Prima pagină > Sport > Maria Andrieș – NAȚIONAL BIBELOU

Maria Andrieș – NAȚIONAL BIBELOU

Avem, în fine, un stadion modern, dar nu-l putem folosi. Se uzează iarba!

FRF i-a recomandat Stelei să nu mai joace pe “Național Arena”, “pentru a nu suprasolicita gazonul”. “Din cauza umbrei, gazonul de la peluza dinspre Bulevardul Basarabiei nu e în cea mai bună stare”, a explicat Mircea Sandu într-o emisiune TV.

Prin urmare, STADIONUL DE 234 DE MILIOANE DE EURO (COST REAL, BANI PUBLICI) FACE UMBRĂ. N-are dotări îndeajuns de performante încît să fie cît de cît protejat de starea vremii. Primul gazon, instalat în pripă de firma lui Oprișan, n-a rezistat nici zece minute. Al doilea gazon, instalat de STRI, firma britanică agreată de UEFA, are mai puțin de două luni. Va fi schimbat, în primăvară, să fie în perfectă stare la finala Europa League, din mai 2012. Așa recomandă raportul STRI către UEFA.

“Pentru a-l păstra și folosi într-un ritm normal, beneficiarul va trebui să mai cheltuiască 900.000 de euro pe un sistem complex!”, a spus Adrian Oprișan, imediat după recoltatul cartofilor de la meciul cu Franța. “Sistemul complex” înseamnă niște lămpi care să ajute iarba să crească. Se pomenește de ele și în raportul STRI: “Pînă în iarnă, este nevoie de investiții suplimentare în tehnică de iluminat gazonul”. Ca să vezi! Cine s-ar fi gîndit?

La 234 de milioane de euro, mai adăugăm încă 900.000 de euro, un mizilic, un bacșiș, față de costul total. Bun așa. Constructorul n-a prevăzut umbra, fotosinteza și finisajul în proiectul stadionului. A subcontractat o firmă specialistă în gazonul din curtea vilei, nu în terenuri de stadioane. Dacă “Național Arena” ar fi fost o investiție privată, probabil inspecțiile, standardele și termenele ar fi fost altele, mai serioase.

Așa, LA DOUĂ LUNI DE LA INAUGURARE, MAI DESCOPERIM CÎTE-O SURPRIZĂ, ÎN GENUL TENIȘILOR “DE FIRMĂ”, CARE CEDEAZĂ DUPĂ PRIMA PLOAIE. Pentru un stadion asamblat “pe vapor”, “Național Arena” arată încă destul de bine. Lucrările la gazon, instalarea lămpilor, sistemul de încălzire sînt responsabilitatea autorităților locale. Nu FRF achită nota neglijențelor din proiect. Steaua, Rapid și Oțelul l-au închiriat de la Primărie, nu de la FRF.

Cu toate astea, FEDERAȚIA ÎȘI AROGĂ POZIȚIA CELUI CARE DECIDE CINE JOACĂ, CÎT ȘI CÎND PE “NAȚIONAL ARENA”. Stadionul, zice Mircea Sandu, trebuie păstrat pentru finala Europa League. Nu pentru “națională”. Pițurcă oricum îl consideră prea mare și prea zgomotos. Cum ar veni, am construit un ditamai stadionul pentru un eveniment UEFA. Cu asta ne alegem pentru 234 de milioane de euro (cost real, bani publici). Cu o clădire inutilă. Cu încă un monument al prostiei cu tupeu, de parcă Bucureștiul ar duce lipsă de așa ceva.

Avem, în fine, un stadion modern, demn de o capitală europeană. Dar nu-l putem folosi. Se uzează iarba! Se decolorează copertina! Se tocesc turnicheții! Mircea Sandu vrea să-l pună grijuliu sub cheie. Și l-a adjudecat ca pe un plocon, și l-a însușit ca pe un succes personal. Cu ce drept? Și ce alte condiții urmează? Să intrăm cu galoși, să stăm cu mîinile la spate, să nu vorbim în timpul meciului?

Înainte de a emite recomandări, FRF trebuie să țină cont că stadionul se numește “Național Arena”, nu “Federal Arena”. E construit din banii românilor, pentru români, pentru fotbalul românesc. Nici economic, nici logistic, nici în alte privințe, nu ne aflăm în situația de a finanța bibelouri pentru vitrine străine.

Autor: Maria Andries

(Editorialistul anului – la Premiile ”Ioan Chirilă” 2008) 

Sursa: http://blogsport.gsp.ro/andries/2011/11/09/na%C8%9Bional-bibelou/ 

Comentariu  Blue:

Într-un articol anerior, publicat pe acest blog: Infractorul Mircea Sandu vrea să interzică Stelei să mai joace pe Național Arena publicat pe 8 noimbrie 2011 spuneam același lucrum Național Arena nu este stadionul Federației, și nici al lui Mircea Sandu, iar singura lui menire este aceea de a se juca pe el fotbal. În consecință mi se pare o imbecilitate fără margini interzicerea folosairii lui în acest sens. Pentru fotbal, adică.  întâmplător, acum e vorba de Steaua București, dar putea fi vorba de orice formație.

Păi de ce dracu s-au mai cheltuit cele 234 de milioane de euro? Doar ca infractorul care conduce Federația Română de fotbal ( ilegală și ea, și regulamentul care interzice adresarea în Justiție sub pedeapsa desafilierii,încălcându-se astfel Art 21 din Constituția României), Mircea Sandu, să se poată da mare că organizează o finală de cupă europeană și pentru ca o turmă de curvari, bețivi și drogați, aflați sub comanda unui arogant cartofor sananist (vezi numărul Meredesului său: S-VP-666) să poată mima fotbalul în fața unor tribune mult prea încăpătoare față de cei ce mai sunt interesați de prestația lor care oscilează între jenant și leșinat ?

 .

 

 

 

 

 

 

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: