Prima pagină > Analize - Întrebări - Ipoteze - Păreri, Puncte de vedere > Je ne suis pas Charlie … Excusez-moi … je ne suis pas assez hypocrite

Je ne suis pas Charlie … Excusez-moi … je ne suis pas assez hypocrite

Legat de atentatul de la redacţia  Charlie hebdo consider că este vorba de o crimă abominabilă care nu trebuie să se mai repete, ceea ce s-a întâmplat arată unde duce extremismul de orice fel, în cazul în discuţie, extremismul religios.

Sunt stupefiat, nu atât de amploarea   pe care au luat-o reacţiile la acest atentat, cât despre faptul că se leagă aceste atentate într-o aşa măsură de dreptul la liberă exprimare.

Văd că oameni politici importanţi, presa, o mare mulţime de oameni îşi exprimă extrem de indignaţi, oprobiul faţă de încălcarea dreptului la liberă exprimare, drept fundamental în democraţie.

În virtutea respectivului drept, precum şi a dreptului de a avea propria viziune asupra a cea ce e întâmplă, mă consider îndreptăţit  să spun:

 „Eu nu sunt Charlie pentru că nu sunt destul de ipocrit”

Je ne suis pas CHARLIE

A reduce totul la încercarea atentatorilor de a le băga celor de la publicaţia  Charlie hebdo pumnul în gură mi se pare un lucru cel puţin la fel de sinistru ca şi atentatul însuşi sau ca şi acel anunţ al Preşedintelui  SUA când zicea că Iraq-ul trebuie pus cu botul pe labe pentru că are arme chimice care pun în pericol siguranţa poporului american…

Eu n-am văzut nici până azi o armă chimică găsită în Irak şi nu cred că cineva a văzut cineva măcar una de sămânţă. Văd însă un puternic interes al SUA faţă de petrolul de acolo, mai precis, faţă de controlul asupra lui, văd cum din vistieria umplută de poporul american s-au scurs mii de miliarde de dolari, fără ca acesta să reacţioneze. 

Probabil acum urmează să asistăm la crearea unei puternice forţe care va încerca să zdrobească ISIS … evident, bălind cu gândul  controlului asupra petrolului din subsol.

Nu am fost, nu sunt şi nu voi fi niciodată de acord cu terorismul. Aşa că nici nu se pune problema să aprob în vreun fel acest atentat sau oricare altul. Detest însă, cu toată fiinţa mea, manipularea de orice fel.

De asemenea nu îmi permit să fiu destul de arogant încât să fac o analiză aprofundată a motivelor care au dus la atentatul de la  Charlie hebdo.

Nici pe departe nu pot să cred că înainte de publicarea acelor caricaturi de care se tot vorbeşte era totul frumos şi cu floricele.

Nu, acele rahaturi de caricaturi, prost realizate din punct de vedere artistic şi tehnic şi cu un mesaj care pare a se adresa fie unor retardaţi, fie unora nu prea duşi pe la şcoală, nu sunt o chestiune care trebuie ruptă din context.

E doar încă o etapă a unui război de uzură care durează de secole, un război care este expresia ciocnirii a două civilizaţii.

Fie că ne place sau ba, istoria omenirii mai consemnează şi alte ciocniri ale civilizaţiilor. Una din aceste ciocniri a fost, spre exemplu, ciocnirea dintre civilizaţia europeană  cea băştinaşă din America, ciocnire care a dus la anihilarea celei de-a doua.

Mai putem aminti şi ciocnirile  dintre civilizaţia europeană şi celelalte civilizaţii întâlnite de coloniştii europeni fie prin Asia, Africa, Australia ori cineştie ce insule mai mult sau mai puţin îndepărtate.

Orice sistem religios are propietatea de a modela după chipul şi asemănarea sa societatea care la generat sau unde ajunge dominant. 

Fără prea mari eforturi putem observa că Islamul este o religie cu o jumătate de mileniu mai tânără decât Creştinismul.

Ne oripilăm când vedem extremişti musulmani care ucid în numele Islamului, ne îngrozim la gândul că numitul Stat Islamic, de fapt ceea ce s-ar numi Califatul, o forţă suprastatală care ar adunda toate forţele din lumea islamică la un loc.

Am  văzut decapitări, vedem cum se doreşte aplicarea stricto sensu a Şariei.

Șaria (în arabă:شريعة – Shari’a) este denumirea unei legislații socotită islamică şi este insprată pe de-o parte din prescrierile Coranului, conform tradiției istorice (sunită sau șiită) și în cadrul acestei tradiții, conformă tradițiilor juridice majoritare ale fiecărei țări (pentru sunism malechită, șarifită, hanafită sau oahabită iar pentru șiism alevită, alauită, isnașarită, druză, ibadită, ismaelită sauzaidită);  pe de altă parte din Sunna (tradiție inspirată din povestirile despre viața profetului Mahomet și a tovarășilor săi, povestiri denumite Hadith). Șaria se constituie în secolele VII și VIII e.n., odată cu extinderea califatului Omeiad, primul stat islamic din lume.

Poate nu ar fi cazul să ne oripilăm, totuşi, prea tare de modul de manifestare a Islamului. Cam aceleaşi tendinţe expansioniste le manivesta şi Creştinismul. 

Cu ce au fost mai bune Cruciadele care încercat aducerea teritoriului Ţării Sfinte sub control european? Cu ce au mai buni fost mult adulaţii nobili pe care îi vedem în tablouri îmbrăcaţi în armură şi declaraţi eroi pentru felul în care au luptat la cruciade faţă de cei pe care azi îi numim terorişti? Au ucis mult mai mulţi oameni vinovaţi doar de faptul că nu erau creştini decât nemusulmani ucid teroriştii de  ieri, de azi şi foarte probabil de mâine…

Cu ce este mai rea Şaria decât ceea ce făcea tribunalul religios numit Inchiziţie. Aceasta inventa vrăjitoare apoi, într-un spectacol care azi ne-ar părea absolut grotesc numit proces, le ucidea prin ardere pe rug. Groaznică şi spectaculoasă moarte. Mult mai groaznică şi mai spectaculoasă decât decapitările care ne îngrozesc.

Le cerem musulmanilor să se comporte civilizat, adică după nişte norme pe care noi le considerăm bune uitând că atunci când Creştismul avea vârsta Islamului ne comportm în esenţă la fel.

Islamul încă nu a zdrobit o civilizaţie, Creştinismul a anihilat orice urmă a civilizaţiei Maia găsite în America fără a avea nici cea mai mică jenă.

Ne lăudam cu superioritatea noastră, deci trebuie să ne impunem valorile, aşa cum făcea în antichitate Imperiul Roman, cel care a impus Europei valorile sale, valori pe care nici măcar nu le-a generat, acestea fiind de fapt luate grosso modo de la greci. uităm însă că de exemplu cifrele pe care le folosim sunt cifre arabe.

Poate nu ar trebui să mai  încercăm să ne impunem valorile noastre nu doar la noi acasă ci peste tot unde ajungem. Or fi  bune valorile democraţiei … nu zic … sunt urmarea unor procese lungi şi de multe ori dureroase.

Nici valorile islamului nu au apărut peste noapte … are şi Islamul valorile lui seculare.

Cât despre faptul că  atentatul  de are am vorbit este scos din context, ca să revin la ciocnirea dintre Islam şi Creştinism, la războiul dintre lumile generate de fiecare, cred că ar trebui să ne amintim  de Imperiul Otoman şi de multele ciocniri pe care noi  şi alte ţări creştine le-am avut cu ei. Şi Imperiul Otoman dorea să impună valorile Islamului.

Nu se poate vorbi de faptul că atentatele (cel de la Charlie hebdo, cel asupra Gemenilor New York-ezi, cel din Bulgaria de acum câţiva ani  sau altele) au ca ţintă doar blocarea libertăţii de exprimare. 

Aşa cum s-a lovit în sensibilităţile lor ei, la rândul lor au lovit nu odată în sensibilităţile noastre. Şi ai au publicat caricaturi în presa de acolo care jigneau Creştinismul. Au jignit America arzându-i drapelul şi spunând tot felul de porcării despre Preşedinţii Americi  indiferent cum se numeau.

 Nu pot să mă declar Charlie pentru că se comite o mare porcărie scoţând în evidenţă doar problema libertăţii de exprimare.

Nu pot să mă declar Charlie atâta timp cât, am pe platforma Facebook, care se vrea un simbol al libertăţii de exprimare, un cont blocat pentru că în paranoia lui, cuiva i s-a părut că ceea ce am distribuit încălca grav regulamentul şi administratorii platformei pur şi simplu nu au creat un mod în care să explici despre ce este vorba, cam cum făcea Inchiziţia, dacă cineva te acuza de ceva, te ardeau pe rug fără a te putea apăra cu adevărat.

Nu pot să mă declar Charlie, pentru că nu sunt destul de ipocrit ca să văd paiul din ochiul altuia şi să nu văd paiul din ochiul meu.

Chiar dacă nu mă pot declara Charlie, nu am cum să fiu de acord cu crimele la care se dedau teroriştii şi să nu doresc din tot sufletul ca cei car le-au făcut să fie pedepsiţi la un loc cu cei care i-au manipulat şi i-au determinat să ucidă. 

Da.. asta e în esenţă … nu pot să mă declar Charlie, pentru că nu sunt destul de ipocrit …

 1. 11 ianuarie 2015 la 18:18

  Mi-a plăcut mult cum ți-ai argumentat punctul de vedere. Și mie îmi par foarte mulți, în general politicieni dar și unii „ jurnaliști” care se declară solidari cu „Charlie”, ipocriți și de aceea poziția ta mi se pare normală. 😀 Asta înseamnă libertate de exprimare, să avem păreri diferite dar să nu ne urâm pentru asta.

  • 11 ianuarie 2015 la 18:33

   Să ştii Carmen că am mai spus astea de mai multe ori.. acum am făcut doar o siteză pentru că mi-e greaţă de manipulare.
   Îţi aminteşti cum toţi la unison doreau atacarea Irakului pentru că armele chimice ale Saddam reprezentau un pericol pentru omenire? Ai văzut una măcar? Eu nu. Am văzut, în schimb, o ţară făcută praf, mii de miliarde cheltuite, multe mii de oameni ucişi în Irak de care nu a vorbit nimeni aşa cum nu a vorbit nici de cei 1700 de civili necombatanţi (femei, bătrâni, copii) asasinaţi de armata regulată israieliană (Zic „asasinaţi2 pentru că atacul cu rachete asupra Gaza City a început după ce armata terestră a etanşeizat oraşul şi oricine încerca să plece era ucis. A fost cam ca la vânătorile lui Ţiriac. Nici acolo nimeni nu ascultă punctele de vedere ale mistreţilor, şi acolo vânatul nu are nixi o şansă şi e oferit pe tavă vânătorilor… Mie povestea asta prea îmi seamănă a căutare a unui motiv de a se băga multe miliarde de dolari pentru distrugerea ISIS, implicit pentru păstrarea controlului asupra petrolului…. La vreme de criză e cam greu să ceri europenilor să suporte un război extrem de scump împotriva lumii arabe. Un război care de data aceasta nu se compară cu cele din Irak, Siria, Iranul, poate şi Libia sunt ţări înarmate modern… nu se compară cu Irakul înarmat cam ca românia anilor 80 …

   • 11 ianuarie 2015 la 18:58

    De fapt politicienii au confiscat, ca altă dată revoluția noastră, și sloganul și conținutul 😦
    În cele ce le scrii tu, ai foarte mare dreptate!

    • 12 ianuarie 2015 la 19:20

     Ca de obicei, indiferent cum arată realitatea, politicienii o văd (Sa, spun că o văd) aşa cum le convine.
     Cel mai clar exemplu este ceea ce s-a întâmplat la alegeri. Lumea a votat în turul doi ÎMPOTRIVA LUI PONTA. Noul PNL zice că a votat CU EI… ceea ce e o aberaţie.
     Au votat cu ei în turul doi şi cei care au votat în turul 1 cu Macovei,cu UDMR , cu PMP, cu Frontul Democrat German etc.
     Dacă o mai ţin mult cu asta o să aibă un mare şoc. La alegerile parlamentare când nu va mai fi vorba doar să se voteze cu x sau y.
     Atunci se vor trezi cu rezultatul real. Vor fi votaţi de două categorii de electorat. Parţial electoratul liberal (cei care nu pun botul la farmecele lui Tăriceanu, şi cei care nu sunt foarte deranjaţi de lipeala cu PDL) şi parţial electoratul PDL, cel care nu e de fapt al lui Băsescu sau care, de asemenea nu e deranjat de topirea PDL în PNL şi, evident dispariţia lui.
     Mie mi se pare că se mai profilează ceva.
     Numărul de nemulţumiţi de această unire creşte. Şi asta cumva indirect.
     Prin faptul că Iohannis se întâlneşte cu Ponta şi nu spun ce au discutat şi semnalele de apropiere pa care Iohannis le tot dă spre PSD fac să se confirme ipoteza că de fapt asistăm la ultimul pas prevăzut în protocolul de formare a usl unde se spunea că :

     – Dacă PSD şi PNL împart echitabil caşcavalul, dacă unul din partide dă premierul,celălalt dă Preşedintele. Să fie doar o impresie, dar Iohannis nu pare a întreprinde mare lucru pentru crearea unei alianţe anti PNL. Nu m-aş mira să văd peste ceva vreme PNL la guvernare alături de PSD.
     – Dispariţia lui Băsescu din funcţia de Preşedinte … a dispărut şi nu prea pare a fi foarte grăbit să se implice alături de PMP.
     – Dispariţia PDL de pe scena politică. A dispărut.
     Nu contenesc să atrag atenţia asupora faptului că acel protocol este bine merci, valabil.
     Există câteva detalii care ar trebui să atragă atenţia.
     Ponta zicea că au făcut cu Tăriceanu USL 2. Era aşa dacă încercau să aducă în legalitate PLR (Partidul lui Tăriceanu) E ţinut în coadă de peşte. M-am întrebat de ce … Aici pare a exista o explicaţie. Dacă PLR era legal, următorul pas era să se ducă la tribunal ca să updateze acel protocol.Nu s-au dus …
     PNL deşi la nivel declarativ zice că pentru ei protocolul e mort, nu au făcut nimic pentru a-l desfiinţa dpv legal.
     Poate ai observat că PNL a insistat enorm ca numele partidului să se păstreze nealterat. În mod normal trebuia ca din PNL şi PDL să resulte ceva care să aibă câte ceva de la fiecare. De exemplu noul nume putea fi PNLD, sau PNDL …. condiţia nenegociabilă a fost ca numele să rămână. PENTRU CĂ DOAR AŞA condiţiile din acel protocol de formare a USL se păstrează valabil. Dacă schimbau numele fie protocolul cădea automat prin dispariţia unuia din partidele fondatoare a USL, fie trebuia să se ducă şi să actualizaza dpv legal protocolul şi s-ar fi dat de gol.

     Teatrul continuă. Acum se vorbeşte de o moţiune de cenzură. Este ridicol … Gruparea din jurul PSD încă domină Parlamentul.
     Deci nu poate fi decât o chestiune de faţadă …să mai salveze aparenţele.
     Votul de pa prezidenţiale le-a arătat cu USL nu mai are susţinere în electorat în forma în care s-a dus la alegerile parlamentare. Aşa că, deşi o fardează un pic pe Măria şi îi pun pălărie nouă, Măria tot rămâne.
     Ba mai mult, vechile metehne ale PNL par a fi rămas…
     Vezi doar povestea cu Chiuariu… Dacă erau oneşti individului i-ar fi tras Alinuţa un picior în cur de se ducea rostogolindu-s. Îl roagă frumos… mă şi mir că nu i-au dat şi o lamă în faţa presei şi un mesaj: „Vă rugăm să vă tăiaţi venele”.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: