Prima pagină > Analize - Întrebări - Ipoteze - Păreri > Dan Andronic: Cât de avantajoasă este forma USL pentru PNL si PSD?

Dan Andronic: Cât de avantajoasă este forma USL pentru PNL si PSD?

Mi-au atras atenţia câteva dintre cele mai recente declaraţii ale lui Mircea Geoană despre USL. Printre ele, afirmaţia că scorul alianţei din sondaje nu reprezintă de fapt suma procentelor celor două partide aşa cum spunea liderul liberal şi critica privind faptul că USL ar fi o construcţie prea rigidă care nu permite celor două partide să se adreseze propriului electorat.

În primul rând, oricare ar fi scorul USL, într-adevăr nu putem spune că PSD şi PNL îşi împart procente egale pentru că bazinele lor electorale au dimensiuni diferite. Lucru demonstrat şi de rezultatele alegerilor parlamentare din 2008, diferenţa fiind notabilă: PSD a obţinut în jur de 30% din voturi, iar PNL aproximativ 19%.

De aceea, nemulţumirile liderilor locali ai PSD legate de paritate sunt justificate. La asta se mai pot adăuga nemulţumirile legate de structura din teritoriu nu tocmai solidă a PNL. Se pare că rezultatele evaluărilor la care au fost supuse filialele liberale nu sunt tocmai îmbucurătoare. Situaţie care, prin comasarea alegerilor şi prin stabilirea candidaţilor comuni pentru alegerile legislative afectează nu numai PNL, dar aproape în egală măsură şi PSD.

În legătură cu critica privind forma USL ce ar deruta electoratul celor două partide, cred că liberalii sunt cei care plătesc din acest punct de vedere preţul alianţei cu PSD. Fiindcă deplasarea spre stânga poate avea mai degrabă efect asupra nucleului dur al liberalilor, în timp ce PSD rămâne acolo unde a stat de 22 de ani: pe stânga.

Cum pot fi contracarate aceste pierderi? USL încearcă de pildă extinderea propriei baze electorale. Excluderea oricărei colaborări cu UDMR după alegerile din 2012, aproape în ajunul Zilei Naţionale a României pare să aibă scopul atragerii electoratului sensibil la astfel de mesaje.

Rămâne de văzut dacă acest tip de poziţionări pur politice sunt suficiente pentru a opri căderea USL în sondaje, recunoscută şi de lideri ai partidului, dar şi criticile din ce în ce mai proeminente la adresa construcţiei, unele venite chiar din apropierea partidelor ce constituie alianţa.

Sursa: Dan Andronic blog

Comentariu Blue:

M-aș lega de un singur alimiat:

”Cum pot fi contracarate aceste pierderi? USL încearcă de pildă extinderea propriei baze electorale. Excluderea oricărei colaborări cu UDMR după alegerile din 2012, aproape în ajunul Zilei Naţionale a României pare să aibă scopul atragerii electoratului sensibil la astfel de mesaje.”

Să mă ierte Dumnezeu, dar dacă anti UDMR-iștii vor pune botul, cred că își va merita soarta. După ce i-au curtat pe UDMR în fel și chip, ba cu zăhărelul, ba arătând biciul, dacă cineva va crede chestia cu românismul fâlfâit mi se pare că e o chestie tot din zona populist infantilă. 

 

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: