Prima pagină > Politicăraie - Partide - Politicieni > Sandra Pralong, o Doamnă (observați majuscula) care candidează la Senatul României

Sandra Pralong, o Doamnă (observați majuscula) care candidează la Senatul României

În loc de motto:

„Sandra Pralong este o româncă de tip occidental – o rara avis în România – şi o potenţială candidată la preşedinţie” sursa sandrapralong.eu

Sandra Pralong

Prima parte

Indiscutabil, Sandra Pralong este o doamnă în adevărtatul sens al cuvântului… este o femeie educată și drăguță, cu o noblețe a exprimării și a gestului  care nu poate fi mascată și cu niște ochii extrem de frumoși.

Siteul România TV  scria pe 26 oct 2012 că  ”Surse din ARD menţionau că Sandra Pralong este o variantă de candidat luată în calcul pentru colegiul 5 Senat, unde ar urma să candideze Crin Antonescu.” (Între timp am aflat că Antonescu nu are curajul să candideze la București, preferând siguranța pe care i-o oferă cârdășia cu Liviu Dragnea care stăpânește cu mână forte electoratul din Teleorman).

Adevărul.ro  spune că doamna Pralong,  conform dosarului de candidatură depus la BEM, este Sandra-Marilyn-Andreea Budiş.

De fapt, cine este doamna Pralong?

A  fost consilieră a președintelui Emil Constantinescu pe Relația cu Românii de Pretutindeni, în prezent fiind presedintele Fundatiei Synerg Etica; membru în conducerea a numeroase fundații și asociații internaționale. Doctor în Științe Politice (Paris), studii comerciale (Elvetia), de relații internationale și diplomație (SUA). A fost director de comunicare al săptămânalului American Newsweek. In 1990 a pus bazele Open Society Fundation (Bucuresti), iar între 2002 și 2005 a fost cel mai înalt responsabil de comunicare pentru Europa si CSI în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Dar, cred că pentru corectitudine, cel mai bine ste să îi dăm cuvântul chiar dânsei:

Pe sandrapralong.eu  doamna Pralong a postat pe 14 Septembrie, 2010   o scurtă biografie

Prima parte fiind în românește, am să folosesc sfântul copy-paste pentru a o aduce în atenția cititorului, cea de a doua, fiind în engleză, am să o postez atât în limba lui Shakespeare cât dar am să încerc și o traducere atât de fidea ( 😀 )  pe cât permite engleza mea de baltă… 

SCURTA BIOGRAFIE—Sandra Pralong

Dupa o adolescenta petrecuta in Romania, studii in Elvetia, Franta si Statele Unite, si o viata profesionala care o poarta de la Paris la New York, Sandra Pralong se intoarce la Bucuresti in 1990 pentru a pune bazele Fundatiei Soros si a permite astfel romanilor sa beneficieze de bursele si programele fundatiei. Urmeaza apoi 2 ani ca si Consilier la Cotroceni sub mandatul Presedintelui Constantinescu, o cariera in sistemul Natiunilor Unite si lansarea unei fundatii care calauzeste tinerii romani spre etica si civilitate. La 20 de ani de la intoarcere, Sandra Pralong coordonaza volumul “De ce m-am intors in Romania” pentru a permite unor personalitati sa-si astearna in scris motivele revenirii si impresiile despre “acasa”.

SHORT ENGLISH BIO–Sandra Pralong

Sandra PRALONG is a civil society activist and communications specialist. A founder of the SynergEtica Foundation, which empowers youth to explore ethics and civility, Sandra is also the founder of Synergy Communications, an agency specialized in strategic advice for clients such as Renault Automotive, Erste Bank, Google, Berlitz as well as the UN, OECD, the World Bank, the EU Delegation, etc.

A former director of Newsweek magazine in New York, Ms Pralong returned to her native Romania in 1990 to set up and manage the Soros Foundation.

Between 1998 and 2000, Ms Pralong was an advisor to the President of Romania, and after 2002, she joined the United Nations Development Programme (UNDP) as the regional communications advisor for the 27 former communist countries.

Sandra Pralong holds a Ph.D. in Political Science, with distinction, from Sciences Po in Paris, a Master of Arts in International Law and Diplomacy from the Fletcher School in Boston, a Master of Philosophy degree from Columbia University in New York, and a “Diplome d’Etudes Supperieures” in Business Administration, from the University of Lausanne, Switzerland.

Sandra Pralong writes extensively on ethics, civil society and culture. This Spring she published a collective volume “De ce m-am intors in Romania?” (Polirom) with the stories of 39 successful returnees, such as Neagu Djuvara, Radu Florescu, Gheorghe Zamfir, Mihaela Mihai, Mariana Nicolesco, Dan Chisu, Leonard Doroftei, etc.

Traducerea:

Sandra Pralong este o activistă al societății civile și specialistă în comunicare, fondatoare a Fundatiei Synerg Etica, fundație care încurajează tinerii să exploreze etica și civilitatea, Sandra este de asemenea fontator a  Synergy Communications, o agentie specializata în consultanta strategica pentru clienți, cum ar fi Renault Automotive, Erste Bank, Google, Berlitz precum ONU, OCDE, Banca Mondială, Delegația UE, etc.

Fost director al revistei Newsweek din New York, doamna Pralong sa întors în România natală în 1990 pentru a configura și gestiona Fundația Soros.

Între 1998 și 2000, doamna Pralong a fost consilier al Președintelui România, și după 2002, ea sa alăturat Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în calitate de consilier regional de comunicații pentru cele 27 de țări foste comuniste.

Sandra Pralong are  un doctorat în științe politice, cu distincție, de la Sciences Po din Paris, un Master of Arts în Drept Internațional și Diplomație de la Scoala de Fletcher din Boston, o diplomă de Master Filosofie de la Universitatea Columbia din New York, și o „diplôme d’Etudes Supperieures” în Administrarea Afacerilor, de la Universitatea din Lausanne, Elveția.

Sandra Pralong scrie mult  legat de etica, societatea civilă și cultură. În această ceastă primăvară a publicat un volum colectiv „De ce m-am intors in România?” (Polirom), cu poveștile de succes a 39 de repatriați, cum ar fi Neagu Djuvara, Radu Florescu, Gheorghe Zamfir, Mihaela Mihai, Mariana Nicolesco, Dan Chisu, Leonard Doroftei, etc

 

Sursa biografiei

Motivație…

Există posibilitatea ca unii să se întrebe ce m-a apucat să vorbesc despre Doamna Pralong…

În primul rând este problema mea despre ce vorbesc aici, în cel de-al doilea, de fapt cel important, motivul este că, am văzut în doamna Pralong o doamnă care îmi pare a fi capabilă să facă un altfel de politică decât cea a veșnicei bălăcăreli mioritice.

Sincer, chiar cred că doamna Pralong ar putea fi un mare câștig pentru politica românească…

Dacă cei ca doamna în discuție ar fi măcar jumătate cât cei cu bunul simț de budă publică a lui Antonescu, ori cei cu educație de stână ca Becali, România ar putea spune că are o politică de mare clasă… 

Mult succes Doamnă Sandra Pralong (eu și nu numai așa vă știam) sau, ca să fim în conformitate cu dosarul de la BEM, mult succes Doamnă  Sandra-Marilyn-Andreea Budiş (rog să se rețină majuscula din fața cuvântului ”Doamnă”… chiar cred că o merită pe deplin…)…

Sper să pot să spun și ”Vă felicit Doamnă Senator !!!” 

Partea a doua

Cred că este importan să ascultăm ce spune omul despre el însiși, dar cred că, pentru a ne face o părere cât mai corectă despre cineva, trebuie să vedem ce spun oamenii care îl cunosc.

Deci, iată câteva exprimări a unor personalități legate de doamna în discuție:

Sandra Pralong vs Crin Antonescu – România ideal? vs România real?

Am fost deranjat de un recent articol publicat în Evenimentul Zilei, în care se scria:

Pentru a fi sigur că nu se va întâmpla ca la alegerile din 2008, când a câştigat mandatul la redistribuire, Crin Antonescu a ales un colegiu sigur de senator din sectorul 3, contracandidatul ARD fiind, cel mai probabil, Sandra Pralong(PNŢCD)
 evz.ro

Un comentariu pe blogul europarlamentarului PDL Cristian Preda mergea şi mai departe:

Avem prima dovada clară a blatului pe care ARD îl face cu USL: înlocuirea pe colegiul 5, Senat, Bucureşti, a lui Viorel Cataramă, care avea şanse mari să îl ‘bată’ pe Antonescu, cu un noname – Sandra Pralong, pusă doar ca să piardă şi să îl lase pe Antonescu să intre în Senat.

Cristian Preda

Am să comentez mai întâi ignoranţa profundă ce transpare din ambele texte. În primul rând, modul de scrutin – vot în colegii uninominale, reprezentare proporţională pe ansamblu – face ca doar candidaţii care obţin majoritatea voturilor în colegiul lor să fie siguri de alegere.

Candidaţii USL, alianţă care este creditată cu circa 50% dintre intenţiile de vot, se vor clasa probabil pe primul loc în majoritatea colegiilor, dar unii dintre cei care nu depăşesc 50% +1 vot din sufragiile exprimate nu vor deveni parlamentari, în locul lor fiind aleşi candidaţi clasaţi pe locul 2 (în majoritatea cazurilor ARD) sau locul 3 (în majoritatea cazurilor PPDD), partide creditate de sondaje, alături de UDMR, cu peste 5% din intenţiile de vot, ceea ce le asigură reprezentare parlamentară .

Apoi, compararea situaţiei lui Crin Antonescu din 2008, când era candidatul unui partid (PNL) situat pe locul al treilea cu 18% din voturi, cu cea actuală, când e candidatul unei alianţe care conduce detaşat în sondaje este absurdă.

În fine, nu văd nimic nelegitim în asigurarea sau maximizarea şanselor alegerii unor lideri ai partidelor ce intră în competiţie, asta nu se întâmplă doar în România.

Mai deranjantă însă mi se pare minimalizarea unei candidate ca Sandra Pralong. Din punctul meu de vedere, ea reprezintă tipul de român care ar trebui să fie prezent în viaţa publică: inteligentă, competentă, eficace, expresivă, aflată la antipodul marii majorităţi a politicienilor din România.

Crescută şi educată în Occident, Sandra Pralong a fost una dintre puţinele persoane din Diasporă care s-au întors în România şi au rămas pentru a-şi aduce contribuţia la propăşirea ţării lor de baştină.

N-am să parcurg prestigiosul CV al Sandrei, cine doreşte îl poate găsi aici, am să spun doar că am cunoscut-o în 1990 când a revenit în ţară şi a pus pe picioare filiala din România a Fundaţiei Soros.

Am fost impresionat de prezenţa ei, total neobişnuită, cel puţin la acea vreme, a unui român de tip occidental.

Aveam s-o revăd în 1999, pe când era consilieră a preşedintelui Emil Constantinescu.

În pofida tuturor vicisitudinilor, Sandra nu s-a descurajat şi a continuat să lupte pentru ca România să devină o reală democraţie.

A editat volumul “De ce m-am întors în România”, o culegere de texte scrise de oameni reveniţi din Diasporă, pe care l-am recenzat acum doi ani aici.

Acum, se vede pusă în situaţia de a intra în competiţia electorală împotriva unui personaj celebru al politicii din România, care pentru două luni a fost preşedinte interimar al ţării.

Este o confruntare simbolică: de o parte Crin Antonescu, o imagine perfectă a României reale – grandomanie, vulgaritate, spirit gregar, naţionalism pernicios, incompetenţă, demagogie, de cealaltă parte, Sandra Pralong, modestie, integritate, decenţă, patriotism firesc, naturaleţe, competenţă. Din punctul meu de vedere, o potenţială candidată la preşedinţia României.

Fireşte că e o confruntare inegală, primul candidat având în spatele său maşina de propagandă a USL şi o notorietate câştigată mai ales pe timpul crizei politice legate de tentativa de demitere a preşedintelui Traian Băsescu.

În fond, românii, în marea lor majoritate nici n-o merită pe Sandra Pralong, ei au nevoie de Crin Antonescu sau de Viorel Cataramă, azi în PNL, mâine dorind să candideze împotriva fostului său partid, Gigi Becali, Dan Diaconescu, Sorin Roşca Stănescu, Gabriela Vrânceanu Firea, Hunor Kelemen, Dan Voiculescu, Roberta Anastase, Elena Udrea, Iulian Urban şi alţii ca ei care ş-au adus contribuţia în ultimii 23 de ani la plămădirea unei vieţi politice şi publice de nivelul ligii a patra europene.

Politicienii români sunt aşa cum sunt, dar nici cei care-i aleg cu regularitate (şi aici se includ şi jurnaliştii) nu sunt diferiţi. N-am niciun dubiu că Crin Antonescu va câştiga fără probleme mandatul de senator în confruntarea cu Sandra Pralong, dacă cumva cei doi vor fi contracandidaţi în acelaşi colegiu electoral (pentru că, potrivit ultimelor ştiri, Crin Antonescu ar fi decis să nu mai candideze în Bucureşti ci în judeţul Teleorman). Şi din această cauză alegătorii din România nu au niciun drept să se lamenteze. Le place să se complacă în situaţia actuală.

Sursa  citatelor

Mai cred că este destul de important și  ce urmează

Sursa 

 1. sasa
  9 noiembrie 2012 la 21:48

  TARFA JEGOASA , BASISTA!

 2. 15 noiembrie 2012 la 18:57

  Draga sasa(cu s mic), esti un mare dobitoc si un needucat. Cred ca neam de neamul tau nu va ajunge la degetul mic al Doamnei Pralong. Daca am avea in politica romaneasca 20-30 de politicieni de statura etica si profesionala a Doamnei, cred ca Romania si-ar schimba rapid fata si ar capata credibilitate si apreciere in lume.

  • 15 noiembrie 2012 la 19:09

   Adriane apreciez majuscula de la cuvântul Doamnă …
   Să vă spun ceva… La Doamna Pralong văd ceva ce nu vezi la politicienii de la noi: Un fel de jenă când vine vorba să își atace adversarii …

 3. DAN
  1 decembrie 2012 la 21:22

  Trebuie facut cumva ca Sorin Negoita sa nu se mai laude cu ce A FACUT LIVIU NEGOITA inaintea lui. A „plantat” si el niste plopi pe B-dul 1 Dec. 1918 si se bate in piept, deja ca A FACUT… realizari in cartier… Si nu e singurul din USL care se lauda cu ceeace AU CRITICAT la PDL.!!! Cat de ticalosi pot sa fie !!!

  • 1 decembrie 2012 la 21:52

   Frații Negoiță au multe de explicat … la Procuratură și la Fisc…

 4. DAN
  1 decembrie 2012 la 21:33

  Liviu Negoita a gresit, observ acum. A montat sute de banci de cea mai buna calitate pe care ,din pacate, se asaza o lume nespalata, mizerabila, tineri care le vandalizeaza si care au devenit focare de infectie sociala. Seara tarziu, spre noapte, pe bancile din zona dintre IOR 2 – Mega Image, Zefirului – si nu sunt singurele, aceste banci , vara in special, sunt pline cu indivizi de joasa speta care fac covor de seminte, scurg berile pe jos, care a doua zi se vad extraordinar de gretos. Cred ca mai intai trebuia CURATATA lumea proasta care bantuie sectorul 3 si apoi instalate obiecte scumpe. Iata ca, acum, mobilier stradal cumparat cu bani grei, autobuze Mercedes pe care nu le-am vazut nici in Occident, leagane pentru copii SUNT VANDALIZATE SISTEMATIC fara ca „autorii lor sa suporte macar O CONSECINTA !!!

  • 1 decembrie 2012 la 21:50

   Dane, nu te supăra. Prin noiembrie, 2010, pe 7est.ro ziceai (copypaste):
   ”Roberta nu este numai frumoasa, este SUPERBA. Are rasa, cemai. Si cind arata ”rau” dupa frecusurile din sedinte, tot bine arata, caare de unde lasa. Am incredere in ea, nu m-am inselat niciodata la oamenii buni !”
   Dă-mi voie, deși cu o oarece întârziere, să subscriu și să adaug: Roberta Anastase e o drăguță în orice situație …

 5. andrei
  12 decembrie 2012 la 18:14

  daca nu ar face presiuni asupra mass-mediei sau nu ar cumpara o parte din ea si eu probabil ca as fi stimat-o pe dna pralong. dar asa doamna. asa caracter…aveam si noi aici destule nu trebuia sa se oboseasca sa vina in tara. si chiar sa faca elvetia romaina, sua sa se plimbe pe la toate fundatiile nu o fi greu?

  • 12 decembrie 2012 la 19:10

   Popescule vorbești prostii…
   Vezi aici biografia doamnei Pralong: http://sandrapralong.eu/biografie/
   Vei vedea că în trecutul dânsei există o funcție de director la Newsweek din New York…
   Crede-mă, pentru o țară unde mas-media este pe mâna unei turme de escroci de teapa lui Dan Voiculescu, Dan Diaconescu, Sorin Roșca Stănescu, Cornel Nistorescu, iar ca prestatori avem în vârf niște ordinari împuțiți ca Mircea Badea, Mihai Gâdea, Dana Grecu, Corina Drăgotescu etc, intenția de implicare a unei doamne ca Sandra Pralong nu poate fi decât extrem de onorantă fie că îți place fie că ba…
   Ce ai scris tu, mi-a amintit de ceva…
   În anii 90, când zâmbetul de Dacie al lui Iliescu și gâtul lipsă al lui Petre Rom,an băga la orgasme gagicile de la APACA, gacixci care nu doreau nici bani și nici valută ci îl doreau pe Roman pe post de vibrator, era foarte cool să se ragă din toți bojocii: ”Noi nu ne vindem țara”.
   Turma a înțeles că e vorba de patriotism. Sensul exact era, ”Noi nu ne vindem țara …O băgăm în faliment și o luăm pe gratis”…

 6. Nicolae Marian
  22 ianuarie 2013 la 23:49

  Sa mai lase franceza si sa invete limba romana . amende = amenzi madam !
  N-am saturat de „cozi de topor ” care in ultimii ani au omorat demnitatea nationala la romani !

  • 23 ianuarie 2013 la 19:54

   Da… am zis și eu că franceza strică omul… mai ales aia vorbită la New York la ziarul unde a fost doamna șefă

  • 24 ianuarie 2013 la 12:41

   De unde pana unde„cozi de topor„ si„omorat demnitatea nationala„ legat de numele Doamnei. Cred ca gresiti si le iau ca simple supozitii. Cat despre greseli gramaticale, le facem cateodata aproape toti. Ce sa mai zic de prezentatorii TV care ar trebui sa fie brici. oricum Doamna Pralong are un discurs coerent si elevat.

   • 24 ianuarie 2013 la 18:48

    Adriane, uneori oamenii folosesc expresii pe care doar au impresia că le cunosc… L-aș ruga pe Marian să ne dea o definiție a expresiei ”cozi de topor” precum și a cui coadă de topor crede că e doamna … poate și vreo două argumente… Dacă nu va reuși asta, atunci poate am să spun a cui cred că e el, Nicolae Marin (cu precizie de 85-90%)

 7. 8 august 2013 la 12:38

  Doamna Pralolng este o intelectuala pur – rasa. Cinste ei si inaintasilor ei.
  Ce nu pot sa inteleg si cu care nu sunt de acord:” Cum s-a putut inhaita in banda lui Basescu?

  • 8 august 2013 la 18:29

   Probabil dacă te uitai ceva mai puțin la Antena 3 înțelegeai că la calitatea dânsei nu putea să se înhăiteze cu tâlharii din PSD, sau PNL ori cu cei din sinistrul PCR (Partidul Conservator Român) .. cu Ion Iliescu în PSD, cu Dan Voiculeacu în PC ori cu escrocii care au uzurpat PNL.
   Până una alta, Băsescu este singurul preşedinte în funcţie care, în mod oficial a condamnat comunismul… era loc ca doamna Pralong să fie atrasă în acea direcţie…
   De un an şi ceva excrocii politici din USL deţi 70% din putere… Care e marea chestie benefică?

 8. 31 august 2015 la 17:25

  Reblogged this on Octavpelin's Weblog.

 1. 7 noiembrie 2012 la 23:38

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: