Habemus guvern …

Pe scurt, avem Guvern… Guvernul Ungureanu.

Cu 237 de voturi pentru și dăuă împotrivă, plenul reunite al Parlamentului a votat noul Guvern.

Lista cu miniștrii arată așa:

 • Premier – Mihai Răzvan Ungureanu
 • Vicepremier – MARKO BELA (UDMR)
 • Ministrul Administraţiei şi Internelor – GABRIEL BERCA (PDL)
 • Ministrul Finanţelor Publice – BOGDAN ALEXANDRU DRĂGOI (PDL)
 • Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri – LUCIAN NICOLAE BODE (PDL)
 • Ministrul Afacerilor Externe – CRISTIAN DIACONESCU (UNPR)
 • Ministrul Afacerilor Europene – LEONARD ORBAN (independent)
 • Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii – ALEXANDRU NAZARE (PDL)
 • Ministrul Mediului şi Pădurilor – LASZLO BORBELY (UDMR)
 • Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului – CRISTIAN PETRESCU (PDL)
 • Ministrul Apărării Naţionale – GABRIEL OPREA (UNPR)
 • Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional – HUNOR KELEMEN (UDMR)
 • Ministrul Justiţiei – CĂTĂLIN MARIAN PREDOIU (independent)
 • Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale – ŞERBAN RĂZVAN MUSTEA (PDL)
 •  Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale – CLAUDIA BOGHICEVICI (PDL)
 • Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului – CĂTĂLIN OVIDIU BABA (PDL)
 • Ministrul Sănătăţii – LADISLAU RITLI (UDMR)
 • Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – STELIAN FUIA (PDL).

Mihai Răzvan Ungureanu, noul premier declara că:

 „Este un guvern foarte tânăr. Sunt feţe noi, profesionişti excepţionali, oameni cu care am lucrat, pregătiţi să dovedească nu doar o generaţie de schimbare politică, ci şi una de principiu. (…) Le voi cere competenţă, profesionalism, responsabilitate, decenţă, modestie şi, foarte important, disponibilitate de dialog, în aşa fel încât intenţiile guvernului să poată fi auzite peste tot acolo unde există beneficiari, între cetăţenii României.

Pornesc cu gânduri realiste şi nu de la principiul că urmează să fiu schimbat. Nu voi fi un prim-ministru care vine în fruntea Guvernului pentru a pleca. Cred în soliditatea guvernamentală şi politică.În discuțiile pe care le-am avut, am accentuat asupra unui lucru: există trei responsabilități majore despre acre trebuie să vorbim: responsabilitatea viitorului premier, am asumat-o și sper să nu dezamăgesc, responsabilitatea fiecărui ministru în parte, responsabili pentru greșeli. În al treilea rând, partidele sunt în egală măsură respobnsabile pentru ca acest guvern să-și facă treabă. Nu este o respnsabiliate doar a membrilor guvernului. Sper ca în demersul în care acest guvern, pe cale de a fi votat, urmează să le facă, voi avea sprijinul onest al formațiunilor parlamentare. Sunt pentru un dialog accentuat, cu reprezentanții Opoziției„.

Opoziția zicea că e în grevă și nu participă la la ședința plenului reunit.

Se pare însă că pentru  Opoziție această grevă e cam ca virginitatea pentru blonde, uneori da, alteori ba.

Nu am să spun că dacă ne-am uita pe statele de plată a membrilor USL am constata că au fost la serviciu, dar am să spun că astăzi am văzut cum nu doar Ponta  figurează în același timp și ca prezent la ședință și în direct la Antena 3, de data aceasta și alți neparticipanți la plen, deci absenți, se exprimă de la tribună. Hehehe .. da era o răutate din partea mea.

De fapt este deja de notorietate că de când Opoziția e în grevă, cei doi președinți ai săi sunt mult mai prezenți la serviciu.

Ce a fost totuși cu adevărat interesant este discursul lui Victor Ponta. Deși pe unde apuca Ponta se declara din start împotriva noului guvern de data asta parcă șeful PSD ar fi scos de la naftalică un colț al ramurii de măslin.

În USL divergențe au existat tot timpul, unele din ele crescând de la zi la zi, evident mascate pe cât posibil.

Nu odată lideri de-ai PSD dădeau mesaje cu înțeles ascuns care băteau spre o eventuală susținere a lui Crin Antonescu în cursa prezidențială. Sincer nu am cum să mi-i imaninez pe Năstase și pe Iliescu susținându-l explicit pe un candidat la Președinție pe un nonpesedist.

Iată mai jos, aduse de pe Mondo News  principalele puncte din discursul lui Ponta:

Noi am considerat ca alegerile anticipate, care sa dea legitimitate unui nou Guvern, si demisia presedintelui sunt solutiile pentru criza politica actuala suprapusa peste criza economica, a subliniat Victor Ponta in plenul Parlamentului.

Opozitia unita isi exprima satisfactia pentru schimbarea vechiului Cabinet. 

Il  felicit pe d-nul Mihai Razvan Ungureanu pentru nominalizare, dar va rog sa nu continuati politica Guvernului Boc. Aveti un Guvern pe jumatate nou, este important ca schimbarea sa nu fie doar de oameni, de fatada, ci sa priveasca schimbari profunde, exact unde fostul Guvern a gresit grav. 

Fostul Guvern a plecat avand o cota de incredere de 8% in cadrul populatiei.

Va rog sa intelegeti ca sunt lucruri care trebuie schimbate fundamental. Aproape 7 milioane de romani traiesc intr-o stare grava de saracie. Indignarea si critica exista clar in cadrul societatii civile si in cadrul mass-media. 

Guvernarea nu este pentru cifre, ci pentru cei care sunt guvernati. Macro-Romania sta foarte bine, insa viata este micro.

Oamenii nu vor doar o schimbare de forma – e bine  ca sunt ministrii noi, tineri. Exista temerea ca acesta este un guvern de „juni trepadusi”. 

Frigul de afara reprezinta doar o perioada de respiro pentru cetatenii care au protestat. 

Apelul lui V. Ponta catre Mihai Razvan Ungureanu: Fiti conectat la realitatile acestei tari. Autismul fostului Guvern a dus la caderea lui. Reconectarea la vocea publica va poate ajuta in demersul dvs. 

Regret ca nu ati reusit sa duceti schimbarea pana la capat in cazul ministrilor UNPR si UDMR. 

Regretul cel mai mare: ca nu se cere votul pentru un Guvern de tehnocrati, cu sprijinul tuturor parlamentarilor. Ar fi fost o solutie mult mai buna pentru Romania, o solutie de deblocare a conflictelor care ne-au macinat in ultima perioada. 

De astazi, nu mai sunteti un om independent, sunteti un om politic. 

Salut faptul ca v-ati dat demisia din functia de director al SIE. intr-un stat democratic, serviciile de informatii trebuie sa stea cat mai departe de mediul politic.

USL a decis sa nu voteze Guvernul si din cauza unor retineri fata de membrii Cabinetului. 

Sunt ministrii propusi independenti, integri profesional si modesti? Sper ca nu va fi nevoie sa-i calificam la locul de munca. 

La capitolul integritate exista puncte slabe in actualul Guvern. 

Opozitia nu participa la plen pentru ca este o  situatie cu totul si cu totul speciala, in care s-a ajuns din cauza unor derapaje inacceptabile de la functionarea Parlamentului.

Victor Ponta l-a rugat pe premierul desemnat sa isi prezinte punctul de vedere privind politica angajarilor de raspundere sau a ordonantelor de urgenta. 

Inceputul actualului Guvern este de rau augur. Ministrii au fost audiati fara cvorum in comisii. 

Va rog sa fiti informat ce semneaza Guvernul Romaniei. Faimosul ACTA semnat in totala ignoranta trebuie sa va fie un exemplu negativ. 

Aveti colaborarea totala a opozitiei fata de proiectele europene ale Romaniei, fata de intrarea in Schengen. 

Ne dorim ridicarea mecanismului de cooperare si verificare sau dorim sa realizam o reforma aprofundata a justitiei, care sa duca la increderea cetateanului in justitie?

Aveti sprijinul nostru in accentuarea independentei DNA si ANI. 

Reluati cat mai curand recentul raport al Curtii de Conturi care arata ca peste 600 de milioane de euro din bani publici au fost cheltuiti ilegal. 

Va solicit sa nu mai folositi fondul de rezerva al primului ministru pentru finantarea politica a autoritatilor locale.

Noul cabinet va avea sprijinul opozitiei in combaterea contractelor cu baietii destepti din energie.

La proiectul Rosia Montana sunt probleme majore: protectia mediului, folosirea resurselor in scop national, coruptia politica si sponsorizarea politicienilor indiferent de partidul din care fac parte. 

Reducerea TVA-ului pentru produsele de baza trebuie facuta pentru combaterea evaziunii si incurajarea producatorilor autohtoni. 

Organismele modificate genetic si interesele firmelor de resort sunt  alte lucruri asupra carora noul premierva trebui sa priveasca atent. 

Marile averi pot fi taxate cu mult mai mult decat 1%. 

Reducerea contributiilor de asigurari sociale – un pericol este reducerea acestor contributii ca o forma de crestere a veniturilor populatiei, cand este vorba de fapt despre crearea de noi locuri de munca. 

Deblocarea posturilor din sanatate trebuie sa continue ca practica in educatie si administratie publica. 

Opozitia va sprijini Guvernul daca va promova ridicarea salariului minim la 800 sau 850 de RON.

Ce faceti cu companiile de stat? Cu companiile pe profit? Cu cele pe pierdere? Veti avea puterea sa scoateti de la conducere clientii politici. 

Un punct extrem de delicat: divizarea UMF din Tirgu Mures ar fi un semn fioarte rau. Partenerii de la UDNR vor intelege ca un asemenea semn va fi prost receptat si va fi inteles ca o conditionalitate pentru noul Guvern. 

Legea electorala trebuie aprobata prin dialog intre toate fortele politice. 

Gestionarea relatiei cu presedintele tarii este foarte importanta. in 2007 ati pierdut poate functia de ministru de Externe tot in urma gestionarii defectuoase a relatiei dvs. cu presedintele tarii. 

Obligatia noastra este sa privim spre viitor, sa facem altfel politica.

Foarte mulți au rămas intersiși că Ponta nu a mai rostit aceleași măscări ca de obicei ci a vorbit așezat și aproape împăciuitor. Trebuie precizat că Ponta a spus ulterior  că a scris personal acest discurs în noaptea anterioară. Eu mă întreb în consecință dacă discursurile în care părea a nu ști despre ce vorbește, nu i-or fi scrise în laboratoarele strategilor partidului.

Faptul că în USL ceva pute a hoit, este dat nu atât de reacția furibind isterică a Antenei 3, acolo isteria este în fișa postului angajaților, fie că sunt prezentați ca moderatori, fie ca invitați mai mult sau mai puțin permanenți.

Isteria și deznădejdea pare a cuprinde și PNL-ul care vede că șansele lui Antonescu de a fi susținut în cursa pentru fotoliul de Președinte al României.

Negru de enervare, Crin Antonescu, după investirea premierului desemnat Mihai Răzvan Ungurean,  a spus că nu va susține sub nici o formă un dialog cu noul executiv.

Conform aceleiași surse, Mondo News, Antonescu a declarat că: Si-au facut un Guvern cu oameni care nici n-au iesit din cladirea ministerelor. Am hotarat sa nu participam deloc, pentru ca singuri au construit acest Guvern, asa sa si-l investeasca. Colegii din PSD si PC au fost de acord, Victor Ponta a considerat ca ar fi mai bine sa mergem noi presedintii si sa ne spunem punctul de vedere. Opinia noastra a fost alta, dar l-am rugat sa vorbeasca in numele USL. Nu am vorbit despre vreo conditie inainte. Nu ne potrivim, daca vreti, stilistic cu suflul nou al discursului domniei sale prin care ii ia de buni pe membrii cabinetului, insa cred ca fondul pozitiei noastre ramane comun. N-am nicio indoiala ca PSD si PNL sunt pe aceeasi pozitie„….

Avem incredere ca partenerii nostri din USL fac la fel si simt la fel. Nu trebuie sa uitam cu cine ne batem, pentru cine ne batem si cu ce mijloace. Ne batem impotriva regimului Basescu, indiferent cate guverne ar mai face, ne batem pentru oamenii care vor un alt mod de a fi guvernata Romania si ne batem cu mijloacele democratice, inclusiv cele diplomatice, a mai încercat Antonescu să își mascheze enervarea  pe care o arăta fața sa.

Liderul PNL a mai aratat caPNL a spus clar ca Guvernul investit astazi este nelegitim, neprezentativ si nu reprezinta o solutie la marile probleme ale Romaniei si la protestele care au loc la vedere in societatea romaneasca„.

Pentru cazul în care vreun uselist trece pe aici, nu pot să mă abțin să nu aduc și câteva citate de pe Ziare.com 

12:01 – Victor Ponta ia cuvantul, salutandu-l pe premierul desemnat si pe presedintele Senatului, nu si pe Roberta Anastase. Victor Ponta explica absenta USL din sala spund ca este cauzata de derapajele de la democratie ale fostului guvern si cerandu-i lui Ungureanu sa precizeze daca va mai abuza de angajarile de raspundere.
„Imi doresc ca daca veti obtine votul sa aveti o guvernare buna, oricum mai buna decat cea trecuta.(…)Il felicit pe domnul Ungureanu pentru nominalizarea domniei sale, dar vreau sa il rog sa nu continue politica guvernului Boc. Aveti un guvern pe jumatate nou, este important ca schimbarea sa nu fie doar de fatada. Va rog sa intelegeti starea reala a tarii”, a spus, printre altele, Ponta.

„Ma bucur ca nu aveti in guvern nume cu totul si cu totul indezirabile, ca nu ii aveti nici pe domnul Udrea, nici pe domnul Igas. Dovedeste ca toate criticile aduse de noi, de societatea civila, au fost intemeiate. Poate vor avea acum timpul sa inteleaga de ce au fost atat de detestati. Regret ca nu ati reusit sa duceti acest lucru pana la capat, si in cazul UDMR si UNPR, arata ca exista o limita pana la care puteti sa mergeti. Cel mai mult regret ca nu va aflati aici cu o lista de tehnocrati, ar fi fost o solutie mult mai buna”, a mai spus Ponta.
In mod surprinzator, Ponta a criticat presa care a atacat pe nedrept unii dintre membrii noului guvern, dar a atacat dur la randul sau, in mod voalat, pe membrii UNPR din guvern, subliniind insa ca nu va mai folosi termenul de „tradatori”.

12:25 – Ponta il anunta pe Ungureanu ca va avea sprijinul USL pentru 15 proiecte, printre care: tratatul de guvernanta fiscala si toate tratatele internationale „care au in vedere viata de zi cu zi a cetatenilor”, proiectele europene de tipul Schengen sau MCV, lupta impotriva coruptiei (schimbarea conducerii ANAF, schimbarea legii evaziunii fiscale), depolitizarea structurilor deconcentrate din teritoriu sau majorarea salariilor si pensiilor, prin reducerea tintei de deficit bugetar.

12:30 – Liderul PSD continua, cerandu-i viitorului premier sa nu mai foloseasca fondul de rezerva al primului ministru in mod discretionar, ci transparent si doar pentru cetateni.
„Veti avea sprijinul total al meu si al Opozitiei pentru combaterea contractelor baietilor destepti din energie. Sper ca veti avea curajul pe baza informatiilor la care ati avut acces in trecut sa luptati impotriva lor”, a mai spus Ponta.
In plus, el i-a cerut lui Ungureanu sa se pronunte fata de Rosia Montana si sa sustina in continuare agricultura si reducerea TVA pentru produsele de baza.

12:35 – Ponta mai anunta sprijinul total al PSD pentru taxarea marilor averi (desi este proiectul de baza al UNPR) si pentru reducerea contributiilor sociale. 
„Salut initiativa de a debloca locurile din sanatate, trebuie sa continuati cu educatia si siguranta publica”, a mai spus el.
Ponta a mai anuntat sprijinul USL pentru cresterea salariului minim.

12:36 – Liderul PSD i-a mai cerut lui Ungureanu sa aiba puterea sa curete conducerile marilor companii de stat.
Ponta i-a cerut viitorului premier sa nu divizeze Universitatea de la Targu Mures, in ciuda faptului ca are sprijinul UDMR.
Al 15-lea punct in care USL isi ofera sprijinul este schimbarea legii electorale, reducerea numarului de parlamentari la 300, sanctionarea traseismului politic si desenarea colegiilor in Parlamentul Romaniei, nu in coalitia de la guvernare.

12:42 – Victor Ponta se refera, in incheiere, la relatia viitorului premier cu presedintele Traian Basescu, spunand ca acesta este „un om al trecutului”.
„Imi doresc sa va faceti datoria ca prim-ministru al guvernului, nu ca prim ajutor al presedintelui”, a incheiat Ponta, spunand ca isi doreste sa il vada pe Ungureanu la sedintele Consiliului European.

12:45 – Ponta a incheiat in aplauzele catorva parlamentari, dupa care a parasit sala alaturi de ceilalti doi colegi de partid…

 Surse:

http://www.mondonews.ro/Discurs-Ponta–Vezi-ce-a-spus-astazi-Victor-Ponta-in-Parlament+id-44348.html

http://www.mondonews.ro/Antonescu-despre-discursul-lui-Ponta-Opinia-PNL-a-fost-alta-dar-l-am-rugat-sa-vorbeasca-in-numele-USL+id-44347.html

http://www.ziare.com/mihai-razvan-ungureanu/premier/guvernul-ungureanu-in-parlament-cum-vor-vota-minoritatile-live-1149790

 1. Niciun comentariu până acum.
 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: