Prima pagină > Analize - Întrebări - Ipoteze - Păreri, Politicăraie - Partide - Politicieni, Presă > Manifestanţi mercenari contra Proiectului Minier de la Roşia Montană – Sute de mii de euro, finanţare pentru un ONG implicat în organizarea protestelor

Manifestanţi mercenari contra Proiectului Minier de la Roşia Montană – Sute de mii de euro, finanţare pentru un ONG implicat în organizarea protestelor

În București și nu numai, au apărut o mulțime de hăbăuci cu aspect de drogați care urlă ca retardații  împotriva proiectului Miner de la Roșia Montană.

Dacă îi întrebi ce fac acolo te aștepți să își spună toți cam același lucru…

Nțț fiecare după cum îl duce mătreața..

Salvați Roșia Montană .

Unii vorbesc despre poluare … cianură … majoritatea habar nu au că foarte mult aur se extrage prin metoda cianurării și că nu porea mai sunt alte metode rentabile din cauza dispersiei mari a aurului în zăcământ.

Mulţi habar nu au că la Roşia Montană, rău e DEJA  făcut şi doar pornirea Priectului poate aduce fondurile necesare pentru repararea zonei.

Unii spun că ei sunt la manifestaţie ca să apere viitorul copiilor proprii…  Dacă întrebi care e pericolul pentru copii lui se uită la tine ca la extratereştrii… nu ştiu, LUI NU I-A SPUS NIMENI CE SĂ SPUNĂ .

Unii vorbesc de „Cultură nu cianură” … asta e halucinant … doar în minţile imbecilizate de substanţe halucinogene se poate face o astfel de relaţie .. poste li se pare că cianura se ţine in Casa de Cultură din localitate…

În fine… e absolut halucinant cum s-a ajuns ca la noi să apară un nou sport .. menifestacismul practicant de manifestaci…

Şi totuşi, s-ar putea întreba unii, ce îi scoate în stradă pe manifestaci? În afară de propia prostie? Banii evident …

Sunt aceiaşi papagali care fie că dansau Pinguinul pe la mitingurile zise sindicale, fie răguşeau strigând cât îi ţinea instalaţia Jos Iliescu, Jos Boc, Jos Udrea la îndemnul unor escroci ca Mircea Badea, Mihai Gâdea, Radu Tudor, Dana Grecu …

Da, bani, 50 de lei/prestaţie …

Şi de data asta e vorba tot de bani … mulţi bani…

Extrem de interesant, se spune că în Piaţa Universităţii oamenii merg fiecare de capul lui … bani grei pompaţi (sute de mii de euro) în ONG-uri care, deşi nu recunosc, sunt motorul mişcărilor din Piaţa Universităţii …  

Cine e Pompagiul? De exemplu George Soros

 Înainte de a posta articolele pe care le voi posta, vreau să atrag atenţia asupra prezenţei unor indivizi care par a fi făcut avere din acrivitatea ecologistă … Liviu Mihaiu,  Mihail Bumbeș … ţîţîţîţî .. zic şi eu aşa .. că doar n-o să creadă cineva că nişte curaţi ecologişti care în fac invidios şi pe Căpitan Planet, s-ar atinge de bani negrii… nuuu … nici gând de aşa ceva … 

Uimitor însă este un articol scris de Mălin Bot şi publicat pe 11 Septembrie 2013 în evz.ro numit: 

O SUTĂ DE MII de DOLARI pentru un ONG implicat în organizarea protestelor din București.

Soros, fondator al trustului care plătește

Ideea mişcării de stradă împotriva proiectului Roșia Montană a atras mii de tineri la protestele din Piața Universității, convocați aproape exclusiv prin intermediul Facebook de activiști ai unor ONG-uri. Organizatorii nu au prezentat niciodată public, mai ales celor pe care îi cheamă la proteste, informații legate de finanțările de care beneficiază.

Mihail Bumbeș, unul dintre organizatorii protestului, nu a explicat de ce e folosita pagina oficiala a proiectului CRIM. Citiţi mai mult: O SUTĂ DE MII de DOLARI pentru un ONG implicat în organizarea protestelor din București. Soros, fondator al trustului care plătește - Actualitate

Mihail Bumbeș, unul dintre organizatorii protestului, nu a explicat de ce e folosita pagina oficiala a proiectului CRIM. 

Existenţa unor finanţări, pe proiecte folosite explicit în organizarea protestelor nu este cunoscuta celor care dau curs invitațiilor la manifestații.

Ieri au apărut pe mai multe site-uri de știri informații privind finanțări oferite, prin diverse fundații, de miliardarul George Soros pentru mai multe ONG-uri implicate în organizarea și coordonarea protestelor din Piața Universității, dar nu a fost indicat un proiect finanțat direct pentru a organiza proteste.

bumbes

Astăzi vă prezentăm un astfel de proiect.

După ce au apărut primele informații legate de finanțările directe ale unor proiecte folosite aproape exclusiv pentru organizarea protestelor din piață și au început discuțiile pe rețele sociale, persoane publice cunoscute pentru activitatea civică din jurul protestelor au negat vehement că banii încasați prin ONG-uri sunt motivația acțiunilor lor.

O astfel de personalitate este Liviu Mihaiu, fost guvernator al Deltei Dunării. Acesta a reacționat vehement când în discuție au fost aduse finanțările de care beneficiază unii dintre organizatorii protestelor și a făcut o paralelă cu manifestațiile din 1990.  ”În Piața Universității nu e vorba de bani. E vorba de aur. Aurul pe care îl reprezintă patromoniul cultural și verde, așa cum nu a fost vorba de droguri în Piața Universității din anii 1990”, a spus Liviu Mihaiu.

Numai că Piața Universității 2013 nu este Piața Universității din 1990, măcar prin prisma faptului că atunci nu exista nicio organizație cu bugete babane, așa cum este una dintre organizațiile bine cunoscute lui Liviu Mihaiu: ”Miliția Spirituală”.

Coincidențe?

Un  ONG care, ”întâmplător”, derulează până la 30 septembrie un proiect finanțat cu 75.000 de dolari, în cadrul căruia Liviu Mihaiu a activat ca invitat. 

Tot ”întâmplător”, unul dintre instrumentele de comnicare publică ale acestui proiect este folosit, din 22 august 2013, numai pentru organizarea manifestațiilor din Piața Universității.

Banii vin de la un trust format din mai multe fundații, printre care și fundația miliardarului George Soros. ”Trustul pentru Societate Civilă în Europa Centrală și de Est” (CEE TRUST) este un grup format din șase fundații private, printre care ”Institutul pentru Societate Deschisă” al lui Soros.

10 milioane de dolari, valoarea totală a finanțărilor CEE Trust

Conform informațiilor publicate de CEE Trust, pe pagina oficială www.ceetrust.org, organizația finanțează mai multe proiecte în România, unele aflate în derulare. Pe listă sunt ONG-urile cele mai active în promovarea protestelor din Piața Universității, sumele individuale încasate de acestea fiind de ordinul zecilor și sutelor de mii de dolari. 

Pe pagina oficială ceetrust.org este specificat că, din 2004, până în prezent, CEE Trust a finanțat în România 144  de proiecte în valoare totală de 10.427.332 dolari. Finanțările, pe proiect, oscilează între câteva mii de dolari și jumătate de milion și sunt acordate unor organizații care activează pe toate zonele societății civile. Din 30 aprilie 2013 CEE Trust a incetat activitatea de evaluare şi sustinere a unor noi proiecte, finalizând finanţarea pentru cele în derulare. Un astfel de proiect este cel folosit pentru organizarea protestelor din Piaţa Universităţii.

105.000 de dolari pentru ”Miliția Spirituală

Cele mai multe ONG-uri din lista celor care au beneficiat de finanțări nu au nicio legătură cu protestele din Piața Universității, însă printre ele sunt organizații care au folosit chiar proiectele finanțate de CEE Trust pentru organizarea protestelor, cum este ”Miliția Spirituală”, care a beneficiat de finanțări totale în valoare de 105.000 euro. O finanţare de 30.000 de dolari, pe un proiect declarat încheiat şi o alta de 75.000 de dolari pe un proiect declarat în derulare.

Obiectiv: ”Cultura protestului!”

Proiectul închis, „The Geography of Youth Activism”, avea ca scop declarat „identificarea temelor care îi pot determina pe tineri să ia atitudine”. „Un obiectiv amplu al proiectului este sa descopere modul în care tinerii definesc și înțeleg concepte ca activismul civic și implicarea civică. În cele din urmă, dar nu cel mai puțin important, este nevoia imperativă de a descrie și analiza cultura protestului în România”, se arată în descrierea proiectului finanțat cu 30.000 de dolari, declarat finalizat. 

Proiectul în derulare, ”CRIM – Imaginația înseamnă putere”, beneficiază de 75.000 de dolari și are ca scop: ”Stimularea participării tinerilor, în special a studenților, la discutarea și rezolvarea problemelor din spațiul public”. El este deschis, până la 30 septembrie 2013.

Mihail Bumbeș neagă implicarea organizației

Președintele ONG-ului, Mihail Bumbeș, este foarte activ în rețele sociale, fiind printre inițiatorii invitațiilor Facebook la protestele din Piața Universității. ”Implicarea mea este strict personală. Miliția Spirituală nu are legătură cu organizarea protestelor”, susține Bumbeș. 

Acesta a mai susținut, într-o discuție telefonică, faptul că singurele motive pentru care se implică în organizarea protestelor sunt convingerile personale și că finanțările de care beneficiază organizația pe care o conduce nu au nicio legătură cu organizarea protestelor. ”Eu am fost și la protestele din Turcia și atunci au spus despre mine că mă plătește Soros să merg acolo. Am mers din convingere”, a mai spus Bumbeș.

Pagina oficială CRIM îl contrazice pe Bumbeș

Problema este că organizarea protestelor nu se produce doar pe pagina personală a președintelui organizației. Pe toată perioada manifestațiilor din Piața Universității a fost folosit în acest scop chiar instrumentul de comunicare oficial al proiectului CRIM, pe rețele sociale.

O singură activitate: organizarea protestelor

Pagina oficială a acestui proiect este locul în care sunt lansate invitațiile și prezentate pe larg protestele din piață. În fapt, în perioada 22 august – 8 septembrie, întreaga activitate oficial a CRIM pe Facebook este numai despre protestele împotriva proiectului Roșia Montană: invitații la proteste, galerii foto, înregistrări video. În condițiile în care proiectul este în derulare până la 30 septembrie, fără să fie mediatizată nicio altă activitate, este de la sine înțeles că singura activitate publică a acestui proiect este organizarea protestelor.

Lipsă de transparență

Reprezentanții ofociali ai ONG-ului care gestionează și folosesc acest proiect pentru organizarea protestelor din Piața Universității nu prezintă public, transparent, absolut toate deconturile făcute în cadrul finanțării de 75.000 de dolari

Este imposibil de stabilit cu certitudine dacă motivația implicării oficiale a proiectului ține strict de convingeri personale ale gestionarilor lui sau de rațiuni financiare. Bumbeș a negat că prezența tinerilor din piață îi asigură bunul mers al plăților pentru acest proiect.

Îi credem pe cuvânt?

Important este ca publicul să știe aceste informații, urmând să decidă fiecare cititor dacă implicarea directă a unor ONG-uri în organizarea protestelor e determinată de dragostea pentru ”aurul pe care îl reprezintă patromoniul cultural și verde” sau motivată de ”aurul” din conturile CEE Trust.  

Citește mai jos  și: Cum acaparează George Soros resursele naturale în lume 

În evz.ro, semnat de Mara Popescu apare pe  11 Septembrie 2013: 

Cum acaparează George Soros resursele naturale în lume

George Soros

George Soros

Omul de afaceri născut în Ungaria are legături importante cu compania minieră care încearcă să exploateze aurul de la Roşia Montană, însă organizaţiile non-profit pe care le controlează s-au opus proiectului, scrie site-ul wnd.com.

George Soros este implicat în mai multe proiecte miniere şi petroliere din lume, având interese uriaşe în Uganda, unde preşedintele american Barack Obama a trimis, în urmă cu doi ani de zile, mai multe trupe speciale pentru a-l ucide pe Joseph Kony, liderul unei organizaţii paramilitare rebele din zonă.

Omul de afaceri lucrează cu fostul general american şi comandant NATO Wesley Clark, care a fost implicat atât în proiectul Roşia Montană, cât şi în alte iniţiative, precum BNK Petroleum Ltd, o companie petrolieră cu sediul în Canada, din care Soros deţine 20%.

De asemenea, Clark şi Soros sunt în consiliul de administraţie al ICG, organizaţie care a fost implicată activ în revoltele populare din Egipt, Tunisia, Algeria şi din alte state din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, susţine wnd.com.

În trecut, ICG cerea misiunii ONU din Kosovo (UNMIK) să preia mina de la Trepca din mâinile sârbilor. Întâmplător sau nu, şeful misiunii era chiar generalul Clark. Trupele UNMIK au ocupat mina, despre care New York Times a scris că este „cea mai importantă proprietate din Balcani”. 

George Soros a pus mâna pe o mare parte a rezervelor petroliere din Uganda, ţara africană având la dispoziţie zăcăminte de peste două miliarde de barili. Producţia va începe în 2015. 

Societatea Open Society Insititute, deţinută de miliardarul născut în Ungaria, are numeroase proiecte în Uganda, dar şi în alte ţări, precum Kenya şi Tanzania. Această organizaţie are misiunea de a „identifica, inspira şi susţine grupuri mici de tineri dedicaţi care se pot mobiliza şi influenţa mase mari de oameni pentru a promova idealurile societăţii libere”.

Tot pe 11 Septembrie 2013 şi tot în evz.roSimona Ionescu publică un articol care trebuie să ne pună pe gânduri:

De ce mint organizatorii protestelor din Piața Universității că presa tace

Simona Ionescu

Simona Ionescu

Mălin Bot, colegul meu, a considerat că trebuie să le răspundă într-un fel celor care fac propagandă pe rețelele de fb si bloguri pentru protestul din Piata Universității.

Eu nu am vrut să intru în polemică după ce unii dintre ei m-au atacat, iritați că am atenționat, în 4 septembrie, că există un interes în perpetuarea unei mari minciuni: ”presa tace!”. Presa n-a tăcut deloc, sunt multe articole pe site-urile ziarelor, iar televiziunile au prezentat stiri despre ceea ce se întâmpla în Piață sau în alte orașe ale țării.

Nu a făcut-o propagandistic și în sensul dorit de ”ecologiști” (am pus ghilimele pentru a se face distincția de cei din Partidul Ecologist) și asta a supărat. Dar nu supărarea a fost factorul principal al atacurilor liderilor de opinie de pe facebook.

Strategia grupului a impus, încă de la început, decredibilizarea presei. De ce? Simplu: Mesajul trebuia să fie – și este! – că doar pe rețelele de socializare se spune ADEVĂRUL. Textul meu – ”Cine are interes să mintă că presa tace în cazul Roșia Montană?” – era normal să enerveze deoarece continuarea lui ca dezbatere sau dezvăluire ar fi putut să-i facă pe cei ce participă la proteste doar din bună-credință să aleagă altă cale de a se exprima.

Corect este, însă, să știe că aducerea lor în stradă s-a făcut cu un preț. Presa a difuzat calupuri publicitare de la compania ce urmează să exploateze Roșia Montană, așa cum se face peste tot în lume, așadar finanțarea a fost transparentă și publicul atenționat. De ce organizatorii protestelor nu consideră necesar să spună că fac parte dintr-un proiect finanțat?

Articole care ar putea fi interesante pentru cititor:

 1. 11 septembrie 2013 la 22:05

  Cind aud de ONGuri, ma ia cu greturi si vertije. Am lucrat intr-unul (adica stiu ce zic) – eram atit de patrunsa de ceea ce facem, da’ si fe fe ocupata, ca nu m-am prins decit tirziu ca eram cam putini aia care chiar credeam in ceea ce pretindea „firma” ca ar fi sustinut. Si era una mare, primitoare de fonduri babane (si NU de la Soros)

 2. Andrei
  11 septembrie 2013 la 23:36

  Bă voi va auziti ce vorbiti?! Nu vedeti ca vorbele voastre PUT ???!!! Rusine tradatori si vanzatori de neam si tara!!! Traseistilor, va bate Dumnezeu

  • 12 septembrie 2013 la 21:59

   Şi? Te oftici?

  • Tanase Ion
   4 decembrie 2013 la 14:40

   Sa nu faci riduri, hai sa iti spun ce inseamna tradator de neamuri=cei care nu sunt solidari cu romanii cu poporul sau, care lupta contra oamneilor care isi cer dreptul. In concluzie tu esti un tradator de tara!

 3. Mike
  4 decembrie 2013 la 14:37

  ONG-urile sunt folosite pentru jocurile care unii sa si le poata face in draga voie. Acapareaza o multime de persoane si le momesc ca sa le poata folosi dupa bunul plac. Persoanele componente ale acestor ONG-uri nu sunt nimic altceva decat niste marionete care nu pot gandi ca simplu individ, ci trebuie sa actioneze fara sa gandeasca asa cum se dicteaza de lideri. Sunt persoane bine instruite care au invatat la cursuri de activism cum trebuie sa actioneze si cum sa se faca auziti si cum sa fie convingatori, intr-un cuvant, stiu sa minta frumos.Au dezvoltat foarte bine „spiritul civic”, cum zic ei, care de fapt se chiama SPIRIT DE TURMA. Oameni avizi de afirmare, oameni frustrati, oameni fara un rost anume li se aliaza ca doar-doar vor ajunge istorie. Cam asta este „manevra” cu care circula ONG-urile, numita MANIPULARE SI DEZINFORMARE.

  • 8 decembrie 2013 la 21:47

   Corect Mike, pe noi, spiritul de turmă ne-a costat enorm.
   În decembrie 89, acest spirit de turmă ne făcea fericiţi că am scăpat de Comunism şi ne îngrozeau zvonurile … ba venea o coloană de blindate a teroriştilor, ba era a Securităţii, ba dracu mai ştie ce. Cu mintea aburită de adrenalină nu observam că, în timp ce ne dădeam în spectacol crezând că simţim gustul libertăţii, undeva, ascunşi linia a doua a PCR se implementa la conducere … de aceea nu am observat momentul începerii acestei porcării: Incepea aşa: „Dragi tovarăşi, Dictatorul a întinat nobilele idealuri ale Comunismului … şamd” … Acum vedem cum manifestanţii spun că nu doresc implicarea firmelor străine care „să ne fure resursele… nu observă că suntem rupţi în fund şi cu maţele ghiorăind de foame, dar ne fandosim cu imbecilisme ecologiste care, dacă se aplicau în toată istoria noastră acum ori stăteam în peşteră la foc, ori încă mai eram în pom…

 4. Tanase Ion
  4 decembrie 2013 la 14:41

  Proiectul RMGC prevede restaurarea si conservarea cladirilor din centrul istoric, multe dintre ele aflateintr-o stare avansata de degradare, si amenajarea zonei pentru locuit si in scopuri turistice. Pana inprezent, RMGC a cheltuit 17 milioane de dolari pentru cercetarea si restaurarea patrimoniului local siva mai investi 70 de milioane de dolari pentru punerea in valoare a patrimoniului din Rosia Montana.

  • 8 decembrie 2013 la 21:50

   Ioane, Roşia Montană există doar pentru că acolo s-a făcut minerit. A opri definitiv mineritul înseamnă a şterge de pe hartă o localitate multimilenară. Altă raţiune de a fi nu are …

 5. Andrei
  4 decembrie 2013 la 19:06

  Sa le fie rusine asa zisilor ,,ecologisti”

 6. Ioana
  4 decembrie 2013 la 22:06

  Asa sunt oamenii, daca ei au loc de munca si au un trai decent se opun ca locuitorii Rosiei Montane si toata tara sa aiba o sansa la dezvoltare.

  • 8 decembrie 2013 la 22:15

   Absolut corect … (şi frumoasă şi deşteaptă 🙂 )

 7. Cristina P
  5 decembrie 2013 la 23:52

  NU sunt de acord ca „ecologistii” sa faca ce vor…si mai ales ca Rosia Montana sa intre in UNESCO!! Aurul de aici o sa ne ajute sa iesim din criza aceasta! Sustin proiectul minier!

 8. Cristina
  9 decembrie 2013 la 20:31

  Proiectul Rosia Montana este singura sansa pentru oamenii din comunitate. Daca mineritul nu incepe, in Rosia Montana nu va mai ramane nimic. Acei oameni au nevoie de locuri de munca. De va impotriviti atat de tare atunci cand vine vorba de investitori si dezvoltare?

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: