Prima pagină > Personalităţi > Constantin Ţăpuş – luptător anticomunist …

Constantin Ţăpuş – luptător anticomunist …

Am un mare respect pentru cei care în perioada lui Ceaşcă au avut curajul să ridice capul…

 Poate pentru că-i detest pe cei de teapa lui Ion Iliescu, Dan Voiculescu şi alţii care, în loc să stea la puşcărie, au avut tupeul să ceară să ne fie conducători. Şi poporul ăsta de nătărăi, a acceptat …

Am onoarea să-l prezint pe electricianul  de la  la Complexul Energetic Rovinari, Constantin Ţăpuş, luptător în rezistenţa anticomunistă .

Târgu-Jiu: Electricianul Ţăpuş a câştigat singur procesul cu Ministerul de Justiţie şi a devenit luptător anticomunist

 

Autor: Alin Ion

Gorjeanul a fost anchetat de fosta Securitatea, care i-a întocmit un dosar de urmărire. Constantin Ţăpuş a câştigat în instanţa de judecată calitatea de luptător anticomunist, după ani de procese cu statul român.
Constantin Ţăpuş, în vârstă de 52 de ani, lucrează ca electrician la Complexul Energetic (CE) Rovinari şi, în urmă cu puţin timp, a reuşit să câştige un proces împotriva Ministerului de Justiţie, prin care i se recunoaşte calitatea de luptător anticomunist. S-a judecat aproximativ nouă ani cu statul român pentru a dobândi acest titlu. În primăvara anului 2001, a intrat în posesia dosarului întocmit de fosta Securitatea şi a cerut Ministerului de Justiţie să-i acorde calitatea de luptător în rezistenţa anticomunistă, confom legislaţiei. Solicitarea a fost respinsă de Comisia de Constatare a Calităţii de Luptător în Rezistenţa Anticocmunistă din cadrul Ministerului Justiţiei, iar împotriva acestei soluţii a făcut plângere în instanţa de judecată, dar am pierdut la Curtea de Apel Craiova şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 „Pentru că am obţinut alte documente cu care puteam să probez obţinerea calităţii respective, am deschis un nou dosar, în anul 2006, la Comisia de Constatare a Calităţii de Luptător în Rezistenţa Anticocmunistă, care a respins din nou cererea mea. Am făcut plângere la Curtea de Apel Craiova, însă a fost respinsă. Împotriva acestei soluţii, am făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi am avut câştig de cauză într-un final“, ne spune Constantin Ţăpuş. 
A făcut comentarii ostile la adresa regimului comunistÎn anul 1988, Constantin Ţăpuş a fost subiectul unui dosar de urmărire informativă şi cercetare penală de către organele fostei Securităţi, pentru comentarii ostile la adresa regimului comunist. „Mai mulţi colegi de serviciu şi şefi, informatori ai fostei Securităţi, au făcut note informative în care descriau activitatea mea potrivnică regimului. Împotriva voinţei mele, am fost luat cu maşina miliţiei şi dus la Securitatea din Târgu-Jiu, unde am fost agresat fizic şi verbal, obligat, ameninţat şi am dat o declaraţie în care recunoşteam că faptele comise de mine constituie infracţiune“, spune Constantin Ţăpuş. Mai mult decât atât, susţine acesta, în perioada respectivă, medicul de la locul de muncă a constatat că suferea mai multe afecţiuni cauzate de presiunea psihica la care a fost supus. 

A câştigat singur procesul
Constantin Ţăpuş a câştigat de unul singur procesul împotriva Ministerului de Justiţie, pentru că nu a avut un avocat. A făcut zeci de drumuri şi a cheltuit peste 10.000 de lei pentru a-şi susţine cauza. „Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat o hotărâre irevocabilă prin care Comisia din cadrul Ministerului Justiţiei este obligată să dea o decizie prin care să constate calitatea mea de luptător în rezistenţa anticomunistă“, adaugă Constantin Ţăpuş.
L-a dat în judecată pe cel care l-a turnat la Securitate
Constantin Ţăpuş a făcut plângere penală pentru mărturie mincinoasă şi denunţ calomnios împotriva lui Ion Stoenoiu, informatorul care l-a turnat la Securitate. Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu l-a condamnat la plat unei amenzi administrative de 700 de lei. „Nu am fost mulţumit de decizia procurorilor şi am făcut plângere la instanţa de judecată. Dosarul a fost retrimis spre cercetare de trei ori şi acum se află pe roul instanţei Judecătoriei Târgu-Jiu
Constantin Ţăpuş i-a reclamat penal şi pe foştii ofiţeri de Securitate, care l-au cercetat. „Am făcut plângere penală împotriva lui Dănuţ Marinescu, Gheorghe Enoiu şi Vasile Bucura. I-am dat în judecată pentru abuzuri comise în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în perioada 1988-1989, cu consecinţa lezării sănătăţii, demnităţii şi intereselor legitime. Parchetele şi instanţlele militare de la Timişoara, Tribunalul Militar Bucureşti şi Curtea Militară de Apel Bucureşti mi-au respins acţiunea, stabilind că nu mai pot fi traşi la răspundere penală deoarece a intervenit prescripţia. Consider  că aceşti judecători au dat aceste soluţii pentru că au făcut şi ei parte din regimul comunist şi nu ar fi putut să ia o altă decizie“, spune Ţăpuş. La începutul acestui an, dosarul s-a finalizat. 

Sursa: Adevărul.ro

http://www.adevarul.ro/locale/targu-jiu/Targu-Jiu-_Electricianul_Tapus_a_castigat_singur_procesul_cu_Ministerul_de_Justitie_si_a_devenit_luptator_anticomunist_0_217778476.html

Am mai găsit ceva despre Constantin Ţăpuş pe un blog numit Arizona , nişte, poze, un filmuleţ şi o decizie a COMISIEI PENTRU CONSTATAREA CALITĂŢII DE LUPTĂTOR ÎN REZISTENŢA ANTICOMUNISTĂ.

Sursa  imagini: Blogul ARIZONA

http://dan-arizonatg-jiu.blogspot.com/2010/03/constantin-tapus-poze-facute-la-paris.html

Categorii:Personalităţi
 1. bebe ion gorjeanul
  23 martie 2012 la 17:14

  domnule tapus constantin ai fost un dusman al dictaturii dinainte de 22.12.1989
  vei fi tot asa cu orice fel de dictatura va mai fi la noi ?

  astaq ca sa ma lamuresc despre chestia cu luptator in rezistenta anti comunista
  maine poate va fi nevoie de o rezistenta anti altceva ( care inseaman o dictatura oricum)spune domnule tapus constantin ce parere ai si ce vei face atunci?

 2. bebe ion gorjeanul
  23 martie 2012 la 17:18

  inca o treaba daca poti sa o lamuresti domnule tapus contantin.
  daca incepe sa se faca o dictatura vei astepta sa se aseze temeinic ori faci orice impotriva mai dinainte ?
  asta in legatura cu faptul ca unii deja spun despre starea de lucruri de la noi drept ar fi un inceput de dictatura .

  • TAPUS CONSTANTIN
   29 martie 2012 la 10:52

   Pentru bebe ion ; Stimate Domnule eu am niste pricipii care ma indeamna sa ma opun impotriva oricarei opresiuni indreptate impotriva semenilor mei indiferent de sistemul in care traiesc . In legatura cu timpurile de azi te pot sa te informez ca am multe nemultumuri de modul cum merg lucrurile dar de aici pana la perceptia ca traim azi in dictatura este un neadevar , cine a trait si in regimul comunist poate sa-mi dea dreptate , azi ne putem exprima liber si nu suntem urmariti sau trasi la raspundere pentru acest drept , putem sa calatorim in lume fara nici o intrdictie etc .

   • 30 martie 2012 la 18:45

    Salut Constantin… Bun venit la Românica blues… e o onoare … 🙂

  • 30 martie 2012 la 18:43

   Bebe să știi că sunt sătul până deasupra capului de imbecilii de la Intact care vorbesc de dictatură…
   Bă, am impresia că pentru tine acest termen este unul pe care nu îl înțelegi dar îți place cum sună.
   Ultima dictatură de la noi a murit în momentul împușcării lui Ceașcă și a Sinistrei. La Târgoviște.
   Atunci chiar a gândi că e posibil să existe un partid care să se opună măcar verbal era considerat un delict pentru care pușcăria te mânca…
   E adevărat, unele elemente de dictatură s-au găsit și după 90.
   Să ne amintim cum Ion Iliescu și-a permis să oprească un meci de la Campionatul Mondial de fotbal pentru a chema minerii imbecilizați de rachiu pentru a le trage vreo două peste bot ”golanilor” care protestau împotriva lui Iliescu și a tot ce reprezenta el.
   Un alt moment care s-ar subsuma cumva termenului de Dictatură este momentul în care la ordinul lui Năstase a fost arestat Mugur Ciuvică pentru că publicase niște chestii care nu îi conveneau…
   Faptul că nu se poate vorbi acum de o dictatură se oate vedea chiar din posibilitatea ca tu sau alții să spuneți ceea ce spuneți fără a vă imagina măcar că la noapte a-ți putea dormi în subsolul Securității.
   O chestie personală prin care eu am simțit ce-i aia dictatură.
   Eram membru UTC și era o ședință. Am fost scos ca de obicei și arătat cu degetul… criticat adică. Nu plătisem cotizația de vreo doi ani. Era 50 de bani pe lună…
   Am zis că pe doi ani, asta însemna două beri sau trei pachete de Carpați. Deci nu merita. Dacă mă vrea UTC-ul de membru să îmi plătească el mie alocație cum îi plătea secretarului de organizație.. în fine … am zis eu multe prostii.
   Urmarea a fost că m-au dat afară din UTC și am fost invitat la securitate… am dat ”extemporale” de mi s-a acrit…
   Mai vrei un detaliu de dictatură? Imaginează-ți că au un televizor alb negru. Ai două ore de emisie pe singurul canal pe care îl prinzi (dacă stai în centrul țării unde nu prinzi canale străine). Emisiunea începe la opt cu un telejurnal unde ți se spunea ce a mai făcut Tovarășul și se încheia pe la 10 cu un alt telejurnal care repeta ce se spusese în primul.
   Treaba e că dacă Tovarășul făcea una din ”vizitele de lucru” telejurnalele se uneau.
   Foarte rar, cam pe la mijloc vedea un ceva ce azi s-ar numi clip publicitar… Să zicem că ți se spunea că dacă nu joci la Loto sau dacă nu cumperi loz în plic nu ai șanse să câștigi… Era momentul de maxim entertainment …
   Mai vrei?
   ATENȚIE !!! … Dacă mai vorbești de dictatură sau alte porcării de pe la Intact, te bannez…. E vorba de Libertatea de exprimare… Tu te poți exprima spunând ce vrea mușchiul tău, eu îmi exprin dreptul la liberă exprimare făcând ca ceea ce scrii să nu se vadă… 😀

 3. 23 iunie 2013 la 13:37

  felicitari

 4. Gigi Berlogea
  11 august 2013 la 5:07

  Bai Tapus ia pune frate dosarul pe linie sa il vedem si noi.

  • 11 august 2013 la 18:00

   Salut Gigi … cineva mă întreba de ce nu pun pe blog doar lincuri…
   Uite din acest motiv… ls faţa locului pot dispărea articole, chiar şi site-uri pot fi şterse…

   De data asta se pare că am răscolit rahatul mai rău decât îi convine cuiva.
   Se pare că blogul Arizona a fost şters …

   • 11 august 2013 la 18:06

    În atenţia domnului Constantin Ţăpuş dacă se întâmplă să vadă acest articol care se referă la domnia sa…

    După mine este unul din cele mai importante şi inbteresant chestiuni pe care le-am atins pe acest blog. Aş regreta dacă aş afla că am luat ţeapă în povestea aceasta…
    Îl rog astfel de dl. Ţăpuş să îmi precizeze dacă mai e valabil ce scrie în articol.
    Nu trebuie să o facă în public… Dacă domnia sa precizează că nu doreşte să dau acceptul de publicare şi ceea ce scrie voi şterge imediat ce citesc..,
    Aş dori dacă se poate, având în vedere că Abrizona blog a dispărut, alte lincuri care să susţină povestea…
    Eventuale noi informaţii, cred că ar fi destul de interesante pentru un nou articol …
    Aştept !

 5. Gigi Berlogea
  27 august 2013 la 20:38

  Foarte simplu, nu iti trebuie diploma de Oxford sa intelegi! Nu afiseaza dosarul pentru simplu fapt ca nu exista, daca ar exista si s-ar dovedi din dosar ca a luptat impotriva comunistilor sigur ar fi aici sa il citim cu toti! Daca tine sa nu il pubice atunci sa ne arate instintarea de la CNAS. De ce spun asta este foarte simplu eu am avut dosar la secu in care se dovedeste negru pe alb ca am luptat impotriva comunistilor, si daca as fi intrebat sa il public as face cu cea mai mare placere. Viteji ca nea Tapus dupa razboi sunt multi! Asa ca nea Tapus mai usor cu pianu pe scari!!!!!

  • 27 august 2013 la 22:15

   În primul rând nu ştiu dacă ai realizat că acesta e un blog personal.. al meu. Eu înţeleg foarte bine ce e acest blog şi care sunt limitele lui.

   Eventual acel dosar, ar putea fu publicat în un ziar, pe la televiziuni… impactul unui blog de acest tip e părea mic.

   Pe de altă parte, din punct de vedere tehnic, aici doar eu pot posta imagini… Aşa e structura acestui site. Încearcă tu să încarci o poză… direct, nu ar trebui să ai cum …

   Pentru a se încărca o imagine este necesar însă un site.. odată încărcată acolo imaginea se poate pune un linc pe care eu l-aş putea face vizibil … Nu face afirmaţii aiurea, Gigi …

   • Gigi Berlogea
    28 august 2013 la 2:20

    No worries Blue Sorin! You take care and God bless you!

  • 3 septembrie 2013 la 9:40

   Nene Gigi nu te mai agita degeaba eu am avut dosar la securitate si unul l-am publicat si pus pe site daca te intereseaza si nu mori de invidie ca nu poti sa demonstrezi semenilor ca ai fost un opozant anticomunist poti sa accesezi aceasta adresa ; http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/actiuni/tapus_constantin/cnsas/

   • Gigi Berlogea
    4 septembrie 2013 la 0:50

    Multumesc mult Domnule Tapus. Cu stima!

 1. 27 august 2013 la 20:16

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: