Prima pagină > Justiţie - Lege - Legislație > Mandatul Monei Pivniceru e în pericol?

Mandatul Monei Pivniceru e în pericol?

Mona Pivniceru trage de urechi USL după ce alianța i-a salvat în Parlament pe Borbely și Dobre

Ministrul Justiției, Mona Pivniceru, consideră că procedurile judiciare nu trebuie să fie blocate de factorul politic și că pentru a evita situațiile în care Parlamentul se opune începerii urmăririi penale față de unii membrii ai Guvernului trebuie ca măsurile cuprinse în Strategia Națională Anticorupție (SNA) să fie puse rapid în aplicare, informează Ministerul Justiției (MJ) într-un comunicat de presă.

 „Mona Pivniceru consideră că procedurile judiciare nu trebuie să fie blocate de factorul politic. Pentru a evita situații de acest gen, Ministerul Justiției a inițiat SNA pe perioada 2012 – 2015, aprobată prin Hotărârea Guvernului 215/2012 și care, în substanța sa, cuprinde și propuneri privind consolidarea integrității în rândul parlamentarilor. În acest sens, Parlamentul și-a asumat public implementarea noii SNA în ceea ce privește membrii Parlamentului, prin declarația 2/2012”, se arată în comunicat. 

Sursa citată subliniază că, prin urmare, punerea rapidă în aplicare a măsurilor cuprinse în SNA ar fi de natură să eficientizeze desfășurarea procedurilor parlamentare, în sensul motivării refuzului de începere a urmăririi penale și pronunțării într-un termen foarte scurt, modificări care ar determina înlăturarea imunității de facto pentru tragerea la răspundere penală în astfel de cauze, așa cum indică și Comisia Europeană în ultimul Raport privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, din 18 iulie. 

MJ mai arată că, potrivit art. 109 alin. (2) din Constituție, numai Camera Deputaților, Senatul și Președintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției lor. 

„Potrivit Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, dar și Regulamentului Camerei Deputaților, ministrul justiției nu are prerogative în această fază a procedurii, ci doar după ce Camera Deputaților solicită începerea urmăririi penale, caz în care ministrul justiției primește cererea însoțită de dosarul cauzei de la Camera solicitantă și le înaintează, după caz, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau Direcția Națională Anticorupție. Dacă se dispune trimiterea în judecată, ministrul justiției comunică Președintelui României data sesizării Înaltei Curți de Casație și Justiție, în vederea suspendării din funcție a unui membru al Guvernului”, menționează MJ. 

De asemenea, Ministerul susține că pentru a solicita declanșarea procedurilor legale, PÎCCJ se poate adresa direct Parlamentului, cum s-a întâmplat în cazul deputatului Victor-Paul Dobre, nefiind necesară intermedierea solicitării de către MJ, iar în cel al deputatului Laszlo Borbely, Parchetul a solicitat ministrului justiției să înainteze cererea Parlamentului, ceea ce s-a și întâmplat.

Autor: Dragoş Stănculescu

Sursa: curentul.ro

Comentariu Blue:

Oare cum ar trebui să interpretăm demersul Monei Pivniceru? Ca pe un act de rebeliune care șă îi arate lui Ponta&co faptul că visul lor de a controla justiția va rămbne în continuare un vis? Sau că atunci când i se va reproșa că se ține de porcării acționând la comandă, madam Pivniceru să poată arăta declarația aceasta și să spună: ”Vedeți, mie mi se rupea de Ponta și ai lui… de ce credeți că acum, îmi poate ordona ceva?”.

Oare, dacă e vorba de prima variantă, să fie în pericol mandatul Monei Pivniceru?

 1. Cristian
  16 septembrie 2012 la 1:58

  Haha, nici vorba. Madam pivniceru a tacut malc, reactia a venit doar in urma unui articol publicat in Romania Libera, unde se preciza ca Ministerul Justitiei nu a reactionat la refuzul Parlamentului de a ridica imunitatea celor 2.

  • 16 septembrie 2012 la 20:09

   Păi prezența Monei Pizdiceru în funcția aceea are un singur rost. Trebuie schimbați Procurorul șef de la DNA și Procurorul General al României. Altfel USL riscă să își mute sediul la Rahova. Asta e fără mișto. În USL s-a păstrat sistemul de promovare folosit de PCR și preluat de PSD. Nimeni nu poate promova dacă undeva, în trecutul lui nu există ceva ce poate fi scos la momentul oportun. Vezi de exemplu cazul Aspaziei Cojocaru. Imediat ce a ieșit din rând trecutul ei a fost scos la vedere …

 2. andreyca
  16 septembrie 2012 la 9:12

  varianta 2 e plauzibila,nu isi risca MP scaunul pentru adevar,doar conduce un minister cu…balanta legata la dchi.

  • 16 septembrie 2012 la 20:28

   S-a încercat luarea în râs a acuzațiilor legate de Mona.
   Prezența ei în mașina lui Năstase nu este deloc întâmplătoare. Atenție, nu doar că Andrei, fiul lui Năstase pe care îl cunoaște conducea, dar cucoana cu care era (Mariana Alexandrescu) SE OCUPĂ DE SCOATEREA LUI NĂSTASE DIN PUȘCĂRIE. Este o subordo

   Aceasta e Mariana Alexandrescu fosta consiliera pe probleme juridice a lui Adrian Nastase

   Păi problema nici nu este mașina ci persoanele cu care era (Andrei Năstase și doamna Alexandrescu)
   Pe de altă parte…
   Legat de ”independența” Monei…
   http://www.kmkz.ro/investigatii-2/ancheta/mona-pivniceru-locuieste-in-lux-pe-banii-camerei-lui-vlasov/

 3. amin
  25 septembrie 2012 la 9:21

  mult zxgomot pt. nimic

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: