Prima pagină > Politicăraie - Partide - Politicieni > România va trece mai ușor peste valul doi al crizei, dar are nevoi de stabilitate politică.Ce trebuie să știe Românii despre evoluția Economiei naționale

România va trece mai ușor peste valul doi al crizei, dar are nevoi de stabilitate politică.Ce trebuie să știe Românii despre evoluția Economiei naționale

România va trece mai ușor peste valul doi al crizei, dar are nevoi de stabilitate politică

Din ce în ce mai multe voci vorbesc despre o reintrare a Europei în recesiune anul viitor, pe fondul crizei datoriilor suverane. Deja, în trimestrul al treilea din 2011 s-a simţit o încetinire considerabilă a ritmului de creştere, multe ţări, printre care Germania, Marea Britanie sau Franţa ajungând aproape la stagnare sau la creşteri extrem de mici.
În acest context, perioada imediat următoare se anunţă destul de complicată pentru guvernele ţărilor din Europa. Sunt mulţi care acum sunt obligaţi să vină cu măsuri de austeritate dure şi extrem de tranşante. Spre exemplu, “curajoasa” Ungarie, model de urmat pentru USL când cerea încetarea acordului cu FMI, a ridicat TVA-ul de la 25% la 27%, cel mai ridicat nivel din UE. Mai mult, impozitul pe venit a crescut la 37%, iar premierul Viktor Orban a trebuit să ceară şi el acordprecautionary FMI-ului, exact de tipul celui pe care îl are acum România.
În toate ţările intrate în hora crizei datoriilor suverane se anunţă măsuri de austeritate. Grecia, Italia şi Spania au anunţat decizii de reducere a cheltuielilor. Destul de tranşante şi destul de dure, dar nimeni nu le mediatizează, doar pentru a spori sentimentul că numai românilor le este greu. Toate guvernele sunt sub presiune – nu întâmplător, în ultimele două săptămâni, s-au produs schimbări deleadership politic în Italia, Spania şi Grecia. E o criză economică suficient de articulată încât să afecteze toţi politicienii populişti, care le-au vândut cetăţenilor permanent iluzia traiului pe datorie.
E o situaţie politico-economică destul de plumburie la nivelul Uniunii Europene. Intrarea în recesiune a Zonei Euro poate avea un efect similar pentru economia globală cu lucrurile întâmplate în 2007 şi 2008. În această logică, România nu este scutită de posibile efecte negative. Fie din perspectiva scăderii exporturilor, pentru că ţările din Vestul Europei reprezintă principala piaţă de desfacere pentru produsele româneşti. Fie din perspectiva costurilor de împrumut pentru acoperirea unui eventual deficit bugetar.
Totuşi, noi suntem într-o situaţie mult mai bună decât a tuturor celorlalte ţări. Aşa cum plastic spunea ambasadorul Franţei (ţară care are şi ea probleme şi pregăteşte măsuri de austeritate), Guvernul de la Bucureşti a fost „elevul model al FMI”. Mai mult decât atât, aş spune eu, faptul că acest Cabinet a dus la îndeplinire chiar măsurile pe care noi le-am propus a transmis un semnal de încredere atât FMI, cât şi CE. Să fii „elevul model al FMI”, dar cu iniţiativă proprie, nu este deloc un lucru peiorativ, ci, din contră, unul de laudă la adresa unui Executiv care nu a guvernat cu ochii la sondaje, ci la binele economiei. Creşterea din sondaje a PDL şi scăderea USL reprezintă rezultatul direct al faptului că mulţi români încep să-şi dea seama că Guvernul Boc a fost responsabil şi a făcut ce trebuia. Mai mult, că USL-ul este o alianţă împotriva firii, al cărui singur scop este să ajungă la guvernare. Nu au soluţii economice, nu au expertiză, nu au cadre. Dacă ar ajunge ei la putere, toate sacrificiile făcute de români în ultimii ani ar fi fost în van.
Românii încep să-şi dea seama că au nevoie de politicieni responsabili, de politicieni care să le spună adevărul, nu de demagogi şi populişti. Iată adevăratul motiv al căderii USL şi al creşterii PDL. Eu cred că această tendinţă se va păstra şi în continuare.
Cu siguranţă, România va rezista mai bine în faţa crizei economice decât în 2009, imediat după dezastrul alianţei Tăriceanu (PNL) – Geoană (PSD). Toate datele economice pe care le-am prezentat săptămâna trecută (NOTA BLUE: Pot fi văzute la finalul acestui articol) confirmă faptul că suntem pe drumul cel bun şi că suntem, în mod cert, mai bine pregătiţi.
Există însă o condiţie pentru a trece cu bine peste al doilea val al crizei: avem nevoie de stabilitate politică. Or, în acest moment, Uniunea Socialistă, PSD în mod deosebit, reprezintă un factor de dezordine politică de natură să ameninţe stabilitatea economică a ţării. Scandalul creat în jurul funcţiei de preşedinte al Senatului, dar mai ales suspendarea Preşedintelui reprezintă semnale clare că opoziţia va face tot posibilul pentru a crea haos, din urma căruia cred ei că vor câştiga.
Gestul inconştient şi ignorant al USL de a merge înainte cu ideea suspendării Preşedintelui arată un lucru: cei din opoziţie doresc ca românilor să le meargă rău. Numai aşa vor avea ei acces la putere. Dacă economia merge bine, atunci şansele lor se diminuează dramatic. Vor face tot ce ţine de ei pentru a crea instabilitate politică, de natură să afecteze parcursul economic al ţării. Nu întâmplător, acţiunea vine într-un moment în care economia dă semne de revenire, lucru confirmat de datele INS pe trimestrul al treilea.
Pentru cei care se prefac că nu înţeleg în ce fel afectează tentativa de suspendare a Preşedintelui evoluţiile economice, reamintesc faptul că pieţele financiare sunt foarte sensibile în acest moment. Orice urmă de instabilitate politică, aşa cum este această tentativă a USL, este privită ca un semnal că ţara respectivă trebuie ocolită. Tentativa de suspendare ticluită de Ponta şi Antonescu reprezintă un downgrade al imaginii României în ochii posibililor investitori.
Concluzia nu poate fi decât una singură: România e pe drumul cel bun din punct de vedere economic, fiind capabilă să facă faţă unui foarte probabil val al doilea al crizei economice, dar avem nevoie de stabilitate politică.

Autor: Elena Udrea

Publicat: 18 noiembrie 2011

Sursa: Elena Udrea: blog

Ce trebuie să știe Românii despre evoluția Economiei naționale

 • România a avut cea mai puternică relansare economică din Uniunea Europeană în trimestrul al treilea din 2011. Economia a crescut cu 1,9% faţă de trimestru al doilea.
 • Pe primele 9 luni ale anului, creşterea economică este de 2,6%. Principalele sectoare care au contribuit la rezultatul bun sunt:
 • Construcţiile. În trimestrul al treilea din 2011, creşterea a fost de 7,4% faţă de trimestrul al treilea din 2010. A patra cea mai mare creştere din UE, unde media a fost de 1,8%.
 • Turismul. Creştere de peste 16%.
 • Agricultura. Creştere de 24%.
 • Industria. Creştere de 6,8%.
 • Exporturile. Creştere de peste 25%.
 • Fondurile alocate pentru investiţii au crescut constant în ultimii ani. Prin comparaţie, prin buget s-au alocat anul acesta 35,4 miliarde de lei, în timp ce în 2008, anul considerat cel mai bun de Guvernul Tăriceanu, investiţiile au fost de 32,6 miliarde de lei.România are unul dintre cele mai mici deficite bugetare prognozate din Uniunea Europeană: 4,4% pentru 2011, în condiţiile în care, după trei trimestre, ne aflam la 2,52% (ceea ce ne-a şi permis prima rectificare bugetară pe plus).
  • România se află pe locul doi în UE la ponderea investiţiilor raportate la buget: 23,2%. Înaintea noastră se află doar Cehia (24,8%).
  • Şi anul viitor vor creşte sumele alocate investiţiilor: de la 35,4 miliarde de lei la 37,8 miliarde de lei.

 • România are una dintre cele mai mici datorii publice din Europa – aproximativ 35% din PIB.
  .Prin comparaţie, alte ţări au: Grecia (peste 150%), Italia (peste 120%), Belgia (aproape 100%), Germania şi Franţa (aproape 86% fiecare), Marea Britanie (peste 80%) etc.
 • România se află printre ţările cu cea mai mică rată a şomajului – doar 4,93%. Asta în timp ce media europeană este cu peste 2,2% mai mare.România are una dintre cele mai mici inflaţii anuale din UE: 3,6% în octombrie.
  • Prin comparaţie, rata şomajului în alte ţări este de: 9,4% (Polonia), 9,9% (Ungaria), 9,9% (Franţa), 11,9% (Bulgaria), 13,5% (Slovacia), 22,6% (Spania).
 • Prin comparaţie, Marea Britanie are inflaţie anuală de 5%, Estonia 4,7%, Slovacia 4,6%, Italia (3,8%), Ungaria (3,8%).

Autor: Elena Udrea

Publicat: 24 noiembrie 2011

Sursa: Elena Udrea: blog


 1. 27 noiembrie 2011 la 3:32

  Nu poate fi stabilitate politica cand politicienii trag cu dinti si se sapa unul pe celalalt pentru a accede la putere.Sunt rari acei politicieni care in momentul in care au ajuns la putere lupta sa indeplineasca promisiunile din campaniile electorale. Cei mai multi uita ca au ajuns acolo sus doar prin vointa poporului. Isi amintesc de popor doar atunci cand constata ca se apropie noi alegeri. Si incep din nou alte promisiuni . Asta se intampla de peste 20 de ani. Insa in ultimul timp romanii nu vor sa mai creada in aceste promisiuni. Drept urmare 60% dintre ei refuza sa participe la vot . In aceste conditii la urmatoarele alegeri partidul castigator va fi ales dintre cei ce vor reusi sa convinga uriasa masa de 60% fara a face promisiuni desarte. Si atunci masina de vot va incepe sa cearna.in favoarea acestui partid.

  Stimata doamna, am facut acest comentariu deoarece tin sa va atrag atentia ca cifrele aratate in articol nu au valoare decit daca ati fi aratat niste paralele asa cum ati procedat cu investitiile de 35,4 ML care au crescut fata de anul exponential 2008 cind au fost de 32,6 ML. Caci cifre de genul crestere economica pe 9 luni de 2,6 din nimic, tot nimic inseamna. Sau rata somajului de 4,3% cand stim cu totii ca 5 milioane de romani lucreaza afara.

  Nu as fi dorit sa comentez despre situatia politica deoarece pe mine ma intereseaza trurismul romanesc. Nu mai terbuie demonstrat ca Romania poate atrage turistii straini. Trebuie urgent trecut la investitii serioase in infrastructura turistica. Si turistii vor veni. Trebuie marita suma investita in economia Romaniei de cinci ori. Cele 8-9 miliarde de euro repartizate pe ramuri nu inseamna nimic. E necesar sa se gasesca solutii si sa se investeasca cu cap. In materie de partii de schi as revedea planurile schitate pe timpul lui Ceausescu referitor la domeniul schiabil Fagaras.In fond de asta a fost construit si drumul pe Transfagarasan. Acolo zapada ramane si pana la 6 luni. Veti spune ca nu sunt bani la buget. Ati reusit sa investiti in mici partii de schi. Acum e cazul sa investiti intr-un domeniu care sa aiba el singur sute de km de partii.Decat multe si..fara zapada mai bine unu si bun.

  Constantin C.

  • 28 noiembrie 2011 la 16:36

   1. Pentru politicieni chestia care contează în primul rând este accederea la putere.
   Faptul că oamenii nu se duc la vot le poate fi pus în spate politicienilor cel mult în măsura în care cancerul pulmonar li se poate pune în spinare fabricilor de țigări. Fumătorul este cel care își cumpără țigările, le bagă în gură și le aprind, ori în măsura în care CFR-ului i se pot imputa cei tăiați de tren.
   În trecut au suferit unii pentru votul universal pentru că știau că astfel turma poate controla lumea politică. La nou dacă oamenii în loc să se ducă la vot și să voteze cu partidele mici, neparlementare, poate așa se va schimba ceva apărând alternative noi, preferă să aleagă dacă votează cu cei de la putere sau din opoziție. De asemenea nu am văzut pe nimeni care să moară cu pancarta de gât că nu avem vot uninominal real în două tururi de scrutin. Porcăria de acum este mai rea decât votul pe liste, deoarece acum politicianii pot spune că nu e vina lor pentru ceea ce se întâmplă deși foarte mulți politicieni de la vârf nu sunt acolo pentru că au fost votați ci pentru că fac parte dintr-un partid. Evident că vom putea vedea tot felul de maneliști, pițipoance și de sportivi, dar ce e democrația? Un sistem în care omul de rând este reprezentat de cel pe care și-l dorește. Dacă turma vrea maneliști, pițipoance și fotbaliști, atunci ei să fie. Cineva, nu mai știu cine, spunea odată că în sistemele cu adevărat democratice, prostia poporului majoritar prevalează asupra geniului politic minoritar.
   2..Văd că folosești expresia ”Stimată doamnă”. probabil te adresezi doamnei Udrea. Acest articol este întradevăr unul adus de pe blogul doamnei Udrea. Dar, deși m-aș simți flatat că dânsa ar veni să citească ce se scrie aici, nu cred că o face. E adevărat este posibil să știe că l-am publicat, deoarece în momentul publicării, având în vedere link-ul de la final, pe blogul original s-a trimis automat un mesaj unde se arăta că există. Din corectitudine față de tinea dacă ai să îi adresezi un răspuns, sau un mesaj, cred că șanse mai mari ca doamna Udrea să îl vadă e să te duci la locul de unde am adus acest mesaj apăsând pe ”Elena Udrea blog (scris cu albastru deschis) sau accesând siteul domniei sale folosind una din aceste adrese URL:
   Adresa site-ului:
   http://www.elenaudrea.ro/
   Adresa blogului găzduit de siteul respectiv:
   http://www.elenaudrea.ro/
   Motivul pentru care articolul este aici, este că am vrut să atrag atenția asupra lui. Dealtfel, mai există multe articole aduse tocmai pentru că le-am citit și am vrut să le arăt.

   Legat de turism. Cu vremea în urmă ziceam pe blogul doamnei Udrea că este necesară revitalizarea turismului balneo. Nu cred că din acest motiv, dar după o vreme am văzut că a ieșit cu acel proiect de revitalizare a zece astfel de stațiuni. Niciuna din ele nu era pe lista de pe care i-o arătam. Pe lista mea erau stațiune cu o îndelungă tradiție. Cred că menirea unui ministru al turismului nu este aceea de a iniția proiecte în acest sens. Văzut de acolo, de sus, de la nivel central, probabil acestea sunt detalii. Ministerul trebuie să se ocupe de infrastructură, de crearea de condiții și de promovarea și acordarea suportului necesar unor proiecte venite din teritoriu.
   Dacă un ministru se ocupă de telegondole, de Dracula Parcuri sau de plantarea de palmiri, nu va mai va cum să se ocupe de ansamblu.

   Cu Transfăgărășanul cred că nu e chiar așa. Menirea lui principală nu prea are legătură cu turismul. … Dar asta e altă poveste.

 2. 27 noiembrie 2011 la 14:44

  1. De vreo 20 de ani românii nu cred în promisiuni și ori nu se duc la vot, ori se duc să ”îi tragă una peste bot celui/celor de la putere. Apoi, după alegeri pânge ca imbecilul că are niște conducători pe care nu și i-a dorit. E și logic să fie așa deoarece nu s-a votat ”pentru” ci ”contra”. Acum nu se mai poate spune că s-ar vota cu unii sau cu alții pentru că s-ar dori să se vadă ”cum e și cu ăia”, pentru că în cei 20 de ani s-au perindat cam toți pe la putere.
  Diferența este că unii, în perioade de înflorire economică e Europei au distrus o economie. E drept că era nevoie de privatizare, dar privatizare nu înseamnă derentabilizare apoi cumpărare pe sume ridicole. Diferența între acest guvern și altele este că și-a asumat luarea unor măsuri extrem nepopulare, măsuri care le pot distruge carierele, măsuri fără de care, poate se reușea un trai mai bun în țara asta, dar cu prețul unui faliment devastator. Atenție, la debutul crizei, România era sub Grecia, Irlanda sau Spania din punct de vedere al performanței economice. Cum-necum, s-a reușit ținerea țării pe o linie de plutire cât de cât. S-au redus salarii, s-au redus pensii? OK, dar s-au plătit. Alternativa era întrarea pe spirala care duce la dezastru economic.

  2. A compara cifrele cu unele din perioade în care starea economiilor Europene era bună nu e tocmai OK. Dacă îl pui pe Pavarotti să cânte cu un sistem de sonorizare de doi lei, și pe Guță cu unul suprperformant, e sigur că Guță va suna mai bine. Nu poți să compari ce se întâmpla în 2008 sau mai devreme cu ce se întâmplă acum. Altul era contextul.

  3. Da, sunt afară 5 milioane de oameni. Asta înseamnă că sunt șomeri?

  4. Trebuie mărită suma investită de cinci ori? De ce nu de zece, de douăzeci de ori? Există însă un … mic detaliu: De unde bani?
  Faci o mare eroare… Etatizarea nu e o soluție.

  • 28 noiembrie 2011 la 3:31

   In economie bobocii se numara la sfarsit de an atunci cand se trage linie si se aduna. Am o varsta la care nu pot fi pacalit nici cu mici si bere si nici cu promisiuni electorale. Atata timp cat in sanul actualelor partide politice exista exponenti ai noii burghezii comuniste eu nu am ce sa caut la vot. Actualele partide politice nu ma reprezinta si nu imi reprezinta interesele.

   Guta nu o sa sune niciodata bine pentru mine deoarece este o nulitate. Am dat mana cu multi ani in urma cu adevarate valori ale etniei lui Guta care nu au beneficiat niciodata de o sonorizare perfecta dar au fost niste colosi: maestri virtuozi ai arcusului , Voicu senior si Grigoras Dinicu. Exemplul dat de dv e needificator. Din punct de vedere al cifrelor in raport se arata o crestere a investitiilor din a.c. fata de 2008. Eu asta subliniam. In context de criza cifrele invetitiilor au crescut. Eu am zis ca ar fi bine sa creasca de 5 ori deoarece se poate. Momentan mai mult nu avem de unde deoarece suntem adtori pana peste poate.
   Bani se pot aduce la buget prin solutii de impunere. Spre ex reintroducerea fostei legi 18 privind averile ilicite. Cu banii confiscati marim investitiile.

   5 milioane de oameni ce lucreaza afara in afara ca contribuie indirect la avutia tarii fac ca numarul somerilor sa fie mic. Daca cei 5 milioane ar reveni in tara, am avea cel mai ridicat somaj din lume

   Dupa cum observati cu masuri drastice etatizarea este o solutie.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: