Prima pagină > Politicăraie - Partide - Politicieni > Madame BLOGARY: Ponta, lovitură de palat? Antonescu şi fuzionismul

Madame BLOGARY: Ponta, lovitură de palat? Antonescu şi fuzionismul

Ponta, lovitură de palat? Antonescu şi fuzionismul

Ivan Zubeldian zice:

“Eu am altă părere, cu riscul de-a fi luat în balon de cei care chefuiesc deja pentru prostia USL-ului. Am scris pe facebook, la Patrasconiu asta: “Mie mi se pare că Ponta chiar joacă inteligent. A făcut o demonstrație de forță și îi trimite pe Năstase și Iliescu în istorie dacă-i iese. Iar Senatul nu-l interesează prea tare, încep chiar să cred că nu-l mai interesează nici alegerile din 2012. La ce vremuri se anunță e mai convenabil să facă opoziție. Și să candideze el la prezidențiale în 2014. Țineți cont de un lucru, după 2012 nici să vrea să se împrumute ca să crească deficitul, nu va avea de unde. Atunci care e șmecheria să guvernezi 2 ani de reforme dure și să decontezi nemulțumirile la prezidențiale? E cel mai puțin prost din toată gașca de acolo.”

Mai adaug: al doilea scenariu e cel în care știe că nu va avea majoritatea pentru a guverna în 2012 dar tot vrea să fie prim ministru. Iar asta se va putea doar dacă îl va numi Băsescu. Dar ca să-l numească, e important ca în PSD să nu mai aibă puterea Bunicuța și El Înșivă și Geoană să nu mai fie în peisaj. În ambele variante Ponta (cu Sârbu și gașca) dă o lovitură de palat împotriva lui Năstase și Iliescu. Nu Geoană e miza.” 

Şi cîte ceva despre împărţirea preşedinte-prim ministru între PNL şi PSD: în 2016 prim ministrul va fi decis de preşedintele ales în 2014. Cu alte cuvinte, PSD, în schimbul unui prim ministeriat pe 4 ani care depinde de Băsescu, cedează preşedinţia pe 5 ani şi prim ministeriatul din 2016. Ponta, dacă e pus prim ministru de Băsescu şi nu e dat jos de vreo moţiune de cenzură, îşi termină mandatul în 2016. Crin Antonescu, dacă e ales preşedinte în 2014, îşi termină mandatul în 2019, desemnează prim ministrul în 2016 (prim ministru care îşi încheie mandatul în 2020), numeşte şefii serviciilor şi ai justiţiei.

Singura şansă a lui Antonescu de a fi candidatul la preşedinţie al USL este fuziunea PSD şi PNL. Să nu uităm că USL e doar o alianţă. O alianţă se poate rupe oricînd. Cine le garantează pesediştilor că PNL nu-i lasă cu curul în baltă după ce Antonescu va fi ales preşedinte în 2014?

Şansele lui Crin Antonescu de a candida din partea alianţei politice USL sînt nule. Şansele lui Ponta de a fi desemnat prim ministru de Traian Băsescu sînt aproape nule.

Chiar şi dacă PSD ca partid politic va avea peste 50%, Băsescu este obligat să desemneze un pesedist, însă care pesedist, asta e decizia lui – dacă USL are peste 50%, vorbim despre o alianţă iar Constituţia vorbeşte despre un partid, şi Băsescu nici măcar nu e obligat să desemneze un uselist.

Prima condiţie care trebuie îndeplinită ca Antonescu să fie candidat al USL la preşedinţie este desemnarea lui Ponta ca prim ministru. Or, asta nu se va întîmpla. A doua condiţie pentru ca Antonescu să fie candidat USL la preşedinţie este ca PSD să renunţe la un candidat propriu şi să accepte ca PNL să aibă preşedinţia timp de cel puţin cinci ani, PNL să aibă decizia de desemnare a prim ministrului după alegerile din 2016, PNL să aibă decizia de numire a şefilor din servicii şi justiţie.

Ar însemna ca PSD, cel mai mare şi mai puternic partid de pe scena politică românească să nu aibă preşedinte timp de cel puţin 15 ani, din 2004, de cînd Iliescu a plecat de la Cotroceni, pînă în 2019.

Autor: Bleen

Sursa: 

 

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: