Prima pagină > Politicăraie - Partide - Politicieni, Presă > Privatizarea Oltchim: Un război al escrocilor

Privatizarea Oltchim: Un război al escrocilor

Motto: Doar escrocii pot opri ascensiunea escrocilor

EȘECUL privatizării Oltchim. Plângere penală împotriva lui Diaconescu: Ar fi mințit că are banii pentru combinat

Remus Vulpescu, șeful OPSPI, a sesizat astăzi Parchetul de pe lângă Înalta Curte cu privire la săvârşirea de către Dan Diaconescu a infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în cazul privatizării Oltchim. Pe de altă parte, Vulpescu a anunțat că și-a dat demisia din funcție.

În sesizarea depusă se arată că Diaconescu a indus în eroare statul român, prezentând documente false în cazul privatizării combinatului Oltchim, potrivit realitatea.net. El mai este acuzat că a perturbat activitatea combinatului și a Oficiului pentru Privatizare. 

„Se apreciază că activitatea infracțională reclamată a fost săvârșită prin multiple acțiuni deliberate, având drept scop dobândirea fără drept a calității de adjudecatar al licitației organizate pentru privatizarea S.C. Oltchim S.A.(…) Se apreciază că, în cadrul activități infracționale reclamate, numitul Diaconescu a utilizat înscrisuri false, pe care le-a întocmit sau obținut de la terțe persoane. Se apreciază că prin activitatea infracționala reclamată a fost produsă o perturbare deosebit de gravă a activității S.C. Oltchim S.A. si OPSPI”, se arată în comunicatul OPSPI. 

Activitate infracțională cu elemente transfrontaliere

Potrivit sesizării, înșelăciunea s-a produs prin inducerea în eroare a Statului Român și opiniei publice în ce privește existența la dispoziția lui Dan Diaconescu a sumei de circa 200.000.000 lei necesară pentru cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni deținut la S.C. Oltchim S.A. Râmnicu-Valcea de Statul Român prin M.E.C.M.A. – O.P.S.P.l.

”Se apreciază de asemenea că activitatea infracțională reclamată prezintă elemente transfrontaliere. Se apreciază că, în cadrul activității infracționale reclamate, numitul Diaconescu Cristian-Dan a utilizat înscrisuri false, pe care le-a întocmit sau obținut de la terțe persoane”, mai scrie în comunicatul OPSPI. 

Potrivit documentului, prin activitatea infracțională reclamată a fost produsă o perturbare deosebit de gravă a activității S.C. Oltchim S.A. și O.p.S.p.l.

În comunicat se mai menționează că procedura de licitație a fost organizată fără încălcarea vreunei dispoziții legale și a fost destinată să stimuleze participarea unor investitori români sau străini care, în colaborare cu statul român, să asigure redresarea S.C. Oltchim S.A.

”Intenția lui Diaconescu Cristian-Dan, de a deturna procedura de privatizare prin înșelăciune publică și uz de fals, în scopul de a obține notorietate și, eventual, în alte scopuri ce urmează a fi stabilite de autorități, nu era previzibilă și nu a putut fi constatată oficial înaintea zilei de luni, 01 octombrie 2012, când activitatea infracțională a numitului Diaconescu Cristian Dan a și fost stopată”, mai scrie în document.

Războiul plângerilor penale

Încă de luni seară, premierul Victor Ponta declarase, în cadrul unei conferințe de presă, că toate documentele pe care Diaconescu le-a prezentat cu privire la fondurile de care dispune în vederea preluării combinatului constituie probe ce vor fi puse la dispoziția procurorilor. 

Tot luni seara, primul ministru a mai afirmat că firma Gliding Ltd., care îi garanta lui DD cei 46 milioane de euro pentru privatizarea Oltchim, nu are cont la HSBC și nici nu există în Amsterdam. Iar Ewoud Lietaert Peerbolte, care într-un document oficial adresat Eximbank anunţa că pune 46 milioane euro la dipoziţia lui Dan Diaconescu, nu deține vreun cont la banca respectivă şi nici nu are domiciliul în Olanda.

La rândul său, patronul OTV a amenințat și el de mai multe ori autoritățile statului că va apela la justiție în cazul Oltchim. Ultimele declarații datează tot de luni seară, imediat după ce premierul Ponta a anunțat că anulează licitația.

„Vom face câteva plângeri penale împotriva domnului Ponta şi a domnului Vulpescu. Avem dreptul să contestăm faptul că mai aveam 3 ore să semnăm contractul, iar guvernanţii au fugit. Nu au vrut să vândă Oltchimul. Victor Ponta a anulat licitaţia pentru că nu dorea ca noi să câştigăm”, declara la momentul respectiv Dan Diaconescu.  

Pe data de 21 septembrie, Dan Diaconescu a fost desemnat de OPSPI adjudecatarul pachetului de 54,8% din acțiunile Oltchim deoarece a oferit în cadrul licitației cea mai mare sumă, respectiv 203 milioane de lei. Ceilalți ofertanți în cadrul licitației au fost omul de afaceri Ștefan Vuza și principalul acționar minoritar al combinatului, firma germană PCC. La licitație au fost scoase de asemenea la vânzare creanțele Electrica și AVAS la Oltchim, care însă nu au fost adjudecate.

Vom reveni cu amănunte. 

CITIȚI ȘI:

Sursa: evz.ro

Liberalii vor să spargă oalele Oltchim în capul lui Georgescu

 Privatizarea Oltchim crește temperatura în USL. Liberalii vor să-l scoată vinovat pe ministrul Finanțelor. Ponta nu l-a lăsat din brațe pe ministrul Economiei, Daniel Chițoiu

Liberalii şi social-democraţii îşi pasează unii altora cartoful fierbinte al asumării răspunderii pentru scandalul din jurul privatizării Oltchim.

Astfel, liberalii dau vina pe ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, ajuns în Guvern cu sprijinul PSD. Reproşurile depăşesc subiectul situaţiei de la combinatul chimic, liberalii fiind nemulţumiţi că Georgescu a tăiat fondurile de la ministerele Dezvoltării şi Transporturilor, controlate de aceştia. Preşedintele PNL, Crin Antonescu s-a alăturat luni seară corului liberalilor care îl consideră responsabil pe ministrul de Finanţe, Florin Georgescu, pentru situaţia combinatului de la Râmnicu Vâlcea.

„E o poziţie principială corectă”, a spus liderul PNL, despre acuzaţiile aduse de Dan Radu Ruşanu la adresa lui Georgescu.

În urmă cu câteva zile, vicepreşedintele PNL, Dan Radu Ruşanu, a declarat că, în chestiunea privatizării Oltchim, responsabil este Ministerul de Finanţe, pentru că nu a asigurat un capital de lucru de 40-50 de milioane, pentru ca Oltchim să mai funcţioneze încă cinci-şase luni de zile, timp în care se putea găsi un investitor puternic. La rândul său, senatorul PNL, Varujan Vosganian a criticat modul în care s-a desfăşurat privatizarea Oltchim, spunând că licitaţia trebuia amânată.

Vulpescu, ţap ispăşitor

Între timp, destituirea lui Remus Vulpescu de la conducerea OPSPI, găsit ţap ispăşitor pentru eşecul privatizării, pare o chestiune de timp. „Domnul Vulpescu nu mai vrea nici dânsul şi nici noi nu vrem să se mai ocupe de privatizarea Oltchim. Cred că a înţeles dânsul”. El a făcut această declaraţie într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu ministrul Economiei, în semn de solidaritate. La începutul lunii septembrie, premierul îl avertiza pe Chiţoiu că va răspunde cu funcţia dacă privatizarea Oltchim se dovedeşte a fi un eşec. „Domnule Chiţoiu, răspundeţi cu capul, viaţa şi cu tot de succesul operaţiunii de privatizare de la Oltchim”, i-a transmis Ponta lui Chiţoiu, în urmă cu câteva zile.

În PNL, Daniel Chiţoiu se bucură de sprijinul preşedintelui Crin Antonescu, care, de altfel, l-a desemnat provizoriu la conducerea partidului, în perioada în care liderul PNL a îndeplinit funcţia de preşedinte interimar.

Mesaje PNL anti – Dan Diaconescu

Liberalii au pregătit o strategie de răspuns la implicarea lui Dan Diaconescu în privatizarea Oltchim. Conform unei note interne distribuite membrilor PNL, aceştia trebuie să spună că Dan Diaconescu este un măscărici ce doreşte să profite electoral de pe urma vânzării acţiunilor. „Dan Diaconescu este falimentar, incapabil să-şi plătească datoriile şi un măscărici în politică”, se mai arată în punctajul liberalilor.

Niţă (PSD) arată cu degetul în direcţia liberalului

Chiţoiu Criticile PNL la adresa Guvernului au primit o replică din partea social-democraţilor. Într-un interviu acordat RFI, vicepreşedintele PSD Constantin Niţă s-a declarat deranjat de criticile formulate de liberali la adresa Guvernului în privinţa Oltchim. În opinia sa, ar fost util dacă PNL ar fi avut o poziţie mai constructivă.

„Colegii noştri liberali, care au făcut asemenea afirmaţii sau critici, corect era să dea şi calea de urmat, adică să vină şi cu propuneri şi soluţii. Aşa, dacă ne transformăm în opozanţi în interiorul Guvernului, nu este tocmai fair, nu este fair-play într-o coaliţie”, a spus Niţă.

Mai mult, liderul PSD încearcă să paseze vina eşecului privatizării în tabăra liberalilor, spunând că „din punct de vedere imagologic”, Ministerul Economiei, condus de liberalul Daniel Chiţoiu, a greşit la privatizarea Oltchim.

Din punctul său de vedere, ar fi fost corect ca Antonescu „să-l invite pe domnul ministru al Economiei să prezinte soluţiile cele mai bune”. „Această atitudine publică nu cred că face bine PNL, în primul rând”, a spus Niţă.

Nu doar Ministerul Economiei pune probleme liberalilor. Conform unor informaţii apărute ieri în presă, liberala Mariana Câmpeanu, ce deţine portofoliul Muncii, ar urma să fie înlocuită. Dacă se va întâmpla acest lucru, tensunea în USL ar putea creşte. În locul lui Câmpeanu ar urma să vină PSD-istul Alexandru Athanasiu. Copreşedinţii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au infirmat însă, ipoteza unei remanieri guvernamentale.

Luni seară, Victor Ponta a criticat-o pe Mariana Câmpeanu pentru că a folosit termenul de ajutoare sociale în legătură cu salariaţii de la Oltchim. „Doamna ministru Câmpeanu a fost astăzi (lunin. red.) la mine şi i-am cerut în mod expres să nu vorbească de ajutoare sociale până când nu avem în mod oficial anulată licitaţia(…)”, a spus Ponta. Liderii PSD şi PNL se ciocnesc nu doar la Centru, dar şi la nivel local, în privinţa împărţirii candidaturilor pentru alegerile parlamentare de pe 9 decembrie. Astfel, probleme ar exista într-o serie de judeţe, precum Cluj, Vâlcea, Bistriţa Năsăud, Iaşi, Vaslui şi Olt.

În opinia lui Niţă, Antonescu ar fi trebuit să-l invite pe ministrul Economiei să prezinte soluţiile

CITIȚI ȘI:

Sursa: evz.ro

Raluca Turcan: Demisia lui Vulpescu ar trebui urmată de cele ale lui Ponta și Chițoiu

Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan a declarat că demisia şefului OPSPI, Remus Vulpescu, ar trebuie urmată de demiterea ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, şi de demisia premierului Victor Ponta, cei trei fiind în opinia sa vinovaţi pentru eşecul privatizării Oltchim.”Am văzut că domnul Vulpescu (Remus Vulpescu – n.r.) şi-a dat demisia. Această demisie este o picătură de apă într-un ocean. Lanţul firesc al asumării răspunderii este următorul: demisia domnului Vulpescu, demiterea ministrului Chiţoiu şi demisia lui Victor Ponta. Pentru că toate aceste trei personaje sunt la fel de responsabile de circul şi eşecul privatizării Oltchim”, a declarat Raluca Turcan, conform Agerpres.

Şeful OPSPI, Remus Vulpescu, şi-a înaintat astăzi demisia din funcţie către ministrul Economiei. Vulpescu şi-a cerut scuze publicului şi conducerii statului român pentru insuccesul licitaţiei organizate pentru privatizarea SC Oltchim S.A.

Sursa: evz.ro

Și în final un articol ce ar fi păcat să fie ratat…

Și-ar fi putut cineva imagina ca Gigi Becali să îi spună cuiva escroc? Evident, ce face okmul în fața oglinzii nu se pune…

Becali: Dan Diaconescu nu este sănătos la cap, trebuie dus la balamuc!

Gigi Becali a declarat, luni seară, la RomâniaTV că vinovat de privatizarea Oltchim este Guvernul, care ar fi trebuit să îi ceară lui Dan Diaconescu să arate banii necesari pentru privatizare. Mai mult, acesta a spus că DD este „cel mai mare escroc internaţional” şi că „trebuie dus la balamuc”.

Guvernul este vinovat pentru privatizarea Oltchim, dar nu Ponta, pentru ca el i-a delegat pe cei de la OPSPI să se ocupe de privatizare. Ponta are vină dacă nu îi dă afară pe cei de la OPSPI. Un copil de clasa a VIII-a făcea mai bine privatizarea. Nu ştia să facă mai multe, dar i-ar fi spus lui Diaconescu să arate banii”, a spus Becali.

Patronul Stelei a adăugat că dacă, iniţial, i-a părut bine că Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru privatizarea Oltchim, acum este de părere că acesta „este cel mai mare escroc internaţional, care şi-a bătut joc de toată ţara”.

„Este o escrocherie. Este cea mai mare escrocherie pe care o face Dan Diaconescu. Ce e asta? Să iei banii în sac! Să arate extrasul de cont. Ăsta este spectacol! Când a câştigat Diaconescu licitaţia, mi-a părut bine. Eu nu credeam că un om poate să liciteze o sumă şi să îşi bată joc de toată ţara asta. Eu am spus după licitaţie, dacă aduce banii, înseamnă că este un eroul naţional, dacă nu, înseamnă că trebuie dus la balamuc. Omul nu este sănătos la cap. Dacă ar exista nişte analize de escrocherie..ăsta este cel mai mare escroc internaţional„, a completat Gigi Becali.

Întrebat dacă nu a fost tentat să participe la licitaţia pentru privatizarea Oltchim, aceasta a declarat: „Eu nu îmi bat joc, nu sunt escroc! Nu este de talia mea, nu sunt capabil de aşa ceva.Ca să ai 1,9 milioane de euro şi să faci circ în ţara asta, ăsta nu e sănătos la cap. E nebun de legat!

Gigi Becali consideră că premierul Victor Ponta nu poate face nimic în cazul privatizării Oltchim. „Ministerul Economiei şi cei care au organizat licitaţia trebuie să sesizeze autorităţile, dar asta nu e chestiune de penal, ci de spital, de boală. Omul e nebun!”.

Sursa: cotidianul.ro

 1. 11 octombrie 2012 la 3:58

  „E clar că d-l Diaconescu spera să nu ajungă la acest moment (n.r., câştigarea licitaţiei). Interesul a fost de a nu veni un alt investitor care să înceapă să caute în trecut (…). A fost evident o încercare a oamenilor de afaceri din PDL – Videanu este hoţul hoţilor, el este doar cel mai cunoscut – de a pregăti alianţa cu Dan Diaconescu şi de a încerca să încurce lucrurile la Oltchim“, a declarat premierul Victor Ponta luni, 24 septembrie.

 2. 30 octombrie 2012 la 9:29

  Discuţiile pentru vânzarea Oltchim se reiau luni. DD vrea să plătească salariile angajaţilor O nouă amânare în negocierile dintre Dan Diaconescu şi Ministerul Economiei pentru vânzarea Oltchim. Discuţiile se reiau luni dimineaţă, la ora 9:00. Este singurul rezultat concret al discuţiilor de vineri. Luni este, de altfel, şi termenul limită pentru finalizarea tranzacţiei, pentru care Dan Diaconescu spune că are banii necesari. Dan Diaconescu spune că a adus o nouă dovadă că are banii necesari pentru încheierea contractului. „Guvernul are din acest moment 48 de ore să ne ia banii. Am un extras pe care vi-l arăt”, a declarat omul de afaceri la ieşirea de la negocieri. Acesta spune că vrea să plătească salariile angajaţilor Oltchim, indiferent dacă va semna sau nu contractul de preluare a acţiunilor combinatului: „Avem în conturi bani, separat de cele 45 de milioane de euro, pe care să-i plătim pentru salarii, chiar dacă guvernanţii nu vor dori să semneze contractul cu noi, cum am înţeles în această seară că au intenţia”. Dan Diaconescu acuză Executivul condus de Victor Ponta că încearcă să blocheze orice demers de privatizare şi cere demisia tuturor guvernanţilor: „Un document care apare în caietul de sarcini e documentul prin care ne permitem să cerem demisia Guvernului Ponta”. Dan Diaconescu a mai afirmat că alături de el se află un grup important din industria petrochimică care va conduce combinatul Oltchim.

  • 30 octombrie 2012 la 20:15

   Salut Florine…
   Vrea să plătească pe dracu… Diaconescu a luat bani cu împrumut pentru a-i arăta camerelor de luat vederi… El nu are bani, dacă ar avea ar plăti datoriile OTV (Între altele factura la electricitate (vreo 5-600.000 de euro), ar plăti salariile angajaților săi așa cum scrie în contractele de muncă și nu cu bani ghiață pe ascuns…
   Dacă îi acceptau acei bani, Diaconescu era împușcat… deoarece nu avea de unde să îi dea înapoi…
   Dacă te uiți atent, vei observa că NU EXISTĂ O CALE LEGALĂ ca un cineva să plătească salarii dacă nu are nici o legătură legală cu societatea respectivă…
   Ce se făcea dacă i se accepta oferta? Se vedea că pewntru plata avansului PE O SINGURĂ LUNĂ … era nevoie de o sumă aproape dublă față de banii pe care DD zicea că i-a scos de la bancă ((Peste 2,5 milioane de euro din câte am înțeles, iar DD avea cu puțin peste un milion jumate)

   Legat de cei 45 de milioane… la cumpărare se asumă și datoriile… deci el trebuie să arate cam un miliard de euro deoarece mai e nevoie de multe sute de milioane pentru retehnologizare…
   Hai să găsim un termen de comparație… Arena Național… oricum ai lua-o, acel stadion a costat dacă mai țin eu minte în jur de 200 de milioane… să ai pretenția să cumperi patru combinate ca Oltchimul pe banii pe care faci un stadion mi se pare să fii rău intenționat (ca să nu spun paranoic).

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: