Prima pagină > Analize - Întrebări - Ipoteze - Păreri, Politicăraie - Partide - Politicieni > CLAUDIA BOGHICEVICI – Programul de Convergență 2014-2017: 2 ani de minciună PSD-istă sau cum recunoaște actualul Guvern că îi minte sistematic pe români

CLAUDIA BOGHICEVICI – Programul de Convergență 2014-2017: 2 ani de minciună PSD-istă sau cum recunoaște actualul Guvern că îi minte sistematic pe români

Claudia Boghicevici

Doamna Claudia Boghicevici, deputat PDL de Arad, scrie:

Programul de Convergență 2014-2017: 2 ani de minciună PSD-istă sau cum recunoaște actualul Guvern că îi minte sistematic pe români

7 mai 2014 este data unei triste aniversări. Acum exact 2 ani Victor Ponta se instala prim-ministru și întorcea țara din drumul reformelor care blocaseră intrarea României în prăpastia economică ce părea iminentă în perioada 2009-2011. Au urmat luni bune pierdute, în care noul guvern PSD-PNL se întrecea în promisiuni electorale ce între timp au devenit legende, sau încerca să se răfuiască cu președintele Băsescu și instituțiile statului de drept. Din păcate românii n-au sancționat aceste derapaje la alegerile de la sfârșitul lui 2012, așa că Ponta a rămas premier, de data aceasta înconjurat și de o super-majoritate parlamentară de 80%. Contextul internațional era și el favorabil, economiile din zona Euro revenindu-și treptat, iar costurile de finanțare ale deficitului bugetar reducându-se și ele constant. Un tablou numai minunat pentru o guvernare solidă care să înceapă să își respecte promisiunile electorale. Ce a urmat au simțit, din păcate, toți românii pe pielea lor. Creșterea șomajului, reducerea consumului,  eșecul marilor privatizări de tipul Oltchim și CFR Marfă, sufocarea mediului privat cu 36 de noi taxe și impozite, toate aceste gafe au devenit mărci ale unei guvernări socialiste fără nicio viziune pentru a genera creștere economică sustenabilă pe termen lung.

Ponta, Antonescu - mincinoși

Sigur, la 2 ani de la instalarea guvernului Ponta, era normal și de bun simț ca românii să primească din partea acestuia un raport de activitate, o dare de seamă prin care să ni se explice de ce guvernul i-a mințit pe români că o vor duce mai bine în toată această perioadă. Opoziția PDL a tot sancționat aceste minciuni, și prin moțiuni simple în Parlament, și prin sesizări la Curtea Constituțională, și prin declarații și acțiuni publice. Atunci însă când confirmarea minciunilor PSD-iste vine și din surse independente, care analizează cifrele reci de la Institutul Național de Statistică, românii ar trebui să privească mai atent ce se întâmplă cu adevărat în țara condusă de Ponta.  De aceea analiza celor de la ”Capital”, intitulată sugestiv ”Trăim mai rău ca în criză”, merită citită de către fiecare român care s-a săturat de manipulările actualului guvern. ( http://www.capital.ro/traim-mai-rau-decat-in-timpul-crizei.html )

Însă, chiar dacă Ponta nu are curajul să prezinte un astfel de raport de activitate, putem descoperi adevărul din alte surse oficiale. O astfel de sursă oficială este ”Programul de Convergență 2014-2017”, pe care guvernul este obligat, conform angajamentelor internaționale, să îl transmită Comisiei Europene în cadrul procedurii ”Semestrului european”. Un document stufos, dar extrem de relevant pentru direcția în care merge România din punct de vedere economic. Un document tehnic elaborat la Ministerul Finanțelor Publice și în care oficialii români nu își mai permit să mintă frumos sau să manipuleze cifrele așa cum o fac în avalanșa de apariții televizate care țin loc de performanță managerială. În cele ce urmează vă voi demonstra cu citate din acest document cum acest guvern PSD îi minte sistematic pe români.

Scrie actualul guvern: ”În perioada 2009- 2011, România a înregistrat cele mai mari deficite bugetare ca urmare a consecințelor crizei economico‐financiare şi a politicii fiscale pro‐ciclice din anii de dinaintea crizei, ceea ce a generat riscuri importante pentru creşterea şi stabilitatea economică. Implementarea măsurilor de consolidare fiscală au vizat reducerea deficitului bugetar şi îmbunătățirea situației finanțelor publice.” Cu alte cuvinte, guvernul PSD recunoaște că politicile guvernului Tăriceanu din 2007-2008 au fost greșite și că guvernele PDL au fost nevoite să ia măsuri nepopulare pentru asigurarea stabilității macroeconomice.

Continuă actualul guvern: ”Creşterea din 2013 s‐a datorat, în principal, contribuției pozitive a exportului net, în timp ce cererea internă s‐a redus ca urmare a scăderii formării brute de capital fix. Consumul final s‐a majorat cu 0,7% ca urmare a creşterii consumului privat cu 1,3% şi a reducerii consumului public cu 1,8% Activitatea investițională a fost mult sub aşteptări, formarea brută de capital fix înregistrând o scădere cu 3,3%, după ce în 2011 şi 2012 înregistrase tendință de relansare. Acest fapt a fost determinat de incertitudinile crescute în rândul investitorilor, în special al investitorilor străini, precum şi o contribuție scăzută a investițiilor guvernamentale.” Cu alte cuvinte, onor guvernul Ponta recunoaște că în 2013 consumul populației a scăzut și că investițiile au fost tăiate, adică exact ce critică opoziția PDL de atât timp.

Iată ce transmite guvernul PSD Comisiei Europene legat de inflația din 2013: ”Ca medie anuală, inflația s‐a situat cu 0,65 puncte procentuale peste media anului anterior, ajungând la 3,98%. O tendință în sens contrar s‐a manifestat din partea prețurilor reglementate, creşteri semnificative față de sfârşitul anului 2012 înregistrându‐se la apă, canal, salubritate (12,07%), gaze (9,25%) şi energie electrică (7,90%).” Cu alte cuvinte, guvernul PSD admite că inflația a crescut cu aproape 4% și că prețurile la electricitate și gaze au explodat în 2013.

Iată ce raportează guvernul PSD în legătură cu nivelul locurilor de muncă (apropo, nicio referire la lozinca milionului de locuri de muncă…): ”În 2013, ocuparea forței de muncă, bazată pe datele din Conturile Naționale, s‐a diminuat uşor cu 0,1% ca rezultat al reducerii ocupării în agricultură cu 1,8% şi în construcții cu 0,1%, în timp ce în industrie s‐a menținut relativ la acelaşi nivel cu 2012, iar în sectorul serviciilor s‐a majorat cu 1%. Rata şomajului, conform AMIGO, s‐a majorat de la 7,0% în 2012 la 7,3%.” Cu alte cuvinte, guvernul PSD recunoaște că este incapabil nu numai să genereze noi locuri de muncă, dar nici măcar să le păstreze pe cele din guvernarea PDL.

Urmează un nou pasaj în care guvernul PSD recunoaște meritele guvernelor PDL în depășirea crizei, doar că o face doar în documente oficiale trimise Comisiei Europene, nu și în talk-show-urile la televiziunile prietene. ”Criza economico‐financiară a afectat negativ economia națională şi a contribuit la înrăutățirea poziției bugetare consolidate a României. Conform metodologiei ESA 95 deficitul bugetar a crescut de la 5,7% din PIB, în anul 2008, până la 9,0% din PIB, în anul 2009. Ca urmare a caracterului prociclic pe care politica bugetară l‐a avut până în anul 2009, România a trebuit să abordeze criza economică printr‐un un efort bugetar dublu, şi anume prin reducerea deficitului către valori sustenabile pe de o parte, iar pe de altă parte prin crearea unui spațiu fiscal pentru cheltuieli de investiții cu rol de stimulare a economiei. Din anul 2009, odată cu intrarea în procedura de deficit excesiv, obiectivul central al politicii fiscal‐bugetare este reprezentat de reducerea deficitului bugetar către valori conforme cu  prevederile Protocolului nr. 12 privind procedura aplicabilă deficitelor excesive. Politica de consolidare fiscală a României a fost susținută prin acorduri de finanțare cu UE şi FMI, reuşindu‐se astfel corectarea dezechilibrului bugetar (în termeni ESA) cu peste 6 puncte procentuale în numai trei ani şi ieşirea, începând cu anul 2013, de sub procedura de deficit excesiv a Uniunii Europene (deficitul ESA pe anul 2012 a fost sub limita de 3% din PIB).” Nu-i așa că retorica e total diferită de ce auzim zilnic din partea propagandei PSD-iste?

Încheiem prin angajamentele reale făcute de guvernul PSD Comisiei Europene, nu cu minciunile pe care și le asumă zilnic Ponta sau miniștri tonomat de promisiuni electorale precum Rovana Plumb. ”Totodată, pentru anul 2014, s‐a avut în vedere un număr maxim de posturi în sectorul bugetar de 1.185.000. De asemenea, se continuă aplicarea şi în anul 2014 a măsurilor care vizează neacordarea de premii, prime de vacanță, tichete de vacanță, tichete de masă (cu excepția personalului din instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii), compensarea numai cu timp liber corespunzător a orelor efectuate peste durata normală a timpului de lucru. Pe termen mediu, Guvernul şi‐a fixat ca elemente ale consolidării politicii fiscal‐bugetare:  …

Implementarea unui nou sistem al contribuțiilor sociale obligatorii, prin extinderea bazei de calcul a acestora asupra tuturor veniturilor realizate de persoanele fizice care desfăşoară activități independente, indiferent dacă acestea mai realizează sau nu şi alte venituri.” Cu alte cuvinte, guvernul PSD recunoaște că menține măsurile de austeritate pe piața muncii și, mai mult, ia în calcul și impunerea CAS pentru toate activitățile independente și pentru cei cu PFA.

Cam asta este viziunea guvernului PSD pentru a asigura creștere economică pe termen lung în România. Una spun cetățenilor români, alta spun oficialilor europeni pe care nu îi pot minți. Una au spus românilor în 2012, alta au făcut în acești 2 ani triști de guvernare PSD. Singura soluție pentru români de a depăși și această tristă paranteză PSD-istă este să se informeze și să îi sancționeze după cum merită. Informația despre întreg Programul de Convergență o găsiți aici: http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/pdc/ConvergenceProgramme2014_2017ro_5mai.pdf. Sancțiunea o puteți aplica de 2 ori în acest an. Prima dată chiar pe 25 mai.

Autor: 

Claudia Boghicevici

Surse:

Articolul poate fi citit

pe siteul doamnei deputat:

boghicevici.ro

şi pe siteul:

pesurse.ro

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: