Prima pagină > Analize - Întrebări - Ipoteze - Păreri, Politicăraie - Partide - Politicieni > Dan Andronic: Dacă Victor Ponta nu ar mai fi preşedintele PSD, atunci ar mai rezista USL?

Dan Andronic: Dacă Victor Ponta nu ar mai fi preşedintele PSD, atunci ar mai rezista USL?

„Dacă se pune problema ca domnul Crin Antonescu să nu mai fie preşedintele PNL, nu cred că va mai exista USL”, spunea Victor Ponta recent, încercând probabil să arate că relaţia sa cu liderul PNL merge ca pe roate.

Ca o mică paranteză, cred că de aici rezultă mai degrabă altceva. Mai exact, transpiră impresia unei alianţe temporare, având termen de garanţie în funcţie de perioada în care reuşesc cei doi lideri să se menţină la vârful celor două partide.

La cum văd că se mişcă lucrurile în PNL, Victor Ponta poate să stea liniştit din acest punct de vedere. Altădată apropiaţi ai lui Crin Antonescu, voci precum Ludovic Orban, Adriana Săftoiu, Varujan Vosganian, Teodor Meleşcanu au fost împinşi spre marginea partidului şi doar din când în când se mai aude câte ceva din direcţia lor. Nu văd pe nimeni care i-ar putea pune lui Antonescu în pericol poziţia în partid, sau dacă există, atunci o face în linişte. 
Prin urmare, cred că problema trebuie pusă altfel. Dacă Victor Ponta nu ar mai fi preşedintele PSD, atunci mai există USL? 

În primul rând, întrebarea este mai actuală. Pentru că din toate partidele care formează USL, numai PSD lasă impresia că se află sub un permanent asediu. Ba vrea să scoată PC din alianţă, încearcă, nu reuşeşte, PC rezistă. Ba vrea mai multe şi mai bune locuri decât PNL la împărţeala pe judeţe şi iese scandal. Ba vrea să-l dea jos pe Geoană şi pierde funcţia de la Senat şi se lasă cu un scandal şi mai mare. Sondajele arată din ce în ce mai prost, Partidul Poporului, care prin vocea preşedintelui Dan Diaconescu se declară de stânga, stă din ce în ce mai bine. Deciziile lui Ponta, mai ales după episodul Geoană sunt contestate de lideri de anvergură naţională ai PSD, dar apoi, cel mai important, de cei locali! Informaţii în acest sens, ies la iveală în permanenţă. PSD e un partid a cărui forţă depinde de structurile locale puternice, PNL în contrast, niciodată nu a depins de ele pentru că pur şi simplu nu le are. Impactul nesupunerii, nemulţumirii, revoltei unei organizaţii interne este mai mare asupra PSD, decât ar fi asupra PNL. 

Şi totuşi o explicaţie privind determinarea cu care Ponta ţine cu dinţii de USL este evidentă şi politic corectă. Pentru că însăşi conservarea poziţiei sale în fruntea PSD depinde de existenţa USL. 

Deci, dacă USL dispare pentru că unul din cei doi lideri îşi pierde funcţia, cel aflat în această situaţie va fi mai degrabă Victor Ponta, care poate, ar trebui să acorde mai multă atenţie situaţiei interne din propriul partid, decât consolidării relaţiei personale cu Antonescu.

Autor: Dan Andronic

Sursa: hidepark.ro

Nota blue: Dacă termenului ”artificial” îi putem pune grade se comparație, atunci cred că în PSD, USL e văzută mai artificială de cât în PNL. 

Cred că este mult mai puțin dorită. În cazul în care PSD ar merge singur, ar obține probabil aproape la fel de multe voturi câte va obține USL. Problema vine dacă te uiți la felul în care s-ar împărți cașcavalul. 

Acum pe lângă Faptul că trebuia să îi cedeze funcții PC-ului va trebui să îi dea și PNL-ului.

Acesta din urmă pare a fi pierdutr foarte mulți adepți prin lipirea de PC dar și mai mulți prin alierea pe față cu PSD… 

Singurul care câștigă din această alianță, de fapt este Felix. Aăsta e singurul personaj din țările democrate care reușește să ocupe funcții politice deși nu-l votează nici dracu.

  1. balbeck
    3 ianuarie 2012 la 15:48

    Sunt multi oameni mult mai capabili decat Pontanel.Adevarul e ca am fost dezamagit ca au pierdut senatul.Asta inseamna ca in fruntea psd-ului se afla un mascarici.La fel si in pnl.
    @La Multi Ani!

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: