Prima pagină > Analize - Întrebări - Ipoteze - Păreri, Blogosfera, Ca la noi la nimeni > Dan Andronic: ”Despre recensământul populaţiei”

Dan Andronic: ”Despre recensământul populaţiei”

Despre recensământul populaţiei

Remarc din ce în ce mai des ştiri care ne demonstrează încă o dată, dacă mai era nevoie, că pregătirile pentru campania electorală sunt în toi. Mă aştept ca astfel de acţiuni să fie din ce în ce mai numeroase şi mai evidente, în scurt timp.

De fapt, oricărui eveniment i se va acorda o dimensiune politică şi va deveni un bun prilej pentru atacuri politice. Recensământul aflat în plină desfăşurare poate fi un exemplu foarte bun în acest sens. Acuzaţiile opoziţiei în privinţa organizării recensământului au fost interpretate ca încercări de politizare a demersului, în ciuda explicaţiilor date de Institutul Naţional de Statistică.

Dincolo de această tactică, ceea ce mi se pare relevant este modul în care rezultatele recensământului se pare că vor configura România politică, electorală şi economică.

În primul rând, se prefigurează reducerea numărului de parlamentari. Lucru dorit, cel puţin la nivel declarativ de majoritatea partidelor. Sociologul Mircea Kivu susţine, referindu-se indirect la norma de reprezentare: „În baza informaţiilor strânse, referendumul ne va arăta cum vor arăta următoarele alegeri, pentru că se vor redesena colegiile electorale. Dacă populaţia este mai mică decât ştim că este acum, atunci acest lucru va duce la un număr mai mic de parlamentari”. Având în vedere populaţia actuală, norma de reprezentare este de 1 deputat la 70.000 de locuitori şi un senator la 160.000 de locuitori. Logic, în cazul unei modificări, vom avea mai puţini deputaţi şi senatori.

Din punct de vedere al implicaţiilor economice, recensământul va arăta care este numărul populaţiei active şi în funcţie de asta, care sunt fondurile de la bugetul de stat. De pildă, la ora actuală, 6 milioane de români sunt asistaţi sociali şi doar 4 milioane de români reprezintă populaţia activă. Astfel, per ansamblu, în funcţie de aceste date cu conotaţie economică, guvernul îşi va putea calibra politica peste o vreme.

De specificat totuşi că datele vor fi date publicităţii peste 2 ani de zile, procesul fiind, aşa cum îl descriu sociologii, unul deosebit de complex. Consider că referendumul trebuie tratat cu seriozitate şi nu dus în zona dezbaterii politice. Până la urmă este vorba despre un demers care are loc la nivel european, după standardele Eurostat. Sigur, erori pot avea loc dar acestea nu ar trebui plasate apriori în zona conspiraţiei şi a manipulării politice.

Autor: Dan Andronic

Sursa:  danandronic.ro

http://www.danandronic.ro/despre-recensamantul-populatiei.html

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: