Prima pagină > Incredibil ..., Nesimțire, Presă > Sorina Matei cere încetarea atacurilor la imaginea, demnitatea şi reputaţia sa… C.N.A.-ului i se rupe …

Sorina Matei cere încetarea atacurilor la imaginea, demnitatea şi reputaţia sa… C.N.A.-ului i se rupe …

Sorina MateiPe 17 Ianuarie, a.c, Sorina Matei publică pe siteul personal  notificarea pe care a făcut-o  conform legii către România TV, SC Ridzone Computers SRL, SC RTV Satellite Net SRL, Pătraru Dragoș, notificare în care le solicită să înceteze difuzarea şi folosirea de cuvinte şi expresii  jignitoare care aduc grave atingeri imaginii, demnităţii şi reputaţiei sale.

Evident că îi dau dreptate şi că nu am cum să nu o susţin.

Consideră, însă că, având în vedere acea campanie de protest împotriva jignirii lui Andrei Pleşu, în loc ca aceasta să se axeze doar pe dânsul trebuia să aibă accentele puse, pe de o parte, pe felul în care Antena 3 desfăşoară, încă de la apariţia ei, o mulţime de campanii de linşaj la adresa foarte multor persoane care nu se aliniază alături de ei într-u servirea stăpânului lor, pe de altă parte, pe apetenţa nesimţită a diferitelor entităţi din audiovizual de a lovi în adversarii stăpânilor lor.

De la domnul Pleşu, ca personaj central în acea campanie de condamnare a Antenei 3, consider că era de aşteptat să iasă şi să ceară corectarea necesară a orientării protestului. Nu a făcut-o, fapt care spune multe despre caracterul dumnealui cam deficitar şi despre acea inflamare de personalitate de care pare a suferi la fel ca mulţi alţii care apar ca repere morale pe sticla televizoarelor…

În consecinţă, cred că de acum înainte voi citi ceea ce scrie dumnealui şi voi asculta ceea ce spune sub rezerva întrebării: „De fapt, ce îl mână pe ‘mnealui în luptă?”. Uneori sub nişte chestii cu aparenţă de adevăr se ascund chestii urâte.

Legat de Sorina Matei, aceasta şi-a dovedit nu odată că este o profesionistă desăvârşitră şi că are un caracter demn de tot respectul din lume. 

Cred că nu mai e un secret pentru nimeni că a plecat de la Antena 3 şi România TV în urma unor mizerii urâte care i s-au făcut, cu toate acestea, a preferat să se abţonă şi să nu iasă în presă cu tot felul de dezvăluiri.

  Pe 17 Martie 2014, Sorina Matei publica pe siteul său:

Potrivit legii, am notificat România TV, SC Ridzone Computers SRL, SC RTV Satellite Net SRL, Pătraru Dragoș

Subsemnata, MATEI SORINA, prin prezenta va solicit sa incetati difuzarea si folosirea de cuvinte si expresii jignitoare care aduc grave atingeri imaginii, demnitatii si reputatiei de care ma bucur, fapt pentru care va depun:                                                                       

                                    NOTIFICARE 

          In conformitate cu dispozitiilor, art. 58, art. 61, art. 72 si art. 73 din Noul Cod Civil, coroborate cu dispozitiile art. 22 si art. 26 alin. 1 din Constitutia Romaniei republicata, precum si coroborate cu art. 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, va solicit, incepand cu data prezentei notificari, sa incetati difuzarea si folosirea de cuvinte si expresii jignitoare care aduc grave atingeri imaginii, demnitatii si reputatiei de care ma bucur.

          In temeiul dispozitiilor art. 73 din Noul Cod Civil care precizeaza la alin. 1 ca: “Orice persoană are dreptul la propria imagine” si la alin. 2”În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, dupăcaz, utilizarea unei asemenea reproduceri”, va interzic si am dreptul sa impiedic reproducerea in orice mod a infatisarii mele fizice ori a vocii mele sau, dupa caz utilizarea unei astfel de reproduceri.

 

De asemenea, va aduc la cunostinta faptul ca orice persoana are dreptul la respectarea demnitatii sale. Orice atingere adusa onoarei si reputatiei subsemnatei fara consimtamantul meu ori fara respectarea limitelor prevazute de art. 75 Noul Cod Civil este interzisa.

 

In cadrul emisiunii “Starea Natiei”, din data de 03.03.2014 si 10.03.2014, difuzata de institutia dumneavoastra si prezentata de Patraru Dragos , acesta a făcut afirmaţii defăimătoare şi calomnioase prin care mi s-a adus atingere imaginii si reputaţiei de care ma bucurprovocandu-mi reale prejudicii morale

Fapta de a folosi expresii jignitoare si defaimatoare la adresa subsemnatei de catre moderatorul emisiunii, Patraru Dragos, in mod tendentios intr-o emisiune difuzata de un post de televiziune cu o audienta si o pozitie semnificativa, este una ilicita si care poate atrage raspunderea delictuala a autorului acesteia in conformitate cu dispozitiile Codului de procedura civila.

          Astfel, in Noul Cod civil este reglemantat “Respectul vieţii private şi al demnităţii persoanei umane”,  la art. 73 si art. 74 dupa cum urmeaza:

          “Art. 73 Dreptul la propria imagine:

          (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.

          (2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispoziţiile art. 75 rămân aplicabile.

Imaginea persoanei reprezintă o valoare fundamentală prevăzutăşi garantată de Constituţie.

          Imaginea persoanei este esenţială pentru drepturile şi libertăţile ei cu implicaţii deosebite asupra gradului de satisfacere al trebuinţelor acesteia.

          Potrivit art. 30 alin. 6 din Constituţia Romaniei ”libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară şi nici dreptul la propria imagine ceea ce presupune o serie de obligaţii pentru legiuitorşi celelalte autorităţi publice.”

          Potrivit art. 1 pct. 3 din Constituţia Romaniei demnitatea omului este ridicată la rangul de valoare supremă şi este garantată constituţional.

          În art. II-61 din Tratatul instituind o Constituţie pentru Europa se dispune: „Demnitatea umană este inviolabilă. Ea trebuie respectată şi protejată.”

          In acelasi sens art. 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului statorniceste ca libertatea de exprimare ”comporta indatoriri sau responsabilitati”, iar potrivit alin. 2 din precitatul articol: ”Exercitiul acestor libertati ce comporta datorii si responsabilitati poate fi supus unor formalitati, conditii, restrangeri sau a unor sanctiuni prevazute de lege, care constituie masuri necesare, intr-o societate democratica, pentru (…)protectia reputatiei sau dreptului altora (…)”.

          Aceste aspecte sunt consemnate si in Rezolutia Consiliului Europei nr. 1003/1993 privind principiile de baza ale ziaristicii (Publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 265/20.09.1994).

 

          Prin Decizia nr. 62/2001, Curtea Suprema de Justitie, Sectia Civila, (publicata in “Buletinul Jurisprudentei. Culegere de decizii pe anul 2001, pag. 71) a subliniat faptul ca: “dreptul la opinie si la libera exprimare, ca orice alt drept, trebuie exercitat in limitele sale firesti, neputand prejudicia drepturile si interesele legitmie ale celorlalte persoane”.

          Potrivit Noul Cod civil, la art 252 intitutlat “Ocrotirea personalitatii umane”, se precizeaza ca: “Orice persoana fizica are dreptul la ocrotirea valorilor intriseci fiintei umane, cum sunt viata, sanatatea, integritatea fizica si psihica, demnitatea, intimitatea vietii private, libertatea de constiinta, creatia stiintifica, artistica, literara sau tehnica.”       

          Dreptul la propria imagine este un drept fundamental dar complementar al dreptului la viaţa intimă, familială şi privată. 

          Reputaţia este o rezultantă şi în acelaşi timp componentă a imaginii publice, noţiune prin care înţelegem stima, respectul, consideraţia, dezaprobarea faţă de o persoană ca urmare a reflectării unor anumite însuşiri în mentalul colectiv.

          Protecţia imaginii persoanei s-a făcut şi se face şi prin incriminarea unor fapte grave care afectează imaginea publică a persoanei în mod deosebit demnitatea, onoarea, reputaţia, sub forma infracţiunilor de insultă, calomnie, ultraj pentru care se aplică pedepse penale.

          Prin utilizarea de cuvinte si expresii jignitoare coroborat cu difuzarea de secvente ale emisiunii pe care subsemnata am moderat-o, avandu-l ca invitat pe Presedintele Romaniei Traian Basescu, mi-au prejudiciat atat imaginea cat si reputaţia.

          Conform Codului deontologic al jurnalistilor:

           “Ziaristul care distorsioneaza intentionat informatia, face acuzatii nefondate, plagiaza, foloseste neautorizat fotografii sau imagini tv si surse ori calomniaza savarseste abateri profesionale de maxima gravitate.”

Daca dupa data prezentei notificari, in situatia in care se constata faptul ca societatea dumneavoastra, direct sau indirect, indiferent de modul de publicitate practicat (stiri scrise, audio, video, etc.) a adus atingeri vietii mele private, astfel cum sunt reglementate si enumerate de dispozitiile Noul Cod Civil, va aduc la cunostinta faptul ca, in temeiul art. 69 N.C.C. imi rezerv dreptul de a ma adresa instantei de judecata in vederea luarii masurilor necesare pentru a impiedica sau a face sa inceteze orice atingere ilicita adusa integritatii imaginii si reputatiei mele, precum si pentru a dispune repararea in conditiile art. 252-256 N.C.C. a daunelor materiale si a daunelor morale.

Cu stima,

Matei Sorina”

http://sorinamatei.blogspot.ro/2014/03/potrivit-legii-am-notificat-romania-tv.html 

Sorina Matei (1) Sorina Matei (2) Sorina Matei (3) Sorina Matei (4)

Iată că, despre nesancţionarea atacului  jegos din partea României tv la adresa Sorinei Matei,  publică pe 20 MARTIE 2014 pe reportervirtual.ro

Atacul jegos al România TV la Sorina Matei, nesancționat din nou

Atacul jegos la persoana Sorinei Matei din partea lui Dragos Patraru, pe postul de televiziune România TV, a scapat pentru a doua oară nesanctionat de CNA.

Astăzi au fost sapte runde de vot, dar nicio propunere nu a intrunit numărul necesar pentru a fi luată o deizie, respectiv sase voturi. La discuție au fost prezenți opt membri CNA din totalul de 11.

CNA a decis din nou ca acest caz să fie amânat pentru următoarea ședință, după ce și marți făcuse același lucru.

Propunerile de sancționare au pornit de la 5.000 de lei, amenda minimă, și până la 50.000 lei. Cea mai mica propunere, cea de 5.000 de lei, a întrunit și cele mai multe voturi, respectiv cinci.

Înregistrarea VIDEO de mai sus este și motivul discuției din CNA.

reportervirtual.ro

Acelaşi Adrian Halpert, revine astăzi, 21 Martie 2014, cu un articol tot pe reportervirtual.ro în care atrage atenţia asupra modului în care înţeleg lighioanele din CNA să trateze problemele cu care se confruntă. Jignirea demnităţii lui Pleşu evaluată la 30.000 de lei, lucrurile spuse de Banciu despre curvele din Moldova (altfel chestii devenite deja clişee în România) evaluate la 15.000 de euro, demnitatea Sorinei Matei, una din puţinele jurnaliste care a dovedit de multe ori respect faţă de telespectatorii săi şi faţă de deontologia profesională … zero…

Scrie  aşa:

„Demnitatea lui Pleșu, 30.000 lei, cea a `curvelor din Moldova`, 15.000 lei. A Sorinei Matei? Nimic”

CNA a avut ieri o zi încărcată. Pe lista discuțiilor, cazul linșajului mediatic făcut de Antena 3 la adresa lui Andrei Pleșu, atacurile România TV la Sorina Matei și mai multe reclamații în legătură cu emisiunea „Lumea lui Banciu”, de la B1 TV. Rezultatul? Două amenzi: una de 30.000 de lei, pentru Antena 3, și una de 15.000, pentru B1 TV.

Narcisa Iorga

Narcisa Iorga

Cum s-a desfășurat ziua de ieri, ne spune din interiorNarcisa Iorga, membru CNA, pe blogul ei despre audiovizual, în materialul intitulat „În cuantificarea CNA, demnitatea lui Pleșu – 30.000 lei, cea a ”curvelor din Republica Moldova”- 15.000 lei. A Sorinei Matei? Nimic”:

>> „O singură zi, trei cazuri antologice pentru spațiul audiovizual: linșajul mediatic al lui Andrei Pleșu la Antena 3, atacul la persoana Sorinei Matei la România TV și pamfletul lui Radu Banciu la B1. Amenzile: 30.000 de lei pentru Antena 3, nimic pentru România TV, 15.000 de lei pentru B1 TV”

>> „Trei cazuri, trei moduri diferite de abordare din partea unei autorități publice, aceeași ședință a CNA. Antena 3 a necesitat aproape trei ore de dezbateri, care s-au soldat, după trei runde de vot și patru propuneri, cu o amendă de 30.000 de lei. România TV – 45 de minute de dezbateri, șapte runde de vot și șase propuneri, nicio sancțiune. B1 TV – două minute de procedură, o singură propunere transformată direct în amendă de 15.000 de lei”.

Materialul complet, AICI.

reportervirtual.ro

Mă întreb şi eu…

1. Oare exagerez dacă, pentru faptul că Andrei Pleşu nu a cerut ca protestul (fâsăit, după părerea mea) împotriva jignirii sale, trebuia orientat spre condamnarea Antenei 3 pentru întreaga activitate de linşaj în care a lovit în demnitatea a zeci, dacă nu sute de persoane,  consider că dumnealui, Andrei Pleşu, are mult mai mult ţesut adipos decât caracter?

2. Oare greşesc dacă îi consider pe membrii CNA nişte hoţi care ne fură banii deoarece nu fac treaba pentru care sunt plătiţi,  faptul că demnitatea unei jurnaliste de talia Sorinei Matei (şi a multor altora) valorează nimic în ochii lor, sancţionând, însă, pe unul ca Radu Banciu pentru  că spune adevăruri  considerate deja clişee în România?

Da, bine zicea ăla, păcat că-i locuită …

 

 1. 22 martie 2014 la 15:55

  Ai vorbit exact ca unul de la Antena 3, care – după cum constat în ceea ce te privește – și-a făcut bine treaba. Ca și Radu Banciu, un individ din aceeași specie cu Mircea Badea. Diferența dintre ei este că, în timp ce Badea îl pupă în cur pe Voiculescu, Banciu se pupă în cur pe el însuși. În rest, același grobianism, aceeași suficiență, aceeași lipsă de măsură, de consecvență, de respect față de valori, pe scurt, același discurs de gherțoi frustrat care, evident, face audiență.

  Cum dracu`, să „ceară” Pleșu ca protestul să aibă alt profil decât cel fixat de organizatori? Ca și cum, oferindu-i-se un buchet de flori, el să dea indicații cum să fie buchetul, eventual cu niște gura-leului și niște pătrunjel, să fie mai „popular”…
  Andrei Pleșu este un mare cărturar. Face parte din patrimoniul cultural național, indiferent de părerea celor complexați de propriile lor potențe intelectuale. Că vorbește despre viața cetății, e foarte bine. Și Eminescu o făcea.

  „Mitingul” pentru Pleșu ți s-a părut „fâsâit”? Păi, în primul rând, nu a fost un miting, ci un protest, fără revendicări politice sau sociale. În al doilea rând, a fost acțiunea unui segment al societății foarte restrâns, fără nicio legătură cu festivalul național „Cine are mitingul mai mare”. Oamenii nu au fost aduși cu autocarele de sindicate și partide. Au venit cu o carte scrisă de Pleșu. Eu m-am dus cu „Față către față”. M-am dus numai și numai pentru Andrei Pleșu. Am fost și pentru Patapievici. M-aș fi dus și pentru judecătorul Danileț, și pentru Monica Macovei, și pentru Liiceanu, iar din presă, doar pentru Andreea Pora, pentru consecvența și dârzenia ei. De mercenari mărunți, mi se rupe.

  Apropo de mitinguri. EVZ – ziar deținut de interlopul NIRO, finanțatorul Elenei Udrea – spunea că mitingul PMP a strâns 10.000 de oameni. Gândul și Adevărul ziceau despre aceeași adunătură că a strâns vreo 5000. România Liberă a apreciat că au fost 8000, în vreme ce Nașul TV vorbea de 6000. B1tv, al cărui proprietar din umbră este tot NIRO, spunea că mitingul PMP a fost „cel mai mare miting al Opoziției”, după ce, nu demult, informa că PDL-ul strânsese, la primul miting, 15.000 de manifestanți.
  Azi, tot la B1tv, pe jumătate de ecran vorbea Elena Udrea și pe cealaltă jumătate a fost pusă, așa, în treacăt, o imagine a Elenei Rizea…Cum s-o pui, băi, pe ELENA RIZEA lângă madam Elena Udrea? Asta cum ți se pare? Aud?

  • 22 martie 2014 la 21:08

   1. Dacă Banciu și Badea se văd la fel la tine, atunci trebuie să îți duci televizorul la reparat …
   2. Legat de mitingul care a ieşit mergându-se doar pe jignirea lui Pleşu, s-a văzut că am dreptate. Problema de fond de fapt nefiind jignirea lui Pleşu ci jignirea mult mai multor persoane, compuortamentul Antenei 3 în general. Nu zic că Pleşu nu face parte din patrimoniul cultural, iar dacă DOAR demnitatea lui contează, ca să nu se strice ar trebui să îl dea cu var şi să îl planteze undeva. Nici nu mai zic că emisiunea incriminată a fost ca urmare a acelui articol. Dacă bago băţul în stupul de viespi, aştepţi să vină li să te pupe?
   3. Nu mi s-a părut… fâsâit a fost.Fâsâit pentru că am stat în staţii de autobuz mai populate, ceea ce arată că am dreptate.
   4. Dacă ai fost şi pentru ăla, şi pentru ălălalt, înseamnă că mai ai de mers pentru mulţi. Dacă tot n-ai treabă acasă, e drept, te poţi duce, dar abordând problemele nu rezolvi nimic. Reducând protestul la un singur om, rezultatul este cl care s-a obţinut … a fost pedepsit postul pentru jignirea lui şi gata. Îi mai poţi cere să nu se mai lege de individul respectiv şi gata Doar nu o să desfiinţezi un post de televiziune pentru atâta lucru. Dacă, în schimb, vorbeşti de faptul că Antena 3, de când există, asta face tot timpul, atunci îi poţi cere fie să îşi schimbe comportamentul fie ai motiv să îi reduci licenţa.
   5.Aloo … Vezi că eşti prin arătură. Mitingul electoral al PMP e din alt film. Şi dacă tot ai pomenit de ei … După ce aia mică a lui Băse s-a legat ca proasta de Macovei, azi, ca să distragă atenţia de mitingul de la Cluj, am văzut că au făcut un fel de şedinţă unde Băse nu mai ştia cum să îşi lungească discursul ca să ţină pe el altenţia ca nu cumva să se dfea în direct de la Cluj. Nu are legătură cu adunarea (dacă nu îţi place termenul miting) de pupat în cur Pleşu…
   6. De fapt acest articol are ca principală chestie faptul că Sorina Matei e tocată mărunt de RTV iar CNA-ului i se rupe.
   Ştiu că nu o înghiţi pe Sorina .. şi pentru că tot ai pomenit la început de Antena3 … ghici cine nu o mai înghite …

   P.S. 1 … Dacă tot n-ai treabă şi umblii creanga pe la mitinguri… ai semnat pentru Mircea Diaconu? În font a fost un mare actor, un monument al actoriei mioritice …
   P.S.2 … Recin un pic la: „Face parte din patrimoniul cultural național” …da, corect, „face parte” nu „este” .. pentru că dacă patrimoniul ăsta se reduce doar la el şi la Liiceanu, înseamnă că, dacă ne mai dezvoltăm un pic vom putea fi numiţi bananieri.
   P.S.3 … Nu ştiu la ce te referi cu asta: „Cum s-o pui, băi, pe ELENA RIZEA lângă madam Elena Udrea?” .. dar îţi dau dreptate. Nuţi e o bunăciune, Elena Rizea e un car de oase… probabil.

   Nu mai căuta nod în papură degeaba …

 2. 22 martie 2014 la 22:55

  La un astfel de nivel, eu nu mai discut. Insulta-i o armă jalnică. Este ultimul lucru pe care ți-l spun și regret fiecare cuvânt.

  • 22 martie 2014 la 23:31

   Aha ..
   Asta: „Ai vorbit exact ca unul de la Antena 3…” .. asta era un compliment, nu? Bravo …

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: