Prima pagină > Blogosfera, Politicăraie - Partide - Politicieni > Raluca Turcan se arată îngrijorată de soarta Institutului Cultural Român și a Societății Române de Televiziune

Raluca Turcan se arată îngrijorată de soarta Institutului Cultural Român și a Societății Române de Televiziune

O reducere dramatica de aproximativ o treime din bugetul acestui an condamna o institutie reprezentativa a culturii romanesti la blocaj


In urma rectificarii bugetare operate in sedinta  Guvernului Romaniei din data de 23 august, bugetul Institutului Cultural Roman a fost redus cu 14.560.000 lei, de la 43.000.000 lei, ajungand astfel la 28.440.000 de lei. Scaderea are loc in conditiile in care ICR are angajamente legale, deja antamate, in valoare de 29.000.000 de lei. O reducere dramatica de aproximativ o treime din bugetul acestui an condamna o institutie reprezentativa a culturii romanesti la blocaj.

O parte dintre proiectele importante compromise de taierea bugetului sunt: participarea Romaniei la targuri internationale de carte – LIBER Barcelona, cel mai important targ de carte din Spania, precum si pregatirea prezentei la prestigiosul Salon du Livre de la Paris din 2013, unde tara noastra este, de asemenea, invitata de onoare.

Nu in ultimul rand, rectificarea operata inseamna oprirea activitatii Editurii Institutului Cultural Roman si intreruperea aparitiei prestigioasei reviste Lettre Internationale, precum si a celor 7 reviste pe care ICR le sustine in Republica Moldova si Ucraina.

Era oare necesar acest sacrificiu pe care prim-ministrul Victor Ponta il provoaca pentru a-si putea plati cele 500 de persoane angajate in sistemul public de la preluarea guvernarii? Era oare necesara aceasta amputare culturala pe care noi o consideram un atac direct adus imaginii Romaniei peste hotare si o sfidare a culturii? Sunt intrebari retorice pe care, in calitate de presedinte al Comisiei pentru cultura arte, mijloace de informare in masa a Camerei Deputaţilor sunt obligata sa mi le pun.

Cultura a devenit o victima intr-un razboi politic in care dezinformarea si lipsa de responsabilitate sunt la ordinea zilei, un razboi in care cea care pierde mereu este Romania.

Autor: Raluca Turcan

Data publicării: 27.08.2012

Sursa: Blog Raluca Turcan

Tot doamna  Raluca Turcan se mai arată  pe blogul dânsei  îngrijoratră de soarta TVR, mai precis de închiderea canalului de știri al TVR (TVR info) și de a canalului cu profil cultural, TVR Cultural și vede în aceasta un semn al politizării televiziunii naționale

”Ma ingrijoreaza – scrie doamna Turcan –  profund asa-zisele masuri de “reorganizare” initiate de conducerea televiziunii publice, masuri care vizeaza incetarea emisiei TVR Info si a TVR Cultural precum si concedierea unui numar semnificativ de salariati.

Aceste masuri nu survin ca rezultat al unor analize manageriale profesioniste ci sunt doar o manifestare a amatorismului si lipsei de responsabilitate a Consiliului de Administraţie al SRTV.

Disponibilizarea unui numar de 500 de salariati, cu consecinte directe nu doar asupra angajatilor ci şi a familiilor acestora, nu poate fi pusa in aplicare decat in urma unui audit realizat de profesionisti, care sa identifice punctual acele masuri necesar a fi implementate pentru eficientizarea TVR.

Ma tem ca prin modul in care conducerea Societatii Romane de Televiziune intelege sa “restructureze” aceasta institutie nu se urmareste, in fapt, decat subordonarea politica. Cum va incepe sesiunea parlamentara voi initia audieri in Comisia pentru cultura pentru a vedea baza legala si ratiunile care au dus la luarea acestor decizii, greu de calificat ca impact asupra institutiei si angajatilor acesteia.”

Autor: Raluca Turcan

Data publicării: 28.08.2012

Sursa: Blog Raluca Turcan

 

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: