Prima pagină > Noi şi alţii > Zici „ țiganu”, sari cu banu …

Zici „ țiganu”, sari cu banu …

Gata, s-a găsit soluția…

Țiganii nu vor mai fura, țiganii nu își vor mai opri copii să meargă la școală, țiganii nu vor mai umbla nespălați, țiganii nu vor mai face porcării …. s-a rezolvat, zici ”țiganu” sari cu banu…

Academicienii au modificat DEX-ul: îi spui cuiva «ţigan», rişti 8.000 de lei amendă!

O modificare importantă a apărut în ediţia din acest an a Dicţionarului Explicativ al Limbii Române. Definiţia termenului “ţigan” a fost reformulată, în sensul că acest cuvânt este unul jignitor, care o dată folosit la adresa cuiva îţi poate aduce o amendă de până la 8.000 de lei.

Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD) a solicitat Academiei Române şi Institutului de Lingvisti- că Iorgu Iordan să schimbe definiţia din DEX a termenului “ţigan”.

Acuzat de disciminare

Motivul invocat de CNCD este că în realitate folosirea acestui cuvânt e ofensatoare, iar DEX-ul nu explică acest fapt. Ca urmare, cuvântul “ţigan” înseamnă acum “epitet peiorativ dat unei persoane cu comportament necivilizat”, iar folosirea lui e considerată de CNCD discriminare. “Acest lucru se pedepseşte contravenţional de CNCD cu amenzi de la 400 de lei până la 8.000 de lei”, a spus avocata Ionela Vasile, pentru Libertatea.

Nicu Păun: «O decizie corectă»

Deputatul minorităţii rrome Nicolae Păun (foto) salută decizia Academiei Române şi o consideră un act de dreptate făcut minorităţii pe care o reprezintă în Parlament: “E o decizie corectă. Aşa cum am mai spus, cuvântul ţigan e unul jignitor la adresa noastră. Poate doar Florin Cioabă, care s-a opus acestui demers, consideră că vechea definiţie , care însemna «om cu apucături rele», i se potriveşte, însă noi, rromii, nu vrem să fim catalogaţi astfel”.

Cerşetorii fac şedinţe în aer liber, la Londra

Presa britanică a publicat, ieri, imagini surprinse în diverse locaţii din Londra, unde erau adunaţi, în grupuri, numeroşi rromi din România. Conform jurnaliştilor din Regat, aceştia ar pregăti “acţiunile” pe care au de gând să le pună în aplicare pe durata Olimpiadei. Se pare că rromii decid în prezent unde să-şi posteze cerşetorii, hoţii de buzunare sau prostituatele, ca să aibă profitul dorit.

Sursa: libertatea.ro

Rog să mi se permită, în virtutea dreptului la ligeră exprimare să cer și eu ca, în cazul în care Academia Română va accepta această porcărie, să fie trecut în definiția cuvântului „academician” și „ imbecil, persoană ruptă de realitate, persoană cu deficiențe de înțelegere”… De ce? D-aia …

Cuvântul „țigan” definește doar apartenența la etnia respectivă, devenind peiorativ dacă mai e însoțit de un cuvânt.

Faptul că acestui cuvânt i se dau conotații negative, nu are nici o legătură cu acest cuvânt în sine. Poți spune foarte bine, „țigan frumos”, „țigan urât”, „țigan cinstit”, „țigan hoț” etc… la fel ca și în cazul altor etnii.

Dacă ar fi să eliminăm toate cuvintele cărora li se dau mai mult sau mai puțin un sens diferit de sensul de bază, este specific limbii române. Ar trebui poate să se facă o recomandare de nefolosire a unor cuvinte ca „păsărică” sau „cocoșel”, „pepeni”, „lăptărie” etc… aceste cuvinte ar trebui oare interszisse deoarece în loc să înțelegem   o pasăre mică de exemplu canar sau masculul acelui soi de liliputan de găini, ori sensul de fruccte ori loc unde se prelucrază laptele definim ceea ce e de obicei în ciloți sau în sutien? Nu…

Să zicem că totuși, s-ar accepta povestea cu interzicerea cuvântului „țigan”, membrii etniei, care nu își dau copii la școală, care îți mărită fiicele încă de la pubertate, care fură, umblă nespălați etc își vor schimba comportamentul? Sincer, tare mă îndoiesc…

Măcar dacă s-ar găsi un cuvând alternativ real, de exemplu „Sinti”, sau „Indieni” (După denumirea reală a etniei, sau după denumirea țării de origine.

De ce i-am numi „romi” sau „rromi” dacă ei înșiși nu își spun așa? Am întâlni țigani, oameni care îți poartă cu mândrie pălăriile, mustățile și fustele înflorare care consideră că asta e „o șmecherie a românilor ca să ne ia muierile”.

De ce oare sunt mândrii de apartenența lor doar acești țigani onești și muncitori, și doresc schimbarea tocmai cei care nu sunt tocmai în regulă cu relaționarea socială? Oare nu pentru că le e rușine de comportamenul celor din propria etnie? 

Cred că este potrivit să reamintesc de o petiție   apărută pe 11/02/2009 pe siteul petitieonline.ro

Tigan = cuvant corect, termen real pentru a denumi etnia respectiva

Destinatar: Academia Romana, Guvernul Romaniei, Presa scrisa, Presa audio-vizuala

Va propun ca prin intermediul acestei petitii, sa convingem presa dar si institutiile statului roman , ca acea etnie comuna statelor din Balcani, denumita in zilele noastre ” populatie rroma ” sa se poata denumi in presa dar si in documentele oficiale cu termenul ” tigani”. 
Mi se pare de bun simt acest demers, dat fiind faptul ca in Europa, Romania si-a facut singura un deserviciu enorm numindu-i pe tigani romi .
Nu o sa fac aici o analiza etimologica a acestor cuvinte, pentru asta va sugerez sa consultati documentul care se gaseste la adresa urmatoare:
http://isj.bc.edu.ro/Members/minoritati/anunturi-importante/tsigan_atsigan_rom-1.doc
Consider ca nu exista o baza reala de schimbare a termenului corect de tigan cu termenul de rom, care se confunda usor in vestul europei cu « roman ».
Nu trebuie gandit ca termenul de tigan este unul peiorativ, in fond, state europene cu nivel de civilizatie mai ridicat decat noi, folosesc termenul de « tigan », fara sa considere ca asta ar fi un atac la adresa acestei etnii : în Germană: Zigeuner, în Engleză: Gypsy, în Franceză: Gitan, în Spaniolă: Gitano, în Ungară: Cigány, în Bulgară: Цигани, în Rusă: Цыгане

De asemenea, cred că este interesant să vedem și unele comentarii  legate de această petiție…

Constantin Barbu (13 Februarie 2009, 13:32)
Confuzia Rom-Rrom
De unde vine inventia asta mizerabila numita „rrom” ? 
Am urmarit etimologia acestui cuvant si nu-i indreptateste pe tigani s-o foloseasca nicicum. Mai nou tiganii spun ca vine din sanscrita , chiar de ar fi asa asta nu inseamna ca acest cuvant are vre-o legatura cu etnia tiganesca !!1. nu e nici un document autentic in istorie sau istoria moderna care sa atribuie denumirea „rrom” tiganilor

2. prima aparitie a acestui termen se face in 1971 la conferinta mondiala a tiganilor la Londra

3. toata lumea cunoaste tiganii sub numele de „tigani, zingeneurs, tsigani, zingari, gypsies etc (vezi etimologia cuv. tigan)”

4. spre exemplu brazilienii se trezesc maine ca vor sa fie denumiti dupa substantivul „fotbalisti” precum tiganii dupa subst „rrom” (rom inseamna om) .

5. „rrom” nu inseamna nimic nici macar in limba tiganeasca ci in egipteana veche „rom” inseamna „om”

6. si-au luat numele asta special pt a fi confundati cu romanii

7. aduceti-va aminte de formatia „GYPSY KINGS” si nu „ROMA KINGS” deci tiganii se refera la ei cu gypsy sau tigani nu inventia asta mizerabila numita „rom”

Dl Melescanu, ministru de externe in 1993 cand s-a propus numele de RrOMA catre UE, a afirmat atunci ca UE doreste confuzie intre Rroma si Romania, rromi si romani, ca UE doreste ca tiganii europeni sa fie integrati in Romania.

A avut dl Melescanu dreptate? Stia dansul ceva?
Atentie la viitor! 
Pasii urmati de UE si de tarile europene:
– Aprobarea denumirii de Rroma (INVENTIA MIZERABILA FARA VRE-O LEGATURA CU ETNIA TIGANEASCA)
– Sporirea confuziei in Europa prin identificarea multor „tigani rromani” ca „romani”
– Sporirea confuziei intre denumirea de „Roma”, „romani”, „romanies”, „romany” si „Romania, „romanian”
– Prezentarea pe cat posibil numai a faptelor negative din Romania si ale romanilor si „rromilor romani” din Europa
– Prezentarea „faptului” ca denumirile de „Romania” si „romanian” vin de la „Roma”
– Afirmatii ca „romanii din Imperiul Roman” nu au adus „colonisti romani”, ca au adus „tigani” (vezi Jirinovski)

Un talmes balmes regizat de „iluminatii” oculti. 
Nicio sansa de succes insa!

***
Romana Pop (13 Februarie 2009, 16:35)
Vai de demnitatea noastra…
Daca acea fatala semnatura a fost pusa pe hartie fara nici un respect pentru istorie si pentru romani, de ce tot noi, la nici o generatie distanta, trebuie sa suportam consecintele? Altfel spus ne calcam singuri demnitatea in picioare…Din voia cui? Si asta – fereasca-ne Dumnezeu – pe vecie…

***

Lia Retianu (19 Februarie 2009, 06:50)

Tigan nu este un cuvant injositor
In limba romana s-a adoptat cuvantul TIGAN din germana vorbita in timpul regimului Austro-Ungar. Numele s-ar parea ca inseamna MUZICANT si era una dintre mijloacele onorabile prin care acesti nomazi isi castigau existenta. Este de fapt un nume de artist, de STAR al acelor timpuri. Din acelasi motiv, cei numiti GABORI nu accepta sa fi numiti TIGANI, deoarece ei nu-si castiga painea din cersit prin muzica, ci prin munca si comert. Pe de alta parte, RROM se pare ca inseamna ceva doar in limba lor, dar nu si intr-a noastra. Atunci cand fiecarui nume propriu, sau cuvant din alta limba i se va spune tot asa si in celelalte limbi vorbite pe pamant, si doar atunci, se va putea socoti LOGICA acceptarea de nume comun RROMI a unui conglomerat de nomazi care nu se sufera intre ei si nu accepta sa fie bagati in aceeasi oala. Nu e echitabil pentru ceilalti. Iar pentru Romania, unde ei s-au retras si au fost acceptati cand ceilalti i-au alungat, este derogatoriu. Romania este tara unui popor din DACI si ROMANI impestritat cu alte natiuni care s-au aciuat dintr-un motiv, sau altul. Ca sa fiu mai dura as putea sa spun ca tot la fel ar fi sa ne punem chilotii pe cap si sa le spunem palarii, ca tot ar acoperi ceva…

***

johnnie (20 Februarie 2009, 12:56)

discriminare?
pentru ca suntem o majoritate slaba, ca sa nu spun proasta, incompetenta, avem rezultatul acesta. pentru ca la discutiile despre discriminare iau parte incompetenti, am ajuns sa renuntam la drepturile noastre in favoarea unor „drepturi” nemeritate pentru minoritati, sa nu-i deranjam. minoritar nu inseamna handicapat, nu cred ca e normal sa aiba dreptul la locuri speciale, cu intrare libera, in unitati de invatamant in care se intra pe baza de concurs. si asta doar pe baza apartenentei la o minoritate etnica. aceasta „libertate” sau”drept” lezeaza drepturile si libertatile unei majoritati. nu mi se pare normal ca intr-o facultate de stat din ROMANIA, sa se predea in limba maghiara. chiar daca sunt majoritari, sunt totusi cetateni romani, traiesc in romania, invata in romania, pe banii majoritatii. oare un roman nu este discriminat acolo? de ce acceptam? de teama sa nu fim acuzati de „discriminare”. de ce? pentru ca niste incompetenti nu sunt in stare sa stabileasca ce este discriminarea, unde incepe o libertate si unde se incalca alta. majmaine-poimaine ne vom trezi ca nu mai facem alegeri, vom avea un presedinte sau un parlamentar, doar pentru ca este tigan, sau ungur. suntem niste prosti!
***
Victor RONCEA (22 Februarie 2009, 15:56)

Romul nu e chiar roman si nici Roma Rromania
– Situatia romanilor din Italia e cam Maroni. Viol, viol!, striga babele din presa italiana, doar-doar vor primi satisfactie. Toti romanii urla, canta (manele) si violeaza, pe banda, italience oarbe, mute si oloage. Haideti, frati de Ram, chiar asa?! Noul scandal inventat unde a intarcat romul Roma risca, din nou, sa inflameze relatiile bilaterale romano-italiene, dupa ce tocmai am scapat de un altul similar si dupa ce ne-am facut de bafta – bahtalo! – cu ciorile alea de pe afise care acum au devenit bune de muls vacile elvetiene, brune – deh! – si alpine.
StiTi cA un romAn, de 31 de ani, din Pavia, a fost arestat de „Valentine’s Day” pentru, chipurile, „violarea unei batrane oarbe de 83 de ani”, internata apoi in spital cu o „prognoza rezervata”… Adevarul a ramas insa ingropat in titlurile care au facut valurile de rigoare. In realitate, era vorba de un zidar care tocmai se bucurase de salariul de sfarsit de saptamana si, abtiguit, a nimerit intr-o alta curte. Aici s-a declansat alarma unei masini, de care se sprijinise in cautarea redobandirii echilibrului. Nepoata batranei a strigat la el si l-a amenintat cu chemarea carabinierilor. Omul era atat de trosnit incat nici macar nu s-a straduit sa fuga. A intrat tacticos, ca omul beat, pe prima usa, si a cazut lat pe cel mai apropiat loc plan si moale iesit in cale, patul batranei, ipostaza in care a si fost ridicat de carabinieri. Iar batrana nici macar nu era oarba, ci bolnava de Alzheimer. Deci tancul era bicicleta si nu a castigat-o, ci a pierdut-o. Si e vorba chiar de libertatea lui.
Pe scurt, ca intre ziaristi, noi stim prea bine la ce asistam: in Italia, ca si in alte parti, presa este detinuta de o singura mana de oameni, care se intalnesc de obicei la loja centrala, de la Opera, stadion sau alte locante. Afacerea romanilor violatori de babe si a italienilor prea iubitori de sange de tigani, ascunde, dupa parerea mea, o cu totul alta afacere, mult, mult mai grava. Ca este posibila nationalizare a bancilor Italiei sau mai stiu eu ce alta dracie a Guvernului Berlusconi, poate vom descoperi maine. Sau poate nu.

Pe fondul reanimarii nationalismului italienilor deranjati de manelistii colorati si taberele lor tipatoare, noul decret dat ieri de Roma, cu vigilentii anti-violatori, vine manusa. Mai mult ca sigur ca maine le va scapa pe jos brigazilor de voluntari o tigara, cam de vreo suta de ori, intr-o tabara de tigani. Si aceasta este, de fapt, o problema cu doua taisuri: 1. De ce ajung tiganii sa fie discriminati in halul asta? 2. Cine este responsabil de identificarea tiganilor/romilor cu romanii?
La punctul 1, cred ca putem linistiti sa observam ca toate miliardele de gologani zburati in directia rezolvarii acestei probleme s-au infipt de fapt in dosul unor organizatii pretins neguvernamentale care au devenit sugative de partid si de stat ale Romaniei, Europei sau ale unor „filantropi” cu mari interese politice si financiare, ca alde George Soros.
La punctul 2, avem de a face cu o politica de deromanizare internationala a poporului nostru, inceputa de specialistii anti-romani sovietici si desavarsita de continuatorii lor din Guvernele post-comuniste. ZIUA a mai aratat ca termenul rom a fost impus cu de-a sila, de ocupanti ai statului adusi cu pluta de Iliescu si Brucan. Treptat, dupa cum se vede astazi, romanul a devenit rom, limba tiganilor romani si tara noastra Rromania. Presa neprietena Romaniei – sau mai precis patronii acestei prese – ca si unele state vecine la fel de dusmanoase din motive de frustratre si ratare istorica, au contribuit din plin la impamantenirea acestei suprapuneri.
De aici ar trebui, dupa parerea mea, sa porneasca dificila misiune a ministrului Cristian Diaconescu si, in fond, a statului roman, de salvare a romanilor din strainatate, indiferent de etnia lor. Daca tiganii vor fi lasati sa fie tigani, conform culturii si traditiei lor strabune, si sa se autodefineasca asa cum sunt, ca popor migrator, dupa cum sustin, problematica lor ar trebui sa devina una europeana, nu exclusiv romaneasca, dupa cum se intampla azi. Si atunci ar fi rezolvata de Bruxelles, ca d-asta dam bani de ne uscam unei Uniuni care, pana acum, ne arata doar dosul. De partea cealalta, daca romanii ar fi cunoscuti asa cum sunt, cu valorile lor nationale si inteligenta lor inter-continentala si nu cu toate esecurile subculturale, girate chiar de stat, atunci ne vom bucura de respectul cuvenit. Daca statul nu reuseste, poate e cazul sa devenim noi mai vigilenti.

***
Adrian Buruleanu (25 Februarie 2009, 14:05)

greseala apartine in totalitate guvernelor romaniei
NU cred ca ar avea mare importanta cine esti si ce esti sau ce ai fost ,locuiesti ca rezident pe pamntul acestei tari deci esti roman . Mai departe vina cea mare o poarta romania ca tara de oameni ca societate si cultura pentru ca nu stie sa gestioneze anumite probleme . Cand un tigan a facut un furt nu trerbuie toata presa in lung si-n lat sa foloseasca cuvantul tigan , nu un roman a facut ce a facut si cu asta basta , acuma daca in america s-ar intampla un furt presa ar scrie un american de origine X a facut ce a facut nu….deci ce sa mai suntem cum suntem si trebuie sa ne suportam si sa ne educam ca atare . NU sunt tigan dar consider ca nu toti tigani ca de altfel nu toti romanii sunt la fel, buni si rai in ambele tabere asa ca romani suntem toti de ne e bine si de ne e rau ar trebui sa fim mai uniti si guvernarea sa aiba mai multa seriozitate si demnitate . CA CONCLUZIE CRED CA NE TREBUIE UNUL CA CEAUSESCU CA ALTFEL NE MANCAM UNII PE ALTII
***
Tudor (5 Martie 2009, 20:58)

Romania-incotro??
Daca e adevarat ce spune Medelin (Madalin) Voicu si probabil ca stie el ce spune, cum ca in 2020 tara se va numi RRomania sa le dam aceasta posibilitate, daca asa e mersul natural al lucrurilor si sa inversam putin rolurile.
Noua majoritate-ei, tiganii sa munceasca , sa plateasca impozite pe salarii si toate cele iar noi,noua minoritate sa stam pe alocatia de la stat a copiilor(pardon, puradeilor) sa cersim sa dam in cap sa nu muncim, sa iesim afara si sa-i facem de ras, sa le fie rusine sa spuna intr-un final ca sunt rromi ca sa nu se confunde cu romanii…….. fictiune – asa natiune ??
Dca nu ne trezim la timp, vai de viitorul copiilor copiilor nostri.
Personal parca simt ca orice dare, taxa catre statul roman este o contributie la viitorul tiganilor.. pardon-rromilor.
Desi au mai spus-o si altii cred ca nu este indeajuns sa mai repet si eu : se poate ca in programul de revelion , personaje definitorii ale istoriei neamului nostru sa fie batjocorite de guta & comp ????
Rusine Antena 1, Dan Negru, realizatori, CNA si nu in ujltimul rand Voiculescu ca ingaduie si finanteaza asa ceva.
Este de netolerat asa ceva…
***
SILVIU (6 Martie 2009, 12:57)

TIGANI
Rom [James] A SCRIS:
„”Cei care vor sa spuna ca, cuvantul rom inseamna om, vorbesc prostii. Cuvantul rom nu inseamna „om” ci cuvantul manush. Rom e numele grupului etnic. Romii nu isi spun „Tigan san? ” ci „Rom san ? „Esti rom ? Cuvantul tigan NU EXISTA in limba romany. Aceasta petitie este initiata de Noua Dreapta, un partid de sorginte fascista si neo-nazista. Ei folosesc tot felul de tactici rasiste si de invrajbire inter-etnica. [03/03/2009 21:01] „”Nu conteaza daca nu exista cuvantul TIGAN in limba romany ptr.ca romanii nu vorbesc limba romany, iar cei care vorbesc limba romana trebuie sa foloseasca cuvantul TIGAN.
eng=GIPSY nu rom
fra=BOHEMIEN nu rom
ger=ZIGEUNER nu rom
in limba romana se zice TIGAN

***
… (11 Martie 2009, 17:49)

de unde vin tiganii
Tiganii sunt un popor migrator. Migrarea tiganilor din India in Europa s-a facut intre secolele al IX-lea si al XIV-lea, in mai multe valuri. Odata cu intrarea lor in Imperiul Bizantin, la mijlocul secolului al XI-lea, au capatat si numele etnic pe care il poarta astazi , Tigani. Aflandu-se pe teritoriul Greciei si-au atribuit denumirea unei secte religioase grecesti cu numele Athinganis sau Atsinganos care insemna „de neatins”. Prima atestare a tiganilor in Imperiul Bizantin este continuta intr-un text hagiografic georgian, care dateaza din jurul anului 1088; aici se face referire la asa-numitii Adsincani, renumiti pentru vrajile si faptele rele pe care le fac. Istoria europeana a tiganilor incepe la inceputul secolului al XIV-lea, cand acestia au patruns in Turcia, venind din Asia Mica. Prin anii 1415 – 1419 ii intalnim in toata Europa Centrala, din Ungaria pana in Germania. Pe la 1422, o banda numeroasa de tigani coboara in Italia, pana la Roma (precum se vede, istoria lor pe acele meleaguri a inceput mult inainte de valul de tigani veniti din Romania). In deceniul urmator au ajuns pana in Franta, Spania, Anglia si Scandinavia. Aici ei preiau denumirea de „egipteni” (Gypsies), foarte curand li s-a fixat numele pe care il poarta si astazi. Foarte interesant este ca tiganii si-au atribuit intotdeauna numele altor etnii sau popoare care le-au ingaduit sa-si ascunda etnia: 
„Satra” vine de la casta Kshatria (razboinica) careia nu i-au apartinut niciodata. 
„Tigan/Zigeneur/Zingaro etc” vine de la „Athinganoi”, secta religioasa grecesca recunoscuta pentru activitatea de prezicere, tiganii n-au au apartinut niciodata acestei secte.. 
„Gypsy” vine de la „Egyptian” cum si-au spus acum vreo 600 de ani pentru a primi bani, locuinte si mancare pe gratis, pretinzand ajutor ca fiind crestini egipteni aflati in pelerinaj. 
„Yansser” cum sunt cunoscuti la New York , vine de la ienicer turc, cum s-au prezentat tiganii emigrati in America pe la 1900. In Germania numele cele mai folosite sunt Zigeuner si Sinti. In limba franceza s-a impus numele Gitanes. In limbile engleza si spaniola, Gipsy, respectiv Gitano. In Danemarca, Suedia si Finlanda s-au prezentat sub numele de Tattan (tatari). 

Precum se vede, tiganii s-au raspandit in toata Europa, venind din India prin Asia Mica si nu constituie sub nici o forma o problema legata de poporul roman, mai mult decat de cel maghiar, francez sau spaniol, de exemplu. Cea mai timpurie informatie scrisa despre prezenta tiganilor pe teritoriul Romaniei dateaza din 1385. De la primele atestari ale prezentei lor in Tara Romaneasca si Moldova, tiganii au fost robi si vor ramane timp de mai multe secole, pana la legile de abolire a robiei de la mijlocul secolului al XIX-lea. In mod paradoxal, perioada cea mai buna a tiganilor a fost in perioada regimului comunist. In anii ’70 PCR-ul in primii ani ai comunismului a manifestat in ce-i priveste pe tigani, un fenomen de neconceput inainte: in aparatul de partid, in militie, armata si organele de securitate au fost angajati un numar relativ mare de tigani care au lansat o politica de formare a unui nationalism tiganesc de colonizare a satelor satesti si svabesti cu tigani adusi nu numai din toata Romania, dar adusi si din exteriorul Romaniei (Cum va explicati ca in satele din sasime sau svabime in care nu vezi tipenie de alta etnie decat de tigani ce vorbesc limbi precum bulgara, rusa, slovaca etc?). Imediat dupa ’90 Nicolae Gheorghe apare ca membru GDS, publica la Revista 22, este trimis la tot felul de simpozioane internationale, devine membru Soros, lanseaza tot felul de programe pentru tigani, precum si infiintarea de catedre universitare tiganesti. Aceasta ascensiune a unor tigani s-a petrecut mai ales in conditiile politicii sociale a regimului comunist, care urmarea incurajarea categoriilor sarace si distrugerea vechii structuri sociale, refractara noilor randuieli. Asa se explica de ce, nu in putine comune, in functia de primar a fost pus un tigan. Datorita originii sociale „sanatoase” tiganii au fost promovati mai departe, facand cariera politica, ajungand in aparatul superior de partid. Ascensiunea lor s-a datorat nu originii lor etnice, pe care de altfel cei mai multi o declinau, ci pentru ca proveneau din categoriile sarace. Acesti tigani adevarati, oameni ajunsi in anumite functii, vor avea un rol important in promovarea etnica si in regimul ce a urmat regimului comunist. Si sub aspect locativ tiganii au facut un important progres in anii socialismului. Cocioabele care reprezentau habitatul natural al tiganilor pana in anii ’50 au fost schimbate cu apartamente in blocurile nou construite, iar din anii ’70, ’80, cu locuinte in case nationalizate. Asa s-a ajuns in situatia de astazi, cand centrul multor orase mai este ocupat de tigani. 

Sunt cateva elemente importante care nu pot fi ignorate: 
1) Generalul (seful) securitatii din jud. Sibiu in ’71 era un tigan care fusese deportat cu familia in Transnistria de unde a fugit 
2) Nicolae Gheorghe devine secretarul personal al lui Cioaba in ’71-’72 
3) Cioaba e var primar cu Ion Iliescu (se poate verifica) 
4) Cioaba participa la primul congres tiganesc de la Londra din ’71 unde apare prima oara etnonimul de Rom 
5) Anii ’70 inseamna plecarea masiva a sasilor 
6) Securitatea organizeaza un program de colonizare cu tigani a sasimii si svabimii 
7) Scopul nu a fost integrarea tiganilor. Integrare inseamna o populatie minoritara tiganeasca intr-o populatie majoritara de alta etnie. O majoritate tiganeasca cu o minoritate ignorabila de alta etnie nu duce la integrarea tiganilor, ci la asimilarea celorlalti.( Dau cazul unor moldoveni din Galati asimilati in tigania din Garcini, de langa Brasov ). 

Dupa 1989 s-au produs unele transformari majore in comportamentul populatiei de tigani. Pe fondul liberalizarii economice, o parte din ei au inceput diverse afaceri, dintre care multe profitand de haosul legislativ de la inceputul anilor ’90, dar si de dispretul general fata de legi, au ajuns sa aduca unei parti a tiganilor sume importante pe care s-au cladit clanuri puternice, care folosindu-se de patura saraca a tiganilor, domina lumea interlopa, cu ramificatii importante in sfera politicului. De asemenea, profitand de deschiderea granitelor, o mare parte dintre tigani au emigrat, stabilindu-se mai ales in Spania, Italia si Franta, unde constituie comunitati importante. Dupa 1996 se axeaza exclusiv pe dezvoltarea organizatiilor politice tiganesti din Ardeal, a promovarii tiganilor ardeleni in tot felul de organizatii politice, de a infiltra absolut totul. Este clar ca e vorba de nasterea unui nationalism tiganesc, bazat pe etnonimul roma, bazat pe ideea teritoriala, Romania. 

Este interesant ca, mai ales in afara granitelor, ei nu se autoidentifica drept tigani, ci romani. 

Schimband saracia din tara cu ghetourile din strainatate, aceasta populatie de tigani dezradacinati, si pierzand si urma de identificare culturala, comite un numar important de infractiuni, care atrag asupra ei antipatia populatiilor native ale acestor tari. Aceasta antipatie, datorita confuziei create de denumirea de roman cu cea de rom, ca o denumire moderna a tiganilor, se transfera asupra poporului roman in ansamblu. Ca si cum denumirea de „rom” simpla nu ar fi fost de ajuns etnonimul a ajuns pana la forma „romani/romanies” in limba engleza care este limba in jurul careia se invarte intrega lume. Recentele evenimente din Italia o dovedesc din plin. Dar cum s-a ajuns la denumirea de rom si la impunerea ei ca obligatorie in actele oficiale din Romania? 

Agresiunea lexicala rom/roma/roman – romani/romani – romanies/romanians – romanes/romaneste, a fost aplicata asupra tarii si natiunii noastre imediat dupa 1990, in cadrul unui program complex dezvoltat de Fundatia Soros in Romania. Beneficiind de numerosi membri ai etniei tiganesti in guvernarile Romaniei – sunt notorii Ion Iliescu, Adrian Nastase sau Andrei Plesu – dupa „Memorandumul” lui Petre Roman, care oficializa denumirile paralele, nimic nu le-a mai stat in cale schimbatorilor de limba si istorie. O prima disputa a fost cea legata de cuvantul „romi”, romanii fiind prostiti apoi ca aceasta va fi inlocuita cu „rromi”, o alta formula care doar a sporit debandada lexicala. De amintit, ca fapt divers, ca in anii 1995, limba cu care Soros vroia sa inlocuiasca tiganeasca primise numele de „romalli”, forma care nici nu se putea declina si care a fost inlocuita ulterior cu „romani” si varianta „rromani”. Apoi, pentru a se apropia de scopurile reale, a fost modificata cu „roma/romani/romanies”. Confuzia este generala, inclusiv la nivelele academice ale intelectualitatii din tarile afectate de valul de imigratie si/sau infractionalitate tiganeasca. Cine ce sa mai inteleaga?!. Strigator la cer este ca denumirea nu are nici o baza istorica, tiganii nu au fost purtat niciodata de-a lungul istoriei acest etnonim si provine din cuvantul „DOM”, care pe limba originara a tiganilor inseamna „om”. 

Prin denaturare (voita) „dom” s-a transformat in „rom” cu „r” accentuat, apoi din „rom” s-a trasformat in „roma” apoi in „romani” si in „romanies” . S-a ajuns astfel incat tiganii sa aibe numele identic cu al romanilor in limba engleza . Romani cu romani si romanies cu romanians ( doar ca in engleza nu exista diacritice dupa cum vedeti iar la o un simpla cautare pe google a cuvantului romani se vor afisa linkuri cu tigani) Practic denumirile sunt identice. 

In toata perioada post-decembrista s-a manifestat o presiune constanta din partea unor organizatii sau din partea unor politicieni, personalitati de frunte cu ascendenta roma, in folosirea in documentele oficiale a etnonimului „rom”. Ca un raspuns la aceste presiuni, prin Memorandumul H03/169 si 5/390/NV din 31 ianuarie 1995 adresat primului ministru de atunci, Nicolae Vacaroiu, ministrul de externe Teodor Melescanu recomanda folosirea in continuare in documente a cuvantului „tigan” in concordanta cu cuvintele folosite in celelalte limbi europene: zigeuner, gitanes, zingaro etc., pentru evitarea unor confuzii nefericite cu numele poporului roman. Presiunile continua si in 2001, Petre Roman, ministrul de externe, semneaza un nou Memorandum cu numarul D2/1094/29.02.2000 catre prim-ministrul Mugur Isarescu, in care, in virtutea dreptului de autoidentificare al populatiilor, recomanda folosirea obligatorie in toate documentele oficiale romane a denumirii de rom pentru a identifica etnia tiganilor. Mugur Isarescu isi insuseste Memorandumul si emite o hotarare de guvern in acest sens. Trebuie precizat ca documentele UE referitoare la denumirea de „rom” erau indicative, si nu obligatorii. 

Pe de alta parte, nimeni nu contesta dreptul la autoidentificare, care este un principiu european general. Dar in cadrul procesului de autoidentificare nu trebuie sa existe suprapuneri peste denumirea istorica a unor popoare europene existente. Sa nu uitam exemplul Greciei care a refuzat sa recunoasca Republica Macedonia pentru ca se crea confuzie cu denumirea unei provincii istorice grecesti (Reteaua Soros Open network fiind si aici vectorul principal in creearea acestei denumiri). Azi s-a ajuns la denumirea de FYR ( Former Yougoslavian Republic) Macedonia. Dar ce putem astepta de la o clasa politica ce este mai preocupata de interesele personale marunte in detrimentul intereselor nationale, compusa din indivizi fara perspectiva istorica, ce se promoveaza unii pe altii pe criterii de cumetrie, si nu de competenta. Rezultatele se vad. In conditiile In care Romania ocupa prin Leonard Orban postul de comisar european pentru multilingvism, Republica Moldova impune limba moldoveneasca (o inventie bolsevica) drept limba oficiala recunoscuta in UE. S-a spus la momentul nominalizarii ca portofoliul pentru multilingvism este prea mic ca importanta pentru comisarul roman. Realitatea a dovedit contrariul. 

In timp ce Bulgaria lupta pentru a impune denumirea de evro pentru euro, oficialii romani nu au schitat nici un gest in problema limbii moldovenesti.Privitor la problema tiganilor in ansamblu si a nefericitei denumiri de rom, fara indoiala ca avem nevoie de minti luminate, si nu de teribilismul unui ministru de externe ca si Cioroianu, care in suita gafelor monumentale, declara ca ar fi bine daca am cumpara o parte din Sahara pentru a-i muta pe concetatenii nostrii tigani. Nu de fanfaronada ieftina si paguboasa avem nevoie. Romii romani (suna interesant, nu-i asa?) sunt si ei cetateni cu drepturi egale. Romania trebuie sa conlucreze cu UE in programe de afirmare a identitatii culturale a populatiei de tigani in paralel cu integrarea lor sociala si cresterea nivelului educativ. 

In ceea ce priveste denumirea de rom, chiar daca ne aflam in ceasul al 12-lea, este necesar un plan de masuri diplomatice, intinse poate pe mai multi ani, pentru a sensibiliza organismele europene si a se indrepta aceasta mare eroare de a denumi o populatie transfrontaliera cum sunt tiganii cu un nume atat de apropiat si generator de confuzii, de numele istoric al poporului roman.Luand in considerare progresia demografica pana in 2025, cand pe fondul declinului de natalitate la romani si maghiari si al scaderii mortalitatii la tigani, acestia ar putea reprezenta un procent semnificativ din populatia Romaniei, depasindu-i pe maghiari, la care adaugam confuzia din ce in ce mai pregnanta a numelui de rom cu cea de roman, pozitia Romaniei in familia europeana apare intr-o pozitie tot mai ingrijoratoare. 

In absenta unui plan concret ce trebuie urmarit cu consecventa, cred ca sunt toate sansele ca in constiinta civica europeana sa se consolideze credinta ca Romania chiar este tara romilor (daca nu s-a intamplat deja) si se prefigureaza tot mai mult ideea domnului Teodor Melescanu care spunea ca se doreste creerea unui stat tiganesc in Romania, ca Romania va fi in curand tara tiganilor .. 

Orice nationalism se bazeaza pe: 
1) limba comuna (in sensul acesta s-au pornit alte campanii mincinoase demarate de reteaua Soros Open Network care incearca sa inventeze o limba tiganeasca impletita cu romana si care au denumit-o Romani Vlax, exact Vlax ! nu era de ajuns ca ne-au furat etnonimul de roman acum vor sa ne compromita si etnonimul de valah/vlah . Aceasta teorie strigatoare la cer este avansata de un anume Ian F. Hancock care isi publica lucrarile prin intermediul organizatiei Soros. Cercetatorul mentionat mai sus si care se recomanda drept „Romani” cu descendenta britanica si maghiara, este profesor de Studii Romani la Universitatea din Texas . El incearca sa si probabil reuseste sa convinga multi naivi, inclusiv pe site-ul Universitatii americane, ca „olahii” sau „vlahii” sunt de fapt tigani, de unde ar veni si denumirea limbii Vlax Romani, prezentata ca „un dialect al limbii romane” vorbit de populatia „Vlax/Vlach”. Este revoltator si intolerabil, asistam practic la rescrierea istoriei. 
2) etnia comuna = natiunea 
3) etnonimul 
4) teritoriul 
5) statul 
6) drapelul 
7) istoria comuna 

Tiganii au purces pe calea definirii propriului lor nationalism. Au nevoie de un teritoriu. Poporul ales drept victima sunt romanii. Sa lasam minciuna si ipocrizia deoparte, daca considera numele tigan peiorativ atunci sa-si ia numele lor original care este DOM si nu ROM. 

Articol publicat in Ziarul de Cluj de catre Ioan ABRUDAN (29 noiembrie 2007)

***
Constantin (15 Martie 2009, 15:20)
Ce ne spune lingvistul George Pruteanu…Dumnezeu sa-l odihneasca.
Pruteanu considera insa ca folosirea denumirii de rom in loc de tigan „nu este o solutie desteapta, pentru ca o ameliorare ar fi schimbarea realitatilor, nu a cuvantului care le denumeste”. „Cum ar fi ca acei romani care sunt prost vazuti in Italia, de exemplu, sa pretinda ca ei nu mai sunt «romani», ci «daci» sau «vlahi»?!”, isi argumenta lingvistul afirmatia. El spunea ca folosirea denumirii de rom „genereaza confuzie pe plan international”. „Nu poti interzice existenta unui cuvant prin lege. E nelogic sa impui limbii romane sa numeasca o etnie cu un cuvant al acelei etnii: spunem francezilor francezi, nu «franse»; spunem nemtilor/germanilor nemti/germani, nu «doici»; belgienilor belgieni, nu «belj» s.a.m.d.”, completa Pruteanu anul trecut. El scria ca problemele comunitatii tiganesti – create de multi din aceasta etnie – nu dispar daca schimbam numele. „Nu aducem situatia la zero, n-o rasvirginam. Ea se rezolva cu totul altfel: prin educatie indarjita, prin programe iscusite, prin respectul legii”, concluziona el. Deci in concluzie, redenumirea etniei tiganilor in romi nu le schimba automat si firea .

***

Constantin (15 Martie 2009, 15:22)

Explicatia adevarata a cuvantului TIGAN se afla in sanskrita si nu in greaca

Istoricul George Potra mentioneaza si parerea altor savanti in ceea ce priveste originea apelativului tigan, ca denumire cu care aceasta pop**atie a venit in Europa si ar proveni de la un asa numit trib cingar din care acestia isi au originea: „Dupa alti invatati, numirea de tigan este o numire a lor proprie, pe care au adus-o de unde au venit, si deriva, dupa cum am spus mai sus, de la cingari, numele unui popor care traieste si astazi in India.” Suntem de acord intrutotul cu prima parte a acestei afirmatii si primim cu rezerva cea de-a doua parte, in ideea ca exodul tiganilor din India s-a dovedit a fi un proces derulat in mai multe etape, cu plecare din zone diferite ale Indiei sau adiacente acestui teritoriu. Tinand cont de consideratiile anterioare, ni se pare firesc sa cautam in limba sanskrita originea acestor termeni. Astfel, un prim reper ne ofera structura ati-ga-nin cu sensul „(cel) care trece, depaseste” formata din particula ati intalnita in unele forme de ablativ, ca prepozitie, cu sensul „dincolo de”, dar si ca verb cu sensurile „a trece, a trece de, a depasi (limite, granite)”, „a pasi, a calca peste un loc care nu-ti apartine, interzis” sau „a depasi, a se separa de” si particula ga „care merge, care se muta”. In mod similar poate fi adusa in discutie radacina tyaj-ga care, prin contragere, da forma tyāga- cu sensurile „abandon, parasire, plecare, despartire” si, de aici, cuvantul compus tyāga-nin, tyāgin- „(cel) care abandoneaza, paraseste, pleaca”. In ceea ce priveste sufixul desinential generic –in, cu formele sale mai rare –nin si -min, in limba sanskrita are un sens posesiv, el fiind utilizat pentru adjective si nume de agent (initiatorul unei actiuni) ca in exemplele de mai sus. In aceeasi idee, pot fi puse in discutie si structurile sanskrite adhi-GAM „ a veni spre, a se apropia” si adhy-ā-GAM „a cadea peste, a intalni” etc. 
Reluind cuplul de cuvinte atiganin „(cel) care trece, depaseste” si tyāganin „(cel) care abandoneaza, paraseste, pleaca”, se poate observa ca sensurile mentionate de dictionar sunt complementare in a defini imaginea unui individ calator, nomad; acesta fiind „(cel) care trece, depaseste, abandoneaza, paraseste, pleaca”. Daca adaptam aceste cuvinte la specificul limbii tiganesti unde consoana g este, de obicei, precedata de consoana n pronuntata velar, obtinem variantele atinganin/tyānganin. Si tot aici trebuie sa cautam originea si semnificatia apelativelor cingar/cengar considerate de unii cercetatori a-i fi insotit dintotdeauna pe tigani. Analizand acesti ultimi doi termeni, observam ca, intr-o posibila etimologie sanskrita, cingar, ca varianta velara, poate proveni de la ci-ga-ar, cigār, cingār unde ci- inseamna „a cauta, a cerceta”, –ga- „care merge, care se muta”, iar ar(ur) este o terminatie specifica a cazului ablativ pentru substantive animate. Aceasta terminatie se regaseste si in limbile neoindiene tiganeasca, hindi si bengali (manushestar „de la om”, rromestar „de la tigan”, phuveatar „din pamant” etc. – n.n). Continuand rationamentul, cingar este „(cel) care cauta, merge (de la), se muta”. 
In aceasta acceptie, consideram ca cele doua cuvinte: atiganin si tyāganin (variantele velare ale acestora: atinganin/tyānganin sau termenii cingar/cengar) i-au insotit in mod firesc pe tigani in decursul existentei lor nomade ajungand sa fie inregistrate in documentele de limba gruzina sub denumirile atsincani/tsincani iar in cele de limba greaca sub denumirile athinganoi/thinganoi, cu presupusa origine in atsigganos/tsigganos datorita asemanarii fonetice cu a-thigganōi „de neatins, de netulburat, de neemotionat” si respectiv thigganōi „de atins, de tulburat, de emotionat”, cuplu de cuvinte imposibil de acceptat ca echivalente simultan datorita sensurilor opuse pe care le au in limba greaca, dar de acceptat intru-totul daca le conferim sensurile din limba sanskrita. 

Deci in concluzie TIGAN nu inseamna rob („pagan”, „de neatins” sau „impur”) ci inseamna POPOR CALATOR, NOMAD. 

Nici un motiv de a va rusina…

…………..

Și așa mai departe … Mai multe pe site-ul respctiv.

http://www.petitieonline.ro/petitie/18092050/comentarii

Deși articolul devine unul fluviu, cred că nu e deloc lipsit de interes un alt articol publicat pe siteul rahoveanu.wordpress.com

Φ Ţiganii, adevărata istorie

 Postez aici o scrisoare trimisă Parlamentului României, în urmă cu aproape 1 an jumătate, de Ioan Abrudan, din Cluj. Solicitarea unui român disperat nu a avut efect. Nu s-a luat nicio măsură şi românii, maghiarii, germanii, turcii, tătarii, bulgarii, ruşii, lipovenii şi toate naţionalităţile care trăiesc cinstit pe aceste meleaguri trebuie să ia ei atitudine pentru că această confuzie voită “român-rom” îi afectează şi pe ei, ca şi pe toţi locuitorii civilizaţi din această ţară, adică pe cetăţenii români.

    Din nefericire, lucrurile au evoluat de atunci şi până acum, dar nu în bine. Fărădelegile comise de ţigani pe tot continentul s-au înmulţit. Italienii şi ungurii deja au trecut la măsuri radicale. Aici nu este vorba de rasism, dar cred că suntem de acord că această etnie pe unde a ajuns a pârjolit totul în jur, a speriat lumea, a murdărit, a distrus, a pângărit, a furat, a violat şi a ucis. Ţiganii trebuie stopaţi, iar statul are obligaţia să mă apere, pe mine, plătitorul de impozite din care se plăteşte inclusiv ajutoarele sociale pentru aceasă rasă parazită şi potrivnică civilizaţiei.

   Eu, ca cetăţean român (deci nu ca etnic român, ca cetăţean român!) mă simt jignit pentru că sunt asociat cu nişte sălbatici.

  Citiţi scrisoarea de mai jos,  care conţine şi o scurtă istorie a ţiganilor, şi veţi afla multe lucruri interesante. Şi multe răspunsuri la întrebarea pe care ne-o punem: “de ce?” !

”Catre Parlamentul Romaniei, Domnilor Senatori si Deputati :

In ultimul timp tema principala a stirilor a fost legata de reactia ostila  împotriva cetatenilor romani din Italia si mai nou si din alte tari europene.

Aceasta reactie fara precedent indreptata impotriva tuturor romanilor
stabiliti in aceste state a pornit mai ales de la comportamentul anormal si infracţional al unei etnii minoritare de cetateni romani, si anume tiganii sau etnia romilor. Această etnie nu este specifică Romaniei, ea intalnindu-se in majoritatea tarilor europene in diverse proportii, dar noua sa denumire de romi (roma/romani/romanies in engleza) este asimilata mai ales cu numele tarii noastre: Romania, raspandindu-se astfel o confuzie care s-ar putea dovedi fatală pentru viitorul european al poporului roman.

Cand cetateanul italian, de pilda, citeste un articol in care se îintrepatrund termenii “romeno” si “rom”, este normal sa se afunde intr-o confuzie care, incetul cu incetul, duce la o suprapunere mentala a celor două denumiri.

Odata aceasta suprapunere instalandu-se, ea funcţioneaza si in sens invers; astfel auzim cum pe stadioane suporterii unor echipe adverse scandeaza: “tiganii, tiganii”, referindu-se la romani. Rezultatul pe termen mediu si lung pentru populaţia Romaniei in raport cu popoarele europene poate fi devastator, instalandu-ne in coada Europei. De aceea, inainte de a vedea ce este de facut, merita studiat cum s-a ajuns in aceasta situatie.

Tiganii sunt un popor migrator. Migrarea tiganilor din India in Europa s-a facut intre secolele al IX-lea şi al XIV-lea, in mai multe valuri. Odata cu intrarea lor in Imperiul Bizantin, la mijlocul secolului al XI-lea, au capatat si numele etnic pe care il poarta astazi , Tigani. Aflandu-se pe teritoriul Greciei si-au atribuit denumirea unei secte religioase grecesti cu numele Athinganis sau Atsinganos care insemna “de neatins”. Prima atestare a tiganilor in Imperiul Bizantin este conţinuta intr-un text hagiografic georgian, care datează din jurul anului 1088; aici se face referire la aşa-numitii Adsincani, renumiti pentru vrajile si faptele rele pe care le fac. Istoria europeana a tiganilor incepe la inceputul secolului al XIV-lea, cand acestia au patruns in Turcia, venind din Asia Mica. Prin anii 1415 – 1419 ii intalnim in toata Europa Centrala, din Ungaria pana in Germania. Pe la 1422, o banda numeroasa de tigani coboara in Italia, pana la Roma (precum se vede, istoria lor pe acele meleaguri a inceput mult inainte de valul de tigani veniti din Romania). In deceniul urmator au ajuns pana in Franta, Spania, Anglia si Scandinavia. Aici ei preiau denumirea de egipteni” (Gypsies), foarte curand li s-a fixat numele pe care il poarta si astazi.

    Foarte interesant este ca tiganii si-au atribuit intotdeauna numele altor etnii sau popoare care le-au ingaduit sa-şi ascunda etnia: “Satra” vine de la casta Kshatria (razboinica) careia nu i-au apartinut niciodata.
“Tigan/Zigeneur/Zingaro etc” vine de la “Athinganoi”, secta religioasa
grecesca recunoscuta pentru activitatea de prezicere, tiganii n-au au
apartinut niciodata acestei secte.

Gypsy” vine de la “Egyptian” cum si-au spus acum vreo 600 de ani pentru a primi bani, locuinte si mancare pe gratis, pretinzand ajutor ca fiind crestini egipteni aflati in pelerinaj.

“Yansser” cum sunt cunoscuti la New York, vine de la ienicer turc, cum s-au prezentat tiganii emigrati in America pe la 1900. In Germania numele cele mai folosite sunt Zigeuner si Sinti. In limba franceza s-a impus numele Gitanes. In limbile engleza si spaniola, Gipsy, respectiv Gitano. In Danemarca, Suedia si Finlanda s-au prezentat sub numele de Tattan (tatari).

   Precum se vede, tiganii s-au raspandit in toată Europa, venind din India prin Asia Mica si nu constituie sub nici o forma o problemă legata de poporul roman, mai mult decat de cel maghiar, francez sau spaniol, de  exemplu. Cea mai timpurie informatie scrisa despre prezenţa tiganilor pe teritoriul Romaniei datează din 1385. De la primele atestari ale prezenţei lor in Tara Romaneasca si Moldova, tiganii au fost robi si vor ramane timp de mai multe secole, pana la legile de abolire a robiei de la mijlocul secolului al XIX-lea. In mod paradoxal, perioada cea mai buna a tiganilor a fost in perioada regimului comunist. In anii ’70 PCR-ul in primii ani ai comunismului a manifestat in ce-i priveşte pe tigani, un fenomen de neconceput inainte: in aparatul de partid, in militie, armata si organele de
securitate au fost angajati un numar relativ mare de tigani care au lansat o politica de formare a unui nationalism tiganesc de colonizare a satelor satesti si svabesti cu tigani adusi nu numai din toata Romania, dar adusi si din exteriorul Romaniei (Cum va explicati ca in satele din sasime sau svabime in care nu vezi tipenie de alta etnie decat de tigani ce vorbesc limbi precum bulgara, rusa, slovaca etc?).

     Imediat dupa ’90 Nicolae Gheorghe apare ca membru GDS, publica la
Revista 22, este trimis la tot felul de simpozioane internationale, devine membru Soros, lanseaza tot felul de programe pentru tigani, precum si infiintarea de catedre universitare tiganesti. Aceasta ascensiune a unor tigani s-a petrecut mai ales in conditiile politicii sociale a regimului comunist, care urmarea incurajarea categoriilor sarace si distrugerea vechii structuri sociale, refractara noilor randuieli. Asa se explica de ce, nu in putine comune, in funcţia de primar a fost pus un tigan. Datorită originii sociale “sanatoase” tiganii au fost promovaţi mai departe, facand cariera politica, ajungand in aparatul superior de partid. Ascensiunea lor s-a datorat nu originii lor etnice, pe care de altfel cei mai mulţi o declinau, ci
pentru ca proveneau din categoriile sarace. Acesti tigani adevarati, oameni ajunsi in anumite functii, vor avea un rol important in promovarea etnica si in regimul ce a urmat regimului comunist. Si sub aspect locativ tiganii au facut un important progres in anii socialismului. Cocioabele care reprezentau habitatul natural al tiganilor pana in anii ’50 au fost schimbate cu apartamente in blocurile nou construite, iar din anii ’70, ’80, cu locuinte in case nationalizate. Asa s-a ajuns in situatia de astazi, cand centrul multor orase mai este ocupat de tigani.

    Sunt cateva elemente importante care nu pot fi ignorate:

 1. Generalul (seful) securitatii din jud. Sibiu in ’71 era un tigan care fusese deportat cu familia in Transnistria de unde a fugit.
 2. Nicolae Gheorghe devine secretarul personal al lui Cioaba in ’71-’72 
 3.  Cioaba e var primar cu Ion Iliescu (se poate verifica) 
 4. Cioaba participa la primul congres tiganesc de la Londra din ’71 unde apare prima oara etnonimul de Rom
 5. Anii ’70 inseamna plecarea masiva a sasilor
 6.  Securitatea organizeaza un program de colonizare cu tigani a sasimii si svabimii 7) Scopul nu a fost integrarea tiganilor. Integrare inseamna o populatie minoritara tiganeasca intr-o populatie majoritara de alta etnie. O majoritate tiganeasca cu o minoritate ignorabila de alta etnie nu duce la integrarea tiganilor, ci la asimilarea celorlalti.(Dau cazul unor moldoveni din Galati asimilati in tigania din Garcini, de langa Brasov ).

    Dupa 1989 s-au produs unele transformari majore in comportamentul
populatiei de tigani. Pe fondul liberalizarii economice, o parte din ei au inceput diverse afaceri, dintre care multe profitand de haosul legislativ de la inceputul anilor ’90, dar si de dispretul general fata de legi, au ajuns sa aducă unei parti a tiganilor sume importante pe care s-au cladit clanuri puternice, care folosindu-se de patura saraca a tiganilor, domina lumea interlopa, cu ramificatii importante in sfera politicului. De asemenea, profitand de deschiderea granitelor, o mare parte dintre ţigani au emigrat, stabilindu-se mai ales in Spania, Italia şi Franţa, unde constituie comunităţi importante. Dupa 1996 se axeaza exclusiv pe dezvoltarea organizatiilor politice tiganesti din Ardeal, a promovarii tiganilor ardeleni in tot felul de organizatii politice, de a infiltra absolut totul. Este clar ca e vorba de nasterea unui nationalism tiganesc, bazat pe etnonimul roma, bazat pe ideea teritoriala, Romania.

   Este interesant ca, mai ales in afara granitelor, ei nu se autoidentifica drept tigani, ci romani.

  Schimband saracia din tara cu ghetourile din strainatate, aceasta populatie de tigani dezradacinati, si pierzand si urma de identificare culturala, comite un numar important de infractiuni, care atrag asupra ei antipatia populaţiilor native ale acestor tari. Această antipatie, datorită confuziei create de denumirea de roman cu cea de rom, ca o denumire moderna a tiganilor, se transfera asupra poporului roman in ansamblu. Ca si cum denumirea de “rom” simpla nu ar fi fost de ajuns etnonimul a ajuns pana la forma “romani/romanies” in limba engleza care este limba in jurul careia se invarte intrega lume. Recentele evenimente din Italia o dovedesc din plin. Dar cum s-a ajuns la denumirea de rom si la impunerea ei ca obligatorie in actele oficiale din Romania?

    Agresiunea lexicala rom/roma/roman – romani/romani-romanies /romanians – romanes/romaneste, a fost aplicata asupra tarii
si natiunii noastre imediat dupa 1990, in cadrul unui program complex
dezvoltat de Fundatia Soros in Romania. Beneficiind de numerosi membri
ai etniei tiganesti in guvernarile Romaniei – sunt notorii Ion Iliescu, Adrian Nastase sau Andrei Plesu – dupa “Memorandumul” lui Petre Roman, care oficializa denumirile paralele, nimic nu le-a mai stat in cale schimbatorilor de limba si istorie. O prima disputa a fost cea legata de cuvantul “romi”, romanii fiind prostiti apoi ca aceasta va fi inlocuita cu “rromi”, o alta formula care doar a sporit debandada lexicala. De amintit, ca fapt divers, ca in anii 1995, limba cu care Soros vroia sa inlocuiasca tiganeasca primise numele de “romalli”, forma care nici nu se putea declina si care a fost inlocuita ulterior cu “romani” si varianta “rromani”. Apoi, pentru a se apropia de scopurile reale, a fost modificata cu “roma/romani/romanies”. Confuzia este generala, inclusiv la nivelele academice ale intelectualitatii din tarile afectate de valul de imigratie si/sau infractionalitate tiganeasca. Cine ce sa mai inteleaga?!. Strigator la cer este ca denumirea nu are nici o baza istorica, tiganii nu au fost purtat niciodata de-a lungul istoriei acest etnonim si provine din cuvantul “DOM”, care pe limba originara a tiganilor inseamna “om”.

   Prin denaturare (voita) “dom” s-a transformat in “rom” cu “r” accentuat, apoi din “rom” s-a trasformat in “roma” apoi in “romani” si in “romanies” . S-a ajuns astfel incat tiganii sa aibe numele identic cu al romanilor in limba engleza . Romani cu romani si romanies cu romanians ( doar ca in engleza nu exista diacritice dupa cum vedeti iar la o un simpla cautare pe google a cuvantului romani se vor afisa linkuri cu tigani) Practic denumirile sunt identice.

   In toata perioada post-decembrista s-a manifestat o presiune constanta
din partea unor organizatii sau din partea unor politicieni, personalitati de frunte cu ascendenta roma, in folosirea in documentele oficiale a etnonimului “rom”. Ca un raspuns la aceste presiuni, prin Memorandumul H03/169 si 5/390/NV din 31 ianuarie 1995 adresat primului ministru de atunci, Nicolae Vacaroiu, ministrul de externe Teodor Melescanu recomanda folosirea in continuare in documente a cuvantului “tigan” in concordanta cu cuvintele folosite in celelalte limbi europene: zigeuner, gitanes, zingaro etc., pentru evitarea unor confuzii nefericite cu numele poporului roman.
   Presiunile continua si in 2001, Petre Roman, ministrul de externe,
semneaza un nou Memorandum cu numărul D2/1094/29.02.2000 catre
prim-ministrul Mugur Isarescu, in care, in virtutea dreptului de
autoidentificare al populatiilor, recomanda folosirea obligatorie in
toate documentele oficiale romane a denumirii de rom pentru a identifica etnia tiganilor. Mugur Isarescu isi insuseste Memorandumul si emite o hotarare de guvern in acest sens. Trebuie precizat ca documentele UE referitoare la denumirea de “rom” erau indicative, si nu obligatorii.

   Pe de alta parte, nimeni nu contesta dreptul la autoidentificare, care
este un principiu european general. Dar in cadrul procesului de
autoidentificare nu trebuie sa existe suprapuneri peste denumirea istorica a unor popoare europene existente. Sa nu uitam exemplul Greciei care a refuzat sa recunoasca Republica Macedonia pentru ca se crea confuzie cu denumirea unei provincii istorice grecesti (Reteaua Soros Open network fiind si aici vectorul principal in creearea acestei denumiri). Azi s-a ajuns la denumirea de FYR ( Former Yougoslavian Republic) Macedonia. Dar ce putem astepta de la o clasa politica ce este mai preocupata de interesele personale marunte in detrimentul intereselor nationale, compusa din indivizi fara perspectiva istorica, ce se promovează unii pe altii pe criterii de cumetrie, si nu de competenta. Rezultatele se vad. In condiţiile In care Romania ocupă prin Leonard Orban postul de comisar european pentru multilingvism, Republica Moldova impune limba moldoveneasca (o invenţie bolsevica) drept limba oficiala recunoscută in UE. S-a spus la momentul nominalizarii că portofoliul pentru multilingvism este prea mic ca importanta pentru comisarul roman. Realitatea a dovedit contrariul.

   In timp ce Bulgaria lupta pentru a impune denumirea de evro pentru euro, oficialii romani nu au schitat nici un gest in problema limbii moldovenesti. Privitor la problema tiganilor in ansamblu si a nefericitei denumiri de rom, fara indoială ca avem nevoie de minti luminate, si nu de teribilismul unui ministru de externe ca si Cioroianu, care in suita gafelor monumentale, declara ca ar fi bine daca am cumpara o parte din Sahara pentru a-i muta pe concetatenii nostrii tigani. Nu de fanfaronada ieftina si paguboasa avem nevoie. Romii romani (suna interesant, nu-i asa?) sunt si ei cetateni cu drepturi egale. Romania trebuie sa conlucreze cu UE in programe de afirmare a identitatii culturale a populaţiei de tigani in paralel cu integrarea lor sociala si cresterea nivelului educativ.

   In ceea ce priveste denumirea de rom, chiar daca ne aflam in ceasul al
12-lea, este necesar un plan de masuri diplomatice, intinse poate pe mai multi ani, pentru a sensibiliza organismele europene si a se indrepta aceasta mare eroare de a denumi o populaţie transfrontaliera cum sunt tiganii cu un nume atat de apropiat si generator de confuzii, de numele istoric al poporului roman. Luand in considerare progresia demografica pană in 2025, cand pe fondul declinului de natalitate la romani şi maghiari si al scaderii mortalitatii la tigani, acestia ar putea reprezenta un procent semnificativ din populaţia Romaniei, depasindu-i pe maghiari, la care adaugam confuzia din ce in ce mai pregnanta a numelui de rom cu cea de roman, pozitia Romaniei in familia europeană apare intr-o pozitie tot mai ingrijoratoare.

   In absenta unui plan concret ce trebuie urmarit cu consecventa, cred ca sunt toate sansele ca in constiinţa civica europeana sa se consolideze credinta ca Romania chiar este tara romilor (daca nu s-a intamplat deja) si se prefigureaza tot mai mult ideea domnului Teodor  Melescanu care spunea ca se doreste creerea unui stat ţiganesc in Romania, ca Romania va fi in curand tara tiganilor.

    Orice nationalism se bazeaza pe:
1) limba comuna (in sensul acesta s-au pornit alte campanii mincinoase demarate de reteaua Soros Open Network care incearca sa inventeze o limba tiganeasca impletita cu romana si care au denumit-o Romani Vlax, exact Vlax ! nu era de ajuns ca ne-au furat etnonimul de roman acum vor sa ne compromita si etnonimul de valah/vlah. Aceasta teorie strigatoare la cer este avansata de un anume Ian F. Hancock care isi publica lucrarile prin intermediul organizatiei Soros. Cercetatorul mentionat mai sus si care se recomanda drept “Romani” cu descendenta britanica si maghiara, este profesor de Studii Romani la Universitatea din Texas. El incearca sa si probabil reuseste sa convinga multi naivi, inclusiv pe site-ul Universitatii americane, ca “olahii” sau “vlahii” sunt de fapt tigani, de unde ar veni si denumirea limbii Vlax Romani, prezentata ca “un dialect al limbii romane” vorbit de populatia “Vlax/Vlach”. Este revoltator si intolerabil, asistam practic la rescrierea istoriei.
2) etnia comuna = natiunea
3) etnonimul
4) teritoriul
5) statul
6) drapelul
7) istoria comuna

   Tiganii au purces pe calea definirii propriului lor nationalism. Au nevoie de un teritoriu. Poporul ales drept victima sunt romanii. Sa lasam minciuna si ipocrizia deoparte, daca considera numele tigan peiorativ atunci sa-si ia numele lor original care este DOM si nu ROM.”

Articol publicat in Ziarul de Cluj de catre Ioan ABRUDAN la 29 noiembrie 2007

 Sursa:

rahoveanu.wordpress.com

Articol original:

Φ Ţiganii, adevărata istorie

 

P.S. Personal consider că folosirea termenului de ”rom” indiferent că câți de ”r” se scrie, este o formă de jignire la adresa mea, a poporului din care fac parte, a țării mele România, a latinității, a Romei. Consider că în limba română există un singur cuvând care defimește această etnie. Acela de ȚIGAN indiferent de conotațiile bune sau rele pe care i le agață unii. De asemenea, consider că dacă țiganii vor să fie percepuți ca niște oameni onorabili, să facă tot ce pot pentru ca cei din etnia lor să se comporte în așa fel încât să binemerite respectul celor din jur. Munca, școala și săpunul nu au ucis pe nimeni. Schimbând forțat denumirea nu se va face decât să se atragă o antipatie nemeritată. Respectul se câștigă prin fapte nu prin interdicți, legi șoi ordine venite de la niște tembeli populiști…

 1. Andi Ponescu
  2 mai 2012 la 17:08

  Rom cuvant inventat de Soros si pus in 1992 in niste ONG -uri – cu intentii specifice. Cu succes promovat sa inlocuiasca cuvantul tigan-reusit inainte de termen -in 20 de ani . Obiectiv asimilarea identitatii rumanilor: roman vine de la rom . In strainatate datorita infractorilor romani de etnie tiganeasca (rrommi) foarte violenti si aroganti , strainii ne judeca ca populatia in Romania sunt Romi. Halal academicieni care nu au schimbat neologisme de tehnica ( site, weekend, mall, etc- trecand duplicitar peste regula ortofonetica a limbii lui Alecsandri si Eminescu-in 22 de ani dar la foc automat tradeaza identitatea neamului lor in cateva luni – care isi spune rumani de 2000 de ani si romani de 170 ani – la prima ingrosare a voicii a unora. Toate medaliile si inventiile , cultura si literatura vor apartine curand RROMilor sau romilor( forma scurta pentru un american sau suedez sau japonez – a cuvantului „romanilor” . Cetatenii de etnie tiganeasca reusesc fara efort sa fure si identitatea si istoria unui popor adormit, slab si cu multi lasi. Pacat de sangele strabunilor care ne-au lasat acest pamant!

  • 2 mai 2012 la 21:47

   Eu știu că RRom nu definește etnia ci că înseană ceva similar cu termenul OM, puțin diferit de ceea ce înțelegem noi. Cam cum ziceau de exemplu țăranii, ”Am văzut un om” adică un alt țăran, unul din aceeași categorie.
   Exista de exemplu expresia: ”Boierul a spus către oameni … etc”

   Folosirea cuvântului „Rom” duce cu gândul a tenativa de a lega etnia de sclavii aduși de romani, lucru absolut fals.
   De fapt țiganii sunt o entie care se numește ”sinti” și își regăsește originea în zonele de nord ale indiei. Dealtfel lmba mai păstrează cuvinte din limba originală. Un țigan care știe țigănește, nu oare de foame în India.

 2. geto-dac,nu roman
  1 octombrie 2012 la 15:40

  Pentru Andi Aponescu:

  „Rom cuvant inventat de Soros si pus in 1992 in niste ONG -uri – cu intentii specifice”.

  Gresit. Denumirea de „rrom” dateaza din anul 1933 cu prima publicatie a ziarului
  „Glasul Romilor”. Aceasta publicatie a putut fi editata abea in anul 1940 din cauze
  necunoscute. Aici aveti dovada ca aveau denumirea de „rromi” inca din anul 1940:

  Vizionare placuta,geto-dacilor,valahilor,vlahilor,olahilor,sau cum v-au
  mai denumit alte popoare pentru amalgamul de multitati etnice/nationale:
  latine,slave si germane. Ceea ce nu ati inteles geto-dacilor,este ca denumirea
  de „tigan” are conotatii peiorative,defaimatoare si rasiste. Conform DEX-ului:
  (tigan- epitet dat unei persoane cu apucaturi rele). Tiganos,adj (cu aspect de
  tigan:jegos):tiganus,s.m (diminutiv de la tigan: cioara).

  Stiu,o sa-mi debitati precum ca ei au capatat aceasta denumirea peiorativa
  pentru comportamentul lor antisocial. Daca am judeca cu aceiasi unitate
  de masura dupa comportamentul antisocial sau noncalitatile unor personaje
  negative precum: ion antonescu,mihai antonescu,gheorghe alexianu,
  constantin vasiliu,s.m.d.a/ar trebui sa va denumiti : inrobitori,exploatatori
  economici,rasisti,genocidari care deporteaza oameni pe criterii rasiale,s.m.d.a.

  „Un țigan care știe țigănește, nu oare de foame în India”.
  Total gresit. Un etnic rrom stie limba rromanii (chib),nu
  limba tiganeasca. Clasicul „me sem rrom!” (eu sunt rrom),
  desemneaza individul rrom la apartenenta etnica a rromilor.

  Daca voi v-ati luat denumirea de români dupa latinitatea voastra, si rromii
  si-au luat aceasta denumire dupa limba pe care o vorbesc (rromani-chib).

  „Confuzia Rom-Rrom” Dar confuzia roman-român?
  „De unde vine inventia asta mizerabila numita “rrom” ?
  De unde vine inventia asta mizerabila numita „român” ,daca nu
  de la romanii care v-au cucerit in anul 106….

  • 2 octombrie 2012 la 20:18

   Narcise, cuvântul rrom există în limba țigănească… doar că nu definește un aparținător etniei ci ”om”.
   Există, e adevărat, etnii care îi consideră oameni în toată puterea cuvântului doar pe etnicii respăectivi… țiganii sunt una din ele. Alta sunt evreii… aceștia se cnsideră un fel de rasă superioară (cf. Talmutului de unde pare a se fi inspirat Hitler când a scris Mein Kampf)
   Pretenția țiganilor de a le spune rromi mi se pare o aberație…
   Să luăm japonezii… de ce nu ne cer le spunem nipponi cum își spun ei? Să îi luăm pe nemți… cuvântul neamț vine din rusă, german vine din engleză, francezii le spun ”allemand” … Ei înșiși își spun ”deutsch” … (culmea e că unii susțin că termenul vine de la locuitorii vechii Dacii. Și o spun cu mândrie … )

 3. geto-dac,nu roman
  28 aprilie 2013 la 17:43

  Sorin says:” Narcise, cuvântul rrom există în limba țigănească… doar că nu definește un aparținător etniei ci ”om”.Există, e adevărat, etnii care îi consideră oameni în toată puterea cuvântului doar pe etnicii respăectivi… țiganii sunt una din ele. Alta sunt evreii… aceștia se cnsideră un fel de rasă superioară (cf. Talmutului de unde pare a se fi inspirat Hitler când a scris Mein Kampf)Pretenția țiganilor de a le spune rromi mi se pare o aberație…Să luăm japonezii… de ce nu ne cer le spunem nipponi cum își spun ei? Să îi luăm pe nemți… cuvântul neamț vine din rusă, german vine din engleză, francezii le spun ”allemand” … Ei înșiși își spun ”deutsch” … (culmea e că unii susțin că termenul vine de la locuitorii vechii Dacii. Și o spun cu mândrie … ).

  Sorin says:” Narcise, cuvântul rrom există în limba țigănească… doar că nu definește
  un aparținător etniei ci ”om”.Există, e adevărat, etnii care îi consideră oameni în toată puterea cuvântului doar pe etnicii respăectivi… țiganii sunt una din ele”.

  Gresit. ”Tigan sau limba tiganeasca” este autonim pentru ne-rromi. Adica,termenul de ”tigan” echivaleaza lingvistic in toate limbile dar nu si in limba rromani-chib. Termenul de”tigan” nu exista in limba rromani,ci este un termen folosit de ne-rromi . Adica,termenul
  de tigan este un exonim (o denumire data de altii,din exterior -,precum v-au denumit alti
  in trecut cu exonimul ”valah”). Problema este ca,majoritarea rromilor n-au studii filologice si de etimlogie pentru a cunoaste etimologia termenul de tigan,ci ei percep termenul de tigan ca pe un nume dat etniei. Termenul de tigan este un exonim,care, in timp,treptat,a devenit etnonim. Logic: daca…in limba rromani nu exista cuvantul tigan,automat inseamna ca el este un exonim (denumire data de altii,din exterior). Nimeni nu este obligat sa-si asume o identitate doar pentru ca germanul il intituleaza pe limba lui : Zigeuner!
  Germanii care stiau ceva geografie,le spuneau ”sinti” si ”roma”. ”Zigeuner,nu inseamna tigan,(ci vine de la gauner – esroc). Germanii le spuneau ”sinti”,pentru ca sinti provin din regiunea Karachi, provincia Sindh. Nici macar englezescul gipsy nu inseamna tigan,
  ci inseamna egiptean, Nici macar sarbescul cingarije nu inseamna tigan,ci inseamna
  selar-potcovar. ”Cingari vine de la chinga/curea.

  Aici aveti dovada: http://www.nationsonline.org/oneworld/map/google_map_Karachi.htm

  Sorin says: ”Există, e adevărat, etnii care îi consideră oameni în toată puterea cuvântului doar pe etnicii respăectivi… țiganii sunt una din ele”. Fals. Etnia Roma numara 5 mari grupuri de rromi: sinti,kale,manoushe si romanikel. Uneori,nu mereu,este folosit termenul
  de Roma pentru a insuma intreaga etnie Roma. Aceste grupuri: romanikel, manoushe,
  sinti si kalo,difera din punct de vedere,regional,cultural si dialectal. Insa,aceste 5 grupuri
  formeaza un singur popor care vorbesc o singura limba: (rromani-chib). Aceste denumiri: sinti,kale,romanikel,manoushe sinti,sunt doar niste denumiri regionale -,precum sunt:
  muntenii,moldovenii,bucurestenii,etc). Nu exsta cuvantul tigan in limba rromani,ci exista doar cuvantul rrom. Asa cum se identifica românii in limba româna cu clasicul ” sunt român”,asa se identifica si rromi in limba rromani cu clasicul ” me sem rrom”. ”Me sem rrom” (eu sunt rrom),nu tigan! Tigan exista in limba româneasca dar nu si in limba rromani-chib. Asa cum nu va convine sa se spuna ”limba moldoveneasca ” in derimetrul limbii românesti,desi aceasta denumire s-a utilizat secole de-a randul. Dar nu vrem sa se legifereze in derimetrul limbii romanesti. Asa cum nu va convine voua sa se spuna limba moldoveneasca in derimetrul limbii romanesti, nici rromilor nu le convina sa se spuna ,,tigan sau limba tiganeasca ” in derimetrul limbii ”rromani-chib”. Carta europeana si regionala a limbilor minoritare ratifica limba rromani si atat! In plus,fiecare popor are dreptul la autodefinire. Faptul ca astazi va denumiti ”români” si nu valahi (precum v-ati denumit oficial din anul 1330 pana in anul 1861),asta dovedeste ca ati avut dreptul la autodefinire. Argumentul dvs :” termenul rrom creaza confuzie cu cel de român”,sa stiti
  ca cei care fac confuzia asta sunt eventual cei din categoria care confunda Bucharest cu Budapest.

  La nivel comun pot exista confuzii : CD-Rom,Orasul Roma,Romania (numele imperiului Bizantin). Roman/ . Român. Deci,la nivel comun pot exista confuzii ,precum creaza confuzii steagul Republicii Ciad cu cel Romanesc… Sau… cum steagul Andorrei creaza confuzie cu cel Romanesc… Sau…cum steagul Moldovenesc creaza confuzie cu cel al Andorrei… Pur si simllu sunt doar coincidente si atat!

  Sorin says :”Alta sunt evreii… aceștia se consideră un fel de rasă superioară (cf. Talmutului de unde pare a se fi inspirat Hitler când a scris Mein Kampf)”
  Nu-mi permit sa fac comparatii intre oameni,d-le Sorin. Eu,unul,ma refer strict doar la termenul de rrom si atat!

  Sorin says:” Pretenția țiganilor de a le spune rromi mi se pare o aberație…
  Să luăm japonezii… de ce nu ne cer le spunem nipponi cum își spun ei? Să îi luăm pe nemți… cuvântul neamț vine din rusă, german vine din engleză, francezii le spun ”allemand” … Ei înșiși își spun ”deutsch” … (culmea e că unii susțin că termenul vine de la locuitorii vechii Dacii. Și o spun cu mândrie … )”

  Pretentia tiganilor de a le spune rromi se numeste ”autodefinire”. Nu este o aberatie,ci este un drept contitutional. Cat despre afirmatia dvs ” Să luăm japonezii… de ce nu ne cer le spunem nipponi cum își spun ei? ” Dar invers v-ati gandit? Desigur,nu! Nimeni
  nu impune sau interzice un etnonim sau un exonim,pentru ca favorizarea exonimului sau etnonimului nu face altceva decat sa-l defavorizeze pe celalalt. Ceea ce este discriminatoriu! In colncluzie: atat etnonimul si exonimul pot fi utilizate impreuna.
  Exonimul de tigan este corect DOAR din punct de vedere istoric si atat! Etnonimul de
  rrom este corect din punct de vedere lingvistic al limbii rromani. Daca…etnonimul
  de rrom este o aberatie,atunci inseamna ca toate etnonimele sunt aberatii. Termenul de român este un etnonim (denumire proprie provenita din limba romaneasca). Termenul de rrom este un etnonim (denumire proprie provenita din limba rromani). Daca admitem ca etnonimul de rrom este o aberatie,atunci trebuie sa admintem ca toate etnonimele sunt aberatii. Incusiv cel de român,rrom,maghiar,deutch,nippon,etc. Admiteti asa ceva?

  Indiferent de argumentele academice sau istorice pe care le vom invoca,nimeni de pe aceasta lume nu v-a putea sa interzica un etnonim sau un exonim,pentru ca este imoral, discriminatoriu,neacademic,nedemocratic si neconstitutional.

  Apropos,era sa uit… Termenul de rrom a fost atestat pentru prima oara in anul 1857 in cartea lui Jean Alexandre Valliant ” Les Romes”. Pe atunci,in anul 1857,denumirea oficiala a locouitorilor de peste aceste meleaguri ,era cea de ”valahii”,nu romani!
  Termenul de român a fost oficializat in anul 1861,inlocuindu-l pe cel de valah. Valah nu insemna român,ci este un termen legat de linvgistica germana ” velsh” si ”vallon”.
  Termenul de valah le era dat popoarelor de limbi romanice. Limba nu sustine si etnicitatea unui popor,d-le sorin.

  Pentru cei care invoca ca pretext Libera Exprimare : Nu ne impune nimeni sa utilizam un etnonim sau un exonim,ci este indicativ sa ultilizam termenii nepeiorativi. Asta,pentru a
  evita divergentele. Oamenii educati ar intelege acest lucru,d-le Sorin. Este ca si cum
  d-ta te-ai prezenta ”Sorin”,iar ixulescu sa-ti spuna ca, ”pe tine nu te cheama Sorin,pentru ca el vrea sa ti sa spuna altfel!” Aici este vb despre bunul-simt si atat! Bun-simt care lipseste cu desavarsire,punct. Cu stima si respect un român de etnie rroma,nu tigan!
  Tiganii sunt acele epitete date unor persoane cu apucaturi rele,urate. Data viitoare am sa va explic mai pe sleau despre acele ”apucaturi rele”,care nu ne conduce decat la ideea ca tiganii sunt distincti (care deosebest prin anumte trasaturi proprii). Tiganul are aceleasi calitati si defecte ca oricare membru al familei umane. Deci,este rasist sa asociem etnia cu infractionalitatea,pentru ca ca infractionalitatea nu deseneaza etnia,ci individul. Fiecare membru este un caz particular. O zi buna!

  • 28 aprilie 2013 la 21:45

   ¤¤¤ Legat de Deutch ca provenind de la daci. Dacă nu mă înşel, o regină a Danemarcei ar fi afirmat ceva de genul acesta la o expoziţie mondială, cucoana a mai afirmat că e foarte mândră dă e considera urmaşă a marelui popor dac. (Pe Dunăre s-au descperit nave vikinge, drakkare .. în mai multe locuri, îmni amintesc Corabia, chiar şi numele şi localităţii ar veni de la un drakkar eşuat cândva… o ipoteză legată de vizita vikingă pe Dunăre spune că de fapt, ei doreau să şi caute originile.

   ¤¤¤ Rrom egal OM nu etnic ţigan …
   Ei pot folosi ce doresc în limba lor, problema este că nu pot extrapola asta la noi… Sacăî doresc să îşi spună suiedeji n-au decât… pentru mine şi coetnici mei este jignitor să ni se impună schimbarea doar pentru că aşa a vrut la un moment dat un rahat de premier alungat cu picioare în cur de mineri. Autonimul respectiv se referă la limba lor… nu se poate extrapola forţat şi la alte limbi…
   Ceva similar se încearcă şi cu holocaust… înainte de război în toate dicţionarele scria că înseamnă sacrificiu prin ardere deplină adus unei zeităţi… După război, la presiunea unei etnii avide de bani care acum încearcă să ceară despăgubiri uriaşe se impune extinderea lui şi asupra crimei în masă petrecută în lagărele germane, dar numai referindu-se la evrei.
   Termenul corect e altul.. Nici un evreu nu a fost sacrificat prin ardere pe altarul nici unui zeu. Acei oameni au murit închişi în camere speciale şi gazaţi. Prin ardere nu s-a făcut decât să se facă să dispară cadavrele… înhumarea ar fi necesita prea mult teren. Eu recunosc crima în masă din lagăre, dar refuz să accept termenul de holocaust …

   Termenul german pentru ţigan este „der Zigeuner” (vezi dicţionarul)
   http://hallo.ro/search.do?d=de&l=ro&type=both&query=%C5%A3igan
   Iar pentru „rom” termenul german este „der Rum”
   http://hallo.ro/search.do?d=de&l=ro&type=both&query=rom

   Zici: <>
   Nu merge… mai repede cred că acel atinaganos (de neatins) mi se pare mai valabil…

   Nici un cuvând care defineşte o persoană ce aparţine unei etnii dacă acest cuvânt e derivat din numele acelei etnii şi nu se referă la o caracteristică morală sau fizică nu poate fi discriminatoriu şi nici jignitor…
   Dacă ceva este jignitor sau denigrator, atunci este vorba de conotaţii… sute de ani ţiganii eu furat, au duhnit etc… prin redenumirea lor, în mintea celui care vorbeşte de ei apare aceeaşi persoană şi nu o alta…

   ” velsh” si ”vallon” .. ştii cum le spun ungurii Locuitorilor din Ţara Galilor (Wells)? … Velşi
   Deci faci o confuzie
   Că veni vorba, valahii erau locuitorii Valahiei, zona dintre Carpaţi şi Dunăre…

   Cartea lui Jean Alexandre Valliant ” Les Romes” vorbeşte de Romi ca de foşti locuitori ai Imperiului Roman care i-ar fi adus fie ca şi colonişti fie ca şi însoţitori ai trupelor un fel de sclavi.

   Revenind la acel „peiorativ”
   Unii spun că ungurii le spun românilor „olah” jignindu-i …
   În limba maghiară există un nume de familie Olah. Unii crecetători spun că acest nume vine de la imigranţi de origine română care migrau cu familia căutând o viaţă ceva mai bună.

 4. geto-dac,nu roman
  29 aprilie 2013 la 17:05

  Sorin says:”Legat de Deutch ca provenind de la daci. Dacă nu mă înşel, o regină
  a Danemarcei ar fi afirmat ceva de genul acesta la o expoziţie mondială, cucoana
  a mai afirmat că e foarte mândră dă e considera urmaşă a marelui popor dac. (Pe
  Dunăre s-au descperit nave vikinge, drakkare .. în mai multe locuri, îmni amintesc Corabia,chiar şi numele şi localităţii ar veni de la un drakkar eşuat cândva… o
  ipoteză legată de vizita vikingă pe Dunăre spune că de fapt, ei doreau să şi caute originile”.

  Eu,unul,nu am contestat denumirea voastra,ci am evidentiat ca ati avut dreptul la autodefinire. Nu v-am contestat originile,ci am evidentiat ca ”valah” era o denumire
  data popoarelor de limbi romanice. ”Valahi,nu insemna doar romani,ci era dat si cu sensul ” popor cosmopolit” (pestrit,amestecat : prin prezenta mai multor nationalitati
  si limbi).”Valahii,avea si sensul de …”Tări ”. Tari,(teritorii locuite de popoare cu o diversitate multietnica).

  Sorin says: ”Rrom egal OM nu etnic ţigan …Ei pot folosi ce doresc în limba lor,
  problema este că nu pot extrapola asta la noi… Sacăî doresc să îşi spună suiedeji
  n-au decât… pentru mine şi coetnici mei este jignitor să ni se impună schimbarea
  doar pentru că aşa a vrut la un moment dat un rahat de premier alungat cu picioare
  în cur de mineri. Autonimul respectiv se referă la limba lor… nu se poate extrapola
  forţat şi la alte limbi…”

  D-le Sorin,”rrom” imbraca forma unui individ,persoana,pentru ca el este un ”EL”.
  Problema este asa: neavand o tara ne-am denumit ”rromi” dupa limba pe care
  o vorbim (rromani). Stramosii mei se identificau de secole cu axpresia ” Ame sam e rromane dzene” Se traduce – noi suntem poporul uman (omenesc). .Logic:”rrom”
  imbraca forma unui individ,persoana,pentru ca este un ”EL”. Romni imbraca forma
  unei femei. Simplu: ”rrom” imbraca forma unui individ,barbat,om. ”Romni” imbraca
  forma de ”femeie”. Pentru ca este o ”EA”. Spre ex: ”mi rromni si shukar” (nevasta
  mea ese frumoasa). Deci,”rromni” nu inseamna automat femeie,ci are si sensul de …” femeie”. Va repet: in limba rromani nu exista cuvantul tigan,ci exista doar cuvantul
  rrom. Nu spune nimeni ca acest cuvant trebuie scos din uz,ci trebuie doar sa uitilizam
  termenii corecti si nepeiorativi. Nimeni nu este obligat sa-si asume o denumire doar
  pentru ca exista cuvantul tigan in limba romana,germana,italiana,etc. Spre ex : daca…
  daca eu sau altcineva va intituleaza pe dvs cu o denumire,asta inseamna ca dvs
  va asumati aceasta identitate si va identificati cu ea? Daca…eu va intitulez pe dvs
  in limba rromani ”ixulescu”,d-ta iti asumi aceasta identitate si va identificati cu
  ea? Desigur,nu! Nu pot sa-mi asum identitatea de tigan doar pentru ca exista in limba romana,pentru ca este imoral si ilogic.

  In concluzie:ne-am denumit ” rromi” dupa limba pe care o vorbim (rromani).
  Nu puteti spune ca,” denumirea de rrom creaza cofuzie cu cel de roman,pentru ca
  ne spunem rromi de secole. Nici macar nu exista termenul de român sau România,
  cand noi ne identificam cu expresia – ”Ame sam e rromane dzene”.

  Sorin says:” Nu merge… mai repede cred că acel atinaganos (de neatins) mi se pare
  mai valabil…”.

  ”Tigan,deriva din grecescul ”athinganoi”. Athinganoi nu inseamna altceva decat ”de neatns”. Aceasta denumire a fost data de catre sistemul religios ortodox, ”Athinganoi,
  are o conotatie peiorativa din punct de vedere religios ,pentru ca era dat cu sensul
  de pagan,eretic,impur. O denumire data in batjocura data catre sistemeul religios
  ortodox (precum turcii v-au denumit in batjocura ”Ghiauri”). Daca…vi se pare valabIla denumirea religioasa ”athinganoi” pentru etnia Roma,atunci si mie mi se pare valabila pentru voi denumirea religioasa de …”ghiauri”. Admiteti asa ceva?

  Sorin says: ” Cartea lui Jean Alexandre Valliant ” Les Romes” vorbeşte de Romi ca de foşti locuitori ai Imperiului Roman care i-ar fi adus fie ca şi colonişti fie ca şi însoţitori ai trupelor un fel de sclavi”.

  Se pare ca ati citit altceva ,d-le Sorin. http://books.google.ro/books?id=rjgUAAAAQAAJ&printsec=frontcover&hl=ro#v=onepage&q&f=false

  Al doilea text spune asa: Tout le monde a entundu parler Des Romes sous les differents
  noms de Gypsi,Bohemiens,Gitanos. Deci,este clar ca despre rromi este vb ,nu despre români.

  Cat despre definitia din DEX a termenului de rrom,nu este una doar peiorativa,ci este
  si rasista. Tigan,(epitet dat unei persoane cu apucaturi rele,urate). ”Apucaturi rele” inseamna obicei, deprindere,comportare urata a cuiva.Nu poti legifera in DEX ca tiganul este epitet dat unei persoane cu apucaturi rele,pentru ca tiganul are aceleasi apucaturi ca oricare membru al familei umane. A mentiona doar ca tiganul are apucaturi rele,acrediteaza ideea existentei de rase distincte. Nu doar tiganul are apucaturi rele,ci
  oricare membru al familei are apucaturi rele. Daca…mentionezi in DEX ca tiganul este epitet dat unei persoane cu apucaturi rele,atunci sa-l mentioneze in DEX si pe roman,chinez,japonez,italian,bulgar,congolez,spaniol,s.m.d.a / ca are apucaturi rele,
  pentru ca toti avem acelasi calitati si defecte. Logic: daca… ma mentionezi doar pe mine
  ca am apucaturi rele,si nu il mentionezi si pe roman sau pe ungar,asta ne conduce la
  ideea ca eu sunt dinstinct (care ma deosebesc prin anumite trasaturi proprii). Nu doar eu
  fur,ci si fura si… romanul,bulgarul,italianul,spaniolul,ungurul,chinez,s.m.d.a. Deci,este discrimatoriu sa ma defineasca DEX-ul doar pe mine ca un epitet dau unei persoane cu
  apucaturi rele,urate. Trebuia sa specifice in DEX ca tiganul fura si duhnea,precum fura si duhnea si otomanul ,precum fura si duhnea si valahul. Chiar daca este un stereotip negativ ,.trebui sa-i mentioneze pe toti ca sa nu discrimineze,punctum.

  Apropos,cocoana aia care este mandra de originiea ei dacica,a uitat ca directiile de expansiune par sa indice,totusi,o origine africana pentru toata populatia umana,

  • 29 aprilie 2013 la 18:35

   Am o rugăminte, nu mai cita atât de amplu… textul devine ditamai cearceaful…

   Nu ştiu de unde ai luat acea definire a lui „valah”. Eu ştiu aşa:
   Cf DEX
   VALÁH, -Ă, valahi, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Nume dat în evul mediu românilor din stânga și din dreapta Dunării de către alte popoare. 2. Adj. Care aparține Valahiei sau valahilor (1), privitor la Valahia sau la valahi. [Var.: vlah, -ă s. m. și f., adj.] – Cf. sl. vlahŭ.

   Cât despre:”Valahi,nu insemna doar romani,ci era dat si cu sensul ” popor cosmopolit” (pestrit,amestecat : prin prezenta mai multor nationalitati… şamd” asta e complet aiurea. Referirea este nu la orice fel de naţionalităţi ci doar la cele romanice.
   Cf Wikipedia:
   Valahii (sau vlahii) era numele dat de către alte popoare, populațiilor romanizate din Europa Centrală și Răsăriteană, în stânga și în dreapta Dunării: românii, aromânii, meglenoromânii și istroromânii[1]. După crearea statului modern român acest termen este folosit preponderent pentru a-i desemna pe aromâni, meglenoromâni și istroromâni.
   Originea numelui este legată de lingvistica germanică: aceeași origine duce la cuvintele „welsh” și „wallon” în alte părți ale Europei pentru populațiile locale considerate romanice. Popoarele slave au preluat cuvântul, folosind inițial numele de valahi în general în legătură cu toate popoarele romanice deci și pentru locuitorii teritoriului ev-medieval românesc.. Mai târziu, forma cuvântului s-a nuanțat, oarecum schimbat în funcție de utilizatori. De exemplu, Italia în limba poloneză este numită „Włochy”, iar in limba maghiara „olasz” sunt italienii, iar „oláh” sunt românii. Termenul valahi era un exonim, deci folosit numai „în afară”, în timp ce respectivii (valahii între ei) foloseau diferite cuvinte provenite din „romanus” pentru a se numi pe ei înșiși: „români” „rumâni”, „rumâri”, „armâni”, „arumâni”, ș.a.m.d. În acest context este demn de menționat, că în greaca Imperiului Bizantin (Imperiul Roman de Est) valahii erau denumiți deseori „romanoi” adică romani, ca fiind vorbitori de limbă romanică (latină).
   În documentele istorice europene din Evul Mediu termenul apare sub diferite forme : Walachen (germ.), valaques (fr.), vlachs sau wallachians (engl.), velascos (sp.), velaci sau valacchi (ital.), volohi sau vlohi (rus., pol.), vlasi (serb., bulg.), oláhok sau vlachok (magh.), vlahoi (neogr.), iflaklar (turc.) și variante (moshovlahi, kuțovlahi, dicieni, mavrovlahi sau morlahi…).

   După Cassius Dio („Istoria romană”, LI, 22,6) : …Dacii locuiesc pe ambele maluri ale Istrului. Dar cei ce locuiesc dincoace de fluviu – lângǎ țara tribalilor – țin cu plata birurilor de Moesia și se numesc „moesi”, afară de cei așezați foarte aproape de tribali. Cei de dincolo poartă numele de daci, fie că sunt geți, fie cǎ sunt traci din neamul dacilor, care locuiau odinioarǎ în Munții Rodopi.
   Prima mențiune a populațiilor romanice orientale (din Europa de sud-est) se găsește cronicile lui Theofilact din Simocatta, datând din anul 587 (episodul cu expresia Torna, torna, fratre!).
   După Niketas Choniates (despre Răscoala Asǎneștilor din 1185) : Împăratul Isaac Anghelos (1185-1195) […] zgârcindu-se să cheltuiască pentru serbările de nuntă din banii vistieriei, îi aduna fără cruțare din propriile ținuturi; și a jecmănit, din meschinărie, și alte orașe din părțile Anhialos-ului (azi Pomorje în Bulgaria), pe furiș, dar mai ales și i-a făcut sieși și Romeilor (bizantinii) dușmani pe barbarii din Muntele Haemus, care mai înainte se numeau „misieni”, iar acum se cheamă vlahi. Aceștia, încredințați în inaccesibilitatea ținutului în care locuiau și bizuindu-se pe fortărețele lor, care sunt și foarte numeroase și ridicate pe stânci abrupte, s-au sumețit și altădată împotriva Romeilor […] După ce misienii au început să acționeze fățiș ca niște răzvrătiți […] La început vlahii se codeau și fugeau de răscoala la care erau împinși de Petru și Asan […]

   Etimologia și semiologia
   Numele de Valah are aceeași etimologie ca și numele de Wales (în Marea Britanie), Walcheren (în Olanda), Valonia (în Belgia) și numeroasele toponime de tip „Welch”, „Walsch”, „Walchen” înșiruite de-a lungul vechii limite dintre arealul limbilor germanice și cel al limbilor romanice, în Alpi. Este vorba de cuvântul germanic walah sau walh, însemnând „străin”, „ne-german”, și care, la rândul lui, provine din numele poporului celtic al Volcilor (Volcae în latină), întâlnit de germanicii teutoni în decursul campaniilor lor de jaf și pradă în Galia, în anii 110-100 î.e.n. Migrația ulterioară a triburilor germanice în Europa, în secolele III – IV, în contact cu slavii și cu celelate popoare migratoare, a răspândit acest etnonim de walah în Europa centrală și orientală (pentru populațiile romanice). Trecând în alte limbi, walah a luat diferite forme : vlah, vlahos, vlas, voloh, wloh, olah, iflak… trecând ulterior și în limbile occidentale : valacchi, velaci, valaques, valacos, wallachians.
   Valahii sud-dunăreni de azi sunt urmașii tracilor romanizați și a romanilor antici veniți aici și rămași (ca și în Dacia). Deși, oficial, sunt recunoscuți ca minorităti naționale în statele unde sunt prezenți (Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia și Serbia), numărul lor este sistematic minorat în recensământe (parțial fiindcă multe persoane nu doresc să se afirme ca fiind minoritare), nu sunt școliți în limba maternă și sunt supuși unui proces de asimilare, iar în România sunt pur și simplu socotiți Români deși populația locală îi deosebește prin porecla de „Machedoni” (cuvânt care nu trebuie confundat cu „Macedoneni”: locuitorii republicii Macedonia sau a regiunii Macedonia din Grecia).
   Populațiile vecine cu care aromânii au venit în contact folosesc, de obicei, pentru a-i denumi, termenul generic de vlahi, dar în diferite variante:
   Bulgarii deosebesc Belivlasi („românii albi” și „Machedonii” din sudul Dunării și din Dobrogea), de Caravlasi sau Cerni-vlasi („românii negri”: ceilalți, Daco-Românii) : aceste denumiri sunt paralele cu cele turcești de Ak-Iflak și Kara-Iflak, la Turcii otomani ak (luminos, alb) desemnând sudul, iar kara (întunecat, negru) desemnând nordul : aceasta este și originea numelor de Ak-Deniz pentru Mediterana și de Kara-Deniz pentru Marea Neagră|Pontul Euxin (Marea neagră);
   Pe lângă Vlahi, Grecii mai folosesc și „kuțovlahi”, denumire despre a carei semnificație și origine există mai multe ipoteze. Vom aminti 3 dintre acestea:
   pentru cei mai mulți dintre cercetători, ar fi vorba despre o denumire peiorativă – „români șchiopi” în grecește, denumire care poate fi regasită și în operele cronicarilor Miron Costin, Dimitrie Cantemir și Constantin Cantacuzino.;
   „kutzo” derivă din turcescul „kuçuk” (mic), apelativul fiind folosit pentru a-i desemna inițial pe locuitorii „Micii Vlahii”, în opoziție cu „Marea Vlahie” (locuitorii Vlahiei Mari, adică Tesalia secolelor XII-XIII);
   Petre S. Năsturel propune recent etimonul turcesc „koç” (berbec), deoarece ar fi vorba despre o populație formată în general din păstori nomazi. Un etimon doar parțial satisfăcător, și doar din punct de vedere semantic. Obiecție hotărâtoare: Nu există vreo sursă istorică credibilă în care românii, valahii și în ultimă instanța strămoșii acestora, dacoromanii, ar fi trăit dupa un mod de viață nomad sau numai din păstorit.
   Astfel, în limbile balcanice, cuvântul vlah devine sinonim cu cel de „păstor nomad”, dar este interesant de observat cum s-a trecut de la sensul orginar etnic al cuvântului la sensul profesional (după cum arată Matilda Caragiu-Marioteanu și Theodor Capidan). Valahii din Moravia, precum și cei din Croația (unde vlah înseamnă și „sârb ortodox”) sunt slavizați de veacuri (excepție fac în Croația ultimii cincizeci de istro-români, care nu au fost încă total slavizați).
   Regimul comunist din Serbia și din Bulgaria a folosit cuvântul vlah nu numai pentru aromâni, megleno-români sau istro-români, ci și pentru a deosebi daco-românii de acolo (în Banatul sârbesc și de-a lungul Dunării) de cei din România. Această strategie, ca sistem, este denumită vlahism. Sub denumirea de moldovenism,aceeași strategie este folosită și în Republica Moldova adică în Basarabia și Transnistria, unde se folosește cuvântul moldovenii pentru a-i deosebi pe românii de acolo, de cei din România (fără să existe vre-un acord dacă moldovenii dintre Carpați și Prut sunt „deosebiți” de ceilalți Români, sau sunt „Români deosebiți de moldovenii din Republica Moldova”). Confundând Dreptul strămoșesc (jus sanguinis) care definește comunitățile istorico-lingvistice, și Dreptul pământean (jus soli) care definește națiunile politice, naționalismul șovin și antiromânesc din aceste țări, folosește faptul că vorbitorii limbii daco-române dinafara României nu aparțin națiunii politice române (adică nu posedă cetățenia română) pentru a implementa ideea (atât la oamenii locului, cât și în opinia internațională) că nu ar aparține nici neamului (etniei și sferei culturale și istorice) românești, mergându-se până la negarea faptului că au aceleași origini și că vorbesc aceeași limbă.


   * Roșu: câteva din Romaniile populare menționate în sursele anteriare sec. XI sau atestate toponimic. * Walha, Vlahia moravă, Bogdano-Vlahia, Ungro-Vlahia: denumirile medievale ale unor popoare sau state romanice mai tardive.
   * Roșu: câteva din Romaniile populare menționate în sursele anteriare sec. XI sau atestate toponimic. * Walha, Vlahia moravă, Bogdano-Vlahia, Ungro-Vlahia: denumirile medievale ale unor popoare sau state romanice mai tardive.

   Toponimia

   Comunitățile românofone medievale, numite de istorici „Romaniile populare”, erau denumite de proprii locuitori țări iar de popoarele sau puterile vecine „valahii”. Au existat astfel (unele dăinuiesc până azi sub formă de toponime)[9] :
   Valahia interioară, cum apare Ardealul în diferite hărți ungurești medievale, fiind înăuntru monarhiei ungare, în timp ce Țara Românească și Moldova erau în afara acesteia;
   Vlachföldek’ sau Olàhorszag, adică Țări ale Românilor, cum apar în diferite documente ungurești medievale, țările Maramureșului, Oașului, Crasnei, Lăpușului, Năsăudului, Bihorului, Moților, Gurghiului, Topliței, Amlașului, Cibinului, Făgărașului, Motrului și Lotrului;
   Vlăhița, așezare din jud. Harghita;
   Ungro-Vlahia adică Vlahia dinspre Ungaria (denumire dată de către greci): Țara Românească dintre Carpații Meridionali și Dunăre;
   Valahia Mică: Oltenia – partea Țării Românești din vestul râului Olt;
   Valahia Mare: Muntenia – partea Țării Românești din estul râului Olt;
   Blahnița (râu și câmpie în jud. Mehedinți);
   Vlăsia (pădure la nord de București);
   Vlașca – fost județ al Munteniei, în Perioada interbelică;
   Moldo-Vlahia, Ruso-Vlahia adică Vlahia dinspre Rusia sau Mavro-Vlahia adică „Vlahia neagră”, de la codrii de nepătruns (denumiri dată de către greci). Denumiri date de către turci: Bogdan-ili („Țara lui Bogdan”, de la numele domnitorului sub care și-a obținut independența), Cara-Bogdan („Bogdania neagră” adică nordică, cara însemnând și „miazănoapte” la turci) : Moldova dintre Carpații Orientali și Nistru;
   Vlahia moravă (Valašký) – în munții Beskizi din nord-estul Cehiei;
   Vlahia Veche (Stara Vlaška) menționată de autorii bizantini în sud-vestul Sârbiei;
   Vlahia Albă menționată de autorii bizantini în Moesia, de-a lungul Dunării de jos;
   Vlahia Neagră sau Morlahia menționată de autorii medievali în Dalmația și sudul Bosniei;
   Vlahia de la Sirmium menționată de autorii medievali pe râul Sava;
   Vlašic (masive muntoase în Bosnia și Serbia; unul dintre ele cuprinde un podiș numit „Romanja Planina” la nord-est de Sarajevo);
   Vlahina (masiv muntos între Serbia și Bulgaria);
   Vlahoclisura, Vlachata și multe alte toponime asemănătoare în Grecia de nord;
   Vlahia de Sus menționată de autorii bizantini în Epir;
   Moscopole – oraș în sud-vestul Albaniei;
   Vlahia Mare (Megali Valacheia) menționată de autorii bizantini în Tesalia;
   Vlahia Mică menționată de autorii bizantini în Acarnania.

   Mai mult pe Wikipedia

  • 29 aprilie 2013 la 18:58

   Cf Wikipedia (Copy-paste):

   Țigani
   Țigani este denumirea dată în Europa centrală și de est unei populații nomade care își spune rroma sau sinti, și care provine din nordul Indiei, fiind vorbitoare a unor dialecte neo-indiene, cunoscute mai ales ca limba rromani, romani sau rromanes. În vestul Europei această etnie este cunoscută sub numele gitani, gipsies, zingari, boemieni, manuși, ieniși etc.
   În spațiul românesc numele „țigani” apare în toponimie, hidronimie, oronimie, onomastică etc. (În acest sens vezi: Țigănești (dezambiguizare), Râul Țiganu (dezambiguizare) și Țiganca).
   Deoarece denumirea țigani și unele din denumirile similare amintite (ex.gipsy) au căpătat cu vremea o conotație peiorativă, sunt arhaice sau inadecvate (ex. boemieni), ele tind să fie abandonate, din motive de „corectitudine politică”, în favoarea denumirii autentice rromi, romi sau sinti. În răsăritul Europei mulți țigani au avut vreme de secole statutul de robi.
   Prima atestare documentară a robiei romilor pe teritoriul românesc datează din 3 octombrie 1385.[1] Conform statisticilor, în jurul anilor 1850, o treime din țiganii Europei locuiau în Moldova și în Țara Româneacă, iar ponderea lor în raport cu populația din interiorul granițelor principatelor române era de 7%.[2] La 22 decembrie 1855, Divanul Obștesc din Principatul Moldovei a votat „Legiurea pentru desființarea sclaviei, regularea despăgubirei și trecerea emancipaților la dare”.[3] La 20 februarie 1856 domnitorul Barbu Știrbei a promulgat „Legiuirea pentru emancipația tuturor țiganilor din Principatul Românesc” pe baza unui text întocmit de Petre Mavrogheni și Mihail Kogălniceanu. Această lege elibera din sclavie și ultima categorie de robi, aceia care aparțineau proprietarilor particulari.[4]
   O foarte mare parte din țigani sau rromi au trecut prin procese de asimilare și aculturație, adoptând viața sedentară, cultura scrisă și limbile și religiile popoarelor lângă care au trăit.
   Din cauza modului lor de viață, a culorii pielii, limbii și obiceiurilor diferite, țiganii sau romii au fost, vreme îndelungată, obiect de ură șovină și rasială, care a culminat în secolul al XX-lea cu deportarea și uciderea în masă a unor categorii din rândurile lor în cadrul politicii de genocid a celui de-al Treilea Reich și a unor regimuri aliate cu acesta.

   Ţigani la Chişinău
   Ţigani în Elveţia

   Istoric
   La sfârșitul secolului al XIV-lea apare o nouă categorie de populații migratoare: țiganii, oameni lipsiți de libertate sau alte drepturi. După istoricul Neagu Djuvara, țiganii ar fi fost un trib care a fugit din nordul Indiei din cauza faptului că nu a mai suportat regimul la care era supus de către castele superioare. Aceștia făceau parte din casta Paria, de membri căreia cei din castele superioare nici măcar nu aveau voie să se atingă.
   Numele țiganilor în primele documente românești figura ațigani care se pare că ar fi derivat din verbul din limba greacă veche athinganein (a nu se atinge).
   În drumul către Europa au străbătut Orientul Mijlociu, fiind alungați de iranieni, turci. Prima țară din Europa locuită de țigani a fost Imperiul Bizantin. Numele Imperiului Bizantin este un termen modern. Termenul vremii era Ρωμανία (Romania]) sau Βασιλεία Pωμαίων (Basileia Romaion), echivalentul latinescului Imperium Romanorum (Imperiul Roman). De abia în 1557, istoricul german Hieronymus Wolf, care a introdus un sistem de istoriografie bizantină în lucrarea sa Corpus Historiae Byzantinae, pentru a deosebi istoria antică romană de istoria medievală greacă. „Așadar din șederea lor în Romania și-au luat țiganii denumirea de romi.” (Neagu Djuvara, Istoria Românilor povestită tinerilor)

   Generalități
   Țiganii pot fi găsiți în aproape toată lumea, cel mai cunoscut grup fiind romii. În Europa, importante grupuri trăiesc în Bulgaria, Cehia, Franța, Grecia, Macedonia, Serbia, Slovacia, Spania și Ungaria. Importante comunități de romi trăiesc și în Asia (mai ales în Turcia, Caucaz, Iran și India), în nordul Africii și în America. Se presupune că numele de „țigani” (zingari, tsigans, zigeuner, cigani, cikani in alte limbi) provine din grecescul athinganein, (tradus: „a nu se atinge”), numele unei secte din Bizanț care practica izolaționismul, cu care romii au fost confundați.[5] Alți termeni folosiți în alte limbi sunt cei derivați din termenul „egiptean”, respectiv „gypsy”, „gitano”, etc și se bazează pe faptul că în evul mediu se presupunea că originea țiganilor ar fi fost din Egipt.
   Țiganii nu sunt o populație omogenă. Ei se împart în circa 40 de grupuri, structurate în funcție de legăturile familiale, de profesii, de dialecte, de modul de viață sedentar sau nomad. Principalele grupuri sunt ursarii (dau spectacole cu urșii), căldărarii (confecționează și repară vase de aramă), fierarii (potcovarii), crăstarii (vânzătorii de cai), spoitorii (spoiesc tigăi și tingiri de bucătărie), rudarii (lucrători în lemn), boldenii (vânzători de flori), argintarii (bijutieri), zlătarii (extrag aurul din albiile râurilor) etc. Între grupuri există foarte importante diferențe lingvistice.[6]
   Limba romilor face parte din ramura indo-ariană a familiei de limbi indo-europene, fiind similară cu alte limbi indiene precum hindi.
   Limba ienișilor este o limbă germanică.

   Despre limba rromani vezi aici

 5. geto-dac,nu roman
  30 aprilie 2013 la 11:53

  D-le Sorin,faptul ca valahii isi spuneau intre ei români sau rumini,asta inseamna
  ca termenul de român este un etnonim (denumire proprie provenita din limba
  româneasca). ”Valah, este o denumire care tine de lingvistica germanica si atat!
  Am spus clar: termenul de valah si valahii nu desemna doar popoarele de limbi
  romanice,ci mai insemna si …”Tari”. Exact ceea ce spuneti si dvs :” Bogdano-Vlahia,
  Ungro-Vlahia: denumirile medievale ale unor popoare sau state romanice mai tardive.

  Nu faceti altceva decat sa-mi dati dreptate afirmand:” VALÁH, -Ă, valahi, -e, s. m. și f.,
  adj. 1. S. m. și f. ”Nume dat în evul mediu românilor” din stânga și din dreapta Dunării
  de către alte popoare. 2. Adj. Care aparține Valahiei sau valahilor (1), privitor la
  Valahia sau la valahi. [Var.: vlah, -ă s. m. și f., adj.] – Cf. sl. vlahŭ.

  ”Valahi,’nume dat in evul mediu’insemna ca este un exonim (nume dat de alte popoare,
  din exterior). Daca…valahi insemna romani,nu mai era necesar schimbarea denumirii din
  valahi,in români,ci ramaneati doar denumirea de valahi. Dar cum sa ramai cu denumirea
  de…”valah” cand nu are nici o semnificatie in limba ta?! Asa cum termenul de valah nu
  are nici o legatura cu autoidentificarea romanilor in limba româneasca,asa nici termenul
  de tigan nu are nici o legatura cu autoidentificarea in limba rromani-chib. Nu v-am
  contestat denumirea de români ,pentru ca am citit scrisoare lui nenea Neacsu din
  Campulung de la 1521,care scria ”CERA RUMUNESCU”. Degeaba spune nenea Neascu
  in scrisoarea lui de la 1521 ”CERA RUMUNUNESCU”,daca denumirea voastra oficiala era
  cea de ”Valahi”. Cati români stiu ca s-au denumit oficial ”valahi” timp de V secole?
  Problema este ca n-am avut accest la informatii decat dupa perioada Ceausista. Istoricii
  mentionau doar despre daci si romani,insa,nu aminteau nimic despre valahi. Daca… majoritatea românilor nu au stiut ca s-au denumit timp de cinci secole ”valahi”,ce sa mai spunem de majoritatea rromilor neiformati?

  Repet; Faptul ca astazi va denumiti ” Români” si nu valahi,asta inseamna
  ca ati avut dreptul la autodefinire. Nu pot sa-ti asumi o identitate doar pentru
  ca ixulescu te intituleaza pe limba lui: valah,tigan,zigeuner,zingari,pentru ca
  este imoral si ilogic. Tocmai de aceea v-ati si schimbat denumirea din valahi
  in români,pentru ca termenul de valah nu are nici o semnificatie in limba
  româna,d-le Sorin. In plus,locuitorii unei tari se numesc dupa cum se numeste
  tara,republica,localitatea (criteriul teritorial). Apoi,se divizeaza dupa criteriul
  ETNIC (etno-cultural). Politically Corectness: Suntem cetateni romani de etnie
  rroma. Suntem rromi pentru ca vb limba rromani-chib. Cei care se identifica cu
  exonimul tigan,are tot dreptul sa o faca,pentru ca fiecare om este un caz particular.
  Rom este termenul corect si oficial,politic,preferat de majoritatea etniei,oficializat
  in documentele oficiale,in defavoarea unor denumiri atribuite din afara comunitatilor
  de rromi. Nu negociez cu nimeni pentru denumirea mea,punct. O zi buna!

  • 2 mai 2013 la 17:49

   De fapt eu ziceam că nu mi s-ar pare nimic negativ dacă mi s-ar spune valah… deşi nu mi se potriveşte, eu nefiind „sudist”.
   La unguri vedem cum se încearcă gruparea mai multor etnii definite chiar şi de limbi şi locuri de origine diferite, în Asia, veniţi în Europa la distanţe destul de mari în timp, cum se încearcă a fi grupaţi sub denumirea artificială de maghiari.
   Termenul vine dacă îmi amintesc bine de la un trib, o populaţie numită „magari”… nu e nici un mişto în asta.
   Dealtfel, chiar Duna TV a făcut o serie de documentare pentru găsirea originilor. Se pare că originile populaţiilor grupate sub denumirea de maghiari ar fi extrem de variate şi îndepărtate una de alta… începând de la zona slavă şi zona Ural, al Himalaiei şi până la nordul Indiei (relativ din zonele de unde vin şi ţiganii, unele surse afirmând că ar fi vorba de acelreaşi triburi nord indiene şi la ţigani şi la unii din cei grupaţi acum sub denumirea de maghari. Diferenţa esenţială fiind dată, la cei veniţi din nordul Indiei de traseul adoptat… cei ce au enit prin nordul Mării Negre acum sunt maghiari, cei veniţi prin sud sunt ţigani.
   De exemplu hunii aveau un aspect puternic mongoloid…
   Legat de genetică, de fapt studiile au relevat că genomul actualilor unguri nu prea mai are de-a face de exemplu cu Attila&co… De exemplu în genom influenţa populaiilor autohtone e mult mai mare decât a oricărui trib venit din Asia…
   La fel şi la ţigani. Deşi cam peste tot pe unde au umblat a fost consideraţi un fel de paria şi de contacte cu „gagii” se fereau ca de dracu, în etnia ţigănească s-au produs schimbări genetice semnificative… în special din cauza implantului de persoane ca să zic aşa … (a furtului de copii). Am văzut ţigani blonzi, cu ochi albaştrii de exemplu … de unde? Din două surse… una asiatică (slavi) alta europeană, urmaşi ai dacilor.

   Legat de surse ca Neacşu … am o curiozitate…
   El avea parte de informaţia locală, poate mai vorbea cu câte cineva venit de undeva mai de departe.. Atât…
   Cam cât de mare crezi că era sursa lui de informare?

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: