Prima pagină > Abuz, Blogosfera, Presă > A pune sau a nu botniţă presei … a subordona sau nu presa…

A pune sau a nu botniţă presei … a subordona sau nu presa…

Cu câţiva ani în urmă, Adrian Năstase şi-a făcut o Constituţie după sufletul lui … mai trebuia decât să fie ales, nu  fost şi a regretat. Crin Antonescu îşi face o Constituţie  după sufletul său… mai trebuie doar să fie ales… 

Modificarea Constitutiei, o noua aberatie: presa, sub control parlamentar!

Cugetând la botniţa pusă presei

Cugetând la botniţa pusă presei

Proiectul de modificare a Constitutiei aflat in dezbaterea Parlamentului scoate la iveala aberatii care lovesc si lumea presei, nu doar spatiul politic. Spre exemplu, o analiza a Consiliului Legislativ intrata in posesia Agentiei Mediafax dezvaluie ca in textul de modificare a Constitutiei figureaza o prevedere care, daca va ramane asa in forma finala, va baga sub control parlamentar si agentiile private de presa, nu doar cele publice!

“Semnalăm că din redactarea propusă rezultă că sunt supuse controlului parlamentar toate agenţiile de presă, nu doar cele publice. Este necesară, de aceea, reanalizarea textului şi reformularea corespunzătoare a acestuia”, se arată în observatiile facute de Consiliul Legislativ.

Altfel spus, daca sesizarea Consiliului Legislativ nu va fi luata in calcul de Crin Antonescu, seful comisiei pentru modificarea Constitutiei, e posibil ca pe viitor, dupa ce va fi modificata Constitutia, sefii Agentiei de presa Mediafax (entitate privata, parte a grupului MediaPro) sa fie chemati sa dea socoteala parlamentarilor pentru stirile de fluxurile proprii!

In plus, Mediafax dar ai alte “agentii de presa” private s-ar putea gasi in situatia sa puna la dispozitia partidelor spatiu de emisie dupa modelul tristei emisiuni de la Radio Romania Actualitati – “Antena Partidelor Parlamentare”. De ce? Pentru ca o prevedere din proiectul de revizuire a Constituţiei pentru articolul 31, alineatul 5 menţionează: “Serviciile publice de radio, de televiziune şi agenţiile de presă sunt autonome. Ele trebuie să garanteze grupurilor sociale şi politice importante exercitarea dreptului de antenă. Organizarea acestor servicii şi agenţii de presă, precum şi controlul parlamentar asupra activităţii lor se reglementează prin lege organică”.

Consiliul Legislativ mai sugerează, printre altele, Parlamentului “să se reanalizeze dacă ar fi mai indicat ca răspunderea să aparţină proprietarului mijlocului de comunicare în masă şi nu «mijlocului de comunicare în masă», în condiţiile în care proiectul de revizuire institutie răspunderea civilă pentru informaţia sau creaţia adusă la cunoştinţă publică pentru autor, cel care exercită răspunderea editorială sau «mijlocului de comunicare în masă»”.

 Autor: 

Sursa: reportervirtual.ro

  1. 15 iunie 2019 la 11:32

    A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: