a declarat șeful Executivului. Bugetarii recuperează tăierile din 2010 în trei tranșeVicepreşedintele Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, Adrian Niţu (PDL), a spus că cele trei tranşe de majorare vor fi cel mai probabil de câte 5 procente, iar sumele necesare pentru prima tranşă din octombrie vor fi prevăzute la rectificarea bugetară care va fi efectuată după plecarea Misiunii FMI.„Comisia are un dialog pe această temă cu ministrul Finanţelor şi aceasta este propunerea. Celelalte două tranşe vor fi în 2012. Din moment ce nouă ni s-a comunicat această propunere înseamnă că în discuţiile cu FMI s-a ajuns la concluzia că există spaţiul fiscal necesar”, a spus Niţu, citat de Agerpres.Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, consideră că salariile bugetarilor vor fi mărite dacă vor fi atinse țintele referitoare la deficitul bugetar și la ponderea cheltuielilor cu personalul din PIB. „Trebuie făcută o analiză suplimentară a acestor resurse suplimentare de care dispune guvernul și stabilit apoi un plan, în funcție de atingerea obiectivelor propuse”, a subliniat Tănăsescu.Potrivit acestuia, ”în condiţiile în care concedierile în sectorul public efectuate în primul semestru şi cele care vor urma vor crea resursele de majorare a salariilor în sectorul public, începând din octombrie, FMI nu are niciun fel de problemă, atât timp cât sunt respectate ţintele privind deficitul fiscal şi cheltuielile de personal’, informează Agerpres.Pensiile ar putea fi indexate în ianuarieȘi pensiile ar putea crește anul viitor. Potrivit președintelui UNPR, Marian Sârbu, ”numai un şoc ar mai putea să împiedice acest lucru, ca la 1 ianuarie 2012 pensiile să fie indexate cu rata inflaţiei plus 50% din creşterea salariului real pe economie”

Condiţiile FMI

Salariile bugetare au fost reduse cu 25% la mijlocul anului 2010, ca parte a măsurilor de austeritate pentru echilibrarea bugetului, iar la începutul anului 2011 au fost majorate cu 15%. Ţinând cont de baza de raportare la care s-a aplicat majoararea, salariile de bază ale bugetarilor sunt acum mai mici cu 13,75% faţă de vara lui 2010.

FMI este de acord cu majorarea salariilor bugetarilor dacă acestea se încadrează în ţinetele negociate cu autorităţile române privind deficitul bugetar şi plafonul cheltuielilor de personal în 2011 şi 2012.
Membrii Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor vor avea vineri, o întâlnire la Parlament cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jeffrey Franks, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.
O misiune comună a FMI, CE şi BM se află în România până pe 1 august pentru a analiza o eventuală revizuire uşoară a proiecţiilor de creştere economică, situaţia fiscală, rectificarea bugetară pentru 2011, parametrii generali ai bugetului pe 2012, arieratele companiilor de stat şi absorbţia fondurilor europene.

Sursa: EVZ.ro

http://www.evz.ro/detalii/stiri/salariile-bugetarilor-ar-putea-creste-in-trei-trepte-prima-in-octombrie-939897.html

Pensiile ar putea crește de la 1 ianuarie 2012

În 2012, în buzunarul pensionarilor și al bugetarilor ar putea intra ceva mai mulți. Mai exact, ianuarie 2012 ar putea aduce indexarea pensiilor, potrivit preşedintelui UNPR, Marian Sârbu.

”Pe baza elementelor de natură economică se întrevede, aproape fără rezerve, numai un şoc ar mai putea să împiedice acest lucru, ca la 1 ianuarie 2012 pensiile să fie indexate cu rata inflaţiei plus 50% din creşterea salariului real pe economie. Poate să înceapă (n.r. – din 2012) un proces de recuperare a veniturilor reale ale populaţiei şi în ceea ce priveşte pensiile şi în ceea ce priveşte salariile bugetarilor”, a precizat Sârbu după întrevederea avute cu reprezentanţii Fondului Internaţional Monetar, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene, citat de Agerpres. 

Decizia privind salariile va fi luată în octombrie

Bugetarii ar începe încă din noiembrie să recupere din banii tăiați în urma măsurilor de austeritate luate în iunie 2010, însă o decizie finală va fi luată abia în luna octombrie, când se vor stabili şi indicatorii macro-economici pentru anul viitor.
”Este cert că pe parcursul anului 2012 se va recupera în întregime diferenţa de salariu care a rezultat în urma măsurilor de austeritate luate în domeniu la 30 iunie 2010”, a adăugat Sârbu. 
Fostul ministru al Muncii a mai declarat că se va face ”o recalibrare” între nivelul salariului minim pe economie şi salariul mediu pe economie astfel încât să se încurajeze crearea de locuri de muncă în economie în mediul privat.

Reforma sistemului sanitar, subiect de discuție cu reprezentanții FMI

Președintele UNPR a declarat că printre subiectele abordate în discuțiile cu reprezentanții FMI, CE și BM s-a numărat și necesitatea reformării sistemului sanitar.
”Faptul că nu s-a reformat suficient sistemul şi că a rămas relativ în urma sistemului de pensii care devine pe zi ce trece mai sustenabil şi mai capabil să facă faţă cerinţelor, inclusiv din punct de vedere financiar, este o concluzie la care nimeni nu mai are niciun dubiu. E nevoie în continuare de măsuri accentuate în aşa fel încât toţi cetăţenii să poată să beneficieze de serviciile de sănătate într-o măsură cât mai apropiată de nivelul contribuţiilor sociale”, a mai spus Sârbu, citat de Agerpres.

Sursa: EVZ.ro

 http://www.evz.ro/detalii/stiri/pensiile-ar-putea-creste-de-la-1-ianuarie-939900.html

 

 

Şi tot din Evenimentul Zilei:

Jeffrey Franks, în România: „Creşterea economică ar putea fi accelerată în 2011”

Premierul Emil Boc s-a întâlnit astăzi, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii Băncii Mondiale, a Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene. Oficialul FMI Jeffrey Franks a spus că, în contextul crizei economice mondiale, România e într-o situație mai bună. „Asta vă pune în situația nu numai să puteți crește, dar puteți crește într-un mod sustenabil”, a mai afirmat Franks.

Sursa: EVZ.ro

http://www.evz.ro/index.html

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: