Prima pagină > Analize - Întrebări - Ipoteze - Păreri > Ponta e doar un papagal: Băsescu nu-l va numi Premier; Antonescu și Dragnea au pus bazele USL (Ponta fiind informat ulterior)

Ponta e doar un papagal: Băsescu nu-l va numi Premier; Antonescu și Dragnea au pus bazele USL (Ponta fiind informat ulterior)

Victor Ponta

Mesajul lui Traian Băsescu: Victor Ponta, pisoiaşul motanului Felix nu va fi premier!

Dan AndronicCeea ce USL nu vrea să înţeleagă este faptul că Traian Băsescu este un preşedinte care nu mai are nimic de pierdut. Nu o să candideze pentru un nou mandat, a trecut prin două suspendări, ce mai contează una în plus? Ieri seară, într-un interviu excelent, Traian Băsescu a spus lucrurilor pe nume, tare şi răspicat:  Victor Ponta, pisoiaşul motanului Felix nu va fi desemnat premier!

Afirmaţia lui Traian Băsescu reprezintă şi un test de loialitate pentru colegii din partid ai lui Victor Ponta , dar şi pentru liberali. Până la urmă, care ar fi problema, dacă de exemplu, şeful statului l-ar desemna premier pe Titus Corlăţean? Tot pesedist e şi el şi dacă USL va prelua puterea, practic ar fi respectat şi protocolul Uniunii. De ce e musai ca premierul să fie Victor Ponta? Răspunsul lui Traian Băsescu ar fi probabil acela că în logica lui Dan Voiculescu nu are sens să dai papagalul din mână, până nu ştii că cioara de pe gard  îţi mănâncă din palmă.

În eventualitatea în care USL nu vrea să accepte sub nicio formă că Victor Ponta nu va fi premier soluţia previzibilă- în logica USL, dar nu neapărat inspirată- va fi suspendarea lui Traian Băsescu. Pe principiul- a treia oară e cu noroc, ne putem trezi, în prag de Crăciun cu o sesiune extraordinară a Parlamentului şi cu un şef de stat suspendat din funcţie. Teoretic vorbind, Crin Antonescu poate spera că îşi petrece sărbătorile la Cotroceni. Scenariu la care nu aş fi îndrăznit să mă gândesc în urmă cu un an, dar la ce am văzut astă- vară, nu mi se mai pare mare lucru!

Nu sunt însă deloc sigur că această soluţie ar fi agreată de toţi cei care contează din PSD. Cu liberalii m-am lămurit- cu excepţia câtorva voci- unde îi pui acolo stau! Dar să rişti o nouă suspendare în condiţiile în care în vară nu ai reuşit prin fraude imense să aduci la vot 50% plus unu din electorat, cu o întreagă Europă care te-a pus la zid şi în condiţiile în care nu ai reuşit decât să-l revigorezi pe Traian Băsescu şi Opoziţia, nu pare o idee foarte bună. Sunt convins că cel puţin „lupii” bătrâni şi experimentaţi din PSD văd foarte bine asta şi nu mai sunt dispuşi să îi lase pe cei tineri şi necopţi la minte să facă exact aşa cum vor.

Un  lucru e cert: după un an cu proteste de stradă de o lună de zile, două guverne schimbate, alegeri locale, referendum de demitere a preşedintelui, alegeri legislative, cel puţin prima parte a lui 2013 va fi la fel de agitată şi vom asista la o luptă politică pe viaţă şi pe moarte.

Autor: Dan Andronic

Publicat la: 28 noiembrie 2012

Tandemul Liviu Dragnea- Crin Antonescu a pus bazele USL. Victor Ponta a fost informat şi el…

Dan AndronicEu şi Liviu Dragnea am venit cu ideea înfiinţării USL în urmă cu doi ani, a spus preşedintele PNL. Nu ştiu ce l-a apucat pe Crin Antonescu să vină cu astfel de mărturisiri. În primul rând, pentru că toată lumea ştie că Dan Voiculescu este arhitectul USL. De altfel, formarea unei alianţe PNL- PC îl preocupa pe Varan chiar înainte ca Antonescu să devină preşedinte al partidului. Că Antonescu a fost cel care i-a concretizat dorinţa, asta este o cu totul altă discuţie.

Nu este intenţia mea de a face o analiză pe text a unei afirmaţii aparent neimportante a lui Crin Antonescu. Dar cred că mesajul transmis este unul important: pentru a continua, USL nu are nevoie de tandemul Ponta- Antonescu. Legătura Dragnea- Antonescu este la fel de puternică, mai ales că ei doi au venit cu ideea înfiinţării USL.

„Evenimentul Zilei” a scris de multă vreme că ţinta lui Dragnea este de fapt conducerea PSD. Şi dincolo de obţinerea imunităţii parlamentare, aceasta este şi miza obţinerii mandatului de parlamentar. E complicat să conduci partidul din teritoriu, oricât de baron ai fi. În general Dragnea a găsit soluţii pentru a scăpa de cei care îi stăteau în cale.  El  a fost cel care l-a presat pe Crin Antonescu să forţeze mazilirea lui Ioan Rus din guvern, profitând de scandalul generat de mini-recensământul persoanelor cu drept de vot. La instalarea cabinetului Ponta, Dragnea a sperat că preşedintele partidului îi va oferi funcţia de ministru de Interne. În zadar, însă, pentru că Ponta a optat pentru Ioan Rus. În plus, toată lumea cunoaşte influenţa lui Dragnea în PSD asupra filialelor locale, fix de ce are nevoie pentru a prelua conducerea partidului în urma unui Congres. Baronul de Teleorman are nevoie la rândul lui de declaraţii de loialitate. Până la urmă, el l-a primit pe Crin Antonescu în judeţul pe care îl conduce.

Important este că tandemul Dragnea- Antonescu funcţionează. Şi cel puţin de doi ani de zile. Astfel, dacă Victor Ponta nu mai e premier şi preşedinte de partid atunci măcar ştim că prin Liviu Dragnea, visul lui Antonescu de a deveni prezidenţiabilul USL mai durează. Câteva luni…

 Autor: Dan Andronic

Publicat la: 29 noiembrie 2012
Articole originale: 

Mesajul lui Traian Băsescu: Victor Ponta, pisoiaşul motanului Felix nu va fi premier!

Sursa: danandronic.ro

Tandemul Liviu Dragnea- Crin Antonescu a pus bazele USL. Victor Ponta a fost informat şi el…

Sursa: danandronic.ro

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: