Prima pagină > Analize - Întrebări - Ipoteze - Păreri > Angela Filote, şefa reprezentanţei C. E. la Bucureşti, spune că există îngrijorări legate de sustenabilitate şi ireversibilitatea sistemului în cazul ridicării MCV

Angela Filote, şefa reprezentanţei C. E. la Bucureşti, spune că există îngrijorări legate de sustenabilitate şi ireversibilitatea sistemului în cazul ridicării MCV

Angela FiloteÎn 2006 autoritățile române, în naivitatea lor credeau că Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie va fi ridicat în doar cîţiva ani.

Au apărut frustrări care pot fi înțelese, dar Comisia Europeană vrea să fie sigură că sistemul va funcționa satisfăcător și după ridicarea MCV a spus şefa reprezentanţei CE.

„MCV este un capitol încă deschis al aderării României şi Bulgariei la Uniunea Europeană şi până la un punct pot înţelege frustrările legate de acest mecanism, tocmai pentru că arată că am aderat, dar mai avem ceva unde nu s-a terminat treaba. Pe de altă parte, nu cred că în 2006, când s-a decis acest mecanism şi ambele ţări vizate au acceptat, cineva şi-a imaginat că va dura atât de mult. Cred că am dat dovadă cu toţii de naivitate, pentru că am crezut că în câţiva ani se rezolvă lucrurile”, a afirmat Angela Filote, şefa reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, într-un interviu la Realitatea TV.

Dânsa a subliniat că acum sistemul funcţionează, dar că unele îngrijorări legate de sustenabilitate şi ireversibilitate ar cam exista.

„Ne-am dori să avem toate garanţiile că funţionează şi azi şi va funcţiona şi mâine şi, dacă poimâine ridicăm MCV-ul, el tot va funcţiona. De aceea avem încă acest mecanism. La Comisia Europeană ne dorim ridicarea acestui mecanism la fel de mult ca cele două state, pentru că, în momentul în care se va ridica, înseamnă că nu vom mai avea niciun fel de problemă în aceste două state în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei”, a spus doamna Filote.

Angela Filote a mai amintit şi că preşedintele Comisiei Europene şi-a exprimat dorinţa ca MCV să fie ridicat în intervalul mandatului său de cinci ani, dar a precizat că cea mai bună dovadă a succesului MCV va fi atunci când corupţia va deveni inacceptabilă social, iar cetăţeanul se va opune şi revolta împotriva corupţiei, ceea ce nu este cazul în prezent.

Doamna Filote a anunţat totodată că o echipă de experţi ai CE va veni în România în scurt timp, pentru noi discuţii cu autorităţile române.

În urmă cu trei săptămâni, premierul Ponta a declarat că Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie o fi atins obiective importante, România având o justiţie independentă, dar un mecanism aplicat doar pentru România şi Bulgaria este depăşit de situaţia actuală, fiind nevoie de unul european pentru toată lumea.

La acel moment, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, la Bruxelles, că se va putea vorbi despre eliminarea MCV în momentul în care Parlamentul va aproba cererile de ridicare a imunităţii şi când nu vor mai fi propuneri de limitare a competenţelor instituţiei pe care o conduce.

Kovesi a arătat că evaluarea MCV „nu are de ce să ne îngrijoreze, nu are de ce să ne încurce, ci, dimpotrivă, poate să rămână în continuare un instrument util”.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a afirma, la Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European, că România a depăşit etapa reformei sistemului judiciar, acum consolidând sistemul, şi nu mai este nevoie să fie în defensivă pe acest subiect.

În februarie 2015, Angela Filote, Șefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România,  dezvăluit că România este, singurul stat membru al Uniunii Europene care are o rată de absorbţie a fondurilor europene de sub 60% pentru exerciţiul 2007-2013. “România este acum singurul stat membru care are o rată de absorbţie sub 60% şi nu mai are decât anul acesta pentru a încerca să folosească cât mai mult din finanţările care au venit pe perioada 2007-2013. Sigur că pe anul acesta se va face ce se mai poate face în lunile care mai sunt până în decembrie, dar ce este important este să nu trecem în următoarea perioadă de finanţare, 2014 – 2020, cu aceleaşi probleme. Deci, ele trebuie rezolvate înainte de a lansa noile apeluri pe noua perioadă financiară. România este cu 20 de puncte procentuale sub medie, asta în condiţiile în care toată lumea recunoaşte că, în ultimii doi ani, s-au făcut eforturi şi a crescut spectaculos rata de absorbţie”, a declarat, citată de Agerpres, doamna Filote, într-o conferinţă de presă la Camera de Comerţ şi Industrie Prahova.

Potrivit ultimelor date de la acea oră, doamna Filote arăta că  rata de absorbţie a fondurilor europene de către România este de numai 56%, cu 20 de puncte procentuale sub media europeană. Printre motivele care au făcut ca rata de absorbţie să fie de sub 60%, Angela Filote a menţionat extrtem de apăsat “hăţişul birocratic” şi schimbarea regulilor “în timpul jocului”.

Ca demn membru al Guvernului Ponta unde declaraţiile fanteziste sunt la ordinea zilei, Eugen Teodorovici, ministrul fondurilor europene, declara, pe 8 ianuarie,  că “Rata de absorbţie a fondurilor europene pentru 2007-2013 va fi de 80.

Sunt curios dacă îşi mai aminteşte cineva numărul de kilometrii de autostrăzi, de exemplu, promise de acelaşi guvern…

 1. 10 mai 2015 la 9:43

  Ridică, dragă EU… MCV… că doar nu crezi că ȘOBOLANII nu sapă mai dibaci ca oricând!
  … Proastă ai fost și așa ai să și rămâi… Astfel de țeluri și le pun doar IDEALIȘTII și cu cât mai mulți trag la căruță, cu atât se delasă puturoșii.
  … Cred că Grecia spune destul dar te ascunzi de realitate că norodul își pune umărul să-ți susțină aberațiile, în speranța că am putea fi CÂNDVA așa cum i se cade OMULUI care nu trece pe aici doar ca o larvă.
  … Pe unde s-au pripășit astăzi… MAFIOȚI, MASONI… și alte PUTORI
  Sau nu te-ai trezi bine în zori…
  Și ne târî la apus când în BOT punctul ni l-ai pus?
  *
  … Atâtea aș mai avea de spus în roata asta care numai BANUL la mâna HOȚILOR și PROFITORILOR a adus!
  ……………. (… ĂȘTIA sânt ăia pe care-i numești domni
  ………………. Că cu un MCV nu-i vrei coborâ din pomi
  ………………. Ca să poți să mai dormi!…)

  • 10 mai 2015 la 11:33

   Atâta ar mai trebui să se ridice MCV …
   Nu ştiu dacă ai observat un şablon după care pare ucra justiţia de la noi. Dacă „pică” cineva foarte greu dintr-o parte, din cealaltă în timp de o lună vor „cădea o grămadă.
   Cică sunt vreo 5000 de dosare care aşteaptă virgine să fie luate şi ele în seamă.
   Pe de altă parte, nu ştiu dacă ai văzut o declaraţie a lui Ponta. „Am avut ca obiectiv arestarea lui Băsescu şi Udrea. L-am realizat doar parţial”
   Nu demult cei de la CSM se plângeau că Băsescu le atacă libertatea …
   Adică un pensionar, fie că ne place sau ba, acesta este acum statutul său, spune tot felul de chestii pe care le găseşti în presă. De exemplu că Udrea a stat la bulău fără a exista NICI UN FEL DE PROBĂ MATERIALĂ CONCLUDENTĂ, tot probatoriul procurorilor fiind bazat pe declaraţii. Declaraţia unua se susţine doar prin declaraţia altuia, cei care au făcut delaţunea beneficiind de cercetarea în libertate… interesant, nu? Cam ca şi cum un copil îl ia pe un alt copil deoparte şi îi zice ssă spună că al treilea e vinovat de ceva, astfel scapă în ziua respectivă de bătaie.
   Tot cam la fel au „lucrat” şi în cazul fratelui lui Băsescu…
   L-au ţinut arestat cu singura probă care convirmă declaraţiile orale nişte filmuleţe unde FRAZELE IMPORTANTE SUNT EXACT ÎN MOMENTELE ÎN CARE GURA GORBITORULUI NU SE VEDE, acele declaraţii auzindu-se şi foarte prost, s-a intervenit cu subtitrarea făcute ANTENEI 3 ca şi acel filmuleţ unde se spunea că Băsescu l-a pocnit pe copil. Mama copilului şi declară că Băsescu L-A ATINS pe copil, nu l-a lovit. Un copil de acea vârstă, dacă îi tragu un dos de palmă sau un pumn nu mau râde. Acel copil râdea. Şi eu pot să fac astfel de filme. Culmea este că acel filmuleţ a dispărut de pe net imediat ce au apărut comentarii în care se prezentau frame cu frame perioada de cinci secunde înainte de lovitură şi zece secunde după.
   Care era marele secret care nu se vedea la rularea filmului ca viteză normală şi se vedea mergând frame cu frame…
   La un moment dat faţa copilului se dă pe spate luminându-se şi mărindu-se, de asemenea mâna lui Băsescu pare a se lungi de la cot şi a-i apărea o nouă articulaţie.
   De ce? Dacă iei un pătrat, îi trasezi o diagonală, în momentul în care „tragi” de latura orizontală de sus, culisândo paralel cu cea de jos DIAGONALA sau orice alt segment care uneşte cele două segmente paralele SE LUNGEŞTE şi se deschide la culoare din cauza scăderii densităţii pixelilor pe mm pătrat. Aşa se explică cel mai logic alengirea feţei copilului şi luminarea ei.
   Partea de sus este trasă orizontal, practic imaginea selectată se deformează. Explicaţia e şi aici simplă. Dacă ar fi selectat şi rotit imaginea ar fi apărut un spaţiu gol care în cazul unei mişcări reale era înlocuit de fundal.
   Se putea reconstri artificial fundalul pixel cu pixel, dar, probabil nu au avit timp …
   Deci, când pensionarul Băsescu atrage atenţia că nu e bine ce se întâmplă atacă libertatea justiţiei… Când Ponta, premier în funcţie, trasează sarcini explcite justiţiei, nu mai e atacată justiţia…
   Pe vremea lui Năstase nu aveam MCV .. Atunci Mugor Ciuvică a fost ridicat direct din gară DIN ORDINUL LUI NĂSTASE…
   Asta s-ar întâmpla şi acum ..

 2. 10 mai 2015 la 13:41

  Știi ce-nseamnă… „A clomni una?“œ… Cred că asta așa se cheamă și… „s-a întâmplat ceva?“œ… este doar lozinca ce-o-mpușcă orice „isteț“€œ!
  ……………………………. CLAR ESTE că ceva s-a întâmplat acolo!
  … Asta e părerea mea, pentru că mâna lui se întinde=clomneste și mă întreb… ce?… Aș fi putut spune că a făcut o glumă cu băiatul, „ca între barbati“ , dar disperarea femeii… care bănuiesc că este reală și-i dă lui Băsescu nota mai bine decât conflictul ăsta cu imaginea… mie mi-ar fi interzis să fac așa ceva.
  … 1. bărbatul din stânga arată tocmai tipicul acelora care trec iute peste așa ceva… Al de pe scenă e ASUL și doar n-o căsca gura. De fapt, TREBUIA să o facă, după mine!
  … 2. bărbatul din dreapta este acel care nu-și poate ochilor crede ce tocmai a văzut. Acasă o să gândească desigur despre asta și încă mult timp.
  …………………………. EL spune ca INTRE CEI DOI s-a petrecut CEVA!
  … 3. Acolo era reflectorul pe scenă și unul ce fotografia. La fel cred că lumina de pe fața băiatului, o poți pune cu cea mai mare simplitate ca să întorci roata cum ți s-a dictat.
  4. Nu mă interesează nici Udrea ( care, pentru mine… și-a pus MARTORII prin gesturile ei paranoice si EXPLICATIA o s-o ia cu ea) și nici Băsescu, dar, făcând un sumar bilanț al celor ce am mai auzit… nu la TV… cred că pericolul cel mai mare este de a se lăsa manipulat. Nu dau vina pe nimeni, pentru că ASTA ni se poate tuturor întâmpla.
  *
  De fapt cred că în vârtejul ăsta trăim!

  • 10 mai 2015 la 20:14

   Nu am auzit termenul „a clomni”.
   Ştiu un termen care sună apropiat „a tomni”, acesta este de fapt o deformare a lui „a tocmi”… atomní, tomnesc – A repara, a drege, a aranja, a ordona.

   • 10 mai 2015 la 22:09

    Văd că nici în DEX nu este.
    Este atunci când cineva fulgerător îți troznește una peste gură sau față, încât bineînțeles că-ți trebuie timp să te dezmeticești.
    … ” Îți clomnesc acuma una, de nu te vezi!”
    … Cam așa suna amenințarea când călcai pe cineva pe nervi… Desigur că doar la copii am auzit spunându-se. Poate ai fost mai norocos, dar eu am apucat vremea în care la școlă se trăgea cu liniarul pe mână și și acasă se mai dădeau lecții de corecție de genul ăsta.
    Slavă Domnului că nu mi s-a întâmplat mie.
    Până să văd acel video, chiar azi vorbeam la masă despre treaba cu linearul și ce or fi simțit copiii aceia, chiar dacă știau că nu învățaseră sau că făcuseră vreo prostie.

    • 11 mai 2015 la 20:17

     Am căutat prin dicţionare de regionalisme şi de sinonime … cuntul nu există în această formă. E drept, ar putea să aibă o corculaţie extrem de restrânsă şi să nu fi fost trecut.
     Există un dicţionar de reguinalisne online unde poţi băga începutul sau finalul unui cuvânt… http://www.regionalisme.ro/index.php
     Acolo sunt scanate mai multe graiuri utilizate în România.Graiurile limbii române:
     Graiul ardelenesc
     Graiul bucovinean
     Graiul bănățean
     Graiul crișean
     Graiul dobrogean
     Graiul maramureșean
     Graiul moldovenesc
     Graiul muntenesc
     Graiul oltenesc

     Acolo poţi băga şi doar parţial un cuvânt, de exemplu pentru a găsi un cuvând care conţine literele „ab” …
     -folosind ‘ab*’ sunt gasiți toți termenii care încep cu ‘ab’€™.
     -folosind ‘*ab’ sunt gasiți toți termenii care se termină cu ‘ab’€™.
     -folosind ‘a?b’ sunt gasiți toți termenii care au 3 litere cum ar fi ‘alb’

     Am dat spre căutare terminaţiile „omni” (forma de infinitiv, singura acceptată)
     Am găsit doar un singur cuvânt: TOMNI

     Cuvântul nu există nici în dicţionarele de sinonime…
     De asemenea l-am văutat pe Google … Dacă există în limbile cu scriere latină, atunci e găsit … Nici o soluţie …
     Eu rămân la părerea că e vorba de „tomni” (A tomni – Eu tomnesc, tu tomneşti, etc) Asta mai ales că sensul pe care zici că îl are este unul asemămător ce sensul cuvântului „tomni”.

     Cred că eşti foarte convinsă că acel cuvânt e unul care chiar există. E posibil să fie un cuvânt pe care l-ai auzit demult şi l-ai reţinut în această formă, sau aşa să ţi-l aminteşti.

     Se poate să fie vorba şi de altceva.

     De exemplu cuvântul „BUŞ” … asta înseamnă „pumn”, A buşi (cu accent pe i ) – A lovi puternic, dar poate însemna şi a cădea în patru labe.
     Cuvântul mai are şi sensul de „bulgăre de pământ” şi l-am auzit folosit în expresia „Casă buşită” adică e o casă „bulgărită cu pământ” un fel decasă a cărei tencuială a fost reparată prin „bulgărire” un fel de tencuială care după ce bulgării de pământ sunt lipiţi de pereţi suprafaţa acestora se indreaptă cu o scândură.
     Acest cuvânt, „buş” se întâlneşte uzual şi ca „bruş” … dar numai cu sensutile bulgăre (de pământ, de sare), bucată, cocoloș, cute, gresie. Această formă nu mai are şi sensul pumn.
     În anumite zone cuvântul se foloseşte ca „zbruş” termen care există, dar nu se găseşte în dicţionare deoarece are o circulaţie mult prea restrânsă.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: