Prima pagină > Politicăraie - Partide - Politicieni > Ministru (interimar) la Justiție … Don Dottore Mutzunake … cool

Ministru (interimar) la Justiție … Don Dottore Mutzunake … cool

 

După ce Mona Pivniceru a făcut un pustiu de bine țării ăsteia și nu a acceptat postul de Ministru al Justiției, Crin Antonescu începe să se creadă președinte cu drepturi depline și se apucă să scrie pe siteul numit Președintele României

COMUNICAT DE PRESĂ
(7 august 2012)

Ref.: Decret semnat de președintele interimar al României, Crin Antonescu

Președintele interimar al României, Crin Antonescu, a semnat marți, 7 august a.c., Decretul pentru desemnarea domnului Victor-Viorel Ponta, prim-ministru al Guvernului României, ca ministru interimar al Justiţiei.

Departamentul de Comunicare Publică 
07 August 2012

E? Șmekerie de șmekerie …

Ce înțelegem noi de aici? Că don dottore Ponta, s-a trezit Ministru al Justiției. E drept, doar interimar, dar nu mai contează.

 

E cel mai ministru al justiției din România la ora asta? E… Deci totul e perfect.Inițial funcția i-a fost propusă Monei Pivniceru care mai că se gândea să accepte cerând să fie detașată temporar, nu se știe cât, ore, zile… pentru ca apoi să revimă bine merci la CSM. Deci practic să stea cu celulita în două luntre.

Doar că a apărut presedintele CSM, Alina Ghica și i-a tăiat macaroana “In unanimitate, Sectia pentru judecatori a respins ca inadmisibila cererea de detasare a doamnei judecator Mona Pivniceru, membru ales in CSM, la Ministerul Justitiei in vederea numirii in functia de ministru al Justitiei considerand ca detasarea unui membru CSM in orice functie publica este contrara legii. Demisia din functia de membru al CSM da posibilitatea 

oricarui magistrat sa formuleze o cerere de detasare in cadrul unei alte institutii publice. In mod legal, atata vreme cat nu s-a dispus detasarea doamnei judecator, nu poate fi numita in aceasta functie in aceasta zi”.

Nu înțeleg însă de ce nu o ia în seamă pe Alinuța Gorghiu.

Mare personalitate a juridicului Românesc, Alina publică pe blogul său un articul numit Argumentele juridice

 

 

Articol poate fi văzut integral la final, dar mai interesant e numele autorului… Ciprian Frandes…

Evident că Ciprinel ăsta într-un cearceaf de articol ne demonstrează că doar românii din țară pot fi luați în considerare, ăilalți, cei plecați în străinătate nu mai siunt români cu drepturi depline, și dacă n-au putut vota la locale, nu pot vota nici la referendum.

Treaba e că unii se întrabă. Bă, da cine dracu e Ciprian ăsta? Cune să fie? Unu, dar nu oricare. Unu care a învățat cam tot ce știe din cărțile scrise de Alinuța…  motiv pentru care și promovează pe la Cluj cărțile comise de aceasta…

Iată

 http://transildania.wordpress.com/2011/06/14/pentru-clujeni-alina-gorghiu-va-invita-joi/

Autor drd Alinuța … wow .. cu siguranță că nu a plagiat

Și acum articolul de pe Blogul dom-șo*icăi Alinuța… 

Argumentele juridice

Ciprian Frandes a tinut sa detalieze, pentru blog, argumentele juridice cu privire la listele permanente si discutiile din ultima perioada. Ii multumersc pentru asta si va invit la dezbateri:
“Argumente juridice exista. Justitia nu se infaptuieste insa la televizor de niste nestiutori (Traian Basescu e unul dintre ei).
Legea 3/2000
Art. 17
(1)Operaţiunile pentru desfăşurarea referendumului au loc în circumscripţiile electorale şi la secţiile de votare, organizate potrivit prevederilor Legii nr. 35/2008, cu modificările şi completările ulterioare, pe baza copiilor de pe listele electorale permanente şi a celorlalte liste electorale prevăzute de lege, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 151 din prezenta lege, care se aplică în mod corespunzător.
(2)Reactualizarea listelor electorale permanente se face de către primari, potrivit prevederilor Legii nr. 68/1992, respectiv ale Legii nr. 70/1991, republicată, cu modificările ulterioare, în termen de cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei referendumului.
Art. 62
Prevederile cap. XII din Legea nr. 68/1992 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi ale cap. VI din Legea nr. 70/1991 privind alegerile locale se aplică în mod corespunzător, în măsura în care prin prezenta lege nu se dispune altfel.

Deci nu are nimic de-a face referendumul cu legea 370/2004 pentru alegerea Presedintelui, degeaba ne indeamna Traian Basescu sa ne uitam in ea.
Trebuie sa ne uitam potrivit art. 17 si 62 din Legea 3/2000 in legea pentru alegerea deputatilor si senatorilor:

Legea 35/2008
Art. 2
21.listă electorală – listă ce cuprinde toţi alegătorii care îşi exercită dreptul de vot în cadrul unei secţii de votare;
31.registrul electoral – o bază de date centralizată în care sunt înscrişi toţi cetăţenii români, inclusiv cei cu domiciliul în străinătate, care au împlinit vârsta de 18 ani, cu drept de vot. Înregistrarea cetăţenilor cu domiciliul în străinătate se va face pe baza evidenţei existente la Direcţia generală de paşapoarte din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, utilizate la eliberarea paşapoartelor de tip CRDS;
Art. 22
(1)Registrul electoral reprezintă o bază de date centralizată în care sunt înscrişi toţi cetăţenii români, inclusiv cei cu domiciliul în străinătate, care au împlinit vârsta de 18 ani, cu drept de vot. Înregistrarea cetăţenilor cu domiciliul în străinătate se va face pe baza evidenţei existente la Direcţia generală de paşapoarte din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, utilizate la eliberarea paşapoartelor de tip CRDS.
(2)Registrul electoral pentru cetăţenii români cu domiciliul în România este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, iar pentru cei cu domiciliul în străinătate, pe ţări şi localităţi.
Art. 25
Listele electorale cuprind cetăţenii cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral. Ele sunt permanente sau suplimentare.
Art. 26
(1)Listele electorale permanente pentru subdiviziunile administrativ-teritoriale de pe teritoriul naţional se întocmesc de către primarul comunei, oraşului sau municipiului ori al sectorului municipiului Bucureşti, după caz, pe baza datelor şi informaţiilor cuprinse în Registrul electoral şi comunicate primarului de către biroul teritorial al Autorităţii Electorale Permanente care funcţionează la nivelul judeţului pe teritoriul căruia se află localitatea.
Art. 27
(2)În lista electorală suplimentară vor fi trecute, de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, persoanele care se prezintă la vot şi fac dovada că domiciliază pe raza secţiei de votare respective, însă au fost omise din copia de pe lista electorală permanentă, persoanele care votează conform prevederilor art. 8 alin. (4), cetăţenii români din străinătate care fac dovada cu paşaportul cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate că domiciliază într-o ţară din colegiul uninominal respectiv, cetăţenii români care arată că au reşedinţa într-o ţară din colegiul uninominal respectiv prin prezentarea paşaportului simplu sau, în cazul statelor membre ale Uniunii Europene, şi a cărţii de identitate, însoţite de documentul emis de autorităţile străine care dovedeşte reşedinţa în străinătate, precum şi persoanele care votează conform dispoziţiilor art. 8 alin. (3). Persoanele respective pot vota numai în baza actului de identitate şi a cărţii de alegător.

Tinand cont ca legislatia electorala foloseste termenii de “domiciliu”, respectiv “resedinta” trebuie sa analizam prevederile Codului civil cu privire la semnificatia acestor termeni:
Codul civil
Art. 86
(1) Cetăţenii români au dreptul să îşi stabilească ori să îşi schimbe, în mod liber, domiciliul sau reşedinţa, în ţară sau în străinătate, cu excepţia cazurilor anume prevăzute de lege.
(2) Dacă prin lege nu se prevede altfel, o persoană fizică nu poate să aibă în acelaşi timp decât un singur domiciliu şi o singură reşedinţă, chiar şi atunci când deţine mai multe locuinţe.
Art. 87
Domiciliul persoanei fizice, în vederea exercitării drepturilor şi libertăţilor sale civile, este acolo unde aceasta declară că îşi are locuinţa principală.
Art. 88
Reşedinţa persoanei fizice este în locul unde îşi are locuinţa secundară.
Art. 89
(1) Stabilirea sau schimbarea domiciliului se face cu respectarea dispozitiilor legii speciale.
(2) Stabilirea sau schimbarea domiciliului nu opereaza decat atunci cand cel care ocupa sau se muta intr-un anumit loc a facut-o cu intentia de a avea acolo locuinta principala.
(3) Dovada intentiei rezulta din declaratiile persoanei facute la organele administrative competente sa opereze stabilirea sau schimbarea domiciliului, iar in lipsa acestor declaratii, din orice alte imprejurari de fapt.

Cu privire la raporturile de drept international privat Codul civil foloseste si defineste termenul de resedinta obisnuita:
Art. 2.570
(1) In sensul prezentei carti, resedinta obisnuita a persoanei fizice este in statul in care persoana isi are locuinta principala, chiar daca nu a indeplinit formalitatile legale de inregistrare. Resedinta obisnuita a unei persoane fizice actionand in exercitiul activitatii sale profesionale este locul unde aceasta persoana are stabilimentul sau principal.
(2) Pentru determinarea locuintei principale vor fi avute in vedere acele circumstante personale si profesionale care indica legaturi durabile cu statul respectiv sau intentia de a stabili asemenea legaturi.
(3) Resedinta obisnuita a persoanei juridice este in statul in care aceasta isi are stabilimentul principal.
(4) Stabilimentul principal al unei persoane juridice este locul unde aceasta si-a stabilit administratia centrala.
(5) Dovada resedintei obisnuite se poate face cu orice mijloace de proba.

Concluzii:
Legea referendumului se completeaza cu Legea 35/2008, NU cu Legea 370/2004.
Sintagma “registru electoral” nu e identica cu sintagma “liste permanente”. Registrul electoral cuprinde listele permanente dar nu se limiteaza la acestea.
Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate se inscriu potrivit art. 27 alin. 2 din Legea 35/2008 pe listele suplimentare.
Potrivit Art. 5 din Legea 3/2000 “(2)Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.”

Are prioritate domiciliul, respectiv resedinta de fapt, reala a unei persoane. Nu se poate ca un element extrem de important precum domiciliul sau resedinta unei persoane sa depinda de indeplinirea sau neindeplinirea de catre aceasta a unor formalitati.
De altfel, prin art. 89 alin. 3 a Codului civil dovada domiciliului in lipsa declaratiei schimbarii acestuia, se poate face pe baza oricaror imprejurari de fapt”.

Cum spuneam, deși suntem tară UE, doar românii din România mai sunt români cu drept de vot… Ailalți au doar dreptul să trimită bani acasă. Să voteze nu… Aproape ca în vremea lui Ceașcă…

Doctoriță în drept și Alinuța asta… Oare de ce nu și-o fi căutat și ea un serviciu serios? Aud că la ADP la parcuri au niște locuri libere la țiitoare de furtun…

 

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: