Prima pagină > Analize - Întrebări - Ipoteze - Păreri > Adrian Năstase, expremierul pușcăriaș cu pușcăria făcută pe blog… (Aș ruga să îmi arate și mie cineva un articol în Constituție în care să se spună că un fost premier trebuie să beneficieze de un tratament special la bulău…)

Adrian Năstase, expremierul pușcăriaș cu pușcăria făcută pe blog… (Aș ruga să îmi arate și mie cineva un articol în Constituție în care să se spună că un fost premier trebuie să beneficieze de un tratament special la bulău…)

Melania  Cincea

Melania Cincea

Conform constituției României în fața legii toți suntem egali, deci dacă facem oarece … boacăne  și e cazul ar trebui să ne ducem la bulău unde să fim tratați conform faptelor comise.

Din câte știu, unul din lucrurile la care nu au dreptul pușcăriașii este telefonul mobil. Despre un computer cu acces liber la internet, nu cred că se poarte pune problema, cât despre a avea un blog pe care să publici două articole pe zi … e poate un vis pe care pușcăriașii nu au nici măcar curajul să îl viseze…

Acum câteva zile auzeam că între motivele pe care le etalează Năstase că ar trebui lăsat să plece din pușcărie este publicarea unei cărți, urmând a se mai publica una făcută din articolele de pe blog…  Halucinant, nu? 

Adică Năstase nu are acces liber la mijloace de comunicare și poate întreține un blog?

Să luăm spre exemplu ceste articole :

Prietenia în politică

Publicat februarie 14, 2013 General

Acum 10 ani

Publicat februarie 14, 2013 General

Da, ambele sunt publicate azi… restul de articole și mai ales datele publicării se pot vedea pe siteul expremierului Năstase.

Păi cum rămâne cu Constituția?  Articolul cu egalitatea în fața legii e aici

Egalitatea în drepturi ARTICOLUL 16
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

(2) Nimeni nu este mai presus de lege.

(3) Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară. Statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi.

(4) În condiţiile aderării României la Uniunea Europeană, cetăţenii Uniunii care îndeplinesc cerinţele legii organice au dreptul de a alege şi de a fi aleşi în autorităţile administraţiei publice locale.

Aș ruga să îmi arate și mie cineva un articol în Constituție în care să se spună că un fost premier trebuie să beneficieze de un tratament special la bulău… 

Recomand un articol publicat de Melania CINCEA în  timpolis.ro

Deţinutul blog’n’roll

Melania Cincea

Melania Cincea

Ex-premierul Adrian Năstase, devenit cel mai cunoscut blogger de Ji­lava şi un prolific editorialist, a fost pe punctul de a crea un precedent în sistemul peni­tenciar din România. Cere­rea lui de liberare condiţionată a avut ca punct forte redacta­rea de cărţi. Vă daţi seama câ­te cereri similare ar fi ur­mat să bombardeze instanţele de judecată? Că gem puşcăriile de artişti care şi-au descoperit astfel de veleităţi după pronunţarea sentinţei. Cu câtă fervoare s-ar fi făcut rime şi cum s-ar fi înghesuit infractorii să facă cerere de ofertă că­tre edituri – încă din timpul recursului –, pentru a prinde cât mai rapid bunul de tipar…

Revenind la cazul domnului Năstase, iată că acesta a reuşit să emoţioneze cu scriitura sa. Şi Comisia de eliberări condi­ţio­­nate a Penitenciarului Jilava, şi magistraţii de la Judecătoria Sector 4 Bucureşti. Nu a re­uşit, însă, să-l sensibilizeze pe procurorul D.N.A. Că­pos sau invidios, acesta a solicitat in­stanţei ca specialişti să se pronunţe dacă volumul iz­bă­vitor are sau nu caracter şti­inţific. Dar a in­vocat şi argu­mentul care, de jure, îl bate pe cel literar: în timpul detenţiei, deţinutul Năstase Adrian “nu a dovedit o atitudine de îndreptare, întrucât a continuat să facă afirmaţii la adresa judecă­torilor care l-au condamnat la deten­ţie”. Şi cu asta a pus punctul pe “i”.

Deşi apărătorul lui Adrian Năstasesusţine că, indiferent dacă se ia sau nu în considerare redactarea de cărţi în peni­tenciar, oricum, clientul său îndeplineşte, pe 20 februarie, perioada de liberare condiţio­nată, opt luni, adică o treime din pedeapsa de doi ani. Şi atunci, dacă „oricum…”, de ce a mai fost adus în discuţie argumentul literar? De ce în no­iembrie, Adrian Năstase şi-a lansat Exerciţiile de libertate, un volum ca­talogat de Ion Iliescu drept „o cronică la zi a evenimentelor interne şi internaţionale”? De ce au mai fost lansate, acum, volumele II şi III ale lucrării Blog’n’roll – o compilaţie de texte apărute pe blogul lui Năstase? Nu cumva nu e tocmai “oricum…”?

În primul rând, Codul Penal obligă la realizarea a două treimi din pedeapsă. În al doilea rând, liberarea condiţionată nu e un drept al condamnatului, ci o “vocaţie” a lui, iar pen­tru punerea în aplicare e nevoie de îndeplinirea cu­mulativă a câtorva condiţii. Spune art. 59 Cod Penal: con­damnatul trebuie să fi dovedit că a fost stă­rui­tor în muncă, disciplinat şi să fi dat do­vezi te­meinice de îndreptare. Dacă la capi­to­lul mun­că, Năstase A. mai poate lua notă de tre­­cere – nu e la înde­mâ­na oricui să scrie, în şap­te luni, texte pen­tru trei cărţi… –, la disciplină şi dovezi de îndreptare, lucrurile sunt discu­ta­bi­le. Prin vară, îndemna la sabota­rea acţiunii Jus­tiţiei de verificare a fraudelor de la Refe­rendumul din 29 iulie, în semn de solidaritate cu Liviu Dragnea. Iar din vară încoace pune la colţ ba judecătorii care l-au condamnat, ba MCV-ul, „planul dia­bolic al lui Traian Băsescu şi al Mo­nicăi Ma­covei”, fără de care, probabil, “Trofeul calităţii” rămânea un trofeu al lui Adrian Năs­ta­se. Respectarea regimului de detenţie e şi el cu semne de întrebare. Chiar dacă nu recunoaş­te nici picat cu ceară, iar Administraţia Peni­tencia­re­lor şi Ministerul Justiţiei se fac că plo­uă, e greu de crezut că Năstase Adrian nu a avut acces în penitenciar, contrar re­gulilor, la telefon şi cal­cu­lator. Pentru a publica, adesea zilnic, pe blog ar­ticole lungi, unele te­meinic documentate, despre subiecte la zi – de la reprezentativi­ta­tea României la Consiliul Eu­ropean, la acuzele de încălcare a statului de drept aduse U.S.L.-ului, acţiunile Parchetului General pentru depistarea fraudelor de la referendum ori declaraţiile lui Jose Manuel Barroso la adresa României –, ex­plicaţia cu lipsa telefonului şi a cal­culatorului nu ţine. Numai dacă gardienilor li s-a făcut un act adi­ţional la fişa postului care îi obligă la monito­ri­zare media şi la redactarea re­vistei presei. Sau dacă Năstase A. primea vi­­zite când şi cum avea chef sau inspiraţie. Dar da­că toate astea nu sunt reale, de ce s-o mai fi făcut tapaj cu veleităţile literare sau acade­mi­ce ale deţinutului blog’n’roll?

Autor:  Melania CINCEA

Sursa: timpolis.ro

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: