Prima pagină > Presă > Adrian Pătruşcă: A înnebunit Băsescu?

Adrian Pătruşcă: A înnebunit Băsescu?

 

Adrian Pătruşcă

Flegmatic şi tacticos, ca Jean Reno în „Leon”, îşi instalează puşca pe trepied. Prin lunetă, lumea politică foşgăie inconştientă, fără să aibă habar ce i se pregăteşte. Un teren de vânătoare perfect.

Gloanţele lui Băsescu ţiuie scurt prin aer şi se înfig în carnea moale. Masacru ca la Balc. Cei mai norocoşi încasează un glonţ, două. Răniţi, zdreliţi, dar tot mai mişcă. Însă majoritatea sunt făcuţi ciur. Intră gloanţele în ei, puzderie, ca moliile în lână.

După doar câteva minute, Ponta arată ca o strecurătoare. De la Brătianu- Cartof şi Iosipescu-Zambra, nu a mai existat politician batjocorit în asemenea hal. Dezvăluirile prezidenţiale despre premierul care, la Cotroceni, este docil ca un pisic în faţa străchinii cu lăptic, dar care se transformă în leu paraleu când dă de un microfon, au avut efectul unui dum-dum. S-a umplut internetul de miorlăituri. O droaie de mâţe şi cotoi s-a revărsat în reţelele de socializare. Plus bancuri. Ştiaţi că Ponta a fost ales imaginea Whiskas?

Toate scenariile ţesute vreme de şase luni pe tema unui concubinaj, dacă nu tandru, măcar tolerant, cu Băsescu preşedinte şi Ponta premier, s-au destrămat instantaneu. Toate temerile care i-au dat ticuri lui Antonescu, hipertensiune lui Voiculescu şi au isterizat Antena 3, s-au spulberat. Praful s-a ales şi de iluziile lui Ponta: s-a crezut atât de deştept încât să-i poată juca pe toţi pe degete („Da, da, domnule preşedinte!”, la Cotroceni; „Băsescu ne-a vândut pe toţi”, la Antena 3), dar şi-a prins degetele în uşă. Pierzând orice şansă de a mai fi desemnat premier de Băsescu, Ponta devine deodată mai puţin interesant şi pentru nucleul dur al USL.

Aşadar, Ponta. Unu la mână. Trecem rapid peste Voiculescu şi Antonescu, ţinte de serviciu, drept care au fost ciuruiţi en passant, ca să ajungem la a doua victimă spectaculoasă a şedinţei de tir prezidenţial de marţi seara: Tăriceanu. Înainte de a apăsa pe trăgaci, Băsescu a citit actul de acuzare: Tăriceanu este cel care a împins PNL în braţele PSD, a fost unul dintre participanţii cei mai activi la suspendarea din 2007, dar asta nu l-a împiedicat să condiţioneze intrarea liberalilor la guvernare, în 2008, de numirea sa ca premier. În politică trebuie să înghiţi şi câte o broască râioasă, acceptă Băsescu, „dar nu trebuie să înghiţi porci. O broscuţă mai merge, dar un porc e greu de înghiţit”.

Deci, doi la mână. Un pisic şi un porc. După Ponta, iată-l şi pe Tăriceanu ras de pe lista de premieri a lui Băsescu. Cel mai ascuţit dinte din PNL împotriva lui Antonescu e aruncat ca o măsea stricată.

Băsescu a spulberat şi mitul tehnocratului, invocând exemplul lui MRU: „un tehnocrat pierde repede susţinerea Parlamentului, nu am dubii aici”. Iese din cărţi şi George Maior, mult timp văzut ca marele as din mâneca lui Băsescu. Ba chiar şi Ungureanu, devenit între timp om politic, din moment ce a fost dat exemplu pentru un eşec.

A înnebunit Băsescu? Nu cumva de dragul unor răzbunări facile, şi-a tras singur un glonţ în picior? Nu cumva şi-a compromis marea, ultima sa carte, pe care o are de jucat prin desemnarea premierului? Băsescu şi-a redus singur, de bună voie, multe dintre opţiunile care îi dădeau o mare libertate în joc, întreţineau suspansul şi îi sporeau astfel puterea. Mai mult, a prezentat şi portretul viitorului premier: „Trebuie să fie un om politic puternic, pe picioarele lui, pe care să-l urmeze grupul parlamentar”.

Toată clasa politică îşi va sparge capul să rezolve şarada. Cine e omul? Toate calculele de până acum cad. Urmează noi scenarii. Nu cumva resetarea întregului joc politic este de fapt marea, ultima carte a lui Băsescu?

Autor: Adrian Pătruşcă

Sursa: evz.ro

 

 1. 30 noiembrie 2012 la 11:01

  Reblogged this on Dictatura justitiei.

 2. 30 noiembrie 2012 la 21:05

  Excelent!

 3. 4 decembrie 2012 la 14:50

  Este tocmai invers: A INEBUNIT pontanacoidul adrian patrusca!

  • 4 decembrie 2012 la 16:38

   Cred că greșești… citește mai atent articolul nu doar titlul …

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: