Prima pagină > Analize - Întrebări - Ipoteze - Păreri, Opinii, Presă > DANIELA RAŢIU: „Ați știut și ați tăcut. În termeni juridici, se numește complicitate…”

DANIELA RAŢIU: „Ați știut și ați tăcut. În termeni juridici, se numește complicitate…”

Moștenirea lui Cristian Panait

Ați știut și ați tăcut. În termeni juridici, se numește complicitate. Ați știut cu toții și ați pus umărul la destructurarea unui stat. Jurnaliști, politicieni, funcționari, procurori, judecători, medici, asistente medicale, profesori, portari, polițiști, primari, consilieri, cetățeni. Cu toții ați închis ochii.

Daniela RațiuAți dat vina pe copii, rate, case, frigiderul gol, vacanțe în care ați vrut să mergeți și nu ați fi putut altfel, haine de firmă la care visați și pe care altfel nu vi le-ați fi permis, case cu piscină la care visați atunci când locuiați între betoane, la grămadă cu ”săracii și naivii”, mașinile de lux cu scaune din piele bej la care visați atunci când conduceați un hârb de mașină luată de la second. V-ați uitat în oglindă și v-ați spus că trebuie să o faceți pentru că nu aveți încotro, că o faceți pentru copiii voștri (deși vă e greu să recunoașteți egoismul sălbatic care v-a orbit, era doar pentru voi, obsesia compulsivă a acaparării de bunuri, terenuri, oameni).  

Vedeați în jurul vostru cum alții trăiau pe picior mare și atunci v-ați lăsat conduși de invidia care vă mușca din inimă. Puțin câte puțin, mecanismul justificării a orice și a oricum învârtea rotiță cu rotiță până când totul s-a relativizat. Linia roșie a devenit invizibilă. Ați trecut de cealaltă parte. Și când ați ajuns acolo, în lumea lor, când ați văzut că făceați parte dintre ei v-a umplut un sentiment de putere. Nimic și nimeni nu se putea atinge de voi, așa simțeați alături de cei la ale căror mese stăteați la început stingheri, băgându-vă în seamă, spunând câte ceva cu glasul gâtuit de emoție. Vă uitați în jur și vi se umplea inima de bucurie că sunteți parte din Marea Șmecherie Națională.

Ați văzut cum se țes intrigile, interesele cum interferează, cum barierele politice și instituționale  sunt atât de elastice. Toți își făceau curaj unul altuia spunând într-una, ca o mantră, ”nouă nu ni se poate întâmpla nimic. Îi avem pe toți la mână!”. Deja făceați parte dintre ei. Și ați văzut că, cu timpul, a început să se fure tot mai mult, era un fel de nebunie care vă cuprinseseră pe toți. Furtul era la drumul mare, haiducește, în haită: rafinării, păduri, fabrici, bugetul de stat la îndemână, oameni de toate felurile. Toți cuprinși de febra hoției, ca niște lăcuste. Televiziunile vă serveau și o fac în continuare pentru că jurnaliștii au venit cu voi la furat. În horă v-ați prins cu toții: politicieni, jurnaliști, procurori  și judecători corupți, funcționari. De ”săraci și naivi” aveți nevoie doar ca să îi băgați în față atunci când aveți nevoie să se bată pentru voi să urle isterizați că voi sunteți doar ”victime politice”. Nu ați făcut nimic pentru ei pentru că cu banii lor v-ați îndestulat conturile, v-ați cumpărat case, mașini, afaceri și oameni. Fiecare dintre voi aveți un mic/mare alai de fraieri cărora le aruncați oase de la masa voastră și pe care îi puneți să semneze pentru voi.

Această luxuriantă junglă a corupției pe care ați construit-o și din cauză căreia în România parcă nu se mai vede soarele, din când în când, ”Panaiții” o străbat și taie fără milă, încercând să taie din rădăcină, răul care ne sufocă, răul care pentru voi a devenit respirabil, de care sunteți dependenți. Acești Panaiți sunt tot mai numeroși. La început a fost doar el, Cristian Panait. Dar el a lăsat urme, ca niște pietricele într-o junglă întunecată, populată de fiare, iar pe urmele lăsate de el, ca niște jaloane, sunt tot mai mulți. Nu sunt doar procurori. Sunt și judecători, funcționari, jurnaliști, cetățeni. Sunt tot mai mulți. Și da!, le e foame de aer curat, de dreptate, de justiție, de principii, de normalitate.

Filmul lui Tudor Giurgiu, ”De ce eu?”, pornind de la cazul procurorului Cristian Panait, tocmai această complicitate vinovată o devoalează. Această complicitate ca o pânză de păianjen țesută în ultimii 25 de ani de toți cei mânați de frică, de teamă, de foamea de bani. Pe asta s-a construit sistemul putred care astăzi pocnește ca un puroi. Așa precum i se spune în film protagonistului care joacă rolul lui Panait, asta caută Sistemul: unde vede foamea și nerăbdarea acolo se oferă bani, ascensiune, toate cadourile strălucitoare pe care le poate refuza doar un caracter puternic, construit pe valori fundamentale. Filmul lui Tudor Giurgiu a venit când trebuia. Acum câțiva ani acest film nu ar fi produs aceeași emoție. Astăzi, ”De ce eu?” marchează moștenirea lui Cristian Panait: continuarea a ceea ce el a început.

Autor: Daniela Raţiu – jurnalist şi scriitor

Sursa: evz.ro

 1. Vlăduţ
  6 martie 2015 la 9:12

  Frumos spus totuşi mă văd nevoit să afirm că:
  1. Un popor de puturoşi – cu excepţii – a fost pedepsit să suporte mizeria şi sărăcia în care totuşi se complace, deci îşi merită soarta;
  2. Laşitatea acestui popor este inimaginabilă … şi cred că nu mai este nevoie să adaug nimic;
  3……. iar în această ,,junglă întunecată, populată de fiare” ,,Panaiţii” greu pot face faţă ,,hăţişurilor” care au cuprins toate domeniile sociale, păcat că era loc pentru toată lumea în această ţară.!

  • 6 martie 2015 la 22:40

   Da frumos spus… Daniela Raţiu este o jurnalistă nu doar frumoasă ci şi talentată .

 2. supravietuitorul
  1 august 2015 la 10:06

  Cei care au avut curajul sa protesteze , in asa zisa democratie de la noi , au incasat-o , la propiu . Torturile la care am fost supusi au fost net superioare celor din epoca de trista amintire . Sint al doilea revolutionar , participant la rasturnarea regimului ceausist care nu a pretins titluri , merite si alte beneficii . Acum sint asistat social pentru ca m-am opus celor care au comis crime , jafuri , furturi intelectuale . Sint o EXCEPTIE si sint constient de acest lucru . Am aparat legile eterne , cum bine a subliniat Petre Tutea , in discursul sau televizat si rezultatul actiunilor mele s-a vazut imediat , MARGINALIZARE , BLAMARE , EXECUTARE . Vorba francezilor , cind se turnau reciproc la ocupantii nemti , din 1940 , – ” Pentru cine , pentru ce ” ? Ei au gasit un raspuns : PENTRU FRANTA ” , noi cind vom gasi ceva ?

  • 2 august 2015 la 21:26

   Fiecare popor îşi are ţara pe care o merită pentru că are conducătorii pe care îi merită…
   Legat de „Sint al doilea revolutionar , participant la rasturnarea regimului ceausist care nu a pretins titluri , merite si alte beneficii .” .. tot respectul meu pentru curaj …
   Mă întreb dacă uneori nu te gândeşti dacă nu era mai bine să fi „mers pe burtă” şi să intrii în politică după „loviluţie” …
   Acum poate erai „special” .. aveai salariu special/pensie specială etc …

   Bine a zis ăla .. păcat că e locuită …

 3. 2 august 2015 la 21:52

  Trist și adevărat

  • 3 august 2015 la 19:22

   Delia, o chestie tehnică legat de logare. Acolo unde scrie Adresa URL nu este obligatoriu să scrii ceva. Acolo se trece o adresă a unui site sau a unei psagini pe care dorești să o promovezi sau asupra căreia vrei să atragi atenţia.
   Faptul că ai trecut doar cuvântul Facebook este pierdere de vreme, Cel care va da clik pe numele cu care te-ai locat va primi soluţia „eroare”. Poţi verifica.
   În cazul în care doreşti să pui o trimitere spre contul tău de Facebook trebuie să pui (cu copy-paste) adresa paginii Wall (pagina cpertă a contului tău).
   Dacă doreşti, pot să fac eu asta, dar apar mai multe conturi cu acest nume.
   În cazul în care nu ştii cum să faci asta nu e nici o problemă, îţi pot explica, nimeni nu s-a născut învăţat. Sincer, am motive să cred că nu e cazul… 🙂

 4. 2 august 2015 la 21:59

  da poate fi vorba de complicitate , numai daca dezastrul ar fi fost cauzat de factori interni , insa totul e dirijat , e tot mai evident , dinafara , dupa calcule minutios facute si scenarii de multa vreme elaborate!

  • 3 august 2015 la 19:26

   Păi nu prea poate fi vorba de altceva. La noi dacă nu eşti în gaşcă nu poţi progresa. De aceea se şi spune că la noi nu toţi politricienii fură, doar cei deştepţi, restul sunt complicii lor.

 5. Horea DAN
  3 august 2015 la 10:54

  De acord, dar trebuie nuantat… Personal mi+am pierdut afacerea si momentan sunt intr-o situatie foarte grea – tocmai pt. că nu am batut palma cu ei, iar ca mine sunt multi altii… Trist!

 6. supravietuitorul
  3 august 2015 la 13:31

  Pentru Blue Sorin : Multumesc pentru comentariu . Nu m-am gindit sa merg pe burta , am respins oferta de a candida la prezidentiale , in 2000 , pentru ca oferta a venit din partea celor care au tras in noi , dupa 1990 , nu dupa 22 dec 1989. Am cautat sa-mi salvez tara ( am avertizat despre lovitura jidaneasca , prin F.N.I. , ) din 6 ianuarie 1999 si am participat la apararea Serbiei , in 1999 , istoria mi-a dat dreptate … si cam atit . Apoi , au inceput represaliile si marginalizarea . Nimeni nu suporta ” un neclintit ” . Am sa postez contributia mea , pentru care nu am cerut acestei societati ceva . Am patruns la Rambouillet , in 1998 , m-am intors din spital , ca sa-mi avertizez semenii ca risca un ” nou ” razboi mondial. Singura initiativa – atacuri , de la cei care si in 1989 erau la butoane . Si atunci , merita , oare ?
  ” Nu se poate salva natiunea , fara ajutorul NATIUNII ” , spunea Napoleon Bonaparte .
  Ma intreb si acum , daca ALARMA data ar fi fost cunoscuta de catre intreaga societate romaneasca , nu s-ar fi dezvoltat tara ?
  Dureros este ca s-a plecat capul prea repede , fara a se da o batalie , de cistigat , ce sa mai vorbim .
  Doar batalia informativa a fost cistigata , culmea , nu de serviciile secrete , ci de amatori .
  Pacat de singele varsat .
  Cu stima ,
  Laurentiu Cremene , fost comandant al Decagonului , pina in 2012

  • 3 august 2015 la 19:57

   Mulţumesc şi eu … Fără fandoseli inutile, onoarea este de partea mea.

   Pentru cine nu a auzit de Laurenţiu Cremene şi despre Decagon şi e interesat să afle cred că interesul ar creşte după ce ar citi un fragment dun „Qinta spartă” a lui Pavel Coruţ.
   Precizez că textul care urmează este un citat luat de pe siteul: http://ordinulnegru.blogspot.ro/2011/08/batranul-remember.html

   „Laurenţiu Cremene a deschis şedinţa. Cu faţa cioplită dintr-un lemn pamântiu, cu voce răguşită, şi aspră. Laurenţiu Cremene nu mai era deloc spionul fercheş care rupsese multe inimi prin saloanele înaltei societăţi din Vest. Firea adevarată, de cremene, îi ieşise la suprafaţă. Mirosea a război. Dur de tot.

   – Domnilor, a început Laurenţiu. Contrar legilor noastre, v-am convocat în acest loc, împreună, pentru prima şi ultima dată. Situaţia este extrem de critică. Nu avem îndoială că am fost trădaţi de către un individ care a uitat cine suntem şi pentru ce luptăm. Comandantul unităţii noastre a fost ucis, în această dimineaţă, în faţa sediului central, cu un foc de armă cu lunetă. Ştim cine a tras: un killer bubul. Sediul central e deconspirat şi va fi părăsit până către miezul nopţii. Aici, am luat toate măsurile de siguranţă posibile. Trebuie să fim foarte la obiect, să nu pierdem vremea. În primul rând, vă comunic faptul că trădătorul nu a avut acces la sectoarele de care răspundeţi, aşa că sunteţi în deplină siguranţă. Mai mult, am distrus cu mâna mea toate documentele privind personalul Octogonului, şi am şters memoria calculatorului. Din acest moment, veţi lupta în formaţii mici, pe cont propriu. Suntem nevoiţi să trecem în dispozitiv de atac…

   – Asta nu se poate!

   Vorbisem tare, fără să mă controlez.

   – De ce să nu se poată, domnul meu?

   Cremene evita, totuşi, să ne pronunţe numele, să deconspire bruma de mască ce ne mai ramăsese.

   – Pentru că Bătrânul a ordonat să stăm în dispozitiv de apărare internă, până la clarificarea situaţiei. Şi, mai ales, pentru că suntem prea puţini pentru un război mondial împotriva bubulilor.

   – Trădaţi, cu sediile deconspirate, fără bani, nu avem de ales: cea mai bună apărare este atacul.

   Ordon:

   Treceţi în dispozitiv de atac general asupra poziţiilor deţinute de bubuli în politică, finanţe, economie şi servicii secrete!

   Colaboraţi cu orice organ de stat, românesc ori străin, cu poliţia, gărzile financiare, presa, radioul şi televiziunea din orice ţară, pentru demascarea poziţiilor şi acţiunilor anti-umane desfăşurate de bubuli şi stăpânii lor!

   Nu aveţi voie să muriţi înainte de a neutraliza cel puţin trei rezidenţe bubule ori circa cincizeci de luptători independenţi din tabăra lor!

   Nu aveţi voie să apelaţi la metode teroriste, nu aveţi voie să ucideţi! Predaţi bubulii prinşi în flagrant organelor de poliţie ori serviciilor secrete ale tărilor în care acţionaţi! Fără a vă deconspira! Căutaţi să câştigaţi suportul unor partide şi naţiuni doritoare de pace şi libertate, să le atrageţi în activitatea de neutralizare a bubulilor!

   Prezentaţi în întreaga lume adevărul cu privire la România şi acţiunile bubulilor! Susţineţi, cu orice preţ, interesele politice, economice şi de altă natură ale României, în orice zonă v-aţi afla. Reduceţi presiunea externă asupra ţării!

   Raportaţi zilnic rezultatele obţinute, informaţiile de interes operativ şi inamicii neutralizaţi! Sistemul va fi cel cunoscut. Fiecare veţi primi, separat, parolele de contact şi ora de raport. Acţiunea va fi condusă de mine, din sediul comandamentului special extern. În situaţia că voi fi ucis, îmi va urma la comandă domnul Gheorghe Maxim, şeful rezidenţei din Europa Centrală.

   Un bărbat cărunt, sub cinzeci de ani, s-a ridicat în picioare, pentru a fi văzut şi recunoscut de toţi ca numărul doi în Octogon. Căci Octogonul continua să existe. Şi să lupte. Pe viaţă şi pe moarte.

   Luptaţi cu tărie şi spirit de sacrificiu, a continuat Cremene. Mai bine morţi, decât prizonieri! Am terminat. Întrebări?

   – Unde e trupul Bătrânului?

   – Acolo unde trebuie.

   – Cine e trădătorul? Ce măsuri s-au luat pentru neutralizarea sa?

   – Trădătorul se numeşte Huiban şi provine din activiştii de partid prin care era supravegheată unitatea. Va fi neutralizat azi.

   – Cine organizează cooperarea zonală?

   – Şefii de reţele adiacente.

   – Ce fonduri au rămas la dispoziţie?

   – Fiecare reţea va funcţiona după principiul autogestiunii, deoarece nu există nici un fel de fond.

   – Ce facem cu agenţii străini, platiţi?

   – Îi folosiţi în continuare, fără a-i plăti. Trebuie să înţeleagă situaţia. După victorie, vor fi recompensaţi regeşte.

   – Putem face alianţe cu alte servicii secrete?

   – Alianţe propriu-zise, nu! Puteţi, însă, să le furnizaţi date despre bubuli ori să obţineţi astfel de informaţii de la ei. Fără deconspirări!

   – Cât se estimează că va dura confruntarea?

   – Analiştii noştri au evaluat forţa activă a serviciilor secrete bubule şi aliate lor la cifra de trei sute de mii de persoane. Presupunând că vom salva cam jumătate din efectiv şi vom încheia alianţe de colaborare cu americanii, japonezii, englezii şi chinezii, vom putea neutraliza efectivul prezent, plus cel recrutat între timp, în circa zece ani.

   – Semnale de pericol şi avertizare?

   – Vi se vor comunica fiecăruia în parte.

   Nu mai era nimic de spus. Venise vremea lupilor singuratici. Adică război informativ mondial, pe viaţă şi pe moarte.

   Quinta Spartă – Pavel Coruţ”

   Pentru conformitate, textul de este parte din cartea „QUINTA SPARTĂ” de Pavel Coruţ.
   Cine doreşte poate citi această carte online accesând acest link http://www.scribd.com/doc/6265 .
   Cartea poate fi chiar descărcată în computer…atât în format pdf (preferabil) cât şi în format txt.

   Cartea arată aşa:

 7. supravietuitorul
  3 august 2015 la 13:35

  Exista o lege ” nescrisa ” a intelectualitatii romane , pe care eu am respectat-o : Salveaza ce se mai poate salva . Citi din cei ” prea plini de importanta rivnita ” , cum scria doamna Vulpescu au auzit de ea ?

  • 3 august 2015 la 20:06

   Din păcate, în România nu prea a fost locul unde intelectualitatea să se poată manifesta plenar, ba şi mai mult, nu odată a fost decimată cu ură.
   Faptul că în România cam tot timpul a existat o dictatură a mediocrităţii este, cred eu, susţinut de plecarea valorilor spre zări mai primitoare cu ei.
   Cred că e destul să amintesc că intelectuali fini, de mare forţă, şi-au găsit împlinirea adevărată în exil … Eugen Ionesco, I.L. Caragiale, Brâncuşi sunt doar câteva nume. Ce păţeau dacă rămâneau? Avem şi aici un nume de geniu. Mihai Eminescu … să ne aminti de sfârşitul lui şi e destul.

 8. supravietuitorul
  3 august 2015 la 20:10

  Felicitări , intradevar , nu mai sunt spionul din saloane , ci un lup singuratic , fost ofițer rezervist , specialist în ANM . Mi-ați adus amintiri plăcute , petrecute pună în 1992. Mulțumesc , încă o dată .
  Mai sunt ROMANI , în România.

 9. 3 august 2016 la 19:31

  Reblogged this on energein7's Blog.

 10. 4 august 2016 la 10:18

  Da, eu am fost primul în această blestemată ţară care a ştiut bine adevărul, pe care vi l-am şi transmis, începînd de acum mai bine de 26 de ani, dar ce folos?
  Cîţi dintre voi aţi avut curajul să mă auziţi şi să mă sprijiniţi?
  Aşa fiind, Daniele, eu nu mă consider cu nimic vinovat, pentru că v-am prevestit întocmai chiar şi despre dezastrul pe care acum îl văd, probabil, acum, pînă şi copiii!
  Din aceste motive, Daniele şi tu faci parte dintre cei extrem de vinovaţi!
  De ce ai dormit pînă acum?

  • 4 august 2016 la 19:23

   Oho, ce onoare … bun venit pe Românica blues…
   Stimabile, faceți parte dintr-un grup foarte select … al celor ce strigă în pustie.
   Cu vreo două mii de ani în urmă nici Isus nu a fost crezut de … turmă. Inițiații (fariseii) știau că dreptatea e de partea Sa și mai știau că viitorul care se profila nu îl includea.
   Evreii l-au avut între ei pe Mesia dar nu l-au crezut, motiv pentru care îl mai așteaptă… Probabil nu Îl vor crede nici data viitoare.

   Nu degeaba au apărut niște ziceri de mare înțelepciune. De exemplu ”Fiecare popor își are conducătorii pe care îi merită”. La asta eu am tot scris un fel de referire indirectă sau nu la acest popor amărât di cauza faptului că are o densitate prea mare de tâmpiți (să nu ne ascundem de cuvinte): „Un popor de proști ajunge inevitabil să fie condus de tâlhari”.

   Greșiți domnule Nica. Ați fost crezut, dar cei care v-au crezut nu puteau recunoaște adevărul …

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: