Prima pagină > Politicăraie - Partide - Politicieni, Presă > Simona Ionescu (EVZ ): „Graţie „aleşilor”, nu ne-am vândut ţara, dar am distrus tot ce era în ea…”

Simona Ionescu (EVZ ): „Graţie „aleşilor”, nu ne-am vândut ţara, dar am distrus tot ce era în ea…”

Ponta reînvie fantoma unei lozinci:

 „Nu ne explorăm ţara!”

    Nu ştiu să spun, cu mâna pe inimă, dacă e bine sau e rău să se extragă gaze de şist din solul românesc. Nimic din ce am citit şi văzut pe internet nu m-a convins să fiu de o parte sau alta, sută la sută. Caut, în continuare, să mă bazez pe logică şi pe probe, ca un jurnalist de investigaţie.

Simona Ionescu   Informaţiile despre ce se întâmplă la Pungeşti curg şi curg, din ambele tabere, şi cea pro şi cea anti explorarea gazelor de şist de către compania americană Chevron. Iar omisiunile şi deformările manipulatoare ale unor grupuri de interese aduc un prejudiciu major României. Cum credeţi că ne văd europenii şi americanii după ce află că reprezentanţii unei firme private (Chevron), pe un teren privat, cu autorizarea garantată de Guvernul României au fost atacaţi, iar forţele de ordine nu au putut să-i apere? Posibilii investitori, cu siguranţă, vor considera că nu e oportun să-şi facă în România o afacere atâta vreme cât nimeni nu le garantează securitatea.

   Premierul Ponta tace, nu a ieşit cu nicio declaraţie fermă prin care să se angajeze că apără legalitatea şi interesele economice ale ţării. Ştiu, ar fi sărit imediat dacă preşedintele Băsescu ieşea şi-i bătea obrazul că a autorizat lucrările de explorare ale americanilor de la Chevron, iar acum lasă oamenii să-i alunge cu pietre. Făcea turul televiziunilor şi ni-l zugravea în toate culorile pe „cucul de la Cotroceni”. Nu cred că ar fi atras atenţia că explorarea de la Pungeşti reprezintă un test pentru România, că nu pot decide 200 de oameni peste ce a avizat Guvernul, că se încalcă legile şi că se agaţă în cui interesul ţării de a căuta noi resurse pentru a nu mai depinde de gazele ruseşti. Nu l-ar fi lăsat deoparte pe Traian Băsescu ca să explice românilor că, dacă americanii găsesc acolo petrol sau gaze de şist, nu înseamnă că de a doua zi începe o acţiune de distrugere a mediului.

   Victor Ponta ar fi trebuit să repete, în aceste zile, ceea ce a spus ministrul din cabinetul său, Rovana Pumb, şi să explice protestatarilor că România se află acum în faza de căutare şi nu de exploatare a gazelor de şist. Această fază nu presupune utilizarea metodei fracturării hidraulice şi nu implică riscuri pentru mediu. Rovana Plumb spunea că „Guvernul USL impune respectarea celor mai înalte standarde de mediu încă din faza de explorare, iar în acest sens am cerut companiei Chevron o evaluare de impact de mediu, chiar dacă în mod normal nu s-ar fi impus acest lucru. Este normal ca ţara noastră să ştie dacă dispune sau nu de astfel de resurse naturale”.

   A minţit ministrul mediului sau premierului Ponta i-a intrat în oase teama elecorală? Tace pentru că nu-i pasă de cum va fi percepută ţara în care guvernanţii guvernează scandaluri? Din nou vor trebui presa şi societatea civilă să explice că în România funcţionează democraţia, că ne-am lepădat de mentalităţile învechite şi că ştim şi să protestăm paşnic, conform legii, atunci când avem un proiect ecologic sau de apărat drepturilor omului? Lucrurile chiar au început să se mişte în acest sens, dar pesediştii de azi nu trebuie să repete politica jafului dusă de vechii lor colegi.

    După primii 10-12 ani de devalizare a ţării sub umbrela clasei politice, cred că ar fi trebuit să învăţăm şi cum să protestăm şi cum să cerem ajutor forumurilor internaţionale, dar mai ales cum să nu cădem în capcanele grupurilor de interese economico-politice. Ne-au ajuns şi s-au întors împotriva noastră lozincile lansate de gruparea lui Ion Iliescu – „Nu ne vindem ţara!”. După anul 1992, încet dar sigur, clasa politică a vândut cam toată industria României, convingând poporul cât de utilă şi minunată este privatizarea. Probabil că ar fi fost, dacă cei cărora li s-au servit pe tavă întreprinderi, fabrici şi combinate întregi (contra comisioane babane!), le-ar fi rentabilizat şi nu devalizat.

    Bucureştenii ştiu ce însemna „Automatica”. O întreprindere mare, cu sediu lângă Patinoarul Floreasca, care a lucrat pentru reactoarele de la Cernavodă, pentru combinatul care producea „apa grea” la Turnu Severin, care asigura semaforizarea drumurilor publice etc. Întâi a venit un grec şi Consiulul de Adinistraţie i-a închiriat o hala ca să facă croitorie. Apoi, în câţiva ani, grecul a cumpărat tot. Rând pe rând, muncitorii de la Automatica au fost concediaţi şi secţii întregi au fost închise, iar patrimoniul întreprinderii, vândut la bucată.

   Patrimoniul imobiliar, adica clădiri şi terenuri, a fost piesa de rezistenţă care l-a îmbogăţit pe grec, dar şi pe câţiva români de-ai noştri. În spatele întregii afaceri a stat o doamnă senator, fost ministru PSD , care a ştiut al dracului de bine să tragă toate sforile în această privatizare. Apoi, ceea ce mai rămăsese din Automatica (adică sediul central de pe Calea Floreasca şi vreo două sute de angajaţi) a fost vândută de patronul grec unui cetăţean israelian. Cel din urmă a vrut să facă tot o inginerie imobiliară. A mutat angajaţii în două barăci în afara Bucureştiului şi s-a apucat să dărâme hala din Floreasca.

    Când a pus-o la pământ, a aflat însă că acea clădire face parte din patrimoniul Ford şi totul s-a oprit. Şi acum, după vreo patru ani de la demolare, acolo, într-o zonă de lux a Capitalei, e o mare ruină. Ceea ce s-a întâmplat cu Automatica s-a întâmplat peste tot, iar marfa românească a fost scoasă de pe piaţă, noi importând acum cam tot ce este nevoie. Graţie „aleşilor”, nu ne-am vândut ţara, dar am distrus tot ce era în ea, învăţându-ne copiii să se specializeze în prestări servicii şi comerţ. Mulţi dintre ei, de bine ce ne merge economia, ne vând covrigi, deveniţi un fel de mâcarea neamului.

Autor: Simona Ionescu

Publicat la  08 Decembrie 2013 în evz.ro

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: