Prima pagină > Politicăraie - Partide - Politicieni, Republica Moldova > VITALIA PAVLICENCO: ”Pe zi ce trece, ma ingrozesc tot mai mult de faptul cum, totusi, Rusia reuseste sa isi scoata planurile la bun sfirsit.”

VITALIA PAVLICENCO: ”Pe zi ce trece, ma ingrozesc tot mai mult de faptul cum, totusi, Rusia reuseste sa isi scoata planurile la bun sfirsit.”

Unionistii, asa cum spuneati, va impiedica sa semnati Acordul de asociere cu UE sau lacomia voastra?

Vitalia PavlicencoEu m-am aflat doua luni si jumatate in Germania, unde mi-am indeplinit rolul de bunica intr-o perioada pe care, in plan politic, am crezut-o „sezon mort“. Cind colo – s-a incins o palalaie mare in R.Moldova.

Am urmarit evenimentele la calculator si, mai ales, noptile. Am scris sau reprodus pe blogul meu mai multe articole. Am acordat mai multe interviuri, publicate in spatiul virtual, pe portaluri romanesti din SUA, Romania, preluate si de alte media.

Această prezentare necesită JavaScript.

Am dat si doua declaratii in numele PNL, avind niste aprecieri, sugestii si recomandari asemanatoare celor emise de Presedintele R.Moldova, Nicolae Timofti, esenta fiind necesitatea unei AIE-3, fara comunisti, deoarece acestia nu sunt o alternativa. Stie lumea de pe la noi cit am luptat mereu contra lor si in Parlament, si din afara. Apropo de Timofti, cam tirziu a aparut, probabil ca are grija aparatul sau “vigilent” sa nu iasa mai devreme, eu le sugerez un lucru simplu de inteles: Presedintele are pirghii puternice – el trebuie – dincolo de Consiliul Superior de Securitate, comandant-sef al Armatei nationale – SA DEA MESAJE PRIN CARE SA II PUNA IN SITUATII JENANTE PE GUVERNANTI; CA EI SA FIE OBLIGATI SA RASPUNDA INTELIGENT SI POLITIC NEDESCALIFICANT PENTRU EI IN FATA ALEGATORILOR SAU SA SE FACA DE RIS SI SA PLATEASCA IN ALEGERI. Sigur, repet, asata daca Timofti nu e controlat total de vreun ex-ministru acum verde al justitiei… 

Pe zi ce trece, ma ingrozesc tot mai mult de faptul cum, totusi, Rusia reuseste sa isi scoata planurile la bun sfirsit.

Fiind si in 1998-2001 in Parlament, am trecut prin procesul consternant de debarcare a ADR, care, ca sa vezi, “nu avea miini curate”. Au venit comunistii pe zece ani, cu “miini curate”. I-am vazut…

Incepind cu 2009 am criticat, in special, componenta PLDM a AIE, pentru ca liderul pretins liberal-democrat (care nici tu liberal, nici tu democrat nu e, ci e un infatuat peste masura – stiati proverbul “prostului nu ii e destul daca nu e si fudul”), a avut un comportament cu PNL condamnabil, recunoscut chiar si de sfetnicii lui, care i-au recomandat sa isi ceara scuze. Da de unde! Cu un Lucisnchi si o Moscova rosie in spate el se simte mare si tare.

Acum, toti, de fapt, vorbesc de AIE asa cum vorbesc eu din 2009, cind ma faceau albie de porci, dar astazi au bagat nasul in … Nu precizam, ca sunteti priceputi.

Am avut multe apeluri in aceasta perioada in Germania, ca am fost si pe roaming, dupa care am primit si mesaje prin e-mail, continind intrebarea unde e PNL, de ce tace si ce face Pavlicenco. Intrebarea mea, pe care nu le-am pus-o, dar o pun aici, este – da` ce s-o fi intimplat ca e nevoie de PNL? Noi, oare, nu ne-am facut datoria sfinta anul trecut fata de neamul romanesc, oprimat pina azi, de doua sute de ani, – perioada tragica de ocupatie ruso-sovietica, marcata in anul 2012 doar de noi, unionistii, in “aplauzele impietrite” ale fortelor agresive si violente antiromanesti, adica prorusesti, trase de sfori de cei din AIE si din PCRM, impreuna cu cei ce i-au parasit tot din calcul de troaca verde?

Va amintiti, desigur, la cita ostracizare au fost supuse Consiliul Unirii si actiunile unioniste, incit liderii businesunionisti, “pe alocuri” de prin Parlament, faceau spune la gura ca actiunile noastre vor periclita semnarea, in toamna, la Vilnius, a Acordului R.Moldova de asociere la UE.

SI-ACUM, DUPA CE UNIONISTII TAC SI VA LASA SA VA CONSUMATI TOATA CAPACITATEA DE DISTRUGERE RECIPROCA, VA INTREB – UNIONISTII VA IMPIEDICA SA SEMNATI ACORDUL DE ASOCIERE CU UE ORI VOI INSIVA V-ATI FACUT DE TOT RAHATUL, CERTINDU-VA CA LA USA CORTULUI, UNUL MAI MURDAR CA ALTUL, UNUL MAI TILHAR SI MAI SANTAJABIL CA ALTUL, UNUL MAI BOGAT CA ALTUL SI CU FRICA ETERNA SA NU FIE CELALALT CU MAI MULTI BANI CA SA CISTIGE UN NUMAR MAI MARE DE MANDATE IN VIITORUL PARLAMENT?

Ascult atitea emisiuni, dezbateri, se da fiecare cu opinia – care, de fapt, sunt poziti exprimate metodic de PNL, de colegii mei si de mine in acesti ani, incepind cu 2006, continuind cu acea campanie anticoruptie din 2009, cind PNL a mers pe listele MAE – “Saracia e din cauza coruptiei” (ne spun azi comunistii), “statul nu e functional”, “institutiile statului nu se fac simtite”, “cauza principala a esecului RM este santajabilitatea liderilor, cu trecutul lor KGB-ist, deci – datori rusilor”, “toti fura, pentru ca nu cred in acest stat” etc. etc.

Apoi, ne vin cu propuneri sa unificam Dreapta unionista, pe care eu, una, nu o vad.  Care forte sunt romanesti si unioniste? PL, care pune Unirea in sicriu si devine periodic unionist, cind e bija?, luptind, de fapt, contra unionistilor? Care alte partide vizibile se pot unifica in Dreapta romaneasca? PPCD, care e mai statalist decit comunistii si peledemistii? Alte partide, mindre nevoie mare, cu un deputat fost verde – calitate ce trece repede? Altele care nu se vad si nu se aud? Cine mai poate scoate acum oameni in strada daca nu doar PNL, ca partid, cu ONG-urile componente ale Consiliului Unirii, fapt demonstrat anul trecut, si PCRM, care a furat atita ca poate face si revolutie, daca o vrea Moscova… Asta desi comunistii erau contra revolutiilor color…

Noi, unionistii, PNL, nu ne-am aruncat la gitul hoitului inca viu, pe nume AIE, ca sa dansam tananica de bucurie ca va cadea, pentru ca nu ne sunt o alternativa comunistii.  Asta trebuie vazut si apreciat macar in forul interior al putinilor oameni cinstiti. Dar nici nu putem sa nu vedem cum s-a prabusit aroganta celor care credeau ca, ajungind necinstit in Parlament, – unii cu orezul filatului, altii – ascunsi in spatele nepotului sau cu oligarhul in spate, asa vor si ramine pe veci, luptind ilegal contra celor ce au luptat mai mult ca ei ca sa ii darime pe comunisti.

Noi mai asteptam sa se evite revenirea comunistilor la putere. In caz contrar, asa si le vom spune oamenilor – nu exista nicio diferenta intre comunisti si cei care se pretind democrati, dar care sunt niste hoti ordinari – de bunuri, de stat, de viitor. Unde va e statalitatea, am auzit de la Dodon ca si pe asta o distrugeti. Deci, ca sa inteleg – o distrugeti voi sau tot noi, unionistii?

Eu mai am intrebari si voi reveni.

Autor: Vitalia Pavlicenco

Sursa: pavlicenco.md

Anatomia Clanurilor Lucinschi si Voronin. Noi scenarii. Si Unirea cu Romania…

http://ru.publika.md/editie/_791_1289221.html

Această prezentare necesită JavaScript.

Miercuri am participat la o editie a emisiunii “Deni za dniom”, cu Ludmila Muntean, dupa oabsenta de aproape trei luni din R.Moldova. Am spus acolo niste lucruri pe care le tot doreeam sa le expun pe blog.

Se spune ca intelegerea privind alegeri anticipate e ca si facuta intre PLDM si PCRM. Sperindu-se ca, la banii furati anterior de comunisti, fapt pentru care nu au fost trasi la raspundere, si la banii verzi, izvoriti din atita contrabanda, de care s-au saturat si romanii, ce controleaza azi de zor unitatile de transport care merg prin vama – ca sa nu spunem de alti bani pe miinile tinerilor obraznici – nu e nimic de-a mirarii ca aceste clanuri sa fie gata de alegeri. Si viseaza sa nu mai nimereasca in Parlament PL, PD, nu mai spun de PNL.

In felul acesta, Clanurile Lucinschi si Voronin destabilizeaza situatia si ne fac pe noi, anticomunisti, de risul bolsevicilor.

Azi in R.Moldova sunt trei clanuri mafiote – clanul Lucinschi-Filat, clanul Voronin, clanul Lupu-Diacov-Plahotniuc. Insa, toate aceste clanuri sunt – direct sau indirect – produsul lui Lucinschi. El l-a invins pe Snegur (nici acela inger!…) cu ajutorul lui Voronin, in 1996, dupa ce, in 1993, a restabilit, inclusiv prin naivitatea unor romani moldoveni, Partidul Comunist. Voronin “i-a multumit” si l-a sprijinit in 1996, in prezidentiale, cind i-a pus conditie lui Lucinschi sa semneze un Memorandum antinational cu Tiraspolul, alias cu Moscova. Apoi Lucinschi a vrut sa ii plateasca lui Voronin cu o alianta intre PD-Rindunica al lui Diacov cu PCRM, in 1998-1999. Diacov nu a acceptat si Lucisnchi i-a smuls niste deputati, dezafiliindu-I, si rupind majoritatea parlamentara. Apoi, impreuna cu Rosca si comunistii, au dat jos Guvernul Sturza. Tineti minte, aiureala cu “miinile curate”… Asa Lucinschi s-a razbunat pe Diacov pentru ca s-a aliat cu Snegur, Matei, si nu cu Voronin, caruia el ii era obligat.

Apoi Lucinschi si-a pus premier un “copil adoptiv”, pe nume Braghis, al doilea dupa Diacov, care, cica, il “tradase”. Iar la plecarea din functia de Presedinte, Lucinschi s-a ales cu o frumoasa halca de spatiu din centrul capitalei.

In Guvernul Sturza, acelasi Lucinschi l-a bagat la privatizare pe Filat, ramas dator pe viata “aiatolahului centristilor”. In scurt timp Filat ajunge adjunctul lui Sturza, adica sef-adjunct pe Guvern. Ce au vindut si cum au cumparat nu mai spunem, se cunosc dosarele respective.

Dupa care Diacov se razbuna si modifica, impreuna cu intreg Parlamentul (inclusiv cu PCRM, aliat temporar in aceasta trebusoara) Constitutia, ca sa il debarce pe Lucinschi. Insa nu se alege nici Presedinte, nici prim-ministru nu se desemneaza si Lucinschi dizolva, in 2000, Parlamentul. Atunci s-a ratat, premeditat, prima oara, “dream-ul european”…

In alegerile anticipate cistiga pritenii lui Lucinschi, cei rosii comunisti, care ne-au distrus zece ani, insa in 2005 Lucinschi si Moscova ii baga lui Urecheanu – care, impreuna cu liberalii (nu ai lui Ghimpu!, ci cei rezultati din Unificarea Dreptei cu Matei, Snegur, Muravschi, Rusu, Untila si altii) si cu social-democratii lui Braghis (citeste Lucinschi) – pe Diacov (Filat), Braghis si Serebrian, incercind sa debarce national-liberalii. Nu a reusit atunci, au facut-o in 2006 si PNL s-a reconstituit in 2006, desi PNL fusese primul partid autodizolvat si care a inceput unificarea Dreptei liberale, in 2001, ajungindu-se la Alianta Moldova Noastra si la Blocul Moldova Democrata.

In 2005, gasca lui Lucinshi, inclusiv Diacov si Filat, dar si Serebrian cu Rosca, pe 4 aprilie, dar mai ales Filat, caruia ii “era rusine” – in fata lui Mark Evghenievici Tkaciuk, prin care, probabil, isi proteja businessul – sa nu-l voteze pt Voronin, votat inclusiv prin contributia lui Iuscenco, Saakasvili si Basescu, precum si printr-o mediere americana “scumpa” a unui impostor.

Clanul Lucinschi si Voronin iarasi au ramas la putere.

Alegerile locale din 2007 au fost folosite de clanul Lucinschi prin Filat, care deja stia ca se va rupe din PD, pentru ca Lucinschi, nici chiar luindu-se in consideratie 4 aprilie 2005, nu i-a iertat lui Diacov „tradarea“ cu formarea ADR, pe care el nu a dorit-o, vroind o cooperare PD-PCRM (poate si Rosca, cine stie!).

Filat este lansat in locale, isi face echipa pentru Consiliul municipal, apoi formeaza partid, inclusiv am discutat sa facem impreuna, dar, la sigur, Lucinschi a spus ca nu trebuie “sa ne incurcam”, doamne freeste, cu nationalistii de la PNL. Si bine au facut. Avea sa regretam acum, dar stiau ei ca nu era de glumit cu noi.

Apoi Filat a facut strutocamila PLDM, contind sa il inghesuie pe Chirtoaca, impreuna cu PL-ul, care si-a luat denumirea noastra de partid, dupa unificarea din 2001 si formarea Aliantei Moldova Noastra. Dar sa o “termine” si cu Diacov, “vesnicul neiertat” de catre Lucinschi.

Printr-o manevra, Lucinschi il baga pe Kiril mai intii la Diacov, acesta nu trece pragul in 2009, iar apoi “il muta” pe Kiril la PLDM. Filat este al treilea copil al lui Lucinshi, impreuna cu acesta punindu-se la cale PLDM, care ta-a-a-re bine se mai intelege cu Sevciuk de la Tiraspol, adica, desigur, cu Moscova.

Clanului Lucinschi-Filat nu i-a placut trecerea lui Lupu la PD, cind vazusera PD-ul cazut. De atunci confruntarea clanului Lucinshi-Filat si Diacov-Lupu, acesta fiind sprijinit de Plahotniuc, a capatat alte turatii.

Ce a fost dupa 2009 nu mai spun. Ca stiti. Ca unii erau gata sa il voteze pe Lupu Presedinte se stie, dar au fost persecutati, li s-a spus sa dispara, sa se dea la fund, si, astfel, a fost impiedicata destramarea PCRM, chiar daca incepuse.

In concluzie, asta vroiam sa spun – R.Moldova este sfisiata de trei clanuri, in special de cel al lui Filat, inebunnit ca nu poate rapune PD-ul, asa cum isi doreste clanul Lucinschi-Filat. Plahotniuc a aparut din sinul comunistilor, l-a adus pe Lupu de la comunisti si a ajuns si el persoana publica, din om de afaceri. Dar nu stiu daca era mai bine sa mearga in 29 iulie 2009 sau dupa 28 noiembrie 2010 in alianta cu Voronin, si nu cu PL si PLDM. Acesta a fost poate unicul moment de ruptura si tensiune intre clanul Voronin si clanul Lucinschi-Filat. Insa lucrurile s-au aranjat, Plahotniuc a invins prin partajarile importante, ceea ce nu a permis clanului Lucinschi-Filat sa preia controlul asupra intregului sistem statal pe nume ”R.Moldova”, buna de muls si de rasmuls de catre cele trei clanuri, toate avind la baza spiritul diabolic nesabuit al lui Lucinschi – de la restabilirea Partidului Comunist pina in ziua de azi, cind se da lupta sa se puna mina “definitiv” – a cita oara!? – pe al doilea stat romanesc, pentru a nu ajunge in UE.

Povestile lui Filat cu integrarea europeana sun demagogie pura. El asta nu vrea – lui ii place “procesul in sine”, “sam protess”, prin care mulge Europa, asa cum au facut, desigur mai putin, comunistii. Si Filat se temea ( ceea ce s-a intimplat) ca doar Plahotniuc, venit si el de unde a venit si pripasit in PD, care a evitat coalizarea cu PCRM, poate opri clanul Lucinschi-Filat de la acapararea totala a puterii, lucru pe care Filat si latratorii lui spun ca il face clanul PD.

Mai departe depinde cine din nou va fi cu PCRM? Ori PD face Guvern cu PCRM, care spune ca nu accepta, ori acestia nu accepta pentru ca exista intelegerea dintre Lucinschi si Voronin sa dea peste cap integrarea europeana deja ratata si deturnata constient de Filat si Leanca, cei care acum se bucura de debarcarea Guvernului, pentru ca – ei cred – vor pune raspunderea pentru esecul eurointegrationist pe seama PD.

Am facut aceasta anatomie, pentru ca la noi toate se discuta, dar in jurul degetului, fara a-l pune pe “i”.
Iata acesta e tabloul intimplat in Moldova de la Independenta incoace si atita timp cit exista si se regenereaza mereu clanul Lucinschi si Clanul Voronin, ambele antiromanesti, nu mai vede R.Moldova integrare europeana.

Numai ca, fratilor, stati putin. Toata lumea spune ca e rau si ca va fi si mai rau. Dar stiti spre ce conduceti voi lucrurile si societatea, furind intruna acest stat si deturnind visul european al societatii?

Va spun eu – spre Unirea cu Romania. Nu inzadar cei de la Stratfor spun clar ca R.Moldova e unicul stat carui natiune locuieste pe teritoriul altui stat si ca o solutie pentru acest “stat-problema” este Unirea cu Romania.

Nimic din ce e artificial nu rezista, ce e artificial – crapa. Nimic din ce a fost lipit cu forta nu rezista si nimic din ce a fost dezlipit cu forta nu ramine asa. Iar voi demonstrati zilnic acest lucru.

Autor: Vitalia Pavlicenco

Sursa: pavlicenco.md

De fapt cine e Vitalia Pavlicenco? Pe siteul personal zice: 

Despre mine

Vitalia Pavlicenco

Această prezentare necesită JavaScript.

Data şi locul naşterii:
29 octombrie 1953, Grinăuţi-Bălţi, Republica Moldova

ContacteOrange – +373 69111682, Vodafone – +40 728780577, T-Mobile +491605702646

Distincţii:
Ordinul Naţional al Romaniei „Pentru Merit” în grad de Comandor

Starea civilă:
căsătorită

Soţul:
Pavlicenco Sergiu, n. 1949, lucreaza la Catedra de literatură universală la Universitatea de Stat din Chişinău, hispanist-comparatist, profesor, doctor habilitat în filologie

Fiica:
Pavlicenco Beatriz, n.1975, este violonistă şi se află în Germania.

Licenţă:
Licenţiată în Filologia Franceză la Universitatea de Stat din Chişinău, Republica Moldova (1977). Doctor în Filologie (1987)

Stagieri în cadrul Programelor:
1. Institutul Republican Internaţional (IRI) al SUA – “Sporirea Efectivului unui Partid Politic”, Chişinău, 1998;
2. Institutul Fondului Monetar Internaţional, „Politici bugetare”, Viena, mai 1998;
3. Centrul European pentru Studii de Securitate “George C.Marshall”– “Securitatea în Societăţile Democratice”, Garmisch-Partenkirchen, Germania, 1999;
4. Fondul Monetar Internaţional – “Finanţe Publice”, Washington, septembrie-octombrie 1999;
5. Departamentul de Justiţie al SUA, Biroul Federal de Investigaţii (FBI)– “Corupţia în instituţiile publice”, Chişinău, 2000;
6. Centrul Internaţional pentru Taxe şi Investiţii – “International Taxation & Investment”, Washington, 2000;
7. Centrul European pentru Studii de Securitate “George C.Marshall”– „Relaţiile transatlantice – o comunitate edificată pe valori? Sînt oare Rusia şi Ucraina părţi ale acestei comunităţi?”, Cursuri pentru conducători de rang superior, 05-5, Garmisch-Partenkirchen, Germania, 2005;
8. Fundatia „Friedrich Naumann” – stagieri repetate în probleme de politici liberale– 2002-2004;
9. „Politica educatională liberala din Germania”. Program de documentare asupra sistemului de învăţămînt din Germania – iunie 2005;
10. Institutul Naţional Democratic pentru Relaţii Internaţionale (NDI) – participări repetate; pentru pregătirea şi reflectarea în presă a campaniilor electorale;
11. Participări multiple la seminare şi conferinţe în probleme ale oportunităţii şanselor şi promovării femeii în sferele decizionale;
12. Rotary International – participare constantă la seminare de instruire

Experienţă profesională:
– Editura “Ştiinţa” a AŞ a RM (1977-1985) – redactor (responsabil de editarea manuscriselor)
– Agenţia Telegrafică de Informaţii (ATEM) (1985-1989) – traducător, coordonator al Emisiunii Naţionale de ştiri
– Agenţia Naţională de Presă “Moldova-pres” (1990-1994) – prim-adjunct al directorului general
– Publicaţia “Mesagerul” (1994-1998) – redactor-şef
– Parlamentul Republicii Moldova (1998-2001) – deputat, Secretar al Comisiei pentru securitatea statului şi ordinea publică, ulterior – vicepreşedinte al Comisiei pentru Buget şi Finanţe, membru al grupului parlamentar delegat la Adunarea Parlamentară NATO (membru al Comisiei economice şi Comisiei pentru securitate), membru al grupului moldo-spaniol de cooperare interparlamentară
– Uniunea Industriaşilor şi Antreprenorilor din R.Moldova (2001 – 2003) – adjunct al directorului general
– Grupul editorial “Litera” (2003 – 2005) – coordonator de proiecte
– Parlamentul Republicii Moldova (2005) – vicepreşedinte al Comisiei pentru politica externă şi integrarea europeană, vicepreşedinte al Fracţiunii AMN, membru al delegaţiei asociate a Parlamentului R.Moldova la Adunarea Parlamentară a NATO
– Parlamentul Republicii Moldova (2006) – membru al Comisiei pentru politica externă şi integrarea europeană, deputat PNL, membru al grupurilor de cooperare interparlamentară moldo-română, moldo-spaniolă şi moldo-germană
– preşedintele Partidului Naţional Liberal
– membru al Clubului Rotary Chişinău, ex-vicepreşedinte al Consiliului Mondial Român, cu sediul în Atlanta, Georgia (SUA)
– ex-vicepreşedinte al Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova; preşedinte (2001-2002) al Clubului Rotary Chişinău

Limba maternă
 – româna

Foarte bine – franceza, spaniola, rusa
Mediu – engleza

Sursa: pavlicenco.md

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: