Prima pagină > Inconștiență - Ipocrizie - Nesimţire, Politicăraie - Partide - Politicieni > Casus belli: Fenechiu vrea înapoi banii dați pe șpaga electorală

Casus belli: Fenechiu vrea înapoi banii dați pe șpaga electorală

”Frate Frate, da pita-i pe bani” – zice o vorbă românească.

Evenimentul Zilei zice că pe lângă multele probleme cu care se confruntă PNL, a mai apărut una.

Relu Fenechiu cere înapoi banii pe care i-a dat PNL pentru susținerea  acum trei ani a campaniei electorale.

De fapt e normal ca atunci când împrumuți pe cineva să primești înapoi banii investiți.

După ce povestea cu datoriile lui Geoană a făcut carieră, acum Relu Fenechiu s-a adresat tribunalului pentrurecuperarea banilor cu care a susținut campania lui Crin Antonescu.

Se pare că prin pușculița PNL suflă rău vântu și nu prea are de unde să plătească cei 900.000 de euro datorați.

Soluția pare a veni dintrun precedent. Se numește reeșalonare și plata în rate, și a mai fost folosită în cazul unei datorii față de familia Voiculescu ( 😀 )

Pe siteul tribunalului Iași, apare ca depus dosarul cu numărul12050/99/2011, în fapt o somaţie de plată adresată de SC LA ROCCA SRL, în calitate de creditor, către PNL, care figurează ca debitor. Potrivit Registrului Comerţului, firma are ca acţionari majoritari pe fraţii Fenechiu, unul din ei vicepreşedinte PNL şi liderul filialei judeţene Iaşi.

Mai exact, societatea lui Fenechiu cere achitarea sumei de 947.000 de euro, sumă care trebuia plătită de PNL pentru un contract de furnizare de materiale electorale.

Cu alte cuvinte, Fenechiu vrea înapoi banii investiți în șpaga electorală.

Fenechiu a declarat pentru EVZ că nu vrea să facă probleme partidului sau iubitului său conducător, Crin Antonescu (probabil la el sua referit câns spunea că nu vrea să facă probleme conducerii partidului. „Este o procedură conform căreia dacă într-o perioadă de trei ani nu se achită un debit, nu mai există, se prescrie. E o simplă acţiune pentru prevenirea pierderii acestui debit”, a explicat el.

Întrebat ce fa face, Fenechiu a spus că nu va încerca să forțeze nota. „Totuşi fac parte şi eu din partidul ăsta. Nu are nicio treabă cu domnul Antonescu. Nu mi-am propus să fac bani pe spinarea PNL. Legea mă obligă. Mă trezesc că vine domnul Blejnar şi mă întreabă: de ce nu ai plătit TVA-ul?”, a spus R.Fenechiu.

Când a fost întrebat despre ce sumă e vorba, R.F. a fost relativ evaziv precizând totuși că e vorba de o sumă de „ordinul sutelor de mii de euro”. Dacă ne uităm însă la ce fel de materiale au fost cumpărate, expresia ce pare a le încadra ar cam fi cea de „mită electorală” pe lângă obişnuitele pixuri şi brichete, PNL a folosit 214.000 de pături, 100.000 de fulare şi căciuli şi peste 50.000 de treninguri.

Totul branduit cu mesajul „Crin Antonescu, preşedinte!”. Produsele au fost distribuite în campanie populaţiei. Fenechiu susţine însă că treningurile au fost folosite de echipele de campanie. Întrebat despre destinaţia celor 200.000 de pături, care au fost îm păr ţite în judeţe electoratului, Fenechiu a pasat vina altora: „Am lucrat cu intermediari. Nu ştiu cum au fost folosite”, zice Fenechiu.

PNL s-a cam făcut că plouă în ceea ce privește datoria asta. Trezorierul PNL, Rareş Mănescu a declarat, pentru EVZ, că va purta, luni, o discuţie cu Fenechiu. “Nu am primit nicio somaţie. Să aibă linişte toţi creditorii că datoriile vor fi achitate. Din păcate nu le putem plăti imediat, oricât ne-am dori. Vom plăti cel mai probabil prin instrumentul reeşalonării”, a precizat Mănescu.

PNL a recurs la plata în rate şi pentru serviciile de 60.000 de euro ale firmei Intact, deţinută de Voiculescu. “Dânşii au înţeles că suntem de bună credinţă”, a declarat pentru Evenimentul Zilei Rareș Mănescu, arătând că plăţile către Intact continuă în prezent. PNL mai este dator cu 600.000 de euro şi către firma lui Patriciu, Odyssey Communication.

Ce e interesant după mine, ar cam fi și alt aspect pe care articolul de pe EVZ.ro nu-l atinge.

Că se fac donații către partide, eu zic că e OK atâta timp cât acestea se fac la lumina zilei.

Împrumuturile sau prestarea de servicii pe datorie către un partid mi se pare cel puțin ciudat, dacă nu chiar ilegal.

Mă întreb cum s-ar fi ramburesat aceste datorii dacă Antonescu ar fi câștigat.

Oare de ce favoruri s-ar fi bucurat Intact-ul sau familia Voiculescu în schimbul renunțării la rebusrarea banilor? Oare ce resurse i s-ar mai fi dat lui Patriciu să le vândă unor străini cum a făcut în cazul Sterling?

Oare am fi văzut acum că avem un premier numit Fenechiu și un șef la Senat numit Voiculescu?

Să fie aceasta politica bunului simț pe care ne-o fâlfâia Antonescu?

Sursa de inspirație:

EVZ.ro

 Articolul:

Crin Antonescu, dator un milion de euro la Relu Fenechiu

Autor:

Marius Vulpe

http://www.evz.ro/detalii/stiri/antonescu-dator-un-milion-de-euro-la-fenechiu-948856.html

 1. 9 octombrie 2011 la 13:12

  Cred ca Patriciu nu prea ar fi primit nimic, dar ceilalti, mai ales felix, scuze voiculescu se astepta la muuuult mai mult. El daje isi facuse planurile pe inteligenta lui crinuta

  • 9 octombrie 2011 la 19:31

   Eu am o teorie față de aceste împrumuturi.
   În momentul în care au fost acordate, unele sondaje de opinie îl dădeau pe Crin drept câștigător. Nu direct. Se spera să intre în turul doi, pentru ca apoi să atragă și voturile PSD ceea ce ar fi însemnat în mintea ”sondorilor” un tur doi cu Băsescu câștigat la pas.
   Datorită faptului că problema cu reeșalonarea a fost aleasă ca o soluție posibilă abia după ce a fost clar că Antonescu nu are șanse să câștige, este clar că nu s-a hotărât de la bun început așa.
   Probabil acele sume în realitate, erau date ca plată pentru a nu mai fi returnate ci trebuie stinsă datorie prin prestare de servicii din partea PNL.
   La prima vedere, cred că se observă ceva.
   În perioada campaniei, Patriciu tocmai terminase treaba cu canadienii de la Sterling și se orientase spre aurul de la Roșia Montană. Amintește-ți ce campanie susținută a făcut PNL acolo și cum vorbeau despre importanța extargerii acelui aur. Chiar și sția lui Antonescu a fost foarte implicată în promovarea ca pozitivă a acelei exploatări.
   Legat de Intact, cred că e mai simplu. Felix dorea cu orice preț funcția de președinte sau vicepreședinte al Senatului. Atunci, fiind aliat, avea suportul necondiționat al PSD, prin uitarea acelei datorii sperând și la sprijinul PNL.
   Cât despre Fenechiu, cred că se visa Premier sau Vicepremier.
   Ca argumnt este modul extrem de soft în care cei care au împrumutat PNL-ul își cer banii înapoi.
   Am un pronostic. Dacă în sondajele de uz intern Crin este dat ca având șanse mari să ajungă președinte, acele datorii nu se vor plăti, sau vor figura ca plătite și alături ar ji imediat date iar cu împrumut.

   Nu știu exact, dar nu cred că e tocmai normal ca un partid politic să se împrumute de la o persoană ori o firmă. Pentru cei ce vor să ajute un partid ar trebui să existe instituția donării. Așa e în lumea civilivată.
   Eu tare aș vrea să văd declarația adevărată de avere a lui Antonescu. Poate n-ar fi rău ca vei de la ANI să îi purice puțin avere. Tare m-aș mira ca să nu existe și la el niște sume (câteva milioane de euro) pe care, ca și Ponta, nu prea îi poate justifica.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: