Prima pagină > Presă > Despre linșaj ca nouă specie jurnalistică … cu Sorina Matei, angajata unei televiziuni care trăiește din linșaj mediatic

Despre linșaj ca nouă specie jurnalistică … cu Sorina Matei, angajata unei televiziuni care trăiește din linșaj mediatic

Prin definiție LINȘAJUL  înseamnă  ucidere fără judecată a cuiva de către o mulțime agitată, ațâțată; linșare.

Prin extensie logică, linșajul mediatic este ceva la care suntem martori de foarte multe ori. 

Din cauza (sau datorită faptului) că avem canale media care doar asta fac, parcă nici nu mai este ceva cu foarte mult efect.

Din fericire, azi închis-ul OTV  încerca să îi demoleze pe adversarii lui Dan Diaconescu… din fericire la OTV lucrau niște indivizo care nu aveau nici cea mai mică idee despre cu era cu manipularea și  comunicarea, niște amatori penibil dar cu mari pretenții. E normal, limitele extrem de înguste ale inteligenței lui Dan Diaconescu nu puteau fi depășite fără a te trezi șomer… la fel era și cu profesionalismul… lipsea cu desăvârșire…

Ce încerca dar nu prea reușea, era fie să, încerce să facă din rahat bici, adică din tot felul de ciudați, de parașute, de oameni care arătau cu mult mai bine la pușcărie, niște. vezi Doamne, vedete….

La fel încercau să linșeze pe unul sau pa altul . Lipsiți de minime cunoștiințe în domeniu, cei de la OTV au reușit să facă din Oprescu primar.

Dar nu doar OTV se ocupa de linșaj mediatic… Intactul a fost construit ca trust de presă în acest sens… și ar mai fi și mai noul România TV

Pentru a putea să se ocupe mai bine de linșaj, deoarece altceva nu sunt în stare să facă, de exemplu RTV a readus-o pe Corina Drăgotescu pe care o plânseseră cu câteva zile înainte colegii ei ca pe o emigrantă plecată definitiv cu Loteria Vizelor…

Am rămas mult timp blocat astăzi descoperind pe site-ul Sorine Matei un articol:  Linșajul, noua specie jurnalistică folosită ca mijloc de șantaj,

Mi s-a părut foarte interesant ca, cineva care lucrează la o televiziune care practică extrem de aplicat  linșajul media împotriva adversarilor stăpânului, să vorbească despre linșaj… știe cineva mai bine despre asta decât cineva care mănâncă o pâine din asta? …. Nu, deci Sorina Matei este căt se poate de  potrivită să vorbească de linșaj… și o face ca și cum nici usturoi n-a mâncat nici cavitatea bucală nu-i miroase.

Linșajul, noua specie jurnalistică folosită ca mijloc de șantaj

Sorina MateiMă apucasem să scriu într-o seară despre linșaj ca despre o nouă specie jurnalistică în România ultimilor ani. În contextul raportului CE, m-am gândit să termin totuși ceea ce aveam de scris. 
Linșajul, în termenii uzuali, înseamnă uciderea fără judecată a cuiva de către o mulțime atâțată. Când el devine gen jurnalistic, așa cum se întâmplă de câțiva ani în România, cred că devine teribil de periculos pentru sănătatea unei bresle și echilibrul unor valori democratice.

Spun de la bun început: ce s-a întâmplat în ultimul timp la Antena 3 pe mine nu m-a surprins.Deloc.Totul a fost progresiv.

Mai întâi a fost linșat un om– un șef de stat pe care patronul, tot politician influent, îl urăște de moarte, îl obsedează. Doar l-a și suspendat din funcție de două ori din interese politice și financiare. Un președinte care, în opt ani, printre altele, a fost acuzat chiar și de implicare în traficul de armament cu teroriștii. A fost răul suprem, acuzat de absolut orice.

Apoi a fost tocată o guvernare. Riguros. Aici, gafele guvernării erau vizibile iar criticile presei au fost și întemeiate. E dreptul oricărui jurnalist să sancționeze Puterea. Presa este câinele de pază al democrației. Însă acesta este singurul ei rol.

De aici, totul a derapat. Și a fost vizibil pentru toată lumea.

Judecători ai Curții Constituționale au fost puși la stâlpul infamiei, procurori, judecători, membri ai CSM. CSM-ul blocat. Toți șefii de instituții- cheie, fundamentale ale statului au fost prezentați ca inamicii publici numărul unu ai poporului supărat de multe, supărat și din cauza nivelului de trai. Oamenii au fost jigniți, înjurați de-a dreptul, au prezentate voit informații false, spuse neadevăruri, intoxicată cu bună știință opinia publică, fără a se acorda niciun drept la replică. Nimeni n-a reacționat. CNA, controlat politic, a fost mort.

După linșajul persoanelor fizice cu funcții, s-a trecut la linșajul și atâțarea categoriilor profesionale între ele. Judecătorii care-i urăsc pe procurori și invers. Cu concursul și participarea, e adevărat, a ministrului Justiției, fapt incalificabil- în opinia mea.

După incitarea categoriilor profesionale, a urmat linșajul instituțiilor, a sistemelor în ansamblu. Inducerea ideii că tot ceea ce face Justiția în România reprezintă o mare și profundă nedreptate. S-au prezentat în avalanșă cazuri în care era descompusă o singură idee- nedreptul sistem judiciar, ucigaș de destine tinere, în vârstă, sărace, fără apărare- asta trebuia să înțeleagă poporul telespectator, în transa care rula la infinit pe televizor.

Mai grav este că, în toată această campanie de linșaj mediatic, au început să fie distruse și idei, valori.

Occidentalismul, europenismul, americanii trebuie să dispară. Nu ne fac bine. Țin cu Băsescu, deci sunt toți sunt răi. L-au ținut la Putere, deci nu ne trebuie. Vor să ne fure resursele. Noi nu ne vindem țara! S-au făcut emisiuni despre fracturarea hidraulică și s-au organizat proteste împotriva exploatării gazelor de șist! Înțelegea cineva ceva? Evident că nu. Poporul suveran trebuia să-și ia destinul în mână, să se revolte. O singură idee trebuia înțeleasă: că asta e rău, rău, rău. Nu numai instituțiile trebuie demolate, politicienii de prima rang și șefii de instituții șantajați prin linșaj, trebuie să fim conducători absoluți ai acestui stat. Punct.
Așa se naște naționalismul. Atâțat, incitat, stimulat metodic și programatic. Iar asta este cel mai periculos lucru ce s-a întâmplat.

Bineînțeles, totul s-a făcut cu participarea politicienilor. Cu un USL disperat să vină la putere, călărind, stimulând și validând până la paroxism derapajele postului.
S-a făcut și din interesul și obsesiile patronului. Un om care are mari probleme cu legea, care fuge de Justiție- tocmai de aceea o vrea și slăbită, un personaj care, în spatele discursului demagogic și populist, are un unic obiectiv: acapararea „prin oameni controlabili numai de el” a primei funcții în stat. Atât. Asta-i este dorința de peste 20 de ani. De aici și linșajul- șantajul. Cine nu se supune, e distrus.

De ce Comisia Europeană n-a făcut nominalizări? Cine are sinceritatea să recunoască, observă că actuala Comisie n-a făcut nicio nominalizare, pe nicio speță. Nici în privința parlamentarilor sau a miniștrilor. Comisia doar a spus că România „mai are multe de făcut în privința respectării statului de drept„, că „independența Justiției și instabilitatea instituțiilor rămân o mare sursă de îngrijorare” și, în premieră, vorbește despre hărțuire. Hărțuirea unor oficiali- cheie, judecători și nu numai de către mass- media. „Trebuie revizuite regulile existente pentru a asiguraprotecția instituțiilor și a persoanelor„.
Ce înseamnă revizuire a regulilor existente? Sancțiuni crâncene pentru asemenea derapaje și, în primul rând, un CNA funcțional și apolitic.

Își dorește vreun politician de prim rang ca un post de televiziune să-i dicteze în permanență ce trebuie să facă, ce decizii să ia?
Își dorește vreun om politic român să fie permanent șantajat cu linșajul mediatic de către un patron cu obsesii și certat cu Justiția?
Își dorește blocarea instituțiilor statului, incitarea categoriilor profesionale?
Își dorește cineva să ieșim din UE, NATO sau să fie alergat cu pietre ambasadorul american? E suficient cred că l-am văzut prezentat pe Jose Manuel Durao Barroso, de același trust, ca un tânăr comunist, maiost, marxist-leninist, în conexiuni cu activități teroriste!
Sau vrea cineva să se pună în capul unei mișcări naționaliste de proporții? Sincer, nu cred. Dacă vrea cineva asta, e pur și simplu iresponsabil și nu se gândește deloc la acest stat.

E profund nedrept să spui că toată presa românească a făcut așa ceva. Nu, este derapajul unei singure instituții media. Comisia Europeană doar a tras un puternic semnal de alarmă în privința problemei. Cine a greșit să plătească. Și cine va face asta de acum înainte, să sufere cu vârf și îndesat. Poate să existe presă partizană, poate să existe presă tabloidă, pot să existe poziții și atitudini politice asumate, dar nu poți pune în pericol instituții ale statului de drept, nu le poți bloca, nu poți dărâma prin decredibilizare voită puteri ale statului definite prin Constituție. Nu poți la nesfârșit incita la tulburări sociale, la linșaj public și nu poți infecta cu bună știință valori și idealuri. Asta înseamnă să atentezi, cu bună știință, la siguranța națională a unui stat.

Să taie-n carne vie, să lase politicul deoparte și să aplice legea. Mai spun odată: asta trebuie să facă CNA. De câte ori putea până acum să ridice licența Antenei 3? De nenumărate ori. De ce n-a făcut-o? Dacă vor fi cu adevărat sinceri, vă vor răspunde ei. Și vor face, cu adevărat, ceva…

 

Categorii:Presă Etichete:,
 1. Nik
  2 februarie 2013 la 6:52

  Nu am inteles supararea dumneavoastra pe Sorina Matei, ce va deranjeaza in articolul ei ?

  • 2 februarie 2013 la 17:07

   Eu supărat pe Sorina Matei? Nțțț, te înșeli… Sunt doar uimit de câte ceva…
   De ipocrizie.
   Pe blog descoperim o Sorina Matei pe care am citat-o cu admirație de nenumărate ori, la tv vedem o alta… e drept, față de colegii ei, chiar pare jurnalistă, dar tot cu un oarecare ”sărmâna boirule” față de Ghiță (E normal, îi plătește salariul…)
   Acest articol o pune cumva în afara televiziunii de unde își încasează cecurile… La România TV linșajul mediatic este modus vivendi, le-a intrat atât de adânc în sânge încât, Corina Drăgotescu , despre care ea însăși și unii dintre colegi mai cred că ar fi un fel de jurnalistă, a ajuns în america și după ce a câștigat loteria vizelor… De ce a revenit atât de curând nu știe nimeni, dar multă lume bănuiește, și anume că ar fi încercat să se angajeze ca jurnalistă și nu i-a prea mers deoarece deformația spre linșaj e destul doar la moi să fii considerat jurnalist… dincolo de ocean e mai complicat… un jurnalist trebuie să fie îb primul rând jurnalist Da România tv cred că doar Sorina Matei mai are ceastă calitate, dar dacă nu pleacă repede de la România TV o trage și pe ea ”turma” la grămadă… Urmărește-i emisiunile … oarece deviații e la deontologie par a deveni tot mai clare …

   • Nik
    2 februarie 2013 la 17:26

    Nu stiu ce emisiuni face la Romania Tv (nu ma uit la televizor) dar am citit toate articolele scrise de Sorina (toate pe care le-am gasit) si au fost OK.

    • 2 februarie 2013 la 17:59

     Asta spun și eu Nicule, pe blog scrie chiar bine… la tv … deh, o pită trebuie să mănânce cumva, nu? Bine, e o diferență față de unii dintre colegi, dar …

 2. Nicolae Macovei
  2 februarie 2013 la 15:38

  Cred că e un articol pertinent şi o analiză corectă. Problema este că acest gen de analize nu convinge decît pe cei gata convinşi, ca să spunem aşa. Astăzi (ca, şi ieri, de altfel) avem de-a face doar cu un partizanat politic fanatic, chiar fundamentalist, al ideologiei de stînga şi de extremă stîngă. Cam peste tot în lume. Iar la noi, de fapt, cu o preluare impecabilă a metodelor folosite de propaganda comunistă de-a lungul multor decenii. Şi. după părerea mea, răspunsurile politice la acest asalt al trecutului, sunt neconvingătoare, cînd e vorba să obţii voturile maselor. Trecutul se „înmulţeşte”, ca să spunem aşa, datorită unei „corectitudini” de gîndire, în special a unor intelectual, (dar nu numai) care nu se pricep să răspundă la propaganda manipulatorie, atît de vioaie şi agresivă a celor de la putere. Opoziţia, indiferent cine face parte din ea, uită că în primul rînd contează numărul de voturi nu raţionalitatea şi adevărul unor înlănţuirii de idei, cît de frumoase şi expresive ar fi ele. Voturile nu se obţin prin calitatea ideilor ci prin capacitatea lor empatică de a răspunde
  nevoilor şi speranţelor votanţilor.

  • 2 februarie 2013 la 18:10

   Nu știu cât de multă importanță are pe cine convinge sau nu. Cred că problema de bază este că nu avem un CNA complet neutru…
   Din păcate, cea mai mare parte din presa noastră nu merită acest nume… fiecare nu face decât să facă frumos și să încerce să servească interesele stăpânului care sare nu ”mălaiul”.
   Dacă veu urmări, vei obesrva că dacă vor exista jurnaliști care vor lucra î străinătate la publicații cu prestanță de acolo vor fi doar unii care nu au trecut prin presa noastră prea puternic…

   • Nicolae Macovei
    2 februarie 2013 la 21:20

    Îmi pare rău că nu prea aţi înţeles nimic din ceea ce afirmam. Jurnaliştii şi presa, în general vorbind, nu se pot sustrage, indiferent despre cine e vorba, presiunii violente şi extrem de extinsă a ideilor susţinute, făţiş sau camuflat, de către ideologiile de stînga, Ideologii ce au acaparat aproape toate minţile, indiferent de culoarea politică în numele căreia fac afirmaţii în presă. Sărăcia şi nedreptatea socială dar şi imoralitatea cronică reprezintă solul pe care ideologiile de stînga înfloresc şi obţin succes. Aşa s-a întîmplat În trecut, aşa se întîmplă acum şi probabil încă mult timp de acum în colo. Bănuiesc că nici dv. nu faceţi excepţie,dacă vă închipuiţi că CNA, singur, chiar neutru, să zicem, va reuşi să asanaze mediul jurnalistic din România. Ideile incorecte şi demagogice de stînga din întreaga lume ocolesc şi fac uitate, de pildă, crimele comunismului, mult mai extinse decît cele naziste. Şi nici un jurnalist de stînga nu are curajul sau interesul să condamne, chiar acum după căderea comunismului, crimele regimurilor comuniste. Nici jurnaliştii şi intelectualii români nu prea fac excepţie. Păpica jurnaliştior dar şi o iresponsabilitate comodă, sunt mai la îndemînă decît o morală socială democratică, decît o libertate responsabilă şi o dreptate cam abstractă şi, de multe ori, e adevărat, iluzorie. Oricum, nu mai sunt dispus să particip la o dispută inutilă, nici cu dv. şi cu atît mai puţin cu situaţia politică actuală. Am alte treburi mai importante de făcut în viaţă. Vă doresc sănătate.

    • 2 februarie 2013 la 22:52

     În orice țară civilizată există mai multe feluri de jurnaliști… sunt cei de tabloid, care ar vinde-o și pe mă-sa pentru a mai putea arunca ceva rău despre cineva, ar fi și mercenarii mediatici, dar există și Jurnaliștii pentru care deontologia profesională e legea după care funcționează… Din păcate, la noi, această ultimă categorie e pe cale de dispariție … În mintea unor imbecili ca Badea ori Ciutacu deontologia profesională e un subiect de domeniul ridicolului)

 3. traian martis
  3 februarie 2013 la 12:10

  imi plac sanii lui sorinamatei ! atat ! as pune ceva intre ei !

 4. anna
  3 februarie 2013 la 23:36

  Asta a uitat sa se imbrace sau nu-i ajunge salariul?

  • 4 februarie 2013 la 18:58

   Lasă că am văzut și unele mai goale … 😀

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: