Prima pagină > Presă > Rodica Palade: Şi securiştii vor la CEDO, nu-i aşa?

Rodica Palade: Şi securiştii vor la CEDO, nu-i aşa?

Ristea Priboi este un pensionar foarte necăjit. Până la sfârşitul anului trecut, primea o biată pensie de 3.027 lei brut, adică, în mână, 2.645 lei. Prin operaţiunea de recalculare, impusă de guvernul criminal, veniturile fostului absolvent al Şcolii de Securitate de la Băneasa, au scăzut cu 927 lei, ajungând la un venit net de doar 1.863.

Priboi se plânge pe vreo patru pagini A4 în justiţie, reclamând că nu se ţine cont de jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), întrucât “decizia de recalculare, pe care înţeleg să o contest este nelegală şi încalcă un principiu fundamental al dreptului şi anume principiul drepturilor câştigate.”

În plângerea sa, Ristea Priboi mai arată că judecatorii Curţii Constituţionale, care i-au exceptat pe magistraţi de la recalcularea pensiilor de serviciu, au încălcat principiul fundamental al egalităţii în drepturi a cetăţenilor, determinând discriminarea militarilor care beneficiază de drepturi de serviciu.

“Noul cuantum este incorect stabilit, constituind o eroare în activitatea de recalculare a pensiei (…) Recalcularea pensiei pe baza venitului mediu brut pe economie, integral sau parţial, este echivalentul unei degradări militare – pedeapsă suplimentară prevăzută doar de legea penală” – atrage atenţia Priboi. Adică, dincolo de banii ca atare, ofiţerul de Securitate ţine la principii (egalitatea în drepturi a cetăţenilor) şi, mai presus de orice, la “onoarea” lui militară! Îl înţeleg.

Când ai fost adjunctul lui Nicolae Pleşiţă la Direcţia de Informaţii Externe, funcţie de la înălţimea căreia te-ai ocupat direct de acţiuni represive îndreptate împotriva postului de radio Europa Liberă, când ai fost recunoscut ca unul dintre capii înăbuşirii brutale a revoltei de la Braşov din 1987, nu poţi accepta să ţi se calce în picioare o asemenea reputaţie!

În plus, când ai fost consilierul premierului Adrian Năstase, chiar dacă cercetat de DNA în câteva dosare penale pentru complicitate la dare şi luare de mită, şi când, după aşa o carieră, te remarci la bătrâneţe ca eficace consultant al unei firme bulgare, al cărei obiect de activitate este vânzarea de energie, contribuind la profitul acesteia de 18 milioane de dolari, nu poţi lăsa să treacă de la tine tăierea din pensie a 927 de lei …

Aşa că, dacă justiţia din România nu-i va repera onoarea şi banii, Ristea Priboi se va duce la CEDO!

Tot la CEDO se va duce probabil şi Aron Bordea. Ca şef al Direcţiei I a Securităţii, s-a ocupat cu “succes” în anii 70 de Vasile Paraschiv, transformând viaţa acestui om care a îndrăznit să se pronunţe deschis la adresa regimului comunist, într-un calvar al represiunilor.

Ca adjunct al generalului de Securitate Iulian Vlad, Bordea s-a ocupat “personal” şi “eficient” şi de cazurile Doina Cornea şi Dorin Tudoran.

Bordea a cerut să iasă la pensie în 1990, la vârsta de 61 de ani. SRI i-a calculat o vechime în muncă de 60 de ani (probabil după principiul într-o zi, cât alţii în zece ani!). Şi el este nemulţumit şi reclamă într-un memoriu că “Emiterea deciziei de recalculare este pur şi simplu abuzul unui funcţionar care, cu rea credinţă, a încălcat atribuţiile de serviciu şi a procedat la emiterea unei decizii prin care mi-a fost diminuată pensia de la suma de 4.916 lei la 2.835 de lei.”

Priboi şi Bordea nu sunt singurii ofiţeri de Securitate care se simt “nedreptăţiţi” de recalcularea pensiilor şi care fac recurs la… drepturile omului, ofensând şi ultragiind la vedere bunul simţ, chiar dacă în fişa postului de securist, a fi nesimţit nu era doar o trăsătură de caracter, ci o sarcină de serviciu.

De ce n-ar face-o însă, atâta timp cât statul post-decembrist nu a luat nicio masură împotriva sistemului criminal şi a capilor care l-au slujit cu zel?

Autor: Rodica Palade

Sursa: Ziarul Timpul

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. 19 februarie 2012 la 9:25

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: