Prima pagină > Politicăraie - Partide - Politicieni > Monica Macovei se implică în lupta pentru șefia PDL

Monica Macovei se implică în lupta pentru șefia PDL

Unii presupuneau că din așa zisa ”Grupare Macovei ” din PDL se va înscrie în cursa pentru președinția PDL fostul Ministru de Externe, Teodor Baconschi.

 

S-au înșelat, Monica  Macovei a intrat personal în cursa pentru șefia PDL.

 

 

Cum mulți au sărit ca arși spunând că doamna Macovei este europarlamentar și nu prea va avea cum să se ocupe de partid, Vasile Blaga spunând chiar că „partidul nu poate fi condus prin corespondență” aceasta i-a liniștit: „Partidul se conduce din București, din România, așa că voi fi în București. Voi demisiona!”. Dacă în trecut   reformiștii nu au reușit să adune nici măcar cele 35 de semnături necesare pentru a prezenta o moțiune, acum spun că au peste 100, creștere care poate avea semnificații interesante.

 

Referindu-se la coagularea unei alternative, europarlamentarul Cristian Preda, a declarat că discuțiile au început după ce el și Sever Voinescu au demisionat din conduverea PDL, în decembrie 2012, după eșecul partidului la alegerile parlamentare. Acesta a mai  subliniat că reformiștii ar avea ceva temeri cu privire la organizarea Convenției, forul în care vor avea loc alegerile, temeri pe care și le-au exprimat de altfel și la Consiliul Național de Coordonare de ieri. (Legat de unele  temeri în ceea ce privește corectitudinea alegerilor se pare că s-ar fi exprimat și Elena Udrea, susținătorii lui Blaga nefiind tocmai cei mai onești organizatori).   Grupului Macovei i s-au alăturat Teodor Baconschi, fost ministru în guvernul Boc, și Adrian Papahagi.

 

Se pare că pe tema candidatului care ar urma să o reprezinte, Gruparea Macovei ar fi deliberat,  deliberat până în ultima clipă pe tema candidatului. La un moment dat părea puțin probabil ca Monica Macovei să preia candidatura, dat fiind că este destul de puțin populară în PDL. Unul dintre numele vehiculate ear cel al lui Adrian Papahagi, în contextul în care ieri la Consiliul Național de Coordonare al PDL, Macovei a cerut – și a obținut – acordarea de derogări, astfel încât la funcții de conducere în PDL să poată candida și cei care nu au vechimea în partid prevăzută de statut. Un alt nume vehiculat în cursul săptămânii trecute ca potențial candidat al grupării Macovei a fost cel al lui Teodor Baconschi. 

 

Adversarii în această cursă au avut reacții diferite față de decizia doamnei Macovei. Elena Udrea a salutat înscrierea în cursa pentru şefia partidului a doamnei  Macovei şi i-a urat succes. ”Cred că înscrierea în cursă a doamnei Macovei şi eventual a altor potenţiali competitori va aduce un plus dezbaterii interne în PDL”, a declarat, pentru Agerpres, Elena Udrea.

 

Elena UdreaDoamna Udrea, a declarat că, din cauza misoginismului din politica de la noi, alegerea unei femei în fruntea partidului ar însemna un pas important în viaţa politică românească. 

 

„PDL este poate cel mai puţin misogin partid politic, este un partid care a promovat femeia în toate funcţiile. Am avut ministru la 29 de ani în persoana doamnei Boagiu, am avut multe ministere ocupate de femei şi chiar buni comunicatori de partid. Aşadar, nu văd niciun impediment ca pe 23 martie să fiu aleasă preşedinte al PDL. Ar fi un pas important în viaţa politică românească”, a spus Udrea.

 

Dacă Elena Udrea  nu pare a avea probleme cu candidatura doamnei Macovei, reacții nu tocmai de fericire avem din partea altora.

 

Când încă nu se știa despre decizia doamnei Macovei, Președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că ştie ca va veni din partea aşa-zisului grup al „reformiştilor” o moţiune la Convenţia partidului, dar că nu ştie dacă Monica Macovei va fi candidatul.

 

Vasile Blaga

Vasile Blaga

 

„Ştiu, cred că va veni o moţiune şi din zona respectivă, a spus-o încă de marţi. Competiţia este foarte binevenită” – a declarat Blaga – „Cine va conduce moţiunea respectivă? Nu ştiu, pentru că nu cred că poţi fi şi preşedinte de partid de pe poziţia de europarlamentar. Dacă câştigi până la urmă o astfel de cursă, de bătălie internă, trebuie până la urmă să stai în Bucureşti, pentru că partidul nu poate fi condus prin corespondenţă”.

 

Era și greu de conceput că doamna Macovei are oricând la dispoziție o demisie din funcția de europarlamentar …

 

Cam în aceeași notă se exprima și Europarlamentarul PDL, Theodor Stolojan. Nici acesta nu vede cu ochi prea buni candidatura Monicăi Macovei la şefia partidului, așa că, la fel cu Blaga o dă pe coarda  cu ” partidul nu poate fi condus din afara ţării”.

 

Theodor Stolojan

Theodor Stolojan

 

„E binevenită (candidatura). Acelaşi lucru l-am spus şi când şi-a anunţat candidatura doamna Udrea. Competiţia este binevenită în partid pentru că eu n-am nicio îndoială că vor fi alegerile corecte, nu mi-am imaginat niciodată că în PDL putemfi suspectaţi de manipulare a alegerilor, deci alegerile vor fi corecte, n-am nicio îndoială„, a spus Stolojan, pentru Ziare.com, pentru ca, mai târziu să spună:

 

„Sigur că, dacă dânsa ar candida şi ar fi aleasă, atunci ar trebui să îşi desfăşoare activitatea principala în Romania, în calitate de preşedinte al PDL. E greu de imaginat cum poţi să conduci un partid într-o asemenea etapă, fiind la Bruxelles mai mult decât în ţară. Nu cred că-şi imaginează cineva că un partid politic poate fi condus din afara Romaniei”, a explicat democrat-liberalul.

 

 1. arrletty
  24 februarie 2013 la 22:16

  Regret foarte mult, dar masa mare PDL e total nepregatita sa cumpere ceea ce vind Macovei, CP, SV, AP, TB. E mult prea subtil, e prea altfel decit stiu ei sa functioneze.
  Cred ca de acum (mai bine zis – dupa congres x cum se va numi) se poate vorbi la trecut despre PDL. De la mine asa se vede.

  • 25 februarie 2013 la 19:39

   Eu sunt în principiu pro Macovei, din păcate, cred că ai mare dreptate, nu prea cred nici eu că principiile politice pe care doamna Macovei vrea să le aducă au șanse în țara unde un vot se cumpără cu un mic și o bere…

   Și eu cred că PDL e pe ducă.

 2. 25 februarie 2013 la 14:17

  „Alexandru Mitache

  „Reforma” în PDL vine de la Lubianka

  Astăzi, e rândul „reformiștilor” să intre în scenă – deus ex machina – la fel de intempestiv, în lupta dintre vechi și nou în P.D.L., slăbind aripa nouă, reprezentată de Elena Udrea și favorizând evident aripa veche, reprezentată de Vasile Blaga. Șansele de izbândă ale „reformiștilor” în cadrul Convenției Naționale a P.D.L. din 23 martie, știe oricine, sunt absolut nule, dar candidatura Monicăi Macovei le diminuează pe cele ale Elenei Udrea. Lovitura are dublu efect. O elimină pe jenanta Udrea, dar îl lovesc și pe Traian Băsescu, a cărui favorită este.

  Candidatura doamnei Monica Macovei la președinția P.D.L. face parte din același vechi plan făurit la Lubianka și reactivat astăzi, desigur fără ca doamna Macovei să fie conștirentă de acest lucru. S-a mizat doar pe orgoliul și încăpățânarea câtorva persoane – care au și un interes destul de meschin: pretextul de a pleca din P.D.L. fără a fi considerate „traseiste”, pentru a-și asigura prezența la europarlamentarele viitoare pe alte liste – și pe priza oarbă de care se bucură „principiile” în rândul unor categorii sociale cu discernământ labil, dar cu pretenții intelectuale mari. Cei care manevrează și trag sforile în acest caz mizează pe eșecul „reformiștilor”, dar mai ales pe… victoria lui Vasile Blaga. Victorie care va permite celor puși să îngroape P.D.L.-ul să spună apoi: „Iată, P.D.L. este nereformabil! P.D.L. este infrecventabil! P.D.L. este compromis! Jos P.D.L.!”.

  Motivul acestei ultime lovituri este unul simplu: orice urmă de opoziție susceptibilă de a demasca complicitatea puterii actuale cu interese străine trebuie eliminată. Traian Băsescu nu mai contează. Va dispărea în mai puțin de doi ani, sau va fi singur singurel. Planul Moscovei, relevat fără mască prin intervențiile de astă vară ale postului de radio „Vocea Rusiei”, a suferit doar pierderea, temporară, a unei bătălii, prin eșecul demiterii lui Traian Băsescu. Victoria finală va surveni numai odată cu demantelarea P.D.L.

  Scopul final este „belarusarea” României. Două partide, pentru menținerea unei aparențe democratice: P.N.L.-ul găștii lui Antonescu, zis „de dreapta” și P.S.D.-ul găștii lui Ponta, zis „de stânga”. Ambele manipulate de la est, de foarte la est.

  • 25 februarie 2013 la 19:48

   @ stormmbringer Zici citându-l pe Alex:
   ”Astăzi, e rândul „reformiștilor” să intre în scenă – deus ex machina – la fel de intempestiv, în lupta dintre vechi și nou în P.D.L., slăbind aripa nouă, reprezentată de Elena Udrea și favorizând evident aripa veche, reprezentată de Vasile Blaga.”
   –––––––––––––––––––––––––––––-
   Eu n-aș paria pe asta… Mai repede aș zice că îi folosește Elenei Udrea pentru că am impresia că doamna Macovei ”mușcă” din electoratul lui Blaga… Vezi reacțiile lor la aflarea veștii… La Blaga a fost cea mai curată enwervare, la Nuți, bucurie …

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: