Prima pagină > Religie - Biserică > Papa Benedict al XVI-lea a părăsit Vaticanul

Papa Benedict al XVI-lea a părăsit Vaticanul

Zi istorică la Vatican

Zi istorică la Vatican: pentru prima dată după şapte secole, un papă a coborât, în mod voit, de pe tronul Sfântului Petru. Papa Benedict şi-a luat rămas-bun de la personalul palatului pontifical şi a adresat câteva cuvinte mulţimii adunate în Piaţa Castelului Gondolfo. Aceasta a fost ultima apariţie publică în calitate de Suveran Pontif.

PAPA BENEDICT al XVI-lea

PAPA BENEDICT al XVI-lea

Papa Benedict al XVI-lea a părăsit Vaticanul şi a ajuns, joi după-amiază, la reşedinţa Castel Gandolfo. Clopotele bisericilor din Roma şi cele ale Basilicii Sfântul Petru au fost trase pentru a marca plecarea Papei Benedict. Mii de jurnalişti din 61 de ţări sunt la Vatican pentru a relata evenimentul. 

Mai devreme, liderul spiritual al catolicicilor s-a întâlnit cu cei peste 100 de cardinali şi a promis succesorului său respect şi supunere necondiţionate. 

Odată instalat în apartamentele sale, el a salutat mulţimea de la balconul vilei, care dă spre Piaţa Castelului Gandolfo. Aceasta a fost ultima apariţie publică a lui Benedict al XVI-lea ca Papă.

La ora 19.00 GMT (21.00, ora României) va intra în vigoare, în mod oficial, demisia Papei. Singura manifestare concretă a acestui final de pontificat va consta în faptul că gărzile elveţiene, aflate în post la poarta Castelului Gandolfo, se vor retrage.

Castelul Gandolfo este o vilă cu un teren de aproximativ 55 de hectare şi grădini somptuoase, pe malul Lacului Albano, ce figurează în clasamentul celor mai frumoase localităţi din Italia. Papa Benedict va locui aproximativ două luni la Castel Gandolfo, după care va reveni la Vatican şi va sta într-o mânăstire.

Fostul Papă va prelua titlul oficial de „Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea, Papă emerit”.

Intrarea în vigoare a demisiei va deschide faimoasa perioadă de „scaun vacant”, iar cardinalul şambelan va asigura, în mod oficial, interimatul. Această sarcină dificilă îi revine secretarului de Stat al lui Joseph Ratzinger, cardinalul Tarcisio Bertone.

Papa Benedict al XVI-lea a îndemnat credincioşii, în ultimul mesaj postat pe Twitter, să simtă bucuria de a fi creştini şi de a fi iubiţi de Dumnezeu. Joi seară, imediat după ce demisia Papei Benedict va intra în vigoare, contul său de Twitter va fi închis definitiv.

Suveranul Pontif a anunţat pe neaşteptate, în urmă cu trei săptămâni, că renunţă la tronul papal. El se retrage la o mânăstire din Cetatea Vaticanului, unde îşi va petrece tot restul vieţii, rugându-se pentru toţi credincioşii şi pentru toată lumea, aşa cum a el însuşi a mărturisit, spunând că aceasta a fost „voinţa lui Dumnezeu”. 

Provocări dificile îl aşteaptă pe succesorul lui Benedict al XVI-lea, de la contestarea internă şi persecutarea creştinilor în lume şi până la mize etice şi abuzurile de tot felul ce afectează Biserica Catolică, ce numără aproximativ 1,2 miliarde de credincioşi.

Papa Benedict al XVI-lea – Biografie

PAPA BENEDICT al XVI-lea .

Papa Benedict al XVI-lea, în latină Benedictus PP. XVI (Joseph Alois Ratzinger), s-a născut la 16 aprilie 1927, la Marktl am Inn (Bavaria), în dieceza de Passau.

Şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa la Traunstein, un sat situat aproape de graniţa cu Austria, la 30 de km de Salzburg. 

Joseph Ratzinger a studiat Teologia şi Filosofia la Şcoala Superioară de Filosofie şi Teologie din Freising şi la Universitatea din München (1946-1951).

La 29 iunie 1951 este hirotonit preot, împreună cu fratele său mai mare, Georg Ratzinger. Un an mai târziu începe să predea la Şcoala Superioară de Filosofie şi Teologie din Freising.

În anul 1953 devine doctor în Teologie, iar în 1957 se califică pentru predarea în învăţământul superior, cu dizertaţia Teologia istoriei a Sf. Bonaventura.

După ce predă Dogmatică şi Teologie fundamentală la Şcoala Superioară de Filosofie şi Teologie din Freising, îşi continuă cariera didactică la universităţile din Bonn (1959-1963), Münster (1963-1966), Tübingen (1966-1969) şi Regensburg, până în anul 1977. La aceasta din urmă a fost şef al Catedrei de Dogmatică şi vicepreşedinte al Universităţii. 

Joseph Ratzinger a luat parte la cel de-al doilea Conciliu al Vaticanului (1962-1965), în calitate de consilier al Arhiepiscopului din Köln, cardinalul Joseph Frings.

În martie 1977, a fost numit arhiepiscop de München şi Frisingen, iar în iunie 1977 a fost ridicat la rangul de cardinal de către Papa Paul al VI-lea.

La 25-26 august 1978, a făcut parte din Conclavul care l-a ales Papă pe cardinalul Ioan Paul I. Acesta l-a numit Trimis Special la cel de-al III-lea Cogres Mariologic Internaţional, care a avut loc la Guayaquil, Ecuador, în perioada 16-24 septembrie. În luna octombrie a aceluiaşi an a făcut parte din Conclavul care l-a ales Papă pe cardinalul Ioan Paul al II-lea. A fost relator al celei de-a V-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Arhiepiscopilor din 1980, pe tema: ”Misiunea familiei creştine în lumea de azi” şi preşedinte delegat al celei de-a VI-a Adunări Generale Ordinare din 1983, pe tema ”Reconcilierea şi penitenţa în misiunea Bisericii”.

La 25 noiembrie 1981, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe cardinalul Ratzinger în funcţia de Prefect al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei şi Preşedintele Comisiei Pontificale Biblice şi al Comisiei Pontificale Teologice Internaţionale.

Cardinalul Ratzinger funcţionează ca preşedinte al Comisiei pentru prepararea Catehismului Bisericii Catolice (1986-1992). La 6 noiembrie 1998, a fost ales vicedecan al Colegiului Cardinalilor, iar la 30 noiembrie 2002 a fost ales Decan al Colegiului Cardinalilor. În 1999 a fost Trimis Special al Papei la celebrarea celui de-al XII-lea centenar de la înfiinţarea Diocezei de Paderborn, Germania, care a avut loc la 3 ianuarie. 

Cardinalul Ratzinger a condus oficierea slujbei religioase cu ocazia funeraliilor Papei Ioan Paul al II-lea, la 8 aprilie 2005.

În după amiaza zilei de 19 aprilie 2005 a fost ales Papă, cel de-al 265-lea din istoria Bisericii Romano Catolice, luând numele de Benedict al XVI-lea, ca omagiu pentru Sfântul Benedict din Nursia, întemeietorul ordinului benedictinilor, şi pentru Papa Benedict al XV-lea (1914-1922), denumit şi Papă al păcii.

Alegerea numelui de Benedict are importanţă simbolică. Ziua de naştere a noului Papă, 16 aprilie, este sărbătoarea Sfântului Benedict Iosif Labre (26 martie 1748 – 16 aprilie 1783) cunoscut ca Sfântul Pelerin. 

În acelaşi timp, Papa Benedict al XVI-lea are funcţia de Episcop al Romei şi şef al statului Vatican.

Ales la vârsta de 78 de ani, este cel mai în vârstă Papă ales, de la Papa Clement al XII-lea, în 1730, şi primul pontif german de la olandezo-germanul Adrian al VI-lea (1522-1523).

Este al optulea Papă german; primul a fost Papa Grigore al V-lea (996-999). Ultimul Papă cu numele de Benedict, Papa Benedict al XV-lea a servit ca Pontif din 1914 până în 1922, pontificatul său fiind legat de Primul Război Mondial. 

Papa Benedict al XVI-lea conduce Biserica Catolică în linia predecesorului său, insistând pe necesitatea menţinerii unităţii Bisericii. Una dintre priorităţile pontificatului său a vizat restabilirea relaţiilor diplomatice ale Vaticanului cu R.P Chineză. Beijingul nu are relaţii cu Vaticanul din 1951 şi le permite catolicilor din China să frecventeze bisericile sprijinite de stat care nu recunosc autoritatea Papei. Vaticanul estimează la circa 8 milioane de credincioşi catolici în China care frecventează bisericile clandestine, comparativ cu 5 milioane care frecventează lăcaşurile de cult catolice oficiale.

Papa Benedict al XVI-lea a ales ţara sa natală, Germania, pentru prima sa vizită în străinătate, desfăşurată în perioada 18-21 august 2005 la Koln, cu ocazia Zilelor Mondiale ale Tineretului.

Cea de-a doua vizită în străinătate a Papei Benedict al XVI-lea a avut loc în Polonia, ţara natală a predecesorului său, Ioan Paul al II-lea, în perioada 25-28 mai 2006. Alte călătorii apostolice au fost: Croaţia (4-5 iunie 2011); Spania, la Madrid, ocazionată de sărbătorirea Zilei Mondiale a Tineretului, aflată la cea de-a XXVI-a ediţie, (18-21 august 2011), Germania (22-25 septembrie 2011), Benin (18-20 noiembrie 2011) şi Mexic şi Cuba (23-29 martie 2012). 

Papa Benedict al XVI-lea a celebrat prima sa Liturghie de Paşti la 16 aprilie 2006, dată care a coincis cu cea de-a 79-a aniversare a sa. A convocat primul Consistoriu al Pontificatului său la 24 martie 2006, când a numit 15 noi cardinali. La 18 februarie 2012, în cadrul celui de al patrulea Consistoriu din pontificatul său, Papa Benedict al XVI-lea a numit 22 de noi cardinali în Colegiul Cardinalilor, printre care şi Preafericitul Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma.

Papa Benedict al XVI-lea vorbeşte fluent germana, italiana, franceza, engleza, spaniola şi latina. Este autor a numeroase cărţi şi monografii pe teme religioase, de morală şi filosofie.

A primit numeroase distincţii Doctor Honoris Causa (Colegiul St. Thomas din St. Paul, Minnesota, 1984; Universitatea Catolică din Lima, 1986; Universitatea Catolică din Eichstätt, 1987; Universitatea Catolică din Lublin, 1988; Universitatea din Navarre, 1998; Libera Università Maria Santissima Assunta din Roma, 1999; Facultatea de Teologie a Universităţii din Wroclaw, Polonia, 2000).

 CARDINALI – POSIBILI ÎNLOCUITORI AI PAPEI BENEDICT AL XVI-LEA

Identitatea celui care va fi ales de cardinalii reuniţi în Conclav să îi succeadă Papei Benedict al XVI-lea rămâne un mister, dar numele a aproximativ nouă favoriţi circulă deja în culisele Vaticanului.

ANGELO SCOLA, italian, în vârstă de 72 de ani

ANGELO SCOLA

ANGELO SCOLA

Numit în postul-cheie de arhiepiscop de Milano de către Benedict al XVI-lea după ce a fost patriarh al Veneţiei, el a fost citat de mai mulţi ani drept unul dintre candidaţii cel mai bine plasaţi. Un apropiat al Papei, el a creat o revistă „Oasis” dezvoltând dialogul cu islamul. Conservator, fost militant al mişcării „Comuniune şi Libertate”, lui îi lipseşte charisma şi este destul de izolat în mijlocul celor 28 de cardinali electori italieni.

***********************************************************

GIANFRANCO RAVASI, italian, în vârstă de 71 de ani

GIANFRANCO RAVASI

GIANFRANCO RAVASI

„Ministru” al Culturii al lui Benedict al XVI-lea, el a lansat împreună cu susţinerea acestuia „Curtea Neamurilor” pentru a dialoga cu necredincioşii. Unul dintre primii cardinali care a scris mesaje pe Twitter, el nu încetează să facă propuneri pentru a arăta că mesajul creştin este modern. Deschis şi mediatic, el apare drept o persoană foarte intelectuală. El a organizat exerciţiile spirituale din timpul postului pentru Benedict al XVI-lea, iar Papa a vrut să fie „recompensat” pentru calitatea lor.

***********************************************************

PETER ERDÖ, ungur, în vârstă de 60 de ani

PETER ERDÖ

PETER ERDÖ

Arhiepiscop al Budapestei şi preşedintele conferinţei conferinţelor episcopale din Europa (CCEE) din 2006, Erdö s-a numărat deja printre favoriţi şi în 2005. El a fost numit cardinal în 2003, la vârsta de 51 de ani, de Ioan Paul al II-lea. Apreciat în Europa, el a fost unul dintre primii care au lucrat la înfiinţarea unei universităţi în timpul comunismului.

***********************************************************

CHRISTOPH SCHONBORN, austriac, în vârstă de 68 de ani

CHRISTOPH SCHONBORN

CHRISTOPH SCHONBORN

Arhiepiscop de Veneţia, într-o ţară în care contestarea ecleziastică este virulentă. El este în acelaşi timp un apropiat şi un elev al lui Joseph Ratzinger, conservator în unele privinţe dar reformist în altele. El a adoptat poziţii ferme împotriva scandalurilor pedofile şi muşamalizarea lor de către liderii Bisericii. El se arată deschis faţă de persoanele divorţate recăsătorite şi homosexuali.

*************************************************************

MARC OUELLET, canadian, în vârstă de 68 de ani

MARC OUELLET

MARC OUELLET

Originar din Quebec, el este unul dintre cei mai apropiaţi ca orientare de Papa Benedict al XVI-lea din Curie, unde este prefect al Congregaţiei pentru episcopi din 2010. Poliglot, el este foarte apreciat în America Latină, unde a lucrat multă vreme. Cu o cultură vastă, el este considerat timid, fin şi autoritar, iar poziţiile sale conservatoare privind moravurile i-au adus o anume impopularitate în Quebec.

**************************************************************

SEAN O’MALLEY, american, în vârstă de 68 de ani

SEAN O'MALLEY

SEAN O’MALLEY

Cardinalul Sean O’Malley din Boston este un profil original în episcopatul american. Capucin, cunoscut pentru simplitatea sa, el a luptat împotriva pedofiliei în dioceza din Boston şi a epurat finanţele diocezei aproape ruinate de despăgubirea victimelor. Dar alegerea unui Papă din Statele Unite, prima putere mondială, ar putea ridica o problemă.

************************************************************

PETER TURKSON, ghanez, în vârstă de 64 de ani

PETER TURKSON

PETER TURKSON

Cardinalul Kodwo Appiah Turkson, care conduce Consiliul pontifical „Justiţie şi pace”, este implicat în lupta pentru o justiţie mai bună şi distribuirea resurselor mondiale. Dinamic, deschis, el a difuzat totuşi în timpul unui sinod recent o înregistrare video foarte controversată despre pericolele demografice pe care le-ar ridica islamul în Europa. Presa americană l-a criticat pentru declaraţiile sale, afirmând că tradiţiile africane protejează pedofilia şi homosexualitatea.

**************************************************************

ODILO SCHERER, brazilian, în vârstă de 63 de ani

ODILO SCHERER

ODILO SCHERER

Arhiepiscop din 2002, aflat la conducerea celei mai mari dioceze din America Latină, Sao Paolo, el este principalul candidat al unui continent foarte catolic care se străduieşte să promoveze „favoriţi” la Sfântul Scaun. Deţinând o experienţă în Curie, el este cunoscut pentru buna gestionare a diocezei, pentru cultura sa şi pentru o oarecare deschidere pragmatică ce face din el un moderat.

**************************************************************

LUIS ANTONIO TAGLE, filipinez, în vârstă de 55 de ani

LUIS ANTONIO TAGLE

LUIS ANTONIO TAGLE

Tânărul arhiepiscop de Manilla, cardinal de anul trecut, el este preferatul presei, care salută charisma şi deschiderea sa. El a plâns atunci când Papa i-a înmânat bereta de cardinal şi se vrea purtătorul de cuvânt al unei Biserici minoritare, aproape de oameni, implicat social, chiar dacă pare pe aceeaşi linie cu Roma în privinţa moravurilor.

**************************************************************

Articole sursă: 

ZI ISTORICĂ: Papa Benedict al XVI-lea a părăsit Vaticanul în aplauze şi lacrimi 

Autor:  

Site: RTV.net

BIOGRAFIE. Papa Benedict al XVI-lea vorbeşte fluent șase limbi și este autor a numeroase cărţi de religie, morală şi filosofie
Autor:  Simona Mătieş
Site: evz.ro

SUCCESORUL PAPEI BENEDICT al XVI-lea. Cei nouă cardinali favoriţi

Autor:  Iuliana Enache

Site: mediafax.ro

  1. arrletty
    28 februarie 2013 la 21:37

    Anyway, votez O’Malley.

  2. 4 martie 2013 la 1:06

    Reblogged this on My Radar Blog.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: