Prima pagină > Politicăraie - Partide - Politicieni > Sabina Fati: Cum se foloseşte Crin Antonescu de Liiceanu şi Pleşu

Sabina Fati: Cum se foloseşte Crin Antonescu de Liiceanu şi Pleşu

Cum se foloseşte Crin Antonescu de Liiceanu şi Pleşu

Autor: Sabina Fati

 

Liderul liberalilor ar vrea să fie luat în seamă de Gabriel Liiceanu sau de Andrei Pleşu, într-o perioadă în care singurii săi interlocutori sunt prietenii de la PSD.

Crin Antonescu îşi imaginează că devine mai credibil sau mai important în faţa activului său de partid dacă vorbeşte dispreţuitor despre Liiceanu sau Pleşu. Crede că primarii liberali se vor uita la el ca la un adevărat intelectual dacă-l văd capabil să se ia la harţă cu marii cărturari, iar cota sa de important lider al PNL va creşte şi mai mult.

 

Crin Antonescu s-a întâlnit cu aleşii locali ai formaţiunii pe care o conduce şi, cum nu avea la îndemână nici lista cu priorităţile Partidului Naţional Liberal pentru 2012, nici strategia pentru alegerile de anul viitor şi nici planul pentru a ieşi cu faţa curată din alianţa cu PSD-ul lui Iliescu şi cu PC-ul lui Felix, s-a gândit să le vorbească despre Gabriel Liiceanu şi despre Andrei Pleşu. În acest fel putea împuşca doi iepuri dintr-o lovitură: tovarăşii săi de drum nu vor fi dezamăgiţi că liderul lor nu are nici o viziune despre viitorul partidului, iar intelighenţia de dreapta va reacţiona la manierele sale de majordom înfuriat.

 

Preşedintele PNL traversează o criză de inspiraţie care-i scoate la iveală autonomia intelectuală restrânsă, discursul acrit şi izolarea politică în care se află. Antonescu i-a înlăturat pe liberalii care au dus bătăliile partidului în ultimii ani, l-a dat la o parte pe Dinu Patriciu, principalul susţinător financiar al formaţiunii şi, o dată cu ei, a aruncat peste bord şi moştenirea doctrinară a Brătienilor, ca pe un lest care-l incomoda în noile sale legături cu socialiştii.

 

Tot ce i-a rămas după ce a scăpat de bagajul istoric al PNL este inamicul de moment: Traian Băsescu. Nu poate vorbi despre altceva, nu doar fiindcă este obsedat şi dominat de actualul preşedinte, ci mai ales pentru că nu are alte preocupări, iar consilierii lui fie nu sunt luaţi în seamă, fie nu sunt în stare să-i furnizeze alte subiecte. De aceea, în faţa Ligii aleşilor locali din PNL s-a răţoit la Gabriel Liiceanu şi la Andrei Pleşu: „Nu au curaj să protesteze la mitocăniile cele mai odioase pe care cineva care e şef al statului le face la adresa istoriei”.

 

Crin Antonescu era din nou revoltat că Traian Băsescu l-a jignit pe Rege, dar pledoaria sa nu era în favoarea ultimului monarh al României, ci împotriva celor doi „intelectuali ai preşedintelui”. Frustrat că în afară de Zoe Petre nu are şi el „intelectualii lui” pe care să-i pună la butonieră când iese în lume, preşedintele PNL vorbeşte ca şi cum ar fi fost proaspăt trezit din somn şi nu ştie că Andrei Pleşu a scris două texte împotriva lui Traian Băsescu şi că, în plus, Traian Băsescu l-a pus la punct, avertizându-l că n-ar vrea să spună public „lucruri care să nu-i placă lui Pleşu” despre perioada în care acesta era consilier la Cotroceni.

 

Chiar înainte să fie atacat, Gabriel Liiceanu a glosat în treacăt despre Crin Antonescu atunci când a vorbit despre cea mai recentă carte a lui Andrei Pleşu, „Faţă către faţă. Întâlniri şi portrete”, explicându-i liderului liberal că „n-ar exista” fără portretul din acest volum. În viziunea lui Pleşu, Antonescu este „un Rică Venturiano care se joacă de-a Vlad Tepeş” sau un „profesoraş surescitat”, în vreme ce pentru Liiceanu politicianul liberal este o realitate care nu există. Liderul liberal încearcă să-şi facă reclamă prin înfierări de tip stalinist, fără să ia în calcul posibilitatea ca experimentul său la conducerea PNL să se termine prost.

 

 

Sursa: românialiberă.ro

 http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/cum-se-foloseste-crin-antonescu-de-liiceanu-si-plesu-241652.html

 1. 21 octombrie 2011 la 9:32

  Bun articol! Bine că ni l-ai semnalat !

  • 21 octombrie 2011 la 19:00

   🙂

  • 21 octombrie 2011 la 19:01

   Știi care e culmea? Cele mai multe articole le găsesc întâmplător. Căutând altceva… nu am un sistem.

 2. mishu jamie
  21 octombrie 2011 la 9:48

  Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu o sa-si aduca aminte de zicala „buna ziua ti-am, belea mi-am capatat”. Nulitatile infoiate ca Antonescu nu trebuie pur si simplu bagate in seama. Ele, de fapt, nu exista.

  • 21 octombrie 2011 la 18:59

   Știi care e diferența între ei? Liiceanu și Pleșu sunt niște oameni cu greutate în domeniul lor, lui Antonescu i-am face un compliment dacă i-am, spune că e un politician slab, pentru că dpv politic e o nulitate.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: