Prima pagină > Analize - Întrebări - Ipoteze - Păreri, Politicăraie - Partide - Politicieni > De ce nu se duce Guvernul cu proiectul de buget pe 2015 în Parlament

De ce nu se duce Guvernul cu proiectul de buget pe 2015 în Parlament

Încă odată, cu nesimţirea care îl caracterizează, Victor Ponta se foloseşte de Ioana Petrescu pentru a-şi atinge scopurile nepăsându-i că îi distruge şansele de a face o carieră remarcabilă.

 Ioana Petrescu

Legea spune că până la 15 noiembrie Guvernul ar trebui să prezinte în Parlament proiectul de  buget pentru 2015. Nu o va face deoarece va trebui să arate sursele de unde va acoperi cel puţin 10 miliarde de lei.

Fie că vorbim de reducerea CAS cu 5%, de reducerea taxei pe stâlp, de creşterea pensiilor sau de creşterile de salarii din domeniul sanitar, toate acestea corelater cu reducerea deficitului bugetar până la 1,4% din PIB, aşa cum şi-a asumat România în faţa U. E.

Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, spunea la Realitatea TV că bugetul nu îi va fi prezentat preşedintelui Băsescu, acesta urmând a fi promulgat de noul preşedinte.

„Mi se pare normal ca un nou premier să îşi însuşească acest buget, pentru că va fi cel care îl va administra. Acest buget va fi însuşit de noul premier şi promulgat de alt preşedinte. S-a întâmplat şi când au fost alte alegeri“

Cu alte cuvinte, obedienta harvardisda pur şi simplu consideră că pentru a face frumos în faţa şefului trebuie să considere mandatul actualului preşedinte încheiat, lucru care îmi pare a fi un grav abuz din partea ei.

Culmea este că, referindu-se la întâlnirea din, luna iulie 2014, când preşedintele i-a cerut premierului Ponta şi ministrului de Finanţe să îi fie prezentat până în noiembrie proiectul de buget pe 2015,  Ioana Petrescu a explicat că, la acel moment, Victor Ponta nu îşi anunţase candidatura la Preşedinţie  „Dacă domnia sa nu ar fi candidat pentru Preşedinţie, normal, ca orice prim-ministru, ar fi prezentat acest buget în noiembrie“ a spus cu o naturaleţe dezarmantă domnişorica Petrescu mai susţinând că şi în alţi ani electorali a fost la fel.

La rândul său, ministrul Bugetului Darius Vâlcov a susţinut că bugetul pentru 2015 va fi prezentat pentru dezbatere la finele lunii noiembrie şi ar putea fi votat până la 31 decembrie.

Oamenii de afaceri îi contrazic însă pe miniştrii mai sus pomeniţi.

„E adevărat că Guvernul trebuie să prezinte bugetul, dar acesta este aprobat de Parlament, iar Parlamentul nu se schimbă după alegeri“, a declarat  Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

Guvernul, fie că vrea, fie ba, trebuie să acopere în jur de 5 miliarde de lei din reducerea CAS, măsură care a generat un scandal între preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta şi Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, scandal  care aţinut capul de afiş al verii.

Nici FMI nu a acceptat măsura, delegaţia plină de nervozitate părăsind intempestiv România fără a se înţelege în vreun fel cu autorităţile mioritice. Gaura generată de această măsură în buget fiind mărită şi de adaugarea indexarării pensiilor cu 5% şi creşterea pensiei minime la 400 de lei, despre care ministrul Darius Vâlcov spune că va avea un impact de 2,7 miliarde de lei.

Conform legii pensiilor, acestea ar fi trebuit majorate cu 4,41%, după câte spune  Vâlcov,  diferenţa de 0,59%  fiind singura creştere suplimentară, el  afirmând că că aceasta survine după ce guvernele PDL nu au aplicat prevederile legii pensiilor, care ar fi necesitat o majorare de 6,09% în 2011 şi de 6,3% în 2012. Concomitent, reducerea taxei pe stâlp de la 1,5% din valoarea activelor la 1% lucru care ar urma să creeze un minus deaproximativ 500 de milioane de lei în buget, în vreme ce majorarea salariilor în domeniul sanitar va avea un impact de 270 de milioane de lei.

Ministrul  Vâlcov a anunţat că Guvernul ia în calcul şi o reducere a TVA la legume şi fructe de la 24% la 9%, pe modelul aplicat la pâine.

La rândul său, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, susţine că, că examinează scăderea TVA la carnea de porc, deoarece sectorul respectiv este afectat de sancţiunile impuse de Rusia, iar supraproducţia din Europa se invadează  România, generând pierderi greu de suportat de  producătorii locali.

De asemenea, Comisia Europeană atrăgea în urmă cu câteva zile atenţia că măsurile Executivului vor induce un necesar de minim  10 miliarde de lei, deficitul României urmând a urca de  la 1,4% din PIB la la 2,8% DACĂ NU VOR FI MĂRITE TAXELE  sau nu vor fi reduse cheltuialile.

Ioana Petrescu .

 1. casio
  6 noiembrie 2014 la 7:56

  „Mi se pare normal ca un nou premier să îşi însuşească acest buget, pentru că va fi cel care îl va administra. Acest buget va fi însuşit de noul premier şi promulgat de alt preşedinte. S-a întâmplat şi când au fost alte alegeri“.Corecta manipularea .De ce se amana bugetul?Simplu:Ponta trebuie sa ajunga presedinte prin alianta (tradarea) tuturor partidelor,mai putin cu ACL…deci urmeaza datul si luatul in functie de rezultatul votului turului 2.Inca nu se stie ce ministere cere fiecare partid ,ce fonduri se aloca,cine va fi Primul Ministru si ce foduri i se rezerva,etc.

  • 6 noiembrie 2014 la 18:36

   Bune spus.
   Florina, o țară, pentru a fi cu adevărat puternică trebuie să se bucure de un detaliu. Legea să fie lege, să fie respectă în litera și spiritul ei. Imperiul Roman a fost puternic atâta timp cât se respecta zicerea „Dura lex sed lex”.
   Ministerul de Finanţe, prin definiţie ste ministerul unde legile trebuie respectate cu cea mai mare stricteţe.
   Ceea ce face năroada asta mică este să arate că pentru ea o lege este ceva facultativ care se respectă doar atunci când dă bine.
   Culmea este că data de respectivă nu este o dată în jurul căreia Guvernul poate prezenta proiectul de buget cu este data ultimă până la care TREBUIE PREZENTAT bugetul.
   Şi ce dacă mandatul Preşedintelui se termină în curând? El este Preşedinte până în momentul în care îşi depune mandatul. Legat de un nou premier, acesta după instalare are nevoie de o perioadă de acomodare… nu are cum să facă un proiect de buget dacă nu ştie de exemplu unde e buda.
   Astfel, una peste alta, mai trece o lună sau două (dacă e un tip eficient). Dacă se întâmplă să nu se potrivească bugetul cu ceea ce şi-ar dori el poate să recurgă la o „coafare” a lui. Oricum odată la şase luni e bine să se facă o rectificare bugtară. Aşa că, de ce să nu preia bugetul gata iar prin martie când dă ştevia să facă prima rectificare.
   De fapt, totul e minciună …

 2. 6 noiembrie 2014 la 21:46

  Articolul „Cum pot grupuri de câte 10 persoane din fiecare sat al României să fraudeze trei milioane șapte sute de mii de voturi, adică să aducă un candidat de la 40%, la 59%”, pe:

  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: