Prima pagină > Ştiinţă > Noi elemente în Tabelul lui Meneleev

Noi elemente în Tabelul lui Meneleev

Trei noi elemente chimice în Tabelul lui Mendeleev

Celebrul Tabel al lui Mendeleev, care conţine elementele chimice a fost îmbogăţit cu trei noi elemente: coperniciu, roentgeniu şi darmstadtiu. Acestea fac parte din categoria elementelor super-grele, transuraniene şi ele nu există în natură, fiind create pe cale artificială, în laborator, în acceleratoare de particule. Prin aceste experimente se obţin un număr mic de atomi, extrem de instabili.

În mod normal includerea în tabelul lui Mendeleev şi denumirea noilor elemente se face în decurs de zeci de ani, după verificări şi experimente de confirmare de către comisii speciale ale Uniunii Internaţionale pentru Fizică Pură şi Aplicată şi Uniunii Internaţionale pentru Chimie Pură şi Aplicată. 

Darmstadtiul (Ds), este elementul cu numărul atomic 110. A fost obţinut în 1994, bombardând un izotop greu de plumb cu atomi de nichel. S-au obţinut astfel 13 atomi din noul element. Numele vine de la oraşul german Darmstadt, unde se află laboratorul care a “moşit” noul element.

Roentgeniul (Rg) – numărul atomic 111 – a fost obţinut tot în 1994, când au luat naştere trei atomi. În 2002 s-au obţinut alţi trei atomi. Numele elementului a fost dat în onoarea fizicianului german Wilhelm Conrad Roentgen (1845 – 1923), laureat al premiului Nobel pentru fizică, cel care a descoperit razele X, în 1895.

Coperniciul (Cn), este elementul cu numărul atomic 112. A fost obţinut în 1996, prin ciocnirea atomilor de zinc cu cei de plumb. De atunci, au fost obţinuţi, în total, 75 de atomi ai acestui element. Numele său vine de la celebrul astronom Nicolaus Copernicus (1473-1543), primul care a emis teoria că Pământul se roteşte în jurul Soarelui.  

Autor:  Mihai Petean  

Data publicării:  6.11.2011 

Sursa: ftr.ro – FOAIA TRANSILVANĂ

http://www.ftr.ro/trei-noi-elemente-chimice-in-tabelul-lui-mendeleev-51411.php

 

 

Categorii:Ştiinţă Etichete:
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu