Prima pagină > Analize - Întrebări - Ipoteze - Păreri, Politicăraie - Partide - Politicieni > Dan Androinic: De cine depinde excluderea lui Mircea Geoană ?

Dan Androinic: De cine depinde excluderea lui Mircea Geoană ?

De cine depinde excluderea lui Mircea Geoană ?

Decizia Comisiei de Integritate a PSD de ieri era mai mult decât previzibilă. Şi nici reacţia lui Mircea Geoană nu a fost deloc surprinzătoare. Practic, (încă) preşedintele Senatului şi-a continuat strategia de victimizare pe care o tot foloseşte de o perioadă bună de timp. Exprimarea dorinţei de a rămâne în partid, apelul către colegii din PSD, dar mai ales modul în care Comisia a ales să lucreze, votând pentru excludere în absenţa sa, fără a-i acorda şansa de a se apăra, i-au servit la fix strategia. Sau cel puţin doar o parte a ei.

Excluderea oficială pare o chestiune de câteva zile, şi Geoană caută alternative. Tactica folosită, a « cetăţii sub asediu » prin desele referiri la o posibilă părăsire a partidului de câţiva social-democraţi în urma crizei în care se află PSD, pot fi nu numai încercări de a-şi demonstra grija pentru PSD, dar şi o ameninţare sau previziune de a indica ce se va întâmpla dacă excluderea va fi pusă în aplicare.

Teama de a pierde câţiva parlamentari, eventual senatori, care ar asigura mai uşor preluarea preşedinţiei Senatului de către putere, şi eventual a unor lideri locali, primari sau preşedinţi de Consilii Judeţene nu sună deloc bine pentru un partid care tocmai a renunţat la jumătate din candidaturile pentru locale în favoarea liberalilor şi pentru care şefia Senatului era singura mare funcţie în stat pe care o deţinea. Chiar şi Liviu Dragnea spunea aseară că pentru un PSD şi implicit USL puternic, şi-ar dori să existe o împăcare între conducerea PSD şi Mircea Geoană. Nu cred că riscurile unei eventuale hemoragii nu sunt conştientizate.

Conducerea PSD vrea pe de altă parte, să elimine senzaţia că la vârful partidului s-ar mai afla altcineva decât Victor Ponta &Co. Dar modul în care o face dă naştere la speculaţii.

In încercarea de a-şi consolida imaginea de lider reformator al PSD, Victor Ponta pare că se bazează tocmai de cei de care vrea să se disocieze. Reapariţia lui Viorel Hrebenciuc în jocurile din PSD este cel mai bun exemplu. Iar acuzaţia lui Mircea Geoană privind planificarea vizitei lui Crin Antonescu şi Victor Ponta în Statele Unite prin intervenţia şi medierea lui Viorel Hrebenciuc alimentează această impresie. Victor Ponta poate scăpa de Mircea Geoană din PSD, dar nu doar cu cei mai apropiaţi dintre colaboratorii săi. Până la urmă chiar şi simpla decizie de excludere, acum devenită aproape o simplă formalitate depinde de decizia liderilor şi a aşa-zişilor baroni locali.

Si a depinde de aceştia, este o strategie care se poate dovedi mai mult decât păguboasă pe termen mediu şi lung. Mulţi pot depune mărturie în acest sens, inclusiv aproape fostul PSD-ist, Mircea Geoană.

Autor: Dan Andronic

Data publicării: 14 noiembrie 2011

Sursa: danandronic.ro

  1. 15 noiembrie 2011 la 15:42

    Ai făcut bine că l-ai postat articolul pentru că e bun.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: