Prima pagină > Politicăraie - Partide - Politicieni, Presă > Delir USL – ( Partea II – analiză pe text )

Delir USL – ( Partea II – analiză pe text )

Partea a doua a acestui articol se referă la o chestiune legată de modul în care delirul paranoid a cuprins Intactul, treimea mediatică a alianţei numite generic USL.

Am avut oazia să constat că dacă reacţia politicienilor din susnumita cârdăşie e oscilat între haios şi caricatural, foaia lui Felix unde presteasă ca cea mai importantă sculă handicapatul  Citacu  (conform adresei la care locuieşte), publică un articol numit „Băsescu răstălmăceşte Constituţia. Ar putea fi suspendat pentru această interpretare”. E? Haios, nu? Din prima remarc gilimelele, semn că e un citat. Citat din cine? Habar n-am … enigmă.

Trebuie spus că articolul este comis de două dintre cele mai râvnice tocitoare de maniqură ce mişună prin curtea Intactului, Monica Iordache-Apostol şi Aniela Nine (Mişto, nu? Între două nu te plou… 😀 …).

Şi totuşi, ca nu cumva să se întâmple să se uzeze degaba la maniqură susnumitele autoare precizează caun fel de subtitle: “Interpretarea făcută legii fundamentale de preşedintele Traian Băsescu a fost taxată ca neconstituţională la unison de politicieni şi politologi”. Adică pentru a nu fi date de oarecine în judecată că bagă ceva îngura omului, autorul zicerii de mai sus e … domnul Cineva Noname, persoană importantă.

N-am să mă apuc acum să le analizez toată mizeria că nu eu le plătesc fardurile şi vopeseaua de păr, cum nu le plătesc nici unghiile pe care le uzează chinuind computerele cumpărate pe banii lui Felix. Am să comentez totuşi câte ceva.

Articolul începe destul de abrupt, semn că li s-a promis câte o primă la leafă:

“Interpretarea proprie a Constituţiei în privinţa dreptului unui partid şi nu al unei alianţe care ar obţine 50% plus unu din voturi de a desemna premierul făcută de preşedintele Traian Băsescu marţi seară a declanşat un şir de critici în primul rând din partea po­liticienilor din opoziţie, care au ame­ninţat că, într-o atare situaţie, în 2012, Traian Băsescu riscă o nouă sus­pendare. Şi mai ferm este fostul pre­şedinte Ion Iliescu, care catalo­ghea­ză declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu ca fiind „răstălmăciri cons­tituţionale”, pentru care există „mă­suri constitu­ţionale, precum suspendarea”– Evident că nu am să mai pun art 103 din constituţie la care se referă povestea ci am să spud oar că probabil chestia e o transcriere a afirmaţiilor făcute de Radu Tudor, colegul lor de la Antena 3.
Articolul continuă cu declaraţia lui Ion Iliescu pentru că nu-i frumos să laşi spusele unui asemenea om chiar dacă la cât s-a vorbit de ea, aceasta s-a cam uzat

„Domnul preşedinte ar trebui să se abţină să mai facă astfel de răstălmăciri şi interpretări ale Constituţiei, care devin neconstituţionale, iar pentru asta există măsuri constituţionale, ca suspendarea. Aşa că ar trebui să se abţină să mai facă astfel de declaraţii”, a spus ieri preşedintele de onoare al PSD. 
Ei, dar haioşenia începe să să haioşească şi mai rău. Sintagma “televiziunea favorită marţi seară” începe un aliniat unde ni se lămureşte care este motivul pentru care trustul lor de presă s-a trezit cu neuronal zbârlit:

Invitat la televiziunea favorită marţi seară, Traian Băsescu a tran­smis un avertisment clar USL: nu vor vedea funcţia de premier chiar dacă câştigă alegerile decât dacă cele două partide fuzionează. 
Comentând procentele USL din sondaje, Băsescu a susţinut că în Constituţie se vorbeşte, legat de desem­na­rea premierului, despre partidul care câş­tigă majoritatea absolută, şi nu despre alianţe, aşa cum este cazul USL. Întrebat dacă, după alegerile par­lamentare din 2012, poate coabita cu un guvern format din membrii ac­tualei opoziţii, şeful statului a suge­rat clar că în nici un caz nu va accepta ca alianţa USL să aibă funcţia de pre­mier. „Nu mi-ar conveni situaţia, dar electoratul va decide în ce formu­le se vor aşeza lucrurile. Dar, oricum, tre­buie citit cu multă atenţie articolul 103 din Constituţia României. (…) Să fie atenţi că în Constituţia Ro­mâ­niei se vorbeşte de partidul care ob­ţi­ne 51%, nu de alianţe. Se înregis­trea­ză ca alianţă. Dacă fuzionează, este altceva – PSD cu PNL”, a lovit Bă­sescu. „Dacă fuzionează şi obţin 51%, sunt pe articolul 103. Ca alianţă însă au o mare problemă”, a sunat in­ter­pretarea Constituţiei în stilul Băsescu.

Ei, acum gagicile fac ceea ce fac cei mai mulţi din colegii lor cu intenţii manipulatorii. Ne furnizează cheia în care trebuie înţeles articolul şi, prin contrast, trebuie să înţelegem cine e Făt-Fronosul care de luptă cu balaurele Băse: “Prin afirmaţiile pe tema nomina­lizării premierului, preşedintele Traian Băsescu a demonstrat că îşi atribuie puteri discreţionare de a alcătui un guvern fără a-l interesa ce vor vota românii”,a reacţionat liderul PNL, Crin Antonescu. „Domnul Băsescu ne-a informat pe toţi că nu-l interesează ce vor vota românii, că domnia sa consideră a avea puteri discreţionare şi va alcătui Guvernul indiferent de votul popular. Ăsta e, cred, suficient motiv de suspendare oricând vom avea voturile necesare”, a avertizat Crin Antonescu. …” Interesant e că nu prea văd de ce Băsescu e duşmanul deoarece nu mai candidează pentru un nou mandat că nu e Iliescu.

În fine. După ce de poartă prin tot felul de aberaţii ale lui Antonescu, aberaţii pe care acesta le debiteaztă de câte ori are ocazia, matracucile trec la celălalt măscărici din fruntea USL, Victor Ponta care “a apreciat că Traian Băsescu e un „iresponsabil, iar cuvintele sale nu valorează doi bani”. „Uniunea Social Liberală nu a fost făcută pentru Băsescu, ci pentru românii care, probabil, vor vota USL. Cred că Bă­sescu e un iresponsabil, ca întotdeauna, şi cuvintele lui nu valorează doi bani. Nu mă interesează foarte mult Băsescu, sunt absolut convins că, dacă jumătate din români ne vor vota la următoarele alegeri, vom forma Guvernul, vom avea un alt preşedinte şi vom încerca să reparăm toate relele făcute de Băsescu şi de ai lui”, a comentat Ponta marţi, la Antena 3, declaraţiile făcute de şeful statului….. Acum trebuie neapărat să atrag atenţia asupra unui lucru care ar putea să ducă la sancţionarea zglobiilor jurnalizde. Cei de la trustul media Intact, începând cu Mircea Badea şi continuând cu oricare din cei care fac emisiunile,  de foarte multe ori, au încercat să acrediteze inepţia că Băseascu nu este şeful staului… (Mi-ar părea rău ca Ciutacu să le taie mai mult de 10% din salariu).

De asemenea nu se putea ca cele două să rateze faptul că Băsescu, în ticăloşia sa, îl vede pe  Tăriceanu: “…degeaba frumos şi cu papion, căci este un om fără ca­racter şi un premier catastrofal şi a replicat scurt: afirmaţiile preşedintelui nu mai au nici o valoare şi greutate, având în vedere comportamentul manifestat de acesta mai ales în ultimii şapte ani.”  Cum nu puteau să rateze nici referirea la  fostul ministru Daniel Dăianu a cărui atitudine a fost precizată ca fiind un gest elegant „Dacă asta e opinia preşedintelui, nu comentez”, a spus Dăianu, subliniind însă că, pe vremea când era ministru, a luat decizii importante în anumite cazuri, cum ar fi Bell Helicopters.” Ultima referire fiind una evident desprinsă din modul în care liberalii sau foştii liberali se aruncă să-şii muşte de buci adversarii, cea mai cele mai clare în acest sens fiind evident muscăturile băloase ale lui Orban la poponeaţa a Elenei Udrea, poponeaţă destul de oţelită încât papagalul Organ să-şi rupă dinţii.

Şi cum nu se putea ca o astfel de mândreţe de articol să apară fără girul unor mari personalităţi, matracucile citeaspusele unor personagii marcante în viziunea lor şi anume unul din indivizii cei mai penibili pe care am avut ocazia să-i văd, Alexandru Radu şi a unui al ANAList de marcă ce prestează desul de des pe la Antena3 în calitate de invitat: Umflatul veşnic nebărbierit Bogdan Teodorescu:

Alexandru Radu: Interpretarea Constituţiei, indiciu al regimului autoritar

Preşedintele face mai degrabă o analiză literară a Constituţiei prin afirmaţiile de marţi seară, ca un adevărat filolog în devenire. Căci, altfel, interpretarea legii fundamentale nu este atributul preşedintelui, care are trecut la prerogative doar pe aceea de a veghea la respectarea prevederilor Constituţiei, a comentat pentru Jurnalul Naţional profesorul de ştiinţe politice Alexandru Radu. 
„Interpretarea Constituţiei este dovada tipului de politică voluntaristă, care este caracteristică regimului autoritar. Şi această interpretare este făcută în scop strict personal, al aducerii din condei a realităţii politice pentru a favoriza PDL. Şi este arma pe care Băsescu o pregăteşte împotriva USL dacă Uniunea va câştiga alegerile”, spune Radu. Politologul adaugă că aceste afirmaţii sunt o dovadă a faptului că preşedintele „simte” că opoziţia are şansa de a câştiga alegerile din 2012. În plus, punctează Alexandru Radu, afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu nu se adresează în principal liderilor USL care nu pot fi „dezbinaţi” astfel, ci, mai degrabă, electoratului opoziţiei, căci astfel votanţii de conjunctură ar putea fi descurajaţi pe raţionamentul „votului util”: dacă opoziţia tot nu ar putea ajunge la putere, de ce să le mai dăm votul? Cât priveşte „traducerea” exactă a articolului 103 din Constituţie şi referirea la „partidul” care câştigă alegerile cu 50% plus 1, profesorul Radu spune că termenul de „partid” e unul generic, care se referă la un grup politic, la o formaţiune unitară, un actor electoral, iar USL, din punct de vedere juridic, este o astfel de formaţiune unitară. „Preşedintele ar trebui suspendat numai pentru că spune acest fapt în sine”, conchide politologul.

Bogdan Teodorescu: „Sunt vorbe aruncate pentru a arăta că mai deţine puterea”
Analistul politic Bogdan Teodorescu a declarat pentru Jurnalul Naţional că interpretarea dată de Traian Băsescu articolului 103 din Constituţie este contrară legii fundamentale şi nu este decât o încercare a preşedintelui „de a arăta că încă mai deţine puterea”. „Toată această poveste este o încercare disperată de a genera sentimentul de neîncredere în victoria USL. Este foarte clar că PDL va pierde puterea, iar dacă USL va gâştiga 50% plus 1 din voturi, vorbim despre o majoritate parlamentară câştigată prin vot. Această majoritate va avea posibilitatea constituţională de a-l opri pe Traian Băsescu. O asemenea majoritate îl poate suspenda pe Traian Băsescu, pentru că a refuza să dai funcţia de prim-ministru celor care au câştigat alegerile este cu siguranţă un lucru neconstituţional. E o încălcare gravă a Constituţiei. Pe de altă parte, nici o altă alianţă politică nu e suficientă. Ce va face un premier PDL dacă USL va avea majoritatea? Guvernul nu va trece prin Parlament şi vor urma alegeri anticipate. Dar nu se va ajunge în această situaţie, astea sunt vorbe aruncate pentru a determina alegătorii să nu voteze USL, pentru a creşte absenteismul şi pentru a păstra aproape serviciile şi sponsorii. Traian Băsescu trebuie să creeze impresia pentru activul de partid, pentru serviciile secrete şi pentru sponsori că el încă mai deţine puterea. USL va face peste 50% şi e imposibil să nu i se dea guvernarea. A pune un premier de la PDL e dincolo de litera Constituţiei şi a spune asta acum nu e decât o încercare disperată de a nu pierde dominaţia psihologică, nu se va ajunge în această situaţie”, a comentat Teodorescu.

Şi, în final, deoarece nu se făcea să nu se ia de concurenţă, năroadele atacă B1 unde prestează cu dedicaţie fosta lor colegă de trust care a plecat atunci când conducerea Antenei 3 a fost luată de Mihai Gâdea: Sorina Matei, fosta şefă a secţiei politice a televiziunii respective.

Un preşedinte aproape de zero 
Audienţă de 0,6 la televiziunea care l-a găzduit. Traian Băsescu a avut marţi seară dorinţa să se arate la televizor. A găsit spaţiu binevoitor şi timp de o oră a tras la foc automat în toată lumea. Audienţa a fost dezamăgitoare, doar 0,6 puncte rating. Băsescu nu mai face audienţă, devine moartea ratingului. Posturile devin reticente să mai accepte ofertele de transmisii ale şefului statului. Explicaţia audienţei apropiate de zero: lumea s-a săturat să-l mai asculte proro­cind despre viitorul minunat care refuză să se mai arate
.

Întreg articolul poate fi văzut aici, pe siteul jurnalul.ro:

  http://www.jurnalul.ro/stiri/politica/basescu-rastalmaceste-constitutia-ar-putea-fi-suspendat-pentru-aceasta-interpretare-586579.html

Nu prea înţeleg eu de unde li se trage năroadelor lui Felix ideea că un preşedinte ar depinde de ratingurile uneia sau a alteia din televiziuni, dar o las pe Sorina Matei să le spună cam cum să treaba.

(Nota BlueÎn caz că se întâmplă ca Sorina Matei  să citească acest articol, vreau să fac o precizare; şi anume faptul că pe acest blog există un articol nu tocmai flatant la adresa sa nu trebuie interpretat ca ceva personal, nu am nimic de împărţit cu ea. Era ceea ce credeam la momentul respectiv. Nu am cum să nu o felicit pentru faptul că a plecat de la Intact 😀 )

Deci, de pe blogul Sorinei Matei, http://sorinamatei.blogspot.com/  iată articolul unde aceasta explică ce şi cum legat de ratingul făcut de cu preşedintele Băsescu numit atât de inspirat:

În atenţia Echipei de zgomot


18-49 este targetul comercial pentru care se luptă toate televiziunile din țara asta. Adică este publicul pentru care, în televiziuni, vine publicitatea. Cine este peste 49 de ani, în mare parte, sunt pensionari. Așa că…mult succes le doresc tuturor. Cert este că aseară, între ora 19.00 și ora 20.00, adică în timpul interviului cu președintele Traian Băsescu, pe targetul comercial, B1 a bătut A3. Și o face cam des în ultimul timp. Pe acea oră, media a fost de 0,5 iar a A3 mai mică iar pe Actual B1 (adică două ore 18.00-20.00) media a fost de 0,4 și A3 mai mică decât a B1. 
Iar dacă este să vorbim de all urban și urban 18+, fix pe acea oră, 19.00-20.00, RTV a bătut A3. Așa că vorba aceea… „când vulpea nu ajunge la struguri spune că sunt acri”.

 

Sursa:

http://sorinamatei.blogspot.com/2011/08/in-atentia-echipei-de-zgomot.html 

P.S.  Pentru că am pomenit de plecarea Sorinei Matei  de la Intact, iată mai jos o declaraţie a frumoasei jurnaliste, publicată de “Bună ziua Iaşi” pe 25 Martie 2011

„Nu e pentru prima oara când Mihai Gâdea refuza un interviu cu presedintele Traian Basescu. Numai ca acum redactia l-a dorit. Iar eu am fost pusa, din nou, într-o situatie penibila. Si asa s-a umplut paharul.  Prima data în campania la Presedintie. Si a doua oara anul trecut. În campanie, presedintele chiar a fost dispus sa vina la A3 în platou si sa-i dea interviu unul la unul lui Mihai Gâdea. Am asistat la discutia dintre Valeriu Turcan si Mihai Gâdea, în sediul de campanie al presedintelui. Ulterior, Mihai Gâdea m-a sunat si mi-a zis ca trebuie sa-l roage pe el Traian Basescu sa vina. Si i-am spus: pâna la urma vorbim aici de presedintele României, Mihai. Se întâmpla înainte de primul tur sau între cele doua tururi, data n-o mai retin exact. Anul trecut, Valeriu Turcan a venit în redactie sa discute, printre altele, si despre un posibil interviu al Antenei 3 cu presedintele. Chiar si cu Mihai Gâdea. A ramas în coada de peste. Pentru ca realitatea este ca Mihai Gâdea nu doreste sa faca acest interviu. Poate sa spuna ce vrea pe post. Eu stiu cum s-a întâmplat. De aceea se pun tot felul de conditii. Numai ca eu, acum, am avut acordul redactiei, am trimis hârtia, presedintele deja acceptase”

http://www.bzi.ro/demisionara-de-la-antena-3-nu-e-pentru-prima-oara-cand-mihai-gadea-refuza-un-interviu-cu-traian-basescu-213582

 1. Emil
  4 august 2011 la 21:43

  „Interpretarea Constitutiei! Ce e aia?
  Din cate am VAZUT eu Domnul Presedinte Basescu a CITAT din Constitutie! Nu a INTERPRETAT!
  Interpretarile le fac altii! Care? Imi este rusine sa le zic pe nume.
  Emil
  PS Nici macar Johannes nu i-a luat in serios desi era PUS in frunte!

  • 4 august 2011 la 22:07

   Ai reuşit să subliniezi esenţa … Da, Băsescu a citat…
   Mai ştii povestea cu interpretările legate de o singură virgulă care pusă în locuri diferite schimba esenţa articolului? Atunci, în interpretarea unora virgula nu trebuia luată în seamă…
   Nici nu e de mirare. Prin astfel de interpretări magistraţii au reuşit să se excludă dintre bugetari când a fost vorba de tăierea veniturilor,”uitând” paradoxal unul din principiile de bază ale Constituţiei. Acela al egalităţii.

 2. 4 august 2011 la 23:02
 3. 4 august 2011 la 23:52

  ar fi bine sa faci si tu o postare deh, marturie pentru viitor.

  • 5 august 2011 la 19:14

   Am pus o postare… şi încă mă tot mir cum dracu ai atâta răbdare să încarci 118 imagini… Am văzut cât mi-a luat mie doar să se deschidă pagina … Aproape o ţigară întreagă am fumat în acest timp.

 4. 4 august 2011 la 23:54

  Da adresa mail ca sa trimit ceva ….aici nu vad niciuna.

  • 5 august 2011 la 19:14

   Vezi că îţi trimit un mail … ca să ai adresa…

 5. 5 august 2011 la 19:59

  Trimite pe adresa de FR.
  Daca nu o ai cere la lulu.
  Inca nu am primit mail.

 6. 5 august 2011 la 22:23

  Nu ştiu ce-i aia FR …
  Ţi-am trimis un mesaj pe adresa de la care ai postat aici …

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: