Nelămuriri à la Pontănel

Din start, trebuie să spun că citind articolul de mai jos, m-a cuprins o tristeţe  iremediabilă  , tristeţe pe care n-am mai trăit-o de când aveam cinci ani şi mă jucam cu o basculă din aia de tablă care costa 6 lei, care avea o manetă şi puteai dacă făceai din gură bvvvvvvv să pretinzi că e o basculă adevărată. Într-o zi am aruncat cu ea după un câine, e drept nu l-am nimerit, dar bascula săraca a decedat devinitiv, roţile sale luând-o aleatoriu, fiecare în altă direcţie.

Atunci s-a rezolvat problema cu şase lei şi un drum la librărie. Acum nu ştiu cum se va rezolva.

Iată despre ce e vorba: Am fost e blogul celui mai pesedel dintre pesedei, Pontănel, cel suferinţel.

Acolo, cu un titlu maaaare şi negru, cam ca nelămuririle ce-i chinuie viaţa, Ponta scrie nelămurit:

Cum îi explic eu lui Andrei ce înseamnă „cenzura” – şi mai ales autocenzura?

Baiatul meu – Andrei-  nu are inca 9 ani impliniti. Dar e deja pasionat de masini si chiar m-a insotit de cateva ori la curse. E foarte bun “prieten” cu Edi Keleti  (colegul meu de echipaj) si deja stie foarte bine sa caute pe Youtube filmuletele cu “rally crash”! Vineri, pe la ora 17,  l-am sunat din Iasi si i-am spus ca pe TVR3 poate sa vada, in direct, o proba din etapa de raliu desfasurata chiar in centrul orasului. A fost foarte bucuros si s-a instalat  la televizor.
Noi am intrat pe proba respectiva (care tine cam 2 minute – e ceva special, mai mult o demonstratie pentru public) a 12 -a masina. Am mers foarte bine, publicul ne-a aplauadat, dar eu eram cu gandul la Andrei, pe care l-am sunat imediat dupa “Finish”. Si surpriza – cu o voce destul de dezamagita mi-a spus “Tati, mi-au placut masinile din fata voastra dar pe voi v-au taiat!!!” .
Evenimentul, asa cum a avut loc, face parte dintr-un film cu prosti! TVR3 a transmis frumos (bravo lor pentru aceasta initiativa) evolutia primelor masini; cand ne-am asezat si noi la start, comentatorul s-a fastacit total si a anuntat ca urmeaza sa plece un echiapaj bizar – Edwin Keleti cu un Mitsubishi Evo  (pana atunci, normal, a spus numele pilotului si al copilotolui). Dar, ghinion, cineva de langa prezentator mi-a precizat numele crezand ca da o mana de ajutor! Dar nici
vorba, si mai incurcat bietul prezentator de TVR a anuntat scurt ca a expirat timpul pentru emisie si ca trebuie sa dea legatura la Bucuresti – desi dupa noi au mai fost inca 30 de masini! Si gata cu Raliul Iasiului la TVR3…
Acum, eu nu sunt deloc atat de paranoic incat sa cred ca Basescu sta sa vada ce transmite TVR3 si sa-i certe daca ma dau pe mine la raliu; nici macar pe distinsa Doamna Culcer, cea care a readus Televiziunea Romana la nivelul de control, slugarnicie si propaganda al anilor 85-89, nu o cred interesata de transmisiile sportive. Dar nici nu cred in coincidenta ca fix cand am pornit noi, nu o masina inainte sau una dupa, trebuia oprita transmisia – la TVR3 fiind foarte greu sa vorbesti de publicitate sau de cine stie ce breaking news!
Ceea ce sunt aproape convins ca s-a petrecut a fost un act de autocenzura de la un angajat sperios, zelos sau obedient de la TVR (televiziunea publica nu are sens sa o mai numim, desi e platita din bani publici)! Si asta arata foarte multe despre cum e atmosfera acolo, de ce Departamentul de Stiri al Rodicai Culcer are statut special, cu numeroase angajari, cu salarii babane si investitii uriase in timp ce institutia este intr-o “gaura” de zeci de milioane de euro care nu starneste atentia nimanui; de ce Basescu se duce la TVR mai des decat la baie, in timp ce pe Crin sau pe mine nu ne-ati vazut de un an de zile si nici sa nu ne cautati in viitorul an electoral; de ce ultimii “laudatori” ai regimului (de tipul “menestrelului” Mircea Marian) fac emisuni de proslavire a vremurilor de aur si de infierare a ticaloasei Opozitii care nu lasa bietul Guvern sa lucreze; de ce un angajat de la Sport s-a speriat ca are probleme daca lasa transmisia si cu masina in care concuram
eu!
Nu vreau sa-i explic asa repede lui Andrei ca oamenii pot fi atat de lasi sau atat de prosti, ci cred ca trebuie sa se mai bucure de naivitatea varstei lui! Dar, sincer, speram ca atunci cand va ajunge sa asculte Parazitii, si o sa vina sa ma intrebe ce vor sa spuna cu melodia “Jos Cenzura”, eu sa-l pot asigura ca a fost ceva rau, demult, care pe vremea lui nu se mai intampla. Din pacate, m-am inselat – Jos cenzura!
 

Data publicării: 25 Septembrie 2011

Sursa: http://blogponta.wordpress.com/2011/09/25/cum-ii-explic-eu-lui-andrei-ce-inseamna-cenzura-si-mai-ales-autocenzura/

Da, în principiu e destul de greu să-i explici unui copil de nouă ani ceva ce nu înţelege când tu peronal ai o inteligenţă pe care el probabil o avea pe la şase.

E tare greu de explicat cum de o televiziune cu pretenţii de televiziune naţională îşi pemite să nu amintească faptul că într-un dun maşini pe post de secrptară de şofer participă şi un uriaş politician şăf de partid social democrat. când alte televiziuni dac dau imagini de la respectiva întâmplare dau doar acea maşină, şi musai filmată gin dreapta pentru a se putea vedea în toată splendoarea lui zâmbetul tâmpiţel al celui de pe locul mortului.

Da, e greu, dar când o mai creşte şi o afla mai multe, va fi şi mai greu de explicat nişte chestii. De exemplu că unui fost candidat la preşidenţie i s-a interzis sub ameninţarea dării afară din partid să se mai ducă la tv să spună lucruri  care, el, prezentul şăf de partid  crede ă sunt periuloase pentru formaţiunea politică deoarece nu conţin omagii la adesa sa personal, poate şi mai greu va fi să-i explice fiului cum e cu baii pe care îi duce acasă pentru că e parlamentar, dar în timpul când ar trebui să fie la servici’ se rupe în figuri pe la diferite televiziuni obediente.

De asemenea, poate ar trebui să îi explice băiatului de ce are o mare apetenţă de a se victimiza din moment ce mimează faptul că e plin de muşchi politici. Dar cred că cel mai greu îi va fi să-i explice  cum crede că le poate explica unor oameni maturi măsurile de pe care partidul său le propune când nici el nu le înţelege, să-i explice adică ce caută în fruntea unui partid când nici o maşină de raliu nu o poate conduce şi trebuie să stea pe scaunul mortului.

  1. 27 septembrie 2011 la 20:00

    Nu-i de vină el natura sau familia,ăsta e bun ca exemplificare la IDIOŢI VEGETATIVI în manuale. 🙂

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: