Prima pagină > Analize - Întrebări - Ipoteze - Păreri > Dan Andronic: România nu este izolată de restul lumii

Dan Andronic: România nu este izolată de restul lumii

România nu este izolată de restul lumii

La prima vedere, datele economice ale României pe trimestrul III par mai mult decât încurajatoare. PIB-ul României a avut o creştere de 1,9%, prima de la nivelul Uniunii Europene, care a înregistrat o creştere medie de doar 0,2%.

Bunele rezultate economice şi la nivel anual în comparaţie cu alte state UE, nu numai trimestrial au dat apă la moară analiştilor şi politicienilor care au concluzionat că România îşi permite de fapt, indexarea pensiilor şi salariilor, dar nu există voinţă politică. Ca şi cum România ar trăi izolată de restul lumii şi nu ar depinde inclusiv de evoluţia celorlalte state europene.

Dar adevărul este că România este înconjurată de state care au grave probleme economice.

Ungaria se confruntă cu o inflaţie aflată în permanentă creştere, este aproape de a fi retrogradată în categoria „junk” pentru investiţii, iar cea mai mare problemă a sa este cea a deficitului scăpat de sub control în urma întreruperii acordului cu FMI. De aceea, într-o analiză recentă, Financial Times avertiza asupra riscului ca situaţia economică a Ungariei să indice un nou val de contagiune în Europa Centrală şi de Est.

Toţi ochii sunt îndreptaţi şi asupra noilor guverne tehnocrate ale Greciei şi Italiei care au de îndeplinit sarcini economice care au fost evitate de cei mai politici decât ei. Deja însă, au apărut dubii că un guvern tehnocrat are suportul necesar pentru a pune în aplicare măsurile necesare. Opoziţia conservatoare din Grecia este un exemplu în acest sens. Pieţe de export importante pentru România precum Germania, Spania şi Franţa au avut de asemenea, o evoluţie dezamăgitoare.

Cred că guvernanţii îşi doresc aproape la fel de mult ca salariaţii şi pensionarii să poată aproba o majorări. Dar totuşi, un guvern responsabil trebuie să aleagă soluţia potrivită pe termen lung şi nu să permită o soluţie cu efecte de moment, pentru care este probabil să plătească tot el costurile după o anumită perioadă, odată cu populaţia.

Data publicării: 17 noiembrie 2011

Autor: Dan Andronic

Sursa: Dan Andronic blog

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: