Prima pagină > Ilegal - Imoral - Indecent, Nesimțire > Gata, s-a dovedit plagiatul … domnule Mutzunake aștept demisia.

Gata, s-a dovedit plagiatul … domnule Mutzunake aștept demisia.

Premierul Mutzunake dixit:  „Voi demisiona dacă se dovedeşte că am plagiat”

Gata, s-a dovedit, domnule Mutzunake aștept demisia.

De lăudat că demisionează, Ponta s-a lăudat pentru prima dată la Bruxelles:

Victor Ponta: „Voi demisiona dacă se dovedeşte că am plagiat”

 Autor:  Alexandra Postelnicu

Aflat la Consiliul European de al Bruxelles, Victor Ponta a acordat un interviu pentru cotidianul spaniol „El Pais” în care a declarat că va demisiona din funcţia de premier dacă se dovedeşte că a plagiat în lucrarea de doctorat.

Primul ministru a fost întrebat de reporterul „El Pais” dacă într-adevăr a plagiat, iar Victor Ponta a răspuns ferm că „Nu”, apreciind că toate aceste acuze vin pe fondul disputelor cu preşedintele Traian Băsescu.

„Nu. Această problemă a apărut după conflictul cu preşedintele pe tema reprezentatului României la Consiliul European. Am început teza de doctorat în 1999 şi de atunci am fost ministru în mai multe guverne, vicepreşedinte al Parlamentului şi sunt lider al partidului (PSD) de doi ani. Am urmat toate regulile care au existat în România. Am cerut Comisiei de Etică a Ministerului Educaţiei să verifice lucrarea şi sunt convins că va demonstra că nu am plagiat. Din păcate, acesta este un atac politic din partea preşedintelui după ce am anunţat că este dreptul meu să particip la întâlnirea de la Bruxelles”, a răspuns Victor Ponta.

Întrebat ce va face în cazul în care Comisia de etică va constata că a plagiat, premierul a răspuns că în acel caz se va retrage.

Pe de altă parte, Flavius Baias, decanul Facultății de Drept a Universității din București, care făcea parte din comisia care ar fi trebuit să analizeze acuzațiile de plagiat care planau asupra tezei de doctorat a premierului Victor Ponta a demisionat. Potrivit unor surse, acesta și-a dat demisia din proprie inițiativă, după ce în urmă cu o zi Facultatea de Drept a decis în ședința de Consiliu să nu se mai ocupe de cazul prim-ministrului.

 

Sursa: evz.ro

Deci, domnule Mutzunake, spun iar, plagiatul s-a dovedit …

PONTA PLAGIAT. Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti: Plagiatul premierului a fost INTENŢIONAT.

Mic îndreptar de plagiat: 10 feluri de A COPIA în teza lui Ponta

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti arată, în punctul său final de vedere asupra tezei de doctorat a premierului Victor Ponta, că a luat în considerare doar aspecte ce ţin de „practica şi integritatea academică”, fără să se pronunţe pe conţinutul teoretic al lucrării.

DA sau NU la referendum? Votează AICI în REFERENDUMUL VIRTUAL Gândul şi câştigi un iPad2!

Profesorii din Comisie au constatat că Victor Ponta a plagiat cu bună-ştiinţă lucrarea şi aduc dovezi în sprijinul acestei afirmaţii. „Regulile cutumiare ale onestităţii ştiinţifice şi academice, cunoscute şi aplicate în întreaga lume de secole” nu au fost aplicate de Victor Ponta în lucrarea sa de doctorat.

„Bunele practici erau cunoscute autorului tezei din lucrările model adoptate ca surse, dar preluările fără citare corectă sunt masive; unii autori, deşi citaţi incorect, apar totuşi în corpul tezei (Vespasian Pella, Nicolas Politis, Grigore Geamănu) şi sunt incluşi în lista de bibliografie. În schimb, autorii din care s-a plagiat direct şi masiv nu apar niciodată în parantezele de citare din cuprinsul tezei (VD, ID, DD, CV)”, se arată într-unul din documentele prezentate vineri de Comisia de Etică.

Teza de doctorat a lui Victor Ponta conţine fragmente masive copiate din patru lucrări ştiinţifice:Vasile CREŢU, Drept Penal Internaţional, Editura Societăţii Tempus 1996; Dumitru DIACONU, Curtea penală internaţională. Istorie şi realitate, Editura All Beck, 1999; Victor DUCULESCU, „Cuvânt înainte” la Dumitru Diaconu, 1999; Ion DIACONU, The International Criminal Court. A New Stage, Romanian Institute of International Studies Nicolae Titulescu, 2002.

„Pentru o lucrare ştiinţifică precum teza de doctorat, recunoaşterea plagiatului este dată de nerespectarea regulilor de citare care să permită localizarea fără dubii (prin ghilimele, indentare text, specificare autor, titlu operă, an apariţie, loc de apariţie, pagină etc.) a preluării de text sau idee în cadrul operei-sursă. Simpla includere a unei lucrări la bibliografie nu constituie în sine o citare, respectiv o semnalare a faptului că fragmente de text sau idei sunt preluate din respectiva lucrare, aşa cum impun regulile cutumiare ale onestităţii ştiinţifice şi academice, cunoscute şi aplicate în întreaga lume de secole„, mai arată Comisia de Etică.

Mic îndreptar de plagiat: 10 procedee şi tipuri de copiat în teza lui Ponta

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a prezentat vineri procedeele şi tipurile de plagiat folosite de premierul Victor Ponta, pentru a-şi compune lucrarea de doctorat.

1. Preluarea copy-paste, fără citare, a unor blocuri masive de text care ajung şi la 8-10 pagini ca întindere.

„Modul dominant de plagiat în această teză de doctorat este cel de preluare fără citare a unor blocuri de text cu număr mare de cuvinte. La nivelul celor patru lucrări-sursă ale plagiatului au fost identificate aproximativ 68 de blocuri de text care se regăsesc în cuprinsul a 115 pagini din cele 303 cât conţine teza de doctorat, fără anexe”, a constat Comisia de Etică.

2. Ignorarea voită a bunelor practici din lucrările-sursă pentru plagiat.

Plagiatul masiv din teza de doctorat a lui Victor Ponta nu poate fi pus pe seama unei culturi specifice de redactare pentru perioada în care a fost elaborată teza sau pentru domeniul ei de referinţă.

Comisia a constatat că lucrările folosite ca sursă de Victor Ponta (semnate de Victor Duculescu, Ion Diaconu şi Vasile Creţu) „lucrează frecvent cu citări complete prin marcare de paragrafe şi localizare precisă a textului citat”. Astfel, Comisia consideră că „teza de doctorat, evaluată sub aspectul integrităţii academice, este construită prin antiteză cu lucrările model folosite ca sursă pentru plagiere”.

3. Eliminarea autorilor sursă-majoră de plagiat din corpul lucrării. Acest lucru a fost făcut, deşi alţi autori precum Pella, Politis sau Geamănu sunt indicaţi frecvent, ei nefiind o sursă directă de plagiat.

4. Degradarea modurilor de citare corectă din lucrările sursă.

Blocuri de text care conţineau citate în lucrările originale sunt prezentate în teză numai prin marcarea cu ghilimele, fără a mai indica sursa. Citate mari din discursurile unor figuri istorice precum Churchill sau Stalin sunt marcate prin ghilimele, dar lucrarea sau lucrările din care sunt extrase nu apar în citare. La fel se procedează la pag. 16 cu un citat mare din filosoful Joseph de Maistre (marcare prin ghilimele dar nicio sursă specificată, nici la subsol, nici la referinţe), arată Comisia de Etică.

În teză apar nouă note de subsol, prima cu numărul 1 (la pag 67) iar a doua cu numărul 15 la pag. 79. Cum s-a trecut de la 1 direct la 15 nu rezultă. În serie urmează notele 6 şi 7 (pag 164) şi 8 (pag 230), 9 (pag 231), din nou 9 (pag 280) şi 10 şi 11 la pag 289. De la 6 încolo sunt note explicative şi nu bibliografice.

Procedeele menţionate au funcţia de a estompa legătura dintre textul plagiat şi locul acestuia în lucrarea sursă. Sunt procedee de „ştergere/estompare a urmei”, respectiv a legăturii directe dintre blocul de text folosit în teză şi locul acestuia în lucrarea sursă”, consideră Comisia de Etică.

5. Plagiatul din texte de sinteză de introducere.

6. Plagiatul din concluzii pentru concluzii

Victor Ponta îşi face jumătate din concluziile de la capitolul III al tezei pe care o semnează prin plagiere copy-paste a unor părţi din concluziile lui ID (Ion Diaconu). Evident, traducerea din engleză în română nu poate fi considerată contribuţie originală a doctorandului”, arată profesorii din Comisia de Etică.

7. Plagiatul cumulativ, care preia un citat cu formula de introducere tot aşa cum apare în lucrarea sursă:

„Specifică în teza de doctorat este numai degradarea modului de citare prin adoptarea unei formule incorecte în care textului marcat prin ghilimele nu îi mai este asociată o sursă specificată complet, ci numai numele de autor. Textul lui Victor Duculescu din care a fost preluat textul, publicat în 1999, are 12 note bibliografice. Toate sunt corect redactate şi indicau în mod clar doctorandului Victor Ponta un model de bună practică. La fel s-a lucrat şi în citările din Ion Diaconu (2002) şi Vasile Creţu (1996)”, a stabilit Comisia de Etică.

8. Plagiatul de parafrazări cu eliminarea citărilor din textul sursă.

9. Plagiatul prin traducere cuvânt cu cuvânt: traducerea din engleză a textului publicat de Ion Diaconu, cu eliminarea citărilor şi notelor bibliografice din textul original.

10. Plagiatul care nu conţine referiri la acte normative, ci la aspecte istorice ale temei.

VEZI AICI ANALIZA COMPARATIVĂ, făcută de Comisia de Etică a UB, între teza de doctorat a lui Victor Ponta şi lucrările din care a copiat

VEZI AICI METODELE DE PLAGIAT FOLOSITE DE VICTOR PONTA, aşa cum le-a descoperit Comisia de Etică.

VEZI AICI LISTA PAGINILOR COPIATE, din teza de doctorat a lui Victor Ponta

VEZI AICI Decizia finală a Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti

Autor:

Andrei Luca Popescu 

reporter special al ziarului Gândul

Sursa: 

gandul.info

… poporul român așteaptă demisia…

  1. paul155
    21 iulie 2012 la 18:28

    Si care este problema? Au incalcat CONSTITUTIA ,dar un verdict al U.B.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: